Billede af lamineringsmaskine taget af avXperten

Hvordan Laminerer man Papir? » Den Bedste Lamineringsguide

Med en lamineringsmaskine kan du forsegle vigtige dokumenter mellem to lag beskyttende plastik, der limes sammen så dokumentet er fuldstændigt indesluttet og beskyttet mod væsker og lignende.

På den måde kan du let tørre dokumentet af med en våd klud og det kan tåle at hænge udendørs.

Men hvordan laminerer man papir? Vi har lavet denne guide, der hjælper dig gennem processen.

Vidste du, at du både kan laminere varmt og koldt? Her er en hurtig forklaring på, hvordan en laminator fungerer:

Hvordan laminerer man papir? Sådan gør Du.......

Når du skal laminere papir skal du bruge en lamineringsmaskine, der understøtter det papirformat du ønsker at laminere (A4/A3).

Ud over lamineringsmaskinen skal du bruge plastlommer – såkaldte lamineringslommer, som du placerer dokumentet inde i, før du forsegler lommen omkring papiret.

Der findes to former for laminering - varm laminering og kold laminering.

Sådan gør du: Varmlaminering

Den mest almindelige lamineringsmetode kaldes for varmlaminering. Når man laminerer dokumentet bruges varme til at forsegle plastiklommen omkring papiret.

  • Placer dit papir i en lamineringslomme
  • Tænd for lamineringsmaskinen og lad den varme op
  • Når maskinen er varm, placeres lommen med papiret i maskinens åbning
  • Maskinen trækker dit dokument ind og varmer lamineringslommen op langs kanterne
  • Dit dokument er forseglet

De varme lamineringsmaskiner er velegnede til generel brug, og kan uden problemer bruges til papirdokumenter, billeder, visitkort og lignende.

Sådan gør du: Koldlaminering

Til de lidt mere følsomme dokumenter findes der en alternativ laminering, som kaldes for koldlaminering. Her bruges der i stedet for varme vægt til at presse plastlagene sammen omkring dokumentet.

Processen er lidt anderledes:

  • Placer dit papir i en lamineringslomme
  • Dokumentet placeres i maskinens åbning
  • Maskinen bruger en “rullefunktion” til at presse de to lag plastik tæt sammen
  • Dit dokument er forseglet

Den kolde form for laminering kan du med fordel bruge til elementer som ikke tåler varme, som fx ældre blækdokumenter.

I praksis er de varme lamineringsmaskiner dog så sikre i dag, at 99% af alle dokumenter tåler processen uden at tage skade.

Kan man laminere foto?

Ja – fotos er meget velegnet til laminering. Du kan selv printe dine bedste billeder ud og laminere dem i størrelser op til A3 (297 x 420 mm).

Hvis du har et foto, som du mener vil gøre sig bedre uden en ramme, er laminering en rigtig smart idé. Laminering af fotos giver dine fotoprints en ekstra flot finish, samtidig med at fotoet er beskyttet mod væske og fedtede fingre.

Hvis du overvejer at laminere dine fotos, så vælg fotolommer der er tynde og meget gennemsigtige. Jo tyndere lamineringen er, desto bedre ses fotoet igennem den tynde film.

Ønsker du at laminere fotos i større formater end A3, findes der desværre ikke mange lamineringsmaskiner til hjemme brug, der kan klare den størrelse.

Skal du have dine billeder fra din Smartphone til PC, så du kan printe og laminere dem? Vi har lavet en GUIDE: Sådan Får Du Billeder fra din Smartphone til Din PC

Kan man klippe i lamineret papir?

Ja – det kan man godt. Plastiklamineringen er ikke tykkere end at du sagtens kan klippe i det med en saks eller skæremaskine.

Du kan sagtens laminere et lille stykke papir i en A4 lamineringslomme, og så klippe det til, så det passer i størrelse.

Du skal blot være opmærksom på ikke at klippe alt for tæt på selve papiret inde i lommen. Lamineringslommen er ”smeltet” sammen omkring papiret, men der er en lille smule luft inde omkring selve papiret.

Hvis du derfor klipper helt ind i papiret, er der jo ingen plastik i siderne mere, og lamineringen begynder at ”flosse”.

Kan man laminere pengesedler?

Det er ikke en god idé at laminere pengesedler. I hvert fald ikke i en varm laminator. Plastiklommerne smelter sammen omkring pengesedlen, så det kan være svært at klippe den ud, hvis du gerne vil have fat i pengesedlen og bruge den igen.

Hvis du bruger en kold laminering er det i princippet ikke noget problem, men nogle gange er lamineringen så tæt, at det kan være svært at få fat på pengesedlen uden at komme til at klippe i den.

Du kan altså omslutte dine papirdokumenter i et lag slidstærkt plastik, så du ikke skal bekymre dig om spildt kaffe eller andre former for uheld eller skader.

Mange bruger lamineringsmaskiner til oplysningsopslag, som kan hænge udendørs i al slags vejr. Med et lag af plast sikrer du netop, at dine papirdokumenter kan hænge i nærmest uendelig tid, da materialet virkelig er robust.

Lamineringsmaskiner bruges både i kontormiljøer samt i private hjem. Mange nyder godt af lamineringsmaskiner i hjemmet, da de også er fantastiske til at beskytte yndlingsopskrifter og andre vigtige papirdokumenter eller billeder.

3 gode lamineringstips

#1 Når du laminerer, er det ofte en god ide at føre den lukkede del af lamineringslommen ind i din lamineringsmaskine først, da dette sikrer den bedste laminering, samt formindsker risikoen for, at dit dokument sidder fast i maskinen.

#2 Pas på, at dit dokument ikke bliver ført for hurtigt eller for langsomt igennem maskinen. Det er en god idé at lade maskinen følge sit eget tempo, og forsøge ikke at trække eller presse dokumentet hurtigere igennem end beregnet.

#3 Hvis du bruger varmlaminering, skal du sikre dig, at temperaturen ikke er for høj eller for lav. Hvis den er for høj, kan der komme varmebobler i plastikken, eller endda skader på selve dokumentet. Er temperaturen for lav, vil forseglingen ikke holde, hvilket betyder, at du skal starte forfra med lamineringsarbejdet.

Mulighederne er mange med en lamineringsmaskine

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg