Alt om VGA - Bliver det stadig brugt?

Du er formentlig bekendt med VGA? Det kabel vi har brugt til at forbinde en skærm til computer siden dengang en PC var det nyeste af det nyeste.

Men hvad er VGA egentlig? Læs med her og find svaret.

Hvad er VGA? VGA, også kaldt Video Graphics Array, er en display standard udviklet af IBM i 1987 som i sin tid har været meget populær. I dag betegnes VGA mere som et kabel, men oprindeligt er VGA betegnelsen for en video standard i en opløsning på 640 x 480 pixels med 60 fps som kan fremvise 16 farver, eller vise 256 farver i en opløsning af 320 x 200 pixels med 60 fps.

Hvis du ønsker at lære mere om VGA standarden skal du endelig læse med i indlægget her, hvor jeg forklarer hvordan det fungerer.

Hvad betyder VGA?

VGA, eller Video Graphics Array, er som sådan ikke et kabel som bruges til at vise billeder på en skærm, som man i dag ellers forstår betegnelsen.

VGA er derimod betegnelsen for en display standard der blev udviklet af IBM tilbage i 1987, som en forbedret version af lillebroren CGA som blev udgivet i 1981.

CGA var den første variant af Graphics Array teknologien, og var i stand til at vise billeder som vist herunder.

CGA billedeksempel

VGA forbedrede billedkvaliteten og nu var det muligt at vise billeder med 16 farver i en opløsning af 640 x 200 pixels.

I billedet herunder kan du se hvordan et billede så ud med VGA i en opløsning af 640 x 200 pixels.

VGA billedeksempel

Som du kan se, blev billedet altså væsentligt bedre med VGA sammenlignet med den den tidligere display standard CGA.

Siden da er der blevet videreudviklet på Graphics Array standarden. I tabellen herunder kan du se de forskellige versioner af standarden med den opløsning som de tilbyder.

Standard

Opløsning

Billedformat

CGA

640x200

16:9

VGA

640x480

4:3

WVGA

800x480

5:3

SVGA

800x600

4:3

WSVGA

1024x600

16:9

XGA

1024x768

4:3

WXGA

1280x768

5:3

WXGA

1280x800

16:9

SXGA

1280x800

5:4

SXGA+

1400x1050

4:3

WSXGA+

1680x1050

16:9

UXGA

1600x1200

4:3

WUXGA

1920x1200

16:9

QXGA

2048x1536

4:3

WQXGA

2560x1600

16:9

QSXGA

2560x2048

16:9

QSXGA

2560x2048

5:4

Alle de versioner af GA som ses i tabellen herover er hvad man i dag betegner som VGA, og udadtil ser disse kabler også ens ud.

I dag vil du nok oftest støde på de senere versioner af standarden, eksempelvis WQXGA.

Kablet vil stadig være omtalt som et VGA kabel, men du bør kunne finde frem til hvilken version kablet understøtter ved at kigge i specifikationerne til produktet.

Bliver VGA stadig brugt i dag?

Hvis du tænker på den specifikke version af standarden VGA, får du nok svært ved at finde steder hvor det bliver brugt i 2022.

Det skyldes at VGA standarden i dag er udgået teknologi.

Selv de mest minimalistiske projektere du finder i dag vil vise billeder i en opløsning på 1024 x 768 pixels, mens VGA standarden har bedst funktionalitet i en opløsning på 640 x 480 pixels.

Hvis du derimod tænker på de senere versioner af Graphics Array standarden, som stadig bliver nævnt som VGA, bliver de stadig brugt i visse tilfælde.

Du finder dem typisk i projektere i dag. Men hvor lang tid det bliver ved med at være en realitet er ikke til at forudse.

Den mere populære standard HDMI er nemlig i stand til at vise flere farver end VGA, hvilket giver et pænere billede, og med HDMI kan du endda også sende lyd igennem samme kabel.

Samtidig så tilbyder de fleste computere i dag ikke en VGA indgang, og derfor er VGA ikke længere den mest optimale løsning for projektere.

Ting du skal vide før du anskaffer dig et VGA kabel

VGA er en standard som sjældent bliver anvendt i 2022 fordi der i dag findes mere avancerede alternativer.

Hvis du derimod har en enhed som udelukkende tilbyder forbindelse igennem et VGA stik, er det selvfølgelig nødvendigt at anskaffe et VGA kabel så du kan bruge enheden.

Hvis det er tilfældet, kan du til fordel købe en af de senere versioner af kablet.

Alle versioner af Graphics Array standarden er nemlig bagudkompatibel.

Det vil sige at du vil kunne bruge en nyere version af VGA kablet til fx. din retro PC skærm som kun understøtter VGA standarden.

Ved at vælge en nyere version vil du have bedre mulighed for at anvende kablet til andre tilfælde hvor du skal bruge et nyere VGA kabel.

Hvis du derimod søger et kabel til en enhed som understøtter andre kabeltyper til at sende billedinformation, bør du først overveje alternativerne, da de oftest vil kunne bruges i flere situationer og viser flere farver.

Alternativer til VGA

Herunder kan du se de mest anvendte alternativer til VGA, som generelt ses som bedre alternativer.

DVI

DVI er det kabel som ligger tættest op af VGA.

DVI kabel

I modsætning til VGA, vil DVI være en mere fleksibel løsning. Ved hjælp af en omformer kan du bruge DVI som HDMI og VGA display.

DVI kommer i 4 forskellige versioner. De versioner du oftest ser i dag er DVI-I og DVI-D.

Med DVI-I kan du ved hjælp af kompatible adaptere bruge kablet til både VGA og HDMI displays, og DVI-D kan kun omformes til det digitale HDMI signal.

Du kan finde DVI kabler som både single link og dual link. DVI dual link vil have flere pins i stikket, og sender hurtigere data end DVI single link.

Med DVI dual link kan du vise billeder i en opløsning på 2560 x 1600 pixels med en opdateringsrate på 60 Hz, dvs. 60 billeder i sekundet.

DVI har dog sine ulemper. Du vil ikke opnå den samme billedkvalitet som med et HDMI kabel, og selve stikket er klodset og upraktisk ligesom VGA.

Læs også: DVI: Digital Visual Interface

HDMI

HMDI er nok det mest anvendte kabel til at sende billedinformation i dag.

HDMI kabel

Du kan finde HDMI indgange i stort set alle moderne computere, TV og andet AV udstyr.

Ikke nok med at du kan sende billedinformation gennem et HDMI stik, så understøtter det også lyd, ethernet, bedre farvedybde og en stor variation af forskellige opløsninger, heriblandt Full HD og 4K.

Den største ulempe ved HDMI er, at kablerne ikke har en låsemekanisme og har en tendens til at miste forbindelse af og til.

Der findes flere forskellige typer af HDMI som tilbyder forskellige hastigheder og dermed kan nogle understøtte højere opløsninger end andre.

Læs også: Forskellige HDMI-kabler: Guite Til At Lære Forskelle på HDMI

Displayport

Displayport er det kabel der tilbyder flest features. Displayport findes i flere versioner, herunder 1.0, 1.1, 1.2, 1.2a, 1.3 og 2.0.

HDMI kabel

De forskellige versioner af displayport kommer med en variation af features, bl.a. 4K og 8K display med over 60 Hz, dvs. over 60 fps.

Displayport er typisk det kabel du vil skulle bruge for at få mest ud af en moderne gamerskærm til en PC. Hvor HDMI oftest vil være det kabel man bruger sit TV. 

Læs også: Hvad er DisplayPort? (Komplet DisplayPort Guide)

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg