USB hubs: Hvilken skal jeg vælge?

USB hubs: Hvilken skal jeg vælge?

baseret på 0 bedømmelser

Du kan måske nikke genkendende til følgende situation. Du kommer stolt hjem med din nyeste erobring, omend det så er et nyt kamera, en ny smartphone, en ny tablet, en ekstern harddisk, en ventilator, ja måske endda en lille fiks USB gadget.

Måske vil du bare gerne tilslutte din kortlæser til PC’en, eller din bærbare computer, så du er klar til at gå i gang. Men hvis mulighed er der ikke plads til flere USB-stik. Du begrænses ofte af de 2-4 indbyggede USB tilslutninger, der følger med som standardudstyr til din computer.

En god løsning kan være en USB hub, men hvilken en skal man vælge? Der er et kæmpe udvalg, et hav af muligheder.

Men hvad betyder USB 2.0, USB 3.0 eller USB C? Hvad kan det gøre for mig? Er det vigtigt at en USB hub er strømstyret? Hvor mange porte skal du vælge?

Alle disse spørgsmål beskæftiger vi os med i dette indlæg, så dit valg af USB hub kan blive noget nemmere. På den måde ender du ikke med at købe den forkerte model, eller én der kan alt for meget (eller for lidt) i forhold til dine behov. Lad os dykke ned i materiet. 

Hvad er en USB hub?

usb hub

Kort sagt, så er en USB hub noget man bruger, når man har behov for flere USB-indgange end de 2-4 indgange, som typisk følger med en computer.

For at give adgang til flere USB tilslutninger, har man udviklet en “hub”, altså ét samlested til alle dine USB stik.

En USB hub byder typisk på 2-7 ekstra USB indgange, som dine enheder nemt tilsluttes til.

Du kan betragte en USB hub som en lille fordelerstikdåse, som du kan sætte i stikkontakten og bruge til lidt mere end hvad stikkontakten oprindeligt er bygget til, nemlig én enhed ad gangen.

På samme måde kan du vha. en USB hub tilslutte flere USB stik til en og samme enhed.

En USB hub kan også bruges i situationer hvor du faktisk har tilstrækkeligt med plads til dine USB stik i din PC eller bærbare computer, men blot ikke har den store lyst til, at fjerne og tilføje kablerne på ny, hver gang du f.eks. tager din bærbare computer med på job, eller på forretningsrejse.

Med en USB hub kan du i stedet tilslutte alle dine USB stik til én enhed, så alt du behøver at gøre, når du kommer hjem er, at tilslutte ét enkelt kabel til computeren og du er klar til at fortsætte arbejdet.

USB hubs findes i flere udformninger og farver, lige fra den enkelte model til den lidt smartere og flottere model med et mere unikt design.

Se vores udvalg af USB hubs her: USB hub

De store USB hubs med mange indgange, har som oftest en tænd-/sluk-knap, så man kan afbryde og tænde for det hele på én gang. Meget praktisk, når du ikke vil have, at dit batteri på din bærbare skal køre død i løbet af kort tid.

Du har måske først lige opdaget dit behov for en USB hub nu, hvor du læser dette indlæg. Du kan måske se, at den kan gøre din situation noget lettere, men hvilken USB hub skal du så vælge?

Lad os gå lidt dybere ned i de enkelte typer af USB tilslutninger, der er tilgængelige på markedet lige nu, og hvad de tilbyder. 

Hvad betyder USB 2.0, USB 3.0 og USB C?

valg-af-usb-hub

Selve antallet af USB porte er ikke altafgørende for dit valg af den rette USB hub. Det er også vigtigt at du vælger den rigtige USB standard.

Den mest anvendte model har i lang tid været USB 2.0, men eftersom den teknologiske udvikling kører derudaf i meget høj fart, så er denne standard efterhånden blevet lidt forældet.

Nye standarder som f.eks. USB 3.0 og USB C er så småt begyndt at indtage dets plads. 

USB 1.0 - 2.0:

USB er en forkortelse for Universal Serial Bus og blev udviklet af Ajay Bhatt i 1995, som I sin tid arbejdede for Intel. Idéen blev udbredt efter at de syv teknologi giganter (NEC, Nortel, Intel, Compaq, Dec, IBM og Microsoft) besluttede at udvikle én enhed, der havde til formål, at skabe en lettere og mere pålidelig forbindelse mellem computeren og personlige elektroniske enheder (eksterne enheder, gadgets, osv.)

USB 1.0 fandt sin udbredelse og blev sidenhen udviklet og forbedret.

USB 2.0 har overtaget det gamle USB 1.0/1.1 og åbner dermed op for en hurtigere dataoverførsel, med en high-speed dataoverførselshastighed på op til 480 Mbit/s. I forhold til det gamle

USB 1.0/1.1, som kunne overføre med 1,5-12 Mbit/s, er det et bemærkelsesværdigt boost. 

USB 3.0:

De fleste enheder du bruger i hjemmet benytter sig stadigvæk af USB 2.0 standarden (nogle enheder kører endda stadigvæk på USB 1.0).

USB 3.0 er, som navnet antager, den tredje version af den velkendte USB teknologi.

Med USB 3.0 kan du overføre data 10 gange hurtigere end det er muligt med USB 2.0. Ikke overraskende, så kører USB 3.0 også med tilnavnet Super speed, med sine imponerende 4.86 GB/s (Gigabyte per second). Du læste rigtigt. Gigabyte. I sekundet.

Teknisk set, så betyder den nye standard ikke mere end, at det nu bliver langt hurtigere for dig, at overføre data mellem dine enheder.

Hvis vi ser på hastigheden på den første version, så kan du overføre 720 MB i løbet af én time. Med USB 2.0 versionen kan du derimod overføre 28,8 GB per minut. Med den nyeste version kan du overføre hele 36,45 GB pr. minut. Sagt på en anden måde, så tager det kun 3,3 sekunder at overføre en hel Gigabyte med den nye super speed.

En anden fordel ved den nye version er, at du fremover også har mulighed for både at overføre data til og fra din egen computer, hvorimod du førhen udelukkende kunne gøre én af tingene af gangen. 

USB C:

usb-c

USB Type-C er ikke bare den næste USB model i rækken og hedder derfor heller ikke USB 4.0.

USB Type-C (eller bare USB-C), kan alt det som USB 3.0 kan, dog med den betydelige forskel, at den kan gøre det med dobbelt hastighed, dvs. op til hele 10 GB/s!

Men USB-C kan langt meget mere end det. USB-C kan f. eks. også bruges som monitorkabel til meget høje opløsninger, som højhastigheds- netværksstik, eller som opladningskabel til din bærbare computer.

Faktisk kan alle de forbindelser, som man normalt har på en computer eller en tablet, nu håndteres af USB-C.

Dermed er vejen også banet for nye computermodeller, der kun har behov for ét kabel, nemlig USB-C.

Den nye version af USB betyder således for dig, at du har muligheden for endnu hurtigere datahastigheder, helt op til 10 GB/s.

Men udover at du får åbnet op for muligheden for hurtigere dataoverførsel, så kan du også få strøm gennem denne port samtidigt. 

Hvad kan en strømstyret USB hub i forhold til en der ikke er strømstyret?

I praksis behøver du kun, at vælge en USB hub med strømforsyning, hvis du planlægger at tilslutte meget udstyr samtidigt og gerne vil spare på batteriet i din bærbare computer. Hubs uden strømforsyning får strøm fra USB indgangen i din computer, hvorimod de USB hubs med en selvstændig strømforsyning i sagens natur får strøm fra stikkontakten.

Hvis de enheder du tilslutter til computeren, har deres egen strømforsyning, som f.eks. printere og scannere, er der ingen problemer med at vælge en hub uden strømforsyning. Hvis du derimod tilslutter meget udstyr, der alt sammen skal trække strøm fra computeren, såsom musen, mobilopladeren, eller kameraet, så vil du hurtigt få drænet batteriet på din bærbare computer.

En anden ulempe med en USB hub med strømforsyning er, at du har flere kabler, der skal organiseres og at den er ikke så let at bruge når du er undervejs.

Denne guide kan forhåbentligt besvare størstedelen af dine spørgsmål vedrørende USB hubs og samtidigt give dig et overblik over selve baggrunden, anvendelsesmulighederne og idéen der ligger bag en USB hub.

 

Se vores udvalg af almindelige USB hubs på: USB hub

Tænker du at afprøve kræfter med en USB 3.0 hub? Se mere her:USB 3.0 hub

Kan du ikke vente med at afprøve kræfter med den nye USB-C teknologi? Så er denne side lige sagen: USB C hub

Skriv en kommentar
E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg
Over 11.500
Varer på lager
Robotstyrede priser
Sikrer dig en god pris
30 dages returret
Vi hjælper altid!
Dag-til-dag levering
Alle hverdage, året rundt
E-mærket
Godkendt siden 2007