Hvad er VPN og hvad bruges VPN til? Få svaret her!

En VPN forbindelse hjælper dig til at være mere sikker og privat på internettet. Man kan også bruge et VPN til mange andre smarte ting.

VPN beskytter dine søgninger på nettet, og er især nyttig, hvis du skal logge på et offentligt netværk. Derudover kan et VPN skabe en såkaldt tunnel, hvor man kan logge på et regionsbestemt netværk, så man eksempelvis kan bruge streamingtjenester fra udlandet.

Hvad er VPN? VPN står for Virtuelt Privat Netværk. Et VPN bliver brugt til at skabe mere sikkerhed, når du surfer online. Det gør den ved at kryptere dine oplysninger og skjule din IP-adresse, så din internetudbyder og andre uvedkommende ikke kan følge dine online aktiviteter.

Man kan oprette forbindelse til en VPN-server ved at hente et program eller en app, som fungerer som et mellemled mellem bruger og internet.

Sammelign VPN og priser
Bredbånd.dk tilbyder sammenligning af VPN-udbydere
Gå til VPN sammenligning

Det bliver mere og mere populært at bruge et VPN. 

Det skyldes sikkerhed, anonymitet, censur og restriktioner. Der er kommet mange udbydere, som tilbyder en VPN-service, og det er helt lovligt. Vi har kigget nærmere på dette fænomen.

Hvad er VPN? Vi uddyber Virtual Private Network

VPN står oprindeligt for Virtual Private Network, som i sin enkelthed kan oversættes til Virtuelt Privat Netværk på dansk. 

Du bruger en VPN-service ved at downloade et program fra en VPN-udbyder, hvor de stiller en server til rådighed som mellemled, hvor man kan få en krypteret forbindelse.

Din internetudbyder tildeler din computer en IP-adresse, som står for internet protokol. Når du benytter deres bredbånd eller hvis du er på en offentlig internetforbindelse, indhenter de oplysninger om, hvilke hjemmesider du besøger.

Et Virtuelt Privat Netværk kan hjælpe dig med mange ting. Vi har fundet 9 gode grunde til, hvorfor man skal bruge et VPN.

9 gode grunde til at benytte en VPN-server

  1. Skjuler din internet historie for din internetudbyder.
  2. Bedre beskyttelse mod hackerangreb.
  3. Mere sikkerhed når du logger på offentligt Wi-Fi.
  4. Få mere indhold på dine streamingtjenester som Netflix med indhold fra USA.
  5. Se dansk TV, når du er ude at rejse.
  6. Få en mere sikker VoIP-forbindelse. (Læs mere om VoIP og Discord)
  7. Undgå overvågning fra søgemaskiner.
  8. Undgå censur, blokeringer og begrænsninger med en VPN.
  9. Undgå pris målretning, og køb billigere rejser med VPN.

Ja, der kan være mange gode grunde til at bruge et VPN.

VPN defineres ved at give dig privatlivet tilbage. Det er generelt et godt redskab for at sikre dig mod hackere, overvågning, og for at skjule din aktivitet fra din internetudbyder og diverse søgemaskiner.

Der er generelt meget overvågning og cookies på internettet, som bliver påvirket af, hvilken IP-adresse og lokation du opgiver. Mange har oplevet, at prisen på en rejse kan variere alt efter, hvor man bestiller den fra. Hvis du bruger et VPN kan det være, at du ikke bliver “snydt” på samme måde.

Der er forskel på, hvad du får fra de forskellige VPN-services og hvad de koster. Vi har prøvet at finde nogle gode eksempler på VPNs samt uddybet nogle af de 9 ovenstående grunde til at skaffe en VPN-forbindelse.

Hvordan virker en VPN forbindelse?

En VPN-forbindelse virker på den måde, at du teoretisk set bliver usynlig, når du surfer på internettet. Det bliver du ved, at en VPN-udbyder stiller en server til rådighed, der skjuler din routers IP-adresse bag ved adressen hos VPN-udbyderen.

En anden måde at forklare en VPN-forbindelse på er, at man siger, at man graver en tunnel. Ligesom det ses på billedet, kan man se, at der laves en tunnel gennem det usikre internet, så ens aktiviteter ikke kan spores tilbage på ens egen adresse.

Derfor skal man have en VPN-forbindelse

Dette er virkelig smart, og man kan bruge ovenstående funktioner til mange ting. En ting er, at vi ikke behøver dette så meget i Danmark, da man næsten kan surfe frit uden censur. Det ses dog, at flere arbejdspladser og virksomheder blokerer indhold såsom YouTube og Facebook for, at deres ansatte skal være mere effektive.

Undgå censur

Hvis man har et VPN-program på sin computer kan man komme uden om disse blokader. Det samme gør sig gældende i lande, hvor staten blokerer for indhold på internettet. Her kan man bruge en VPN, så det ser ud til, at man sidder i et andet land end man reelt gør. Derved kan det være, at man kan undgå den censur, der bliver udøvet.

VPN Video Review

Vi har fundet en god video på engelsk, hvor der bliver forklaret, hvad en VPN er, hvordan den bruges, og hvad fordele kan være. Det vigtigste at understrege er, at man aldrig er helt sikker på nettet mod overvågning og hackere. Se eventuelt en seks minutters video om VPN her. 

Hvad betyder kryptering? Og andre termer…

Kryptering betyder, at man omsætter data og andre oplysninger om til en hemmelig kode. Det er det samme som en VPN forbindelse gør, hvor den eksempelvis skjuler din IP-adresse. Derved kan du forhindre uvedkommende at få adgang til dine oplysninger.

Vi har skrevet en uddybende artikel om, hvad kryptering er. Læs artiklen her ? Guide til at forstå kryptering (opdateres med link)

Vigtige termer og tekniske definitioner når du skal bruge en VPN

Forkortelser & TermerEngelskDansk
URLUniform Resource LocatorInternetadresse (Hjemmeside)
IPInternet ProtocolInternetadresse (Router + hjemmeside)
IPSInternet Service ProviderInternet udbyder
VPNVirtual Private NetworkVirtuelt privat Netværk
DNSDomain Name System/ServerNavneserver


Der opstår ofte en masse sjove termer og akronymer, når man udforsker den teknologiske verden. Vi har skrevet en hel ord med 101 sjove termer, hvis man skal til et LAN-party. Læs mere om det her: Hvad betyder LAN? Computer-Ordbog

Hvilken VPN skal man vælge?

Der bliver også brugt forskellige termer, når man skal vælge et VPN. Nogle kan hedde Open VPN, PPTP, 256-bit kryptering eller 128-bit kryptering. Desto højere raten er for kryptering, desto bedre skulle et VPN være.

Mange vil bruge et VPN for at ændre sin lokation. Så derfor skal du huske, hvis du vil bruge et VPN i et bestemt land, skal du sikre, at din VPN-udbyder har en server i det pågældende land. Det er serveren du skaber forbindelsen til, inden du surfer videre ud i “skyen”.

Hvorfor ikke bruge en VPN?

De fleste VPN er ganske nemme at bruge, også selvom du ikke er specielt IT-kyndig. Det kan i sidste ende redde dig fra overvågning og hackerangreb, og kan især være nyttig, hvis du bruger en offentlig Wi-Fi forbindelse. Der er dog to store grunde til, hvorfor alle ikke bruger VPN.

Koster penge

De to største grunde til ikke at bruge en VPN er, at det sløver din internethastighed, og det koster penge. Der er nogle gratis versioner samt prøveperioder fra de forskellige udbydere, men man slipper sjældent helt gratis afsted med en VPN-service, især ikke, hvis man har tænkt sig at bruge den ofte.

Nedsætter hastigheden på dit internet

Et VPN nedsætter din internethastighed. Det skyldes krypteringen og omdirigeringen af din vej til internettet. Et VPN er ikke en internetforbindelse, men en sikker adgang til internettet.

Husk dog på, at man aldrig er helt sikker, når man surfer på internettet. Men hvorfor ikke være så sikker som mulig? Der er mange der tilbyder en VPN-service. Vi har fundet 15 eksempler på dem her.

15 forskellige VPN-udbydere

Vi har fundet 15 forskellige VPN-udbydere, som er nævnt i vilkårlig rækkefølge. Vi har langt fra prøvet dem alle, men nogle er ganske simple at bruge.

  1. TunnelBear
  2. CyberGhost
  3. NordVPN
  4. Strong VPN
  5. TorGuard
  6. IP Vanish
  7. ExpressVPN
  8. PureVPN
  9. Private Internet Access
  10. Zenmate
  11. VyprVPN
  12. Goose VPN
  13. HideMyAss
  14. Windscribe
  15. Hola VPN

Er det gratis at benytte en VPN?

Det er sjældent gratis at bruge et VPN. Det er jo en service, hvor andre stiller en server til rådighed, så du kan surfe mere sikkert på internettet. Man kan dog finde nogle gratis versioner, men kvaliteten kan også være derefter. I sidste ende er det tit en “reklame” for, at du skal opgradere til en betalingsversion.

Du kan ofte få en gratis prøveperiode eller et bestemt antal forsøg på at skabe en tunnel. Man kommer dog længst, hvis man tager kortet op af lommen. så det er værd at overveje, hvor vigtig et VPN er for ens behov.

Som sagt, så sløver VPN internethastigheden, og man er aldrig helt sikker alligevel. Der er dog en masse gode ting ved at bruge et VPN.

Hvad er DNS og Smart DNS?

DNS står for Domain Name System. Det er metoden og systemet til, hvordan internettet oversætter domæner til IP-adresser i form af tal via såkaldte navneservere. DK Hostmaster forklarer det sådan, DNS virker på samme måde som en telefonbog.

Hvis man siger, at IP-adressen er telefonnummeret, så er domænenavnet lidt ligesom personen du ringer til.

Kilde: DK Hostmaster

Hvad er Smart DNS?

Smart DNS er en måde, hvorpå man kan skjule sin lokation, så man kan få adgang til regionsbestemt indhold på internettet. Modsat en VPN-forbindelse, der kryptere din forbindelse og omdirigere din vej til internettet, skifter Smart DNS blot din landekode, men dette sker også ved, at du “låner” en anden server.

Dette koster i mange tilfælde også et vilkårligt beløb.

Det er denne service, som mange leder efter, hvis de enten vil se amerikansk Netflix, eller hvis de er ude at rejse, men vil se danske TV-kanaler via internettet.

Mange benytter Smart DNS, da det er hurtigere og mere simpelt end en VPN forbindelse, men forbindelsen krypteres ikke ved denne metode.

Lokationsbestemt indhold

Selvom internettet er globalt, er der stadig mange udbydere, som har en licens til at vise indhold, som er lokationsbestemt. Det er den største grund til, at man kun kan se nogle film og tv-programmer i et bestemt land. Det virker lidt skørt, men det er sådan det er.

Når man skifter sin lokation kaldes det også for lokations spoofing. Her prøver man at snyde en udbyder ved, at man fortæller at man er i et andet land end man er. Nogle gange kan diverse udbydere dog gennemskue dette. Det kan også være svært at gennemskue, hvornår dette er lovligt, og hvornår det ikke er.

Hvad er Smart DNS, og hvordan adskiller det sig fra VPN?

Se en kort video på engelsk, hvor der bliver forklaret, hvad Smart DNS er. 


Hvad er en IP-adresse?

IP står for Internet Protokol. Det er et nummer, som tildeles for at lokalisere og identificere computere og websteder. En IP-adresse bliver tildelt automatisk, og du får en bestemt IP-adresse alt efter, hvilket netværk du logger på. IP adressen fortæller, hvem din internet udbyder er.

Man skjuler sin IP-adresse, når man bruger en VPN-server. Dette kaldes også for kryptering af IP-adresse.

Hvad er IPTV?

IPTV står for Internet Protocol Television. Det er, hvor man benytter sit internet kabel til at få TV i stedet for et antennekabel eller en satellitforbindelse. Du kan læse meget mere om, hvad IPTV er på dette link ? Hvordan får man IPTV

Se danske TV-kanaler i udlandet

Ved udgangen af 2018 trådte en ny EU-lov i kraft, som betyder, at man kan se dansk TV indenfor EU’s grænser. Det samme gør sig gældende ved de fleste streamingtjenester, hvor EU gerne ser, at man kan bruge disse uden problemer med lokationsbestemmelser.

Dette har medført, at man kan tage sin TV-pakke med sig på ferie, hvis man eksempelvis har Stofa eller YouSee, men også at ens Netflix og HBO service virker, selvom man er ude at rejse.

Det har dog ikke været sådan altid, og det er stadig et problem, hvis man skal udenfor EU. Derfor har nogle måtte ty til en VPN- eller Smart DNS løsning.

Smart DNS gør, at man kan bruge en funktion, som gør, at internettet ikke kan gennemskue ens lokation. Derved kan man logge ind på en server, hvor man fremgår, som om man på en anden lokation eller land end man reelt set er. Nogle har brugt VPN og smart DNS til at se dansk TV, hvis de har været ude at rejse.

Se Amerikansk Netflix med en VPN

Der har været spekulationer om, hvorvidt det er lovligt at bruge et VPN til at se Netflix. Det fremgår af Netflixs hjemmeside, at man primært må se det indhold på Netflix, som er tilgængelig inden for sin geografiske lokation.

Grunden til, at mange vil se amerikansk netflix via en VPN-forbindelse er, at der er andet indhold tilgængeligt på amerikansk Netflix end der er på det danske. Dette skyldes, at de har licenser til deres indhold, der er locations bestemt, og dermed ikke har rettigheder til at vise det samme indhold i alle lande.

Mange har brugt et VPN eller Smart DNS til at se amerikansk Netflix i Danmark. Du kan læse mere om disse funktioner længere oppe på artiklen. I nogle tilfælde har det virket, og det er også set, at der er blevet lukket ned for disse funktioner i nogle tilfælde.

Det er ganske lovligt at benytte et VPN, men hvad det efterfølgende bruges til er en anden sag. Vi er ikke kommet frem til nogen konklusion på om det er lovligt i forhold til Netflix og andre streamingtjenester.

Vil du vide mere om streaming? Vi har skrevet en stor guide omkring de forskellige streaming tjenester. Lær alt om, hvordan du streamer musik, film og TV her ? Alt om Streaming (A-Z GUIDE)

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg