Alt om Smart Home » (Bedste Guide til at forstå Smart Home)

Smart Home er et begreb som vi ligeså godt kan lære, da det ser ud til at være fremtiden for hvordan vi mennesker kommer til at bo, hvis man ikke allerede bor i et Smart Home.  

Hvad er et Smart Home? Et Smart home består af en masse elektroniske enheder i hjemmet som snakker sammen, for at gøre hverdagen nemmere for hjemmets ejer og de elektroniske enheder kan eksempelvis være i form af belysning som kan kontrolleres fra en mobiltelefon eller ved hjælp af stemmestyring. 

Hvis du er nysgerrig på at vide hvad et smart home kan gøre for dig, så læs med her i indlægget hvor vi gennemgår alle de smarte gadgets og systemer, der kan hjælpe dig lidt i en travl hverdag.

Hvordan fungerer et smart home?

Den smarteste måde at kunne styre sit smart home er via stemmestyring, da du ikke behøver gøre andet end at tale. 

Det gør dig fri for at skulle finde fjernbetjeninger, trykke på knapper, finde funktioner osv., med andre ord er det næsten problemfrit og super hurtigt og nemt. 

Når du står i en stresset situation, hvor du skal skynde dig ud af døren og du har allerede fat i håndtaget men kommer i tanke om at lyset inde i stuen ikke er slukket, så er det super smart at du bare kan bede din Google Assistant, Siri eller Alexa om at slukke lyset for dig, helt uden at du skal gå eller bevæge en finger. 

Det behøver ikke at være dyrt at have et smart home, der findes mange velfungerende billige løsninger som kan gøre dit hjem til et smart home men uden at det koster en bondegård. 

Smart Home Ecosystem

Et Ecosystem betyder i denne sammenhæng at det er apparater der kan ‘snakke sammen’, så du på tværs af dine apparater kan få dem til at virke sammen og styres sammen. 

Typisk så fungere produkter der er lavet af samme producent bedre sammen end to produkter lavet af hver sin producent og mærke gør. 

Det vil sige at Google smart home produkter virker nærmest fejlfrit sammen med andre Google produkter og især med Google Assistant, end hvis du bruger din Google Assistant med et produkt fra en anden producent. 

Det samme gælder Siri, der virker nærmest fejlfrit med andre Apple produkter, men kan have små fejl i forhold til produkter lavet af andre producenter, det er dog ikke noget der behøver at gøre den store forskel for din smart home opsætning. 

Dog anbefales det stadig at man prøver at holde sig til den samme producent eller et mærke der er testet godt sammen med dine andre smart home produkter. 

Det sagt så er det begrænset hvad Apple, Google og Amazon producere og derfor bliver mange af produkterne nødt til at blive valgt fra andre producenter hvis man ønsker dem, så som elpære. 

15 Fede Smart Home gadgets

#1: Radiator og Varmeblæser

Der findes Radiatorer og Varmeblæsere med indbygget Wi-Fi mulighed så de kan kobles til nettet og på den måde blive styret igennem dine smart home styringsenheder. 

Det betyder at du kan styre varmen i dit hjem på en nem måde, også selv når du ikke er hjemme. 

Du kan sidde på arbejdet, restaurant, stå i supermarkedet eller noget helt andet og sørger for at dit hus er varmet op til når du kommer hjem.

#2: Elpære 

Du kan få elpære til dit smart home som kan styres igennem apps eller via stemmestyring, så du kan neddæmpe belysningen, samt tænde og slukke for lyset i hele huset eller i enkelte rum, på en nem og smart måde. 

Nogle smart pære kan endda skifte farve, så du kan ændre det efter humør, årstid, udsmykning osv. så du kan sætte et helt særligt præg på dit hjem, uden at løsningen behøver at være permanent. 

#3: Overvågnings Kamera

Med smart home overvågningskamera kan du hele tiden være opdateret om hvad der foregår i og rundt om dit hjem, modtage notifikationer når der opstår bevægelse osv. 

Du kan altså nemt holde øje med dit hjem når du ikke er hjemme, du kan tage på ferie og stadig holde øje med dit hus. 

#4: Bevægelsessensor

En bevægelsessensor kan blive en del af dit sikkerhedssystem eller hjælpe dig med at tænde lys automatisk når en opfatter bevægelse. 

Som en del af et sikkerhedssystem kan du modtage beskeder når den opfanger bevægelse og kan derfor bruges i forbindelse med videoovervågningssystem, så du ved hvornår du skal tjekke din overvågning for ubudne gæster.  

Derudover kan den også bruges til at tænde andre apparater når den opfatter at der er bevægelse, eksempelvis kan den tænde for dine smart home stikkontakter når du går igennem døren ind til et rum, så du ikke selv behøver at sørger for at få dem tændt igen.  

#5: Dørklokke

Der findes særlige smart home dørklokker som blandt andet kan have et indbygget kamera så du kan se hvem der ringer på din dør

På samme tid kan kameraet holde øje med at dine pakker ikke bliver taget af andre når du ikke er hjemme til at modtage dine pakker. 

Du kan også få dørklokker med mikrofon og højttaler i, så du kan snakke med personen der står ved døren, helt uden at du bliver nødt til at åbne døren. 

#6: Stikdåser

Smart Home stikdåser er utroligt smarte til dit hjem, da stikdåserne kan indstilles til at tænde og slukke på bestemte tidspunkter, eller du kan styre dem via dine styringsenheder og stemmestyring. 

Nogle stikdåser kan selv registrere hvis de tilsluttede apparater ikke er i brug og står på standby og så slukker den automatisk for det, så de ikke unødvendigt bruger strøm.  

Det kan derfor ende med at spare dig nogle penge på din elregning og måske endda forlænge levetiden på noget af dit elektronik så batterierne i dem ikke bliver slidt ved at sidde konstant til opladning. 

Stikdåser er også noget af det billigste smart home udstyr du kan købe og de kan gøre rigtig meget for dit smart hjem. 

Mange apparater i vores hjem skal i dag lades op via. USB og der er mange af disse smart home stikdåser super smarte, da de har USB indgange til opladning af USB enheder, så du ikke længere behøver anden USB adapter. 

#7: Røg alarmer

En smart home røgalarm behøver ikke længere bare at være en røgalarm, som de standard røgalarmer de fleste af os kender fra vores hjem. 

Hvis du kigger på Googles eksempel på en røgalarm, så er den udover en røgalarm også et nat lys, der lyser for dig om natten når du nærmer dig den. 

Den er også en CO2 alarm der fortæller dig når CO2 niveauet i rummet er for højt og den kan advare dig om brænde der er ved at starte, så den ikke kun advare når det hele er gået i brand. 

Den tjekker konstant selv sit batteri niveau og om den fungere som den skal uden at du skal gøre noget, så på den måde bliver du heller ikke vækket af en røgalarm der bipper midt om natten fordi den ikke længere virker som den skal. 

Derudover kan den også se forskel på damp og røg, så du kan sætte den op på dit badeværelse uden at den går i gang hver gang du tager et varmt bad.  

Du kan installere og styre dine smart røgalarmer fra dine mobil, tablet eller computer enheder, så ikke skal teste dem manuelt på røgalarmen selv. 

#8: TV Dongle / Chromecast 

Der findes efterhånden mange forskellige TV bokse og dongles fra mange forskellige producenter som har inkluderet stemmestyring-systemer, med mikrofoner i de tilhørende fjernbetjeninger, så du kan styre dit smart home og TV boks med stemmekommandoer. 

En af disse TV dongles er den nye Google Chromecast med Google TV, som er den første Google TV dongle med en tilhørende fjernbetjening og stemmestyring igennem Google Assistant. 

Læs mere om den nye Chromecast i indlægget Alt om nye Google Chromecast med Google TV. 

#9: Ventilator og Aircondition

Ligesom med radiatorer og varmeblæsere så kan du også styre nedkøling af dit hjem via dine smart home styre enheder. 

Ligeledes som med varme kan du tænde for din ventilator eller dit aircondition uden at det kræver at du er til stede og manuelt kan bestyre dine køleapparater. 

#10: Smart Kontakt 

For nogle kan det måske virke dyrt at investere i smart home elpære for at kunne regulere lyset i den intensitet man ønsker det eller tænde og slukke uden at skulle gøre det manuelt. 

Her er der godt nyt for med en smart kontakt kan du næsten styre lyset på samme måde som med smart home elpærer. 

Du kan dæmpe og skrue op for lysstyrken, indstille lyset til at tænde og slukke på bestemte tidspunkter samt bede dit stemme styringssystem om at tænde og slukke når du ønsker det.

Det eneste stikkontakt ikke kan klare i forhold til elpæren er ændring af farverne, så hvis du ønsker at skifte farven fra hvid til blå, så skal du altså have fat i smart home pæren, men ellers klarer stikkontakten alt det andet som elpæren også kan.   

#11: Vandingssystem 

Føler du også at du ikke laver andet end at vande din have om sommeren, eller hører du til dem som glemmer det, så kan du med fordel anskaffe dig et smart home vandingssystem. 

Her behøver du ikke tænke over at du skal huske at vande eller bruge tid på at få vandet hver dag, da du blot kan indstille dit vandingssystem til at starte af sig selv på skemalagte tidspunkter. 

#12: Vinduesåbnere

Man siger jo at det er godt med friskt luft og at hjemmet har godt af at blive luftet ud, men det kan være noget man glemmer at gøre. 

Her kan vinduesåbnere være en hjælp til at åbne på skemalagte tidspunkter, så du ikke glemmer det. 

Det er super smart da du kan kombinere dem med smart home apparater som kan registrere når CO2 niveauet i rummet bliver for højt, så taler apparatet sammen med vinduesåbneren og herved åbner vinduet, så CO2 niveauet kan falde til et bedre niveau igen. 

#13: Vandalarm 

En vandalarm skal alarmere dig når der sker vandskader i dit hjem, det kan eksempelvis være ved at placere den i kælderen ved steder med risiko for oversvømmelse under skybrud, eller ved en vaskemaskine eller opvaskemaskine. 

Det kan især være smart at have en vandalarm hvis din vaskemaskine eller opvaskemaskine ikke har oversvømmelse sikkerhed i enheden, så du har en chance for at få det stoppet hvis din maskine begynder at lække vand.  

#14: Robot støvsuger

En robotstøvsuger er i sig selv super smart og tager noget af byrden fra rengøringen, men de bliver endnu smartere med mulighed for stemmestyring eller app sammenkobling. 

Hvis du har glemt at det kommer gæster i aften og du i forvejen har 100 andre ting du skal ordne og du kan godt se at du ikke når det hele, så har du altså en hjælp.

Du kan blot bede din stemmestyrings assistent om at starte støvsugeren og støvsuge huset for dig. 

Med en robotstøvsuger bliver det altså ikke meget nemmere at få gjort rent uden at skulle hyrer rengøringshjælp. 

Robotstøvsugere er også en super god hjælp hvis man har kæledyr der fælder, da det er nemt og hurtigt at bede sit smart system om at give gulvet en tur med støvsugeren. 

#15: Højttalere 

Med en smart højtaler kan du kommunikere med den igennem stemmestyring og her igennem kan du ikke bare styre højtaler enheden men også dine andre smart home enheder.

Det kan du på en nem og hurtig måde, der ikke kræver at du skal løfte en finger.  

Smart Home Routiner

Du kan indstille dine smart home enheder som rutiner under det styringsprogram du bruger til dine smart enheder, hvilket betyder at du giver din enhed et navn og herefter kan du “kalde på” den via det navn du har givet den igennem din stemmestyring, samt indstille skema for tænd og sluk tider for enhederne. 

Du kan eksempelvis kalde dit vandingssystem for “vanding” og her ved kan du give dit stemmestyrings system kommandoen “Tænd for vanding” hvorefter dit vandingssytem så bliver tændt. 

6 Tips til at starte dit Smart Home

Det kan meget hurtigt virke uoverskueligt hvor man skal starte med at skabe sit Smart Hjem og alle de gadgets virkelig også er vigtige for dig og dine behov. 

Derfor har vi lavet en liste over tips der kan hjælpe dig til at starte et smart home, på en mere overskuelig og meningsfuld måde. 

  1. Som det første skal du siger dig at du har en god internetforbindelse i dit hjem, især alle de områder hvor du ønsker at have smart home gadgets installeret.  
  2. Start ud med at vælge en stemmestyrings enhed, med det stemmestyrings system som du foretrækker. Det kan eksempelvis være Google Assistant, Apple Siri eller Amazon Alexa, da de er de mest populære stemmeassistenter i Danmark.
  3. Efter stemmestyrings enhed, bør du vælge et smart home produkt som ikke er super dyrt, men som alligevel kan gøre en stor forskel i dit hjem. Det kan eksempelvis være stikdåser, da de tilbyder mange muligheder for styring i dit hjem, men ikke er ret dyre. 
  4. Lav research før du køber et produkt og sørg for at det virker sammen med den stemmestyrings-enhed du har valgt til dit hjem. 
  5. Lad dig ikke friste af alle de muligheder der er for et smart home, mange ting er nemlig ikke nødvendige for alle og vi anbefaler derfor at du overvejer om du har brug for det eller om du bare synes det lyder smart. 
  6. Køb enheder der kan bruges sammen. Her snakker vi ikke bare bruges sammen under samme stemmestyring, men også produkter der rent faktisk snakker sammen, så som vinduesåbnere og CO2 alarmer, så du automatisk får luftet ud når CO2 niveauet er for højt.

Vi håber at det gav dig et bedre overblik, over hvordan du starter dit smarthome, på en billig og overskuelig måde. 

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg