Leder du efter FM Nødradio eller Powerbanks?
Billede taget af avXperten personale

Hvad er USB-C? » Den Komplette Guide om USB-C

Gode kabler er essentielle for, at dit elektroniske udstyr fungerer optimalt. USB-kabler har været igennem en rivende udvikling, og der bliver fortsat udviklet på dem. Det kan derfor være svært at følge med. Derfor har jeg lavet en guide til dig, hvor du kan læse alt om USB-C.

Hvad er USB-C? USB type C er en standard for Universal Serial Bus - en standard, der bruges til overførsel af data og strøm. Kablet er meget kraftigere end de ældre versioner. USB C-stikket er mindre end type A. Det passer til både tablets og smartphones, og så kan det vende begge veje.

Jeg har dykket ned i, hvad forskellen er på de forskellige typer af USB, og i dette indlæg har jeg samlet alt nyttig viden omkring USB-C.

I videoen nedenfor forklarer min kollega forskellene på USB 2.0, USB 3.0 og USB-C.


Overblik Over De Forskellige Typer af USB

For at forstå USB-C, er det også en god idé, at du har styr på de andre typer af USB. USB-C er ikke kun udviklet til at skulle erstatte USB-A, men til at skulle erstatte alverdens forskellige stiktyper.

Historien om USB - Kort fortalt

USB står for Universal Serial Bus, og udviklingen af denne teknologi begyndte helt tilbage i 1995. USB er en grænseflade, som er designet til at overføre data og strøm mellem elektronisk udstyr.

Opfinderne af USB

USB blev designet af en gruppe af syv store virksomheder, hvor den amerikanske computerarkitekt Ajay Bhatt var en af hovedpersonerne bag udviklingen.

Du har sikkert stiftet bekendtskab med en eller flere af de syv virksomheder, hvis du har bevæget dig lidt inden for elektronikkens verden.

De syv virksomheder var følgende:

 • IBM
 • Intel
 • Microsoft
 • NEC
 • Nortel
 • DEC
 • Compaq

Den første udgave af USB, som hed USB 1.0, blev lanceret tilbage i januar 1996. Der er sket meget med kablet sidenhen. Den oprindelige stiktype A bliver dog stadig ofte benyttet. Den har dog fået selskab af adskillige nye stiktyper, og særligt C-stiktypen kommer til at fylde mere og mere.

USB-C - den nye standard

USB-C blev lanceret tilbage i 2014, og på trods af kablets mange fordele har det taget lidt tid, før kablet for alvor er blevet populært.

Nu tyder alt dog på, at USB-C bliver den førende standard. Et af tegnene er, at den eneste port, man finder på en Macbook Pro, passer til et USB-C-stik.

USB har dog efterhånden haft en del stik, og der er masser af de nedenstående typer, som stadig bliver brugt.

Typer af USB-Stik

Et USB-stik kan referere til en USB-nøgle, men det kan også være enden på det kabel, som enten kan være et han- eller hun-stik.

Hvis du vil vide mere om USB-nøgler, kan du læse vores blogindlæg: Hvilket USB-stik skal jeg købe?

Typer af USB:

 • USB Type A 
 • USB Type B 
 • USB-Mini A
 • USB-Mini B
 • USB-Mini AB
 • USB-Micro A
 • USB-Micro B
 • USB-Micro AB
 • USB Type C

Hvor hurtig er USB? Se de forskellige versioner

Der er sket rigtig meget med USB-kablet siden det allerførste af slagsen blev lanceret i 1996. Herunder følger en oversigt over de forskellige USB-versioner, der med årene er blevet lanceret.

Billede: USB hastigheder. Udarbejdet af avXperten personaleBillede: USB hastigheder. Udarbejdet af avXperten personale

USB-C fremgår ikke i ovenstående grafik, men denne blev, som sagt, lanceret i 2014. Det har en række af samme karakteristika som USB 3.1, men der er altså tale om forskellige versioner.

Hvis du investerer i en af ovenstående versioner, skal du huske at holde øje med, om der står Gen 1 eller 2, eller 2x2 bagved beskrivelsen. Navnene blev nemlig ændret efter udgivelsen, og et 3.1 kabel kan godt have en overførselshastighed på 5 Gbps

Der er en anden graf med hastigheder i bunden af artiklen, hvor USB 4.0 også er kommet på.

Alt om USB-C

USB-C er symmetrisk og kan modsat sine forgængere vende begge veje, så du undgår kampen med at vende dit USB-stik rigtigt, når du skal tilslutte det.

Stikket er cirka 60% mindre og kan derfor bruges til smartphones og tablets, modsat et USB-A-stik.

En ting, der forvirrer mange, er, at USB-C-stik fås med mange forskellige stiktyper. I den ene ende vil der altid være et stik af typen C, men i den anden ende kan stiktypen være alt fra USB-A til HDMI.

Dette kan du læse meget mere om her: Se en komplet oversigt over de forskellige USB C-stik.

Versionen hedder USB-C, fordi det er efterfølgeren til de to stik-typer A og B. Type C har dimensionerne 8,25 x 2,4 millimeter, og den understøtter USB 3.1-teknologien og er bagudkompatibel helt ned til USB 2.0

Der er ingen mini- eller micro-udgave af USB-C-stikket.

Generelt siger man om USB-C’s specifikationer, at den kan alt det, som en USB 3.0 kan, men i dobbelt hastighed. Så den lader altså dine enheder ultra-hurtigt.

Noget af det bedste ved USB-C er, at kablet kan overføre billeder og lyd. Noget kablet kan klare, samtidig med at der sendes strøm til din enhed.

Dette medvirker til, at du fremover skal bruge mindre og færre stik, når du skal forbinde dine enheder.

Herunder fremgår en række specifikationer for USB-C, der demonstrerer, hvorfor kabler af denne type er sine forgængere overlegne.

Hurtig sammenligning med USB 2.0, 3.0 og USB-C

 • USB 2.0 kan levere strøm helt op til 500 milliampere
 • USB 3.0 kan levere strøm helt op til 900 milliampere
 • USB-C kan levere strøm op til 20 volt, 100 watt og 5 ampere

I videoen nedenfor giver min kollega en gennemgang af USB-C og USB speedpower+. Videoen tager kun 31 sekunder.

Oplad din laptop med en USB-C Powerbank

Grunden til, at du nu kan lade din bærbar op med en powerbank, skyldes de vilde specifikationer i et USB-C-kabel, samt at kablerne passer til computeren.

Vil du vide mere om, hvordan du kan lade din computer op med en powerbank og USB-C, kan du læse vores blogindlæg om dette: Gør din bærbar mere mobil med USB-C

Går du med tanken om at investere i et USB-C-kabel, er der fire centrale overvejelser, som jeg plejer at anbefale at du gør dig.

Der fås nemlig mange forskellige slags USB-C-kabler, og derfor plejer jeg at sige, at du skal tænke over disse fire ting:

 1. Hvilket USB-C-kabel skal du bruge?
 2. Hvor langt et kabel skal du bruge?
 3. Hvilken farve skal kablet være?
 4. Hvor dyrt må kablet være?

Vi har nogle gode svar til disse spørgsmål inde på vores produktside om USB-C-kabler, som du kan finde ved at følge dette link: https://www.avxperten.dk/usb-c-kabel/

USB-C til USB (Sådan virker det)

Fremover vil computere have USB-C-stik i stedet for USB-A-stik. Det betyder blandt andet, at man slipper for den strømforsyning, som vi har været vant til i vores bærbare.

Som tidligere nævnt, så har et USB-C-stik ikke den samme størrelse, som et USB-A-stik har. Til gengæld slipper man fremover for de mange forskellige typer af stik og mikro og mini, da USB-C allerede har et rimelig lille stik.

Der er mange muligheder for at omforme dine gamle USB-A-kabler til et USB-C. Det skal lige nævnes igen, at USB-C er også bagudkompatibel med USB 2.0 og 3.0. Det nye Thunderbolt 3 fra Apple er i øvrigt også kompatibel med et USB-C-kabel.

Vil du vide mere om, hvordan du bruger en USB-C-adapter, så kan du finde mere information på vores USB-C Adapter-kategoriside.

USB-C kabel til USB-A

Da der stadig findes utrolig mange udgange på computere med et type A-stik, er et af de mest almindelige kabler faktisk blevet USB-C/USB-A.

Kablet består af to forskellige stik. Det ene er den USB-A, og det andet er USB-C-stikket, som bliver benyttet mere og mere til mange af de nye smartphones som opladerkabel.

Skal alt udstyr skiftes?

Der er ingen grund til panik, og overgangen fra type A til C har indtil nu gået forholdsvis langsomt, og man kan ofte løse problemerne med forskellige adaptere og omformere, eller andre kabler til meget fine priser.

Vi har også lavet et blogindlæg, hvor vi giver et større overblik over, hvilke stik og kabler som fungerer sammen med lige netop USB-C. 

Du kan læse artiklen her: Hvad kan man bruge USB-C til? (USB-C GUIDE)

Er USB-C bagudkompatibel?

USB-C er forenelig med USB version 3.1 og bliver også kaldt USB 3.1 speedpower+. Teknologien er bagudkompatibel med helt ned til USB version 2.0, men selve stiktypen er ikke den samme. Det kræver derfor en adapter eller omformer, hvis du skal bruge den samme USB-port.

USB-C er ikke kun kompatibel med andre USB-versioner.

Er du i tvivl om dit USB-C kabel er kompatibel med din MacBook? Det kan vi godt forstå, hvis du er. 

Thunderbolt 1 og 2 er nemlig lavet i samme dimensioner som et mini DisplayPort stik, hvorimod Thunderbolt 3 ligner et USB-C stik. Det er dog ikke helt det samme, men de virker i mange tilfælde med hinanden.

Vi har skrevet en dybdegående artikel om dette: Er USB-C det samme som Thunderbolt? Bliv klogere her!

USB-C vs. USB 3.X ? Hvad er forskellene?

USB 3.0 blev lanceret tilbage i 2011, hvorimod USB 3.1 og USB-C blev udviklet sideløbende og udkom i 2014. Det kan være svært at skelne USB-C fra USB 3.1, da de har en del af de samme specifikationer.

USB 3.0 har en båndbredde på 5 Gbps, og version 3.1 har 10 Gbps, så hastigheden er blev fordoblet imellem de to versioner.

USB 3.1 og USB-C er ikke det samme, men specifikationerne kan godt ens. 

Et eksempel på et USB-C til USB-C 3.1 kabel kan være dette:

 • Understøtter USB Power Delivery opladning op til 3A, 60W
 • Understøtter Super Speed 5Gbps dataoverførselshastighed
 • Bagud Kompatibel med USB-C 2.0 enheder
 • Indeholder skærmet kabel for at minimere interferens

Husk altid at tjekke, hvilken generation af kablet du skal bruge, og at det kabel, du er ved at købe, har den rigtige stik-type.

Hvor langt kan et USB-kabel være?

Normalt siger man, at en USB-forbindelse mellem to enheder ikke kan overstige fem meter. Der er dog udstyr, der gør, at man kan få et kabel, der er længere end dette.

Hvis man skal bruge et USB-kabel på over 5 meter, skal man bruge et forlængerkabel, og det skal være et aktivt forlængerkabel, da aktiv elektronik forstærker signalet. Hvis du blot køber et almindeligt forlængerkabel, risikerer du, at hastigheden og dataoverførslen bliver svækket.

Sådan virker et forlængerkabel

Når du forlænger et kabel, skal du bruge et kabel, hvor der er et han-stik i den ene ende, og et hun-stik i den anden. Kablerne kan dermed let kobles sammen. Han-stikket sættes ind i hun-stikket.Hvis du skal trække et meget langt kabel, kan du bruge et USB-netværkskabel extender.

USB-C versus DVI, VGA, DisplayPort og HDMI

Traditionelt har man brugt USB-kabler til at overføre strøm og data. Derfor har USB-porte ikke været en fast del af bagsiden på en monitor.

USB-C-kabler er dog ganske revolutionerende, da disse kan overføre billeder og lyddata, hvorfor det er sandsynligt, at flere og flere skærme vil have indgange til netop dette kabel.

Allerede nu kan man omforme sine USB-C-kabler med HDMI, DisplayPort og DVI-kabler. Dette kan dels ske via adaptere eller via USB-C-kabler med enten et HDMI-, DisplayPort- eller DVI-stik i den anden ende.

Herunder følger en kort introduktion til ovenstående kabeltyper.

Hvad er DVI og VGA?

DVI står for ‘Digital Video Interface’, og VGA står for ‘Video Graphics Array’. Disse to kabler kan overføre videodata mellem computer og skærm. Der er tale om gamle standarder, men der findes dog stadigvæk en del elektroniske enheder, som bruger disse kabler.

Hvis din computer og skærm er af nyere dato, vil det formentlig være enten DisplayPort, HDMI eller USB-C, som du skal bruge for at forbinde enhederne.

Husk! Der er stadig mange muligheder til at få alle de forskellige kabler til at arbejde sammen.

Hvad er DisplayPort?

DisplayPort er afløseren til DVI. DisplayPort kan overføre både billeder og flere forskellige lydformater mellem grænsefladerne. DisplayPort bliver også kaldet DP og har sin oprindelse i computerverdenen, hvor man forbinder kablet til computerens grafikkort.

Der findes også mange forskellige versioner af DisplayPort, hvor den seneste udgave 1.4 kan overføre op til 8K signaler. DisplayPort kan nemt omformes til DVI, HDMI og VGA med hjælp fra en adapter.

Nedenfor giver min kollega en hurtig forklaring på, hvad DisplayPort er.

Hvad er HDMI?

HDMI står for ‘High-Definition Multimedia Interface’. Et HDMI-kabel bruges til at overføre billede, lyd og data. HDMI kommer også i forskellige typer, hvor standarden, som de fleste kender, er et A-stik. Man kan dog også få HDMI i mini og micro udgaver.

HDMI blev også udviklet til at erstatte DVI, og kablet skulle både være mindre, smartere samt i stand til at overføre lyd. HDMI har især haft sit fokus inden for monitors og TV.

I videoen nedenfor, forklarer min kollega, hvad et HDMI-kabel er.

Hvad er bedst: USB-C, HDMI eller Displayport?

Ofte bruger du jo bare den udgang, som enten sidder i din skærm, computer, TV, eller anden enhed, som du bruger en af de tre grænseflader til.

Nogle gange har du dog flere muligheder, og derfor kan det være rart at vide, hvad der egentlig er bedst.

Når det kommer til USB-C, DisplayPort og HDMI, har vi dog at gøre med cremen af kabler, når det kommer til overførsel af data, billede og lyd, og derfor er der ikke et kabel, som er markant bedre end de andre.

Derfor afhænger det lidt af formålet og konteksten, hvilket kabel der anbefales.

Tjek versionen

De nyeste versioner af kablerne er på mange måder foran det udstyr, som mange folk har i deres hjem.

Derfor kommer det ofte an på, hvilken version af kablerne du bruger. Når det kommer til kvalitet, er de nemlig alle helt i top.

USB-C vs. HDMI vs. DisplayPort

Vi har skrevet et helt blogindlæg om forskellen mellem HDMI eller DisplayPort. Står du og skal vælge mellem en af disse to, kan du læse mere om det her: DisplayPort eller HDMI?

Ofte nævner vi den tommelfingerregel, at HDMI er bedst, når det kommer til TV, mens DisplayPort er bedst, når det er inden for PC-verdenen.

Både HDMI og DisplayPort kan fås i udgaver, som understøtter 8K signaler, hvorfor begge typer kan transportere billeddata af absolut højeste kvalitet.

Hvorfor USB-C? (Her vinder USB-C over HDMI og DisplayPort)

USB-C vinder ikke på billedkvalitet over HDMI og DisplayPort. Dog klarer et USB-C-kabel sig ganske hæderligt på dette område, da et sådant kabel understøtter 4K. 

USB-C taber marginalt, når det kommer til at transportere billeddata i absolut højeste kvalitet. Til gengæld vinder USB-C på en række andre områder, hvilket jeg kommer ind på herunder.

USB-C kan vende begge veje

Et USB-C-kabel er et meget fleksibelt kabel, som kan vende begge veje. Ligeledes er det et kabel, der kan multitaske. For eksempel, du med et USB-C-kabel lade sin computer op, samtidig med at man via kablet overfører data.

Kablet har dog ikke den bedste båndbredde af de tre kabler. Derfor er det altid en god idé at afstemme, hvilke behov du har, når du skal investere i et nyt kabel. Alle kabler er nemlig rigtig gode, men de har hver deres fordele og ulemper.

USB-C som standard i EU

Det er blevet bestemt af EU at fra slutningen af 2024 skal alle mobiltelefoner, tablet og kameraer solgt i EU være udstyret med et USB Type-C opladningsport. Samt, fra foråret 2026, vil dette også gælde bærbare computere. 

Dette betyder at du ikke vil have brug for en ny oplader hver gang du køber en ny enhed.

Lovgivningen blev vedtaget i et forsøg på at reducere e-affald og give forbrugere mulighed for at træffe mere bæredygtige valg.

USB 4.0 - Det nyeste inden for USB

USB 4.0 blev lanceret i 2020, og er den seneste teknologi inden for USB-kabler. USB 4.0 er blevet døbt USB4. 

USB 4.0 har en overførelseshastighed på 40 GB/s med et USB-C stik, og kablet bruges primært til dataoverførsel. 

Udseendemæssigt er der ikke den store forskel på USB4 og USB-C kabler, så derfor er det svært at skelne imellem de to. USB-C kablet er dog mest udbredt, og der ikke mange bruger USB4 kablet endnu. 

Hvis din enhed er kompatibel med Thunderbolt 4.0, så er den også kompatibel med USB4, men ikke nødvendigvis omvendt.

Hvis du vil vide mere om dette nye USB4, så kan du læse mere i vores indlæg: Alt om USB4 « Lær om fremtiden for USB (Nem Guide).


 

 

Betalingskort

Samlet score: 4.9 af 5

avXperten
Menu Kontakt
Kurv
Søg