Hvor kold må boligen være? VIGTIG info her!

At have den rette temperatur i boligen er vigtigere end man skulle tro.

Mange personer er ikke 100% klar over, at temperaturen i dit hjem faktisk kan påvirke dig positivt eller negativt.

Hvor koldt må der være i en bolig? Ældre boliger bør være mellem 21-25 grader i opholdsrum, mens der i soveværelset bør være 18-22 grader for at undgå fugt. I nyere bygninger kan man slippe afsted med lidt lavere temperaturer, på omkring 16-20 grader i soveværelse og 21-24 grader i andre opholdsrum.

Læs videre i dette indlæg, hvor vi gennemgår den optimale temperatur i henholdsvis huse, og lejligheder, så du nemmere kan få et indblik i hvilken temperatur du bør sigte efter i din bolig.

Hvor koldt må huset være?

Mange har forsket og undersøgt hvor den helt optimale temperatur til boligen egentlig ligger.

Svaret er lidt kedeligt, nemlig at “det kommer an på..” som så mange andre ting når det gælder boligens forhold.

Overordnet set er der dog fundet et godt interval, som du kan vælge at følge der hedder:

  • 16-20 grader er den optimale temperatur i soverværelset, for at få den bedste nattesøvn.
  • Til opholdsrum bør man ikke komme meget under 21 grader, og ikke over 25 grader.

Igen skal det nævnes, at der er tale om en smagssag til en hvis grad, da forskellige personer foretrækker forskellige temperaturer.

Der er dog forsket i hvad den sundeste temperatur at opholde sig i er, hvilket er de intervaller vi har opsat ovenfor.

Især når du skal sove, er det utrolig vigtigt at have en optimal temperatur, da det faktisk kan gøre dig mere frisk, sund og energisk.

Bor du i et ældre hus, skal du altid holde øje med om fugt, vand eller kondens samler sig omkring dine ydre vægge, eller vinduer.

Hvis dette er tilfældet bør du hæve varmen en smule, så det ikke er for koldt i disse udsatte områder.

Hvor koldt må der være i en lejlighed?

I lejligheder er det især vigtigt aldrig at have for kolde rum, da mange ældre lejligheder er mere modtagelige overfor fugt og skimmelsvamp end moderne huse og lejligheder.

Om vinteren er det vigtigt at holde en temperatur forholdsvis høj, så der ikke kommer kondens ved dine vinduer, hvilket kan skabe mug eller i værste fald, skimmel.

Om vinteren i en lejlighed bør temperaturen være mellem 18-22 grader i soveværelset og omkring 21-25 grader i andre opholdsrum.

Hvis du opdager mug eller vand/kondens i boligens vægge eller vinduer, bør du øge varmen, eller tjekke din isolering.

Om sommeren kan du følge de samme forhold som i et normalt hus hvilket er:

  • 16-20 grader i lejlighedens soveværelse.
  • 21-25 grader i andre opholdsrum.

Du kan desuden bruge samme temperaturer i nyere lejligheder, hvor isoleringen og varmen er god og mere optimal end mange ældre lejligheder.

3 Fordele ved en optimal temperatur i boligen

Du har nu fået lidt info omkring hvor koldt der egentlig må være i din bolig, men hvorfor er det overhovedet vigtigt at have en optimal temperatur derhjemme?

Netop dette kan du få svar på i denne sektion, hvor vi fremhæver 3 klare fordele ved at have en god og sund temperatur i din bolig.

#1 - Bedre nattesøvn

En af de klart største fordele ved at have en optimal temperatur i din bolig, er en øget søvnkvalitet.

Vores kroppe har nemlig bedst af at sove i en optimal temperatur, da det giver den mest sublime hvilke, som sikrer at man er så udhvilet som muligt.

Sover man for varmt eller for koldt, kan det forstyrre din søvn, og i værste fald vække dig flere gange om natten, hvilke gør din søvnkvalitet betydeligt ringere.

Mange oplever mangel på søvn især om sommeren, fordi det kan blive utrolig varmt i soveværelset.

Derfor er forskellige køleløsninger en god måde at sove bedre på, hvor aircondition er en af de mest optimale måder at holde soveværelset behageligt i de varme måneder.

#2 - Kan formindske risiko for sygdom

Bakterier som gør os syge trives ofte i enten meget varme eller kolde miljøer.

Det er derfor vigtigt at have en god middel temperatur i hjemmet, så du ikke giver disse bakterier fodfæste.

Du vil uden tvivl mærke at du bliver mindre snottet osv. Hvis du har en mere optimal temperatur derhjemme, end hvis den var alt for høj eller lav.

Det gælder især i soveværelset, hvor du om natten skal undgå at sove især for varmt, da det kan være meget nemmere for bakterier at få kontakt med din krop under disse forhold.

#3 - Spar penge på el- og varmeregning

Hvis du holder en optimal temperatur hele året rundt, kan du meget vel komme til at mærke det på dine regninger.

Dette gælder især om vinteren, hvor mange har en tendens til at overdrive lidt med varmen, selvom det faktisk ikke er nødvendigt.

Det er faktisk bedre at holde en stabil temperatur hele døgnet, også om vinteren, så du ikke skal tænde og slukke for varmen hele tiden.

Dette gøres nemmest med en indstillet varmepumpe, aircondition, termostat eller andet, som kan regulere temperaturen hele tiden, til den ønskede indstilling.

Husk ikke at overdriv med varmen, da det slet ikke er nødvendigt at gå meget over de 20 grader, selv i et normalt rum udover soveværelset.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg