Sådan virker en Aircondition - (Guide til airconditions)

De fleste af os har nok stødt på et aircondition før eller siden, især hvis man har været på ferie nede sydpå, eller hvis man har været ude og køre i en bil med aircondition. 

Hvad er et aircondition? Et aircondition er et anlæg som er lavet til at skaber en kold luft, så man kan få et køligt indeklima og er især smart om sommeren når det er varmt.

Hvis du vil lære mere om hvordan airconditions fungere, så læs med her i indlægget, hvor vi gennemgår nogle af de forskellige typer aircondition der findes. 

Se også vores sammenligning af aircondition, luftkølere samt normale blæsere, i videoen herunder:

Sådan fungere et Aircondition

Først er det vigtigt at sige at der findes forskellige typer airconditions og de fungere til dels på forskellig vis.

De har også forskellige funktioner, som gør, at der også kan være forskelle, indenfor den enkelte aircondition type.

Det de alle har til fælles er, at de omdanner varm luft til kølig luft ved brug af en særlig kølende væske.

Mange sammenligner aircondition med køleskabe, når de skal forklare hvordan de fungere.

Et køleskab bruger ligesom aircondition nemlig en kølende væske, som fordamper og bliver til en gas, som kølere i en form for rør, der hjælper til at køle luften, som airconditionanlægget så blæser ud i rummet.

Du kan læse mere om hvordan de forskellige typer airconditions virker i afsnittene herunder.

Mobilt Aircondition

Et mobilt aircondition er flytbar og kræver ikke installation, så du kan flytte den fra rum til rum, alt efter hvor du har behov for at køle.

Denne type aircondition har ligesom andre typer også indvendige rør med en særlig kølervæske i, som får varmen til at fordampe og trækker den varme, fordampede fugt, ud af luften.

Den erstatter så den varme og fugtige luft med en køligere og mere tør luft. 

I nogle tilfælde kræver en mobil aircondition, at der også er adgang til et afløb eller som alternativ, sætter en spand ved siden af den.

De har nemlig brug for at komme af med den fugt som de trækker fra luften, så hvis man ikke opsamler vandet et sted, vil de dryppe på gulvet.

Dette er dog oftest tilfældet for ældre modeller, hvor nyere modeller nu er indbygget med en vandtank som opsamler vandet, som den udskiller fra luften.

Denne type aircondition kræver at den har let adgang til et vindue eller en dør, da den har en aftræksslange som skal føre varm luft ud af rummet og det sker via et vindue eller en dør.

En aftræksslange, er en slange eller rør, som er monteret på det mobile aircondition og som skal føres ud gennem et åbent vindue eller dør.

Det er smart at anskaffe sig vinduesafskærmning hvis man har et mobilt airconditionanlæg, da man ellers lukker kold luft ud gennem det åbne vindue, eller den varme luft tilbage ind i rummet.

Det vil sige at vinduesafskærmningen, dækker af for resten af vinduet, så kun aftræksslangen har adgang gennem vinduet.

Der findes forskellige former for vinduesafskærmning, til forskellige typer airconditions, som du kan læse meget mere om i vores indlæg, Vinduesafskærmning til Mobil Aircondition » Køberguide.

Aircondition/klimaanlæg/varmepumpe

Nu tænker du måske hvordan kan et aircondition, klimaanlæg og varmepumpe alle være i samme kategori, men de kan faktisk i mange tilfælde det samme.

Airconditions og klimaanlæg har længe haft den samme betydning, efter at producenter af begge produkter, markedsføre deres klimaanlæg som airconditions og airconditions som klimaanlæg.

Hvis airconditions kan varme, er de ofte lavet på samme måde som luft til luft varmepumper, som faktisk også kan køle ligesom airconditions og derfor er nærmest ens.

Søger du efter airconditions kan du ofte møde søgeresultater der tilbyder varmepumper, netop af den grund at de er så ens, med næsten samme funktioner.

Det er dog ikke alle airconditions der også kan varme, så det er ikke i alle tilfælde det samme som en varmepumpe.

Et almindeligt aircondition består som regel af to dele, en udvendig og en indvendig.

Den udvendige del skal sidde ved en ydermur på bygningen og den indvendige sidder på indersiden af en bygning, i huse vil dette typisk være i stuen eller soveværelset.

Den del der sidder udenfor, består af en blæser som sørger for at skille sig af med den varme luft, som kommer igennem aircondition anlægget.

Sådanne anlæg ser man både på kontor og fabriksbygninger, såvel som almindelige huse og sommerhuse.

Hvis man har behov for at køle mere end et rum ned, findes der airconditions som på engelsk hedder multi split airconditions.

Multi split, betyder at flere airconditions kan være forbundet til den samme udendørs blæser, så hvert indendørs airconditionanlæg ikke skal have hver sin blæser.

Det gør at man sparer en hel del plads udendørs, hvilket især er smart hvis du bor i lejlighed og bliver nødt til at ofre dyrebar altan plads på blæseren.

Det betyder at du i stedet kan bruge pladsen på altanmøbler, grill og planter, i stedet for at have flere store blæsere til at fylde hele altanen, da man kan nøjes med en.

I nogle tilfælde kan aircondition anlæg være meget store og bestå af skakter i loftet. 

Mange kender dem nok fra film, hvor skuespillerene kravler rundt i skakterne, som er et ventilationssystem eller aircondition. 

Dette ses dog oftest i større bygninger, som store kontorbygninger eller fabrikker. 

Vindues aircondition

Denne type aircondition ses mest i udlandet, da den skal i en særlig type vindue, som man ikke ser på mange bygninger herhjemme i Danmark.

Denne kræver et vindue der består af to dele, med et vindue øverst og et vindue nederst som kan skubbes opad for at åbne.

Ligesom med mobile airconditions er det en god ide at sørger for vindues afskærmning, til denne type aircondition, hvis airconditionanlægget ikke fylder hele åbningen i vinduet.

Den fungere sådan at selve anlægget er en form for kasse hvor bagsiden, som er den del af anlægget der sidder ud af vinduet, er udstyret med en blæser som skubbe varm luft ud af vinduet.

Den forreste del af anlægget, som vender ind i rummet, tager luft fra rummet og køler det og sender den overskydende varme luft ud gennem vinduet.

Aircondition funktioner

Der er mange forskellige funktioner der kan kommer med de forskellige typer aircondition.

Når det kommer til funktioner, så er en smart funktion, at du kan indstille dit anlæg til at holde en bestemt temperatur i rummet.

Det vil sige at den konstant prøver at beholde en behagelig temperatur, så det hverken bliver for varmt eller for koldt i forhold til dine præferencer.

De fleste airconditions kommer også med en timerfunktion, så du kan bestemme hvor længe den skal køre, så den ikke kører konstant.

Denne funktion kan man til fordel bruge om natten, hvis man har det varmt, så den ikke skal kører resten af natten og gøre rummet alt for koldt.

I nogle tilfælde ser man også at airconditions har en søvn funktion, som lader temperaturen stige stille imens du sover.

Den gør det så stille og så lidt at du ikke bør bemærke at den stiger i temperatur, så du det er ikke noget du vågner af dryppende af sved.

Fjernstyring

Som nævnt tidligere kan nogle både varme og køle, hvilket gør dem til en god helårs mulighed for at ændre temperatur i sit indeklima.

Nogle giver mulighed for at man kan kontrollere dem på lang afstand, så hvis man eksempelvis har et sommerhus, kan man sidde i sit hjem og indstille temperaturen i sommerhuset.

Dette er eksempelvis smart hvis man skal til sit sommerhus og gerne lige vil varme det op eller køle det lidt ned inden man ankommer.

Der findes mange forskellige muligheder for langdistance styring af airconditions.

Nogle kommer med en form for fjernbetjening, men som typisk er noget større end en almindelig fjernbetjening, som nok virker bedst for dem som har et aircondition i sommerhuset som de vil kunne styr.

Denne form for fjernbetjening er nemlig ikke nem at transportere rundt, grundet dens størrelse.

For lidt lavere distance, kan du også få almindelige fjernbetjeninger, som ofte medfølger til langt de fleste airconditions. 

For dem som vil have en lidt mere fleksibel mulighed, så findes der airconditions som kommer med apps, så man kan kontrollere sit aircondition fra de fleste steder.

Dog skal man være opmærksom på at ikke alle apps vil fungere på lang distance, da de kan have brug for at have adgang til samme wi-fi som det wi-fi aircondition anlægget er sat op til.

Mange airconditions er i dag også egnet til at stemmestyre og kontrollere sammen med sine smarthome enheder.

Det bør du vide før du køber aircondition

Hvis du overvejer at få installeret et aircondition eller varmepumpe, så findes der firmaer som kan konsultere dig, så du får det rette aircondition til dig.

I nogle tilfælde kan du endda få anlægget som en abonnementsløsning, hvor de så sørger for installation og vedligeholdelsen af anlægget.

Mange aircondition ejere er faktisk ikke klar over at det kræver vedligeholdelse, så abonnement løsningen kan være smart for dem der ikke selv vil stå for det.

Det er dog kun de større airconditionanlæg som kræver installation, der kan fås som en abonnement løsning. 

Det er vigtigt at man husker at skifte og rengøre filteret, da man ellers risikere at der samler sig snavs, som kan blokere for luften og reducere airconditionanlæggets kraft markant.

Det gælder altså alle typer af airconditions, at de skal rengøres og vedligeholdes for at virke helt optimalt.

Nu har vi tidligere sammenlignet aircondition med køleskab, så ligesom når man åbner køleskabslågen, så slipper kulden ud af køleskabet. 

Det samme sker altså når man åbner op ind til et rum, at kulden kan slippe ud af rummet eller blande sig med varme fra andre rum eller udendørs luft. 

Vi er nok mange der ved at man skal huske at lukke køleskabslågen, så den kan holde den kolde temperatur.

Det samme gælder altså her, hvis man vil holde kulden inde i rummet.

Derfor hvis man vil holde et rum særligt koldt, så er det vigtigt af man ikke har andre vinduer eller døre åbne.

Det er også derfor,  det er en god ide at sørger for vinduesafskærmning, hvis man vælger et mobilt aircondition.

Et aircondition bliver sat på overarbejde, hvis du lufter ud imens du har det tændt og ikke nok med at det koster flere penge i el, så slider det også mere på dit aircondition.

Airconditions er altså designet til at bruge dem indendørs og gerne i lukkede rum, eller i det mindste ikke have åbent ud til udendørsarealer.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg