Alt om TUYA » Bliv Klogere på den Smarte iOT Platform

Hvis du interesserer dig for Smart Home elektronik er du måske stødt på navnet TUYA. Men hvad er TUYA?

I denne blog vil vi gerne gøre dig lidt klogere på TUYA og hvordan trådløse enheder i det smarte hjem fungerer og hvordan de kommunikerer med hinanden.

Kort fortalt er TUYA den platform som smart Home enheder benytter til at ”snakke” sammen.

Med TUYA kan du styre forskellige typer trådløse enheder (Bluetooth, ZigBee, Wi-Fi) fra forskellige producenter fra samme app.

Det kan du fordi TUYA er den grundlæggende platform, som de fleste producenter af trådløs ”smart” elektronik bruger til deres enheder.

Først lidt om det smarte hjem

Smart Home er navnet for smart elektronik, der kan styres trådløst og i serie. Forestil dig fx at lyset i hele huset tændes, når du vågner og at robotstøvsugeren har støvsuget, mens du var på arbejde. I det smarte hjem kan du styre elektronikken fra en app på din smartphone eller tablet.

Sikkerheden er helt i top og sensorer sender dig en advarsel, hvis der er ubudne gæster. Røg- og vandalarmen registrerer brand eller oversvømmelser. Din sundhed kan overvåges, så du kan følge dit helbred over tid.

Smart Home har uendelige muligheder for at samkøre og styre elektronik, og der kommer hele tiden nye muligheder til.

Men kræver det ikke en masse nyt udstyr?

Nej - det kræver faktisk ikke ret meget at komme i gang. Det gode ved Smart Home elektronik er, at du kan starte med at købe en elpære og efterhånden tilføje flere og flere intelligente enheder.

Med tiden kan du skifte flere og flere pærer, som alle kan styres fra samme app. Idéen er altså at gøre hjemmet intelligent, så det fx selv tænder lys, når mørket falder på eller trækker markisen ind, når solen er gået ned.

Styr det smarte hus med stemmen

Noget du vil se mere og mere til i den nærmeste fremtid er elektronik, som du kan styre med stemmen.

De firmaer der er længst fremme med assistenter til stemmestyring er Google med Google Assistant / Google Home, Amazon med Amazon Alexa og Apple med Siri / Apple HomeKit.

Du har måske allerede prøvet stemmestyring på din telefon. I næste skridt er assistenterne flyttet ind i højttalerne, som du kan bede om at spille et musiknummer eller slukke lyset.

Tænk på at alt hvad du med tiden får at smart elektronik i hjemmet, som kan styres fra en app, vil kunne styres af assistenten.

BLIV KLOGERE PÅ TRÅDLØS FORBINDELSE

I det smarte hjem kan du styre al elektronikken fra en app på din smartphone eller tablet. Men hvordan taler de trådløse enheder sammen?

Du er måske stødt på begrebet IoT eller Internet of Things. Begrebet dækker over teknologi, der forbinder enheder og funktioner til internettet, så de løbende kan sende dig data. Det kan fx være tyverialarmen, der styres fra din mobiltelefon. IoT i hjemmet kaldes Smart Home.

Det kan være via mobilnettet, en almindelig internetforbindelse, Wi-Fi eller lukkede netværk.

Men Wi-Fi er vel Wi-Fi eller hvad?

Det er faktisk det, der er hovedspørgsmålet, når vi snakker TUYA.

Wi-Fi er en grundlæggende trådløs kommunikationsstandard. Men der findes også andre standarder for trådløs kommunikation som fx ZigBee og Bluetooth.

En enhed der har Bluetooth som trådløs kommunikationsprotokol kan ikke automatisk tale sammen med en enhed, der har ZigBee som trådløs kommunikationsprotokol.

Lad os for eksempel sige, at du har købt en Philips Hue elpære og en Nedis SmartLife elpære. I udgangspunktet bruger Hue ZigBee-protokollen, mens SmartLife er en Wi-Fi enhed.

Derfor kan de ikke nødvendigvis i udgangspunktet styres samlet.

Philips Hue har deres egen app, som de gerne vil have folk til at bruge sammen med deres Hue-produkter, og Nedis har en SmartLife app, som de gerne vil have folk til at bruge med SmartLife-enhederne.

Det er her TUYA kommer ind i billedet. TUYA er nemlig den IoT-platform, som mange producenter har bygget deres egen app over.

Derfor kan det være en god ide at holde øje med om de Smart Home produkter, du køber understøtter TUYA.

Med TUYA Smart app kan du nemlig styre langt de fleste Smart Home enheder samlet fra en enkelt app.

Lidt om apps til styring

De fleste producenter at Smart Home elektronik har deres egen app, som fås til både iOS og Android styresystem.

Problemet med producent-apps er, at de er dedikerede apps. Dvs. at de er designet til at styre enheder i samme serie.

Nedis SmartLife appen kan fx styre elpærer, kameraer og strøm fra Nedis SmartLife enheder. Med Deltaco Smart Home appen kan du styre Deltaco Smart Home enheder og så videre.

Men efterhånden som man udbygger sit Smart Home kan man ikke undgå at få produkter fra forskellige producenter.

Det smarte ved TUYA er, at det er grundplatformen for de producent-specifikke apps. Hvis du bruger TUYA Smart app kan du tilføje hundredvis af forskellige produkter fra forskellige producenter, du kan tilføje Bluetooth-enheder, ZigBee-enheder og Wi-Fi enheder og styre dem alle samlet fra én app.

Hvis du har købt Philips Hue pærer, der samstyres via en Hue bro, tænker du måske, at du hellere må blive ved med at bruge Hue. Derved går du måske glip af spændende nye produkter fra fx Deltaco Smart Home eller Denver Smart Home.

Du er ikke bundet til kun at bruge enheder fra samme producent. Har du Philips Hue kan du sagtens koble det sammen med nye enheder med Wi-Fi via TUYA-appen.

Du er ikke afhængig af Bro eller gateway, men samtidigt kan du sagtens tilføje enheder der er.

Med TUYA Smart kan du i princippet koble alt Smart Home udstyr sammen.

  • Du kan styre enheder på tværs af brands og enhedstype
  • Du kan lave scener på tværs af brands
  • Du kan tilføje og styre enheder på tværs af trådløs forbindelse: ZigBee-enheder, Wi-Fi-enheder osv.
  • Du kan tænde og slukke for alle tilsluttede enheder
  • Du kan overvåge energiforbruget, og sørg for elektrisk sikkerhed overalt

Spar penge

TUYA kan derfor godt gå hen og blive grundstenen i det smarte hjem. Når du kan styre alle dine smarte enheder samlet fra ét sted, får du også mulighed for at overvåge energiforbruget. Du kan lave tidsplaner for lys, så du kun bruger den mængde energi, der er absolut nødvendig.

Det er altså teknologi, der er med til at gøre hjemmet mere strømbesparende og derfor teknologi, der kan spare dig penge og skåne miljøet.

Du behøver ikke ligge i sengen og tænke på, om du fik slukket lyset i skuret eller slukket for computeren. Det klarer det smarte hjem for dig.

Du kan fx laver planer for at slukke lyset i et rum efter et stykke tid, hvor der ikke har været bevægelse i rummet. Eller du kan benytte en ”sluk alt”-funktion, når du forlader huset eller går i seng.

5 Fordele ved TUYA Smart

  1. Appen er hurtig, pålidelig og logisk designet
  2. Du kan hurtigt oprette timere, scener og automatiseringer
  3. TUYA understøtter stemmestyringsassistenter
  4. Du kan altså roligt købe enheder fra forskellige producenter. Alt Smart Home udstyr fra Deltaco, Nedis og Denver kan snakke sammen via TUYA appen.
  5. Du kan lave tidsplaner og scener på tværs af mærke. Du har derfor alle muligheder for at lave det smarte hjem, der passer netop dit behov!

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg