Alt om XLR » [Total guide til disse kvalitetskabler]

Er du ny indenfor musikkens verden og har hørt en masse om XLR kabler, men ved egentlig ikke hvad det bruges til, så er du kommet ind på det rette indlæg.

Hvad er XLR? XLR kablet bruges ofte i lyd- og musikbranchen til, at tilslutte musikudstyr, instrumenter og mikrofoner. Kablet er bedre end de typiske jackstik til, at skærme af for forstyrrelser og kan dermed give en klarer lyd.

Læs videre i indlægget, hvis du vil vide hvad XLR står for og hvad det helt præcist bruges til. Derudover vil du også i dette indlæg, finde ud af hvordan det fungerer.

Hvad betyder XLR?

Mange mener at XLR står for External Line Return, men det er der ikke rigtig nogle beviser på og er stadig lidt uklar på nettet.

Andre mener at forkortelsen XLR, faktisk er en beskrivelse på, hvad det består af.

X - kommer fra kablets oprindelige navn, Cannon X connector.

L - kommer fra den låsemekanismen på kablet.

R - kommer fra rubber, som er gummi-delen viklet rundt om HUN-stikket.

XLR kablet er opfundet af den amerikanske James H. Cannon der har arbejdet på kablets udseende i adskillige år.

Kablet startede ud med kun at være et han-stik, men i 1955 kom hun-stikket og siden da har kablet holdt dens udseende, som vi kender den i dag.

Hvad er HAN og HUN stik?

XLR kablets to ender er som regel et han stik og hun stik. Forskellen på disse er at han-stikket er selve stikket og hun-stikket er stikkontakten.

For at skelne mellem disse to stik, så er det lettest, at kigge på hun-stikket, som har tre eller flere huller af syntetisk plastik (polychlorprene).

Det er i disse huller at man tilkobler han-stikket i, da han-stikket ikke har det syntetiske plast, i sig, men blot pins.

Oftest så har udstyr som forstærkere, højttaler og mixer et han-stik indbygget, da det er han-stikket der overfører elektriciteten og lydsignalerne til hun-stikket.

Hvad bruger man XLR til?

Et XLR kabel bruges til at overføre lyd i høj kvalitet fra f.eks. en mikrofon til en anden enhed, som en mixer.

Det bruges generelt til professionelt lydudstyr, videoudstyr og scenebelysning. Kablet er cirkulær form med tre pin bestående af positiv, negativ og jordpin.

Kablet har et han-og et hun stik, som bl.a. Bruges til at overføre analoge og digitale lydsignaler fra bl.a. Mikrofoner til diverse musikudstyr.

Kablet er en essentiel del i lydoptagelser og stort set alle de store kunstner bruger det under lydoptagelserne.

Det er den meste anvendte kabel til overførsel af lyd fra enhed til enhed, så derfor bruger de fleste dyre mikrofoner et XLR kabel.

Hvordan fungerer et XLR kabel?

Måden et XLR kabel fungerer på er det rene videnskab. Så det kan være svært at forstå, hvordan det virker i første omgang.

Et ganske normalt XLR kabel består af tre pins, hvor to af dem leverer lydsignaler og den tredje er jordforbindelse, som vi kender fra diverse stikkontakter med tre pins.

De to andre pins er en positiv pin og en negativt pin.

De to pins udgiver identiske lydsignaler, men så snart de kommer i kontakt med elektricitet, så vil det ene lydsignal flippe om, så de ikke er identiske, men omvendte af hinanden.

Når de ikke er identiske, så vil du ikke være i stand til at høre lyden, som du har lavet fra f.eks. Mikrofonen.

Når lydsignalerne rejser igennem kablet, så opsamler de en masse radioaktiv støj fra enheder som f.eks. Fjernsyn, mikrobølgeovn og telefoner.

Så nu er der ikke kun lydsignaler men også radioaktiv støj, som rejser igennem kablet.

Det smarte ved XLR kablet, er at når signalet og støjen når enden af inputtet, så flipper lydsignalet om igen, så den igen bliver identisk med den anden lydsignal.

I det lydsignalet flipper, så ryster den samtidigt også støjen af sig og tilbage har vi en klar og ren lyd, der kører direkte igennem til input enheden.

Hvad er en XLR mikrofon?

En XLR mikrofon er næsten som alle andre mikrofoner du har set. Når du tænker på mikrofoner, så tænker du sikkert på headset mikrofoner eller USB mikrofoner.

Kigger man på de mere professionelle mikrofoner, som bruges til lydoptagelser såsom, podcasts og musikindspilning, så er det formentligt XLR mikrofoner.

Den store forskel på disse mikrofoner er at, XLR mikrofoner bruger XLR kabler, som er bindeleddet mellem mikrofonen og en mixer som eksempel.

Med en mixer får du mere frihed til at styre lydstyrken og andre lydindstillinger, på den måde får du den mest balanceret lyd.

Lyden der opnås med et XLR kabel er også langt mere klart end fx at bruge en mikrofon med USB forbindelse.

Da USB stikket er en ubalanceret kabel og ikke har pins, har den også lettere ved at transmitere støj med i lyden, end et XLR kabel, som er er balanceret kabel. 

Så hvis du skal bruge en mikrofon til at indspille lyd i høj kvalitet, som F.eks. Podcast, musik eller streaming, så er det en god idé at kigge på XLR mikrofoner.

Nuværende typer for XLR kabler

XLR kabler fås i forskellige typer, hvor navnet indikere hvor ny og effektiv den grundlæggende teknologi i kablet er.

XLR3

Disse er de mest brugte XLR kabler lige nu, da det også er disse kabler der bruges til at forbinde mikrofoner til forstærkeren.

Hvis din mikrofon har en indgang til tre pins, så er det en XLR3 kabel du højst sandsynligt skal bruge.

De har været brugt til højttaler på et tidspunkt, men er nu blevet erstattet af SpeakOn-connectoren.

XLR4

Disse kabler bruges oftest i intercom-headsets og professionelle filmkameraer og lignende udstyr.

Nogle bordmikrofoner anvender også disse kabler, da de har fire pins, hvor den fjerde pin bliver brugt til at holde LED-lyset på mikrofonen tændt.

XLR5

Dette kabel kan bruges i forbindelse med stereo mikrofoner og stereo intercom-headsets.

Dog ser man dem mest til digital lys kontrol, som f.eks. til at styre lyset på scenen. Ellers ser man dem også flittigt i de fleste musikudstyr.

XLR6

Fungerer lidt som XLR5 kablet, men bruges mere til intercoms systemer med dobbelt kanaler og udstyr til at styre scenebelysninger.

Disse kabler bruges også til professionelle stereo headsets med en balanceret mikrofon.

XLR7

Disse kabler med syv pins bruges ikke så meget i privaten. De bruges mere i større større arealer, som filmstudier og andre store scener.

De bruges oftest i forbindelse med intercoms, som er en lille skærm som f.eks. Nyhedsværten læser sine replikker op fra.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg