HDMI Guide: Hvilket HDMI-kabel skal man vælge? + VIDEO
De fleste af os har nok hørt om HDMI kabler, de bruges til et væld af elektroniske enheder som vi finder i vores hjem.
Der findes mange forskellige HDMI-kabler på markedet, men hvilket et bør du vælge? Det kan du få hjælp til at afgøre i denne artikel.
Inden vi forkæler dig med tips til, hvordan du kan finde ud af, hvilket HDMI-kabel du bør vælge, vil vi kort beskæftige os med, hvad et HDMI-kabel egentlig er for noget.
Indholdsfortegnelse
Hvad er HDMI?
HDMI-kablet blev i sin tid opfundet med henblik på at afløse SCART og DVI, der havde mange af de samme karakteristika, som HDMI-kablet har.
Et HDMI-kabel kan transportere lyd- og billedsignal i høj kvalitet.
Planen med HDMI-kablet gik planmæssigt, og derfor er SCART og DVI i dag fremmedord for de fleste unge mennesker, mens deres kendskab til HDMI er både stort og indgående.
HDMI står for ’High-Definition Multimedia Interface’, og kabeltypen så for første gang dagens lys i 2002 i december. Der blev HDMI 1.0 nemlig frigivet.
Siden da er der løbet en hel del vand igennem åen, og der er blevet udviklet og frigivet mange forbedrede udgaver af HDMI-kablet. Det nyeste kabel i skrivende stund er HDMI 2.1, som blev frigivet i 2017.
Et HDMI-kabel kan bruges til at forbinde et utal forskellige enheder.
En række af de apparater som er kompatible med HDMI, er:
- Computere
- Konsoller
- Fjernsyn
- DVD-afspillere
- Blu-Ray-afspillere
Overvej disse fem forhold, når du skal bøbe i et HDMI-kabel
I dag er et HDMI-kabel ikke bare et HDMI-kabel. Der er et utal forskellige at vælge imellem, og derfor kan det være lidt svært at gennemskue, hvilket kabel man skal smide i indkøbsposen.
Herunder kommer vi ind på fem forhold, du bør overveje, når du køber et HDMI-kabel.
Når du har taget stilling til disse fem forhold, bliver det smaddernemt for dig at finde et kabel, der imødekommer dine præferencer og behov.
#1 Hvor langt skal kablet være?
Det er mildest talt frustrerende at anskaffe sig et kabel, der er for kort. Derfor skal du måle op og gøre dig selv bevidst om, hvor langt kablet, du skal bruge, som minimum skal være.
Netop fordi det er irriterende at få fat i et for kort kabel, kan man være fristet til at købe et voldsomt langt kabel. Det vil vi dog ikke anbefale.
Hvis et kabel er længere end 10 meter, risikerer man nemlig, at signalstyrken påvirkes negativt.
Hvad gør man så, hvis man er nødsaget til at købe et langt kabel? Så køber man et såkaldt aktivt kabel.
Et aktivt kabel har nemlig indbyggede forstærkere, som benytter den strøm, som kablet overfører, til at styrke signalet, og dette sikrer, at forbrugeren får det maksimale ud af kablet.
#2 Skal kablet understøtte 4K?
Hvis dit kabel skal bruges til at transportere billedsignaler i 4K, kan du ikke nøjes med et gammelt HDMI 1.0-kabel. I stedet skal du som minimum have et HDMI 2.0-kabel.
HDMI 2.0-kabler ramte markedet i 2013, og du kan derfor være ret sikker på, at det som minimum er et 2.0-kabel, du får, hvis du køber et nyt.
#3 Skal kablet være aktivt?
Hvis du har behov for et HDMI-kabel på mere end 10 meter, bør du vælge et aktivt kabel. Med et ikke-aktivt kabel på over 10 meter risikerer du nemlig, at signalstyrken svækkes, og at der kommer støj på linjen.
#4 Hvilken stiktype?
Der er forskellige stiktyper inden for HDMI-kabler. HDMI A er det, som man forbinder med et almindeligt HDMI-stik, og det er sandsynligvis også et sådan et, som du er på udkig efter.
Dog findes der også HDMI C og HDMI D. Disse stiktyper ses for det meste i videokameraer og almindelige kameraer. HDMI C-stikket kaldes også for Mini HDMI, mens HDMI D kaldes for Micro HDMI.
#5 Skal kablet bruges til gaming?
Hvis kablet skal bruges til at forbinde din Xbox, PlayStation eller Nintendo til en større skærm, råder vi dig til at vælge et kabel, der kan transportere billedsignal af så høj opløsning som overhovedet muligt.
Faktisk findes der en række HDMI-kabler specifikt til gaming. Med et sådant kabel kan du mindske risikoen for at få trætte, tørre øjne og hovedpine som følge af gaming.
Du kan eventuelt også se denne korte video, hvor en af vores avXperter forklarer, hvad der er vigtigt, når du skal vælge et HDMI-kabel:
Hvilke versioner findes der?
Som sagt er HDMI-kablet blevet forbedret løbende siden første lancering i 2002.
Herunder følger en komplet oversigt over de forskellige versioner, der p.t. er lavet af HDMI-kablet.
- Version 1.0
- Version 1.1
- Version 1.2
- Version 1.2a
- Version 1.3
- Version 1.4
- Version 2.0
- Version 2.0a
- Version 2.0b
- Version 2.1
I skrivende stund er den nyeste version 2.1, som blev frigivet i 2017.
Historien om HDMI
Historien om HDMI er måske endnu ikke færdig skrevet. Det er nemlig kun sandsynligt, at der løbende vil komme nye versioner af det populære stik til.
Kablet blev, som sagt, første gang lanceret i 2002. Inden lanceringen havde syv virksomheder et par måneder forinden indledt et samarbejde med henblik på at producere en ny standard for av-kabler.
De havde et mål om at skabe et kabel, der kunne erstatte SCART og DVI, og det må man sige lykkedes meget godt for dem.
De syv virksomheder, som oprindeligt stod bag skabelsen af HDMI, er følgende:
- Hitachi Maxell, Ltd.
- Koninklijke Philips Electronics N.V
- Lattice Semiconductor Corporation (Silicon Image)
- Panasonic Corporation (Sanyo Electric)
- Sony Corporation
- Technicolor S.A.
- Toshiba Corporation
Som vi ofte nævner, er et HDMI-kabel, ikke blot et HDMI-kabel mere. Der er kommet mange muligheder med HDMI.