Hvordan måler man luftkvalitet?

Luftkvaliteten er vigtig for mange ting, blandt andet for vores trivsel og sundhed, såvel som tilstanden af bygninger, naturen og miljøet generelt.

Så for at finde ud af hvordan luftkvaliteten er, bliver man nødt til at måle den og det kan du endda også selv gøre i hjemmet.

Vi kigger her nærmere på hvad vi kan måle på i luften og nogle af de ting du selv kan måle efter derhjemme for at sikre en sundere luftkvalitet.

Hvad kan man måle i luften og hvordan?

Der findes flere forskellige måder hvorpå man kan måle luftkvaliteten, da der er forskellige ting man kan måle efter i luften.

Vi går her lidt mere i dybden med nogle af de ting som er i vores luft og som vi kan måle luftkvalitet på.

Luftfugtighed

En af de ting du kan måle i luften er luftfugtigheden, altså hvor meget fugt der er i luften i eksempelvis et rum eller den udendørs luft.

Typisk er varmere klimaer mere fugtige end hvis man befinder sig i et koldere klima, som vi har her i Danmark, så derfor er luftfugtigheden udenfor ikke så høj i Danmark.

Luftfugtighed udendørs er dog ikke det samme som luftfugtighed indendørs, men udendørs luftfugtighed kan spille en rolle i hvor høj luftfugtigheden er udendørs.

Som sagt er luftfugtigheden højere i varmere klimaer og det vil også kunne afspejles på den indendørs luft.

Det er nemlig sværere at få lav luftfugtighed indendørs, når det er varmt og høj luftfugtighed uden for.

Det betyder også at der er forskel på luftfugtigheden i forhold til hvilken årstid vi er i.

Vintermånederne giver eksempelvis en tørre luftfugtighed da kold luft ikke kan indeholde lige så store mængder fugt som varm luft kan. 

Luftfugtigheden kan også stige indendørs om vinteren, hvis man har rum som ikke er opvarmede og andre rum som er. 

Når den varme luft fra de opvarmede rum, møder den kolde luft fra de uopvarmede rum, så opstår der nemlig kondens.

Du kan måle luftfugtigheden med et hygrometer, som er en lille enhed, der typisk kan fortælle dig temperatur og luftfugtighed i et rum.

Hygrometer findes både til indendørs og udendørs brug, så det skal man være opmærksom på hvis man vil anskaffe sig sådan en.

Du kan læse meget mere om hygrometre i vores indlæg, Bedste Hygrometer (Sådan Køber du det rette Hygrometer).

For at opretholde en optimal luftfugtighed i hjemmet, vælger mange at bruge en Luftfugter eller affugter som hver især kan justere på luftfugtigheden.

Har du en bolig, hvor luften er meget tør, kan du med fordel bruge en luftfugter, og modsat bør du bruge en affugter hvis boligen har for høj luftfugtighed.

CO2

CO2 er også en af de ting du kan måle i luften, både udenfor og indenfor, og du kan endda måle det hjemme hos dig selv.

Typiske vil du især kunne måle højere mængder CO2 i luften efter madlavning, eller i soveværelset efter du har sovet.

Du kan blandt andet også selv måle hvor meget CO2 der er i luften, men det kræver en CO2 måler.

I få tilfælde kan man finde et apparat som kan måle både CO2 og luftfugtighed, men ofte skal man altså bruge to separate enheder til måling af CO2 og luftfugtighed.

Pollen

Rigtig mange dansker har pollenallergi og den form for allergi kan komme i mange forskellige varianter, bare for at nævne et par stykker, græs, birk, el, hassel og bynke.

Disse forskellige pollentyper, er også at finde forskellige tider på året, så du vil på nogle tidspunkter af året, altså ikke kunne måle bestemte pollental i luften.

Pollental har for mange måske slet ikke betydning, men for allergikere, kan det være vigtigt for dem at kunne se målinger, så de kan være forberedte med medicin mod allergien, derfor måler man disse pollental.

Pollental kan og måles, men det er ikke noget man som sådan gør brug af som privat person, da det kræver noget udstyr, som er lidt sværere at få fat på som privatperson.

Målinger af pollen kan i stedet ses på nettet eller i apps, såsom nogle vejr apps eller på astma og allergi Danmarks platforme.

Hvis du vil nedsætte mængden af pollen- og støvpartikler i luften, kan du med fordel bruge luftrensere, som fjerner disse partikler fra luften i din bolig.

Radon

Radon er en luftart som er radioaktiv og kommer fra jorden og er derfor uundgåeligt.

Dog er det en rigtig god ide at mindske niveauet af radon i hjemmet, da det udgøre en sundhedsrisiko.

Det gør man blandt andet ved at sørger for at fundamentet i hjemmet er træt og ikke har utætheder.

Typisk skal du have professionelle ud for at måle Radon niveauet i hjemmet og det kan tage lidt tid før man får svarene.

Radon målinger bliver nemlig lavet over længere tid for at få de mest præcise resultater og kan derfor tage et par måneder at få målt.

Gas og Forurening 

Der findes rigtig mange luftarter og partikler, som forurener vores luft og foringer kvaliteten af luften. 

Kulilte og andre forurenende gasformer er nogle af de ting vi også kan måle mænger af i luften. 

Du kan på en måde selv måle efter nogle af disse gasser i hjemmet, med en gas/kulilte alarm. 

Med sådan en alarm måler man ikke som sådan mængderne af gas, på den måde at du kan se hvor meget gas der måles i luften. 

I stedet alarmere alarmen dig når niveauet af gas i hjemmet, overstiger et acceptabelt niveau, hvor det begynder at udgøre sundhedsfare. 

Den fungere på mange måder ligesom en brandalarm, hvor den går i gang når den registrere gas, ligesom en brandalarm gør med røg.

Som sagt findes der rigtig mange ting der kan forurene luften, så vi vil ikke komme ind på dem alle her, men blot påpege at forurening også kan måles i luften. 

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg