Hvordan sænker man luftfugtigheden?

Det er ikke sundt at have en for høj luftfugtighed og kan resultere i blandt andet gode forhold for at skimmelsvamp kan vokse.

Derfor kan det blive nødvendigt at finde måder hvorpå man kan sænke luftfugtigheden, til et sundere niveau. 

Her i indlægget kan du læse om hvordan du kan få luftfugtigheden ned og hvordan du aflæser luftfugtigheden. 

7 Råd Mod Høj Fugtighed

Hvis du har dårlig luftfugtighed i hjemmet er der et par ting du skal prøver at undgå eller huske, som du kan se herunder.

#1 Anskaf en Affugter

Hvis du har høj luftfugtighed i hjemmet, er en hurtig løsning at skaffe en affugter, som aktivt suger fugten ud af luften.

Du kan læse mere om hvordan affugtere fungere og hvad de kan gøre for dit hjem, i afsnittet "Affugter" længere nede i indlægget. 

#2 Udluftning og ventilation

Du kan også sørger for at du har god udluftning, både ved at du får luftet ud, men også at du har god ventilation i huset.

Udsugningsventilation, som man ofte ser på badeværelser og i vådrum, er gode til aktivt at holde fugtigheden i rummet nede, da de suger den fugtige luft ud.

Sørg for at du har en rigtig god udluftning, så du kan komme af med noget af fugten på den måde.

Hvis du har udluftningsventiler i dine rum, så sørg for at de er åbne hvis de er klapventiler, eller sørg for at de er tændte engang imellem hvis de mekaniske.

Det er vigtigt at lufte godt ud i hjemmet, lige meget om man har høj eller lav luftfugtighed og man bør gerne gøre det flere gange om dagen.

Typiske bør du lufte ud i 5-10 minutter, varierende efter hvilken årstid vi er i, da 10 minutter kan blive lige lovligt koldt om vinteren.

Det er også rigtig vigtigt at få luftet ud efter du har været i bad eller lavet mad i ovn eller på kogeplader, da disse ting afgiver dampe som består af fugt.

Derfor skal du også huske at tænde for emhætten ved madlavning, så den kan syge dampen ud af huset.

Hvis du har badeværelse med vindue, er det en rigtig god ide at åbne det efter du har været i bad, så du kan få luftet dampen ud.

Har du ikke vindue på badeværelset er det vigtig at du har en ventil som virker og det bedste er en mekanisk ventil, som de fleste badeværelser uden vinduer nok har i forvejen.

Skulle du derimod kun have en gammeldags klapventil så sørg for at den altid står åben hvis muligt, især i lang tid efter du har taget et bad.

#3 Tør ikke tøj indenfor

Undgå at tørre dit tøj indendørs, da det er vand som fordamper og det vand som fordamper, skal jo ende et sted og der er så i luften.

Hold dig til at tørre tøj i tørretumbleren eller udenfor og hvis dette ikke kan lade sig gøre, så tør tøj i rum med god udluftning. 

Det bør dog være i rum så som, badeværelse eller vaskerum, altså rum der i forvejen er vådrum. 

Husk også at luk dørene dertil hvor du tørrer dit tøj, så den fugtige luft ikke spreder sig så nemt i hjemmet. 

#4 Undgå vand til pynt

Du bør også undgå unødvendige vandkilder i hjemmet, det vil sige sådan noget som planter, vaser og andre dekorationer der inkludere vand.

Det er nemlig med til at gøre luften fugtig, selvom man måske ikke skulle tro det, men det tilføjer faktisk meget fugt til rummet.

Normalt er planter rigtig gode for indeklimaet, da de kan være med til at rense luften, men de afgiver altså også vand og det kan blive problematisk i rum hvor luftfugtigheden er meget høj.

#5 Luk døren til badeværelset og køkkenet

Når du tager bad skal du huske at lukke døren til badeværelse og holde den lukket indtil dampen og fugten er suget ud af badeværelset.

Ellers lader du dampen slippe ind i resten af huset og får derfor luftfugtigheden til at stige i de andre rum.

Hvis du har et køkken der kan lukkes af, så gør også dette her indtil, især hvis du koger noget eller laver anden form for mad som giver damp.

#6 Tjek dit hjem for utætheder og dårlig isolering

Dårlig isolering og utætheder i hjemmet kan også være med til at luftfugtigheden er høj, da udefrakommende fugt har nemmere ved at slippe ind i hjemmet.

Det kan måske føles som en dyr post at fikse isolering og utætheder, men det er også en dyr post at fikse skimmelsvamp og fugtskader i hjemmet. 

For ikke at nævne de sundhedsmæssige problemer skimmelsvamp kan medføre, så som hovedpiner, træthed, åndedrætsbesvær og allergi.  

#7 Hold en ens temperatur i hele hjemmet

Det er også vigtigt at du holder temperaturen i hele hjemmet på nogenlunde samme niveau, da du ellers risikere at der skabes kodens.

Kondens skabelse ser hvis temperaturen i et rum er meget højere end et andet og når så den varme luft møder den kolde luft skabes kondensen.

Det anbefales derfor at der aldrig er mere end 5 grader til forskel fra rum til rum i hele boligen, for at undgå kondens.

Jo højere temperaturen er, jo mere vand kan luften også indeholde og det er derfor man ser højere luftfugtigheder i varmere klimaer og i sommerperioden.

Sørg for at din indendørs temperatur ikke overstiger 25 grader og hold dig eventuelt omkring de 21-22 grader. 

Affugter

En affugter er et super redskab i kampen mod høj luftfugtighed og gør en aktiv indsats for at fjerne fugten. 

De kan typisk affugte mange liter vand fra luften i døgnet, så man hurtigt kan sænke fugtniveauet i luften. 

Nogle affugtere har særlige funktioner ud over at affugte lufte, eksempelvis har nogle af dem en funktion der hjælper med at tørre dit vasketøj hurtigere. 

Der findes også modeller som kan bruges som ventilator, det vil sige at den kan skabe en indendørs brise, som især er en smart funktion om sommeren. 

Affugtere er nemlig bygget op ligesom en ventilator på mange måder, men har bare en vandtank hvor den kan sortere vand fra luften i. 

Det betyder også at man skal tømme vandtanken engang imellem når den bliver fyldt op. 

Mange affugtere har en indikator for hvornår tanken er fuld, så du ved at det er tid til at tømme den, så du ikke skal tjekke den konstant. 

Det er også muligt at få affugtere med en installeret timer, så du kan indstille den til selv at slukke og i nogle tilfælde både tænde og slukke. 

Sådan en funktion er smart hvis du eksempelvis sætter den til at affugte soveværelset om morgenen og du skal afsted på arbejde. 

Så sætter du bare timeren til og så behøver du nemlig ikke være hjemme for at skulle slukke affugteren igen. 

Hos os kan du finde et bredt udvalg af affugtere, så du kan få bugt med høj luftfugtighed. 

Hvis luftfugtigheden er for lav i din bolig, har vi også et udvalg af luftfugtere, der modsat affugtere hæver luftfugtigheden når dette er nødvendigt.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg