Luftkølere og ventilatorer på lager - Se her! - Bliv kølet ned i sommervarmen.

Hvordan virker en elkedel?

Elkedler er de fleste danske hjem, hvor de hjælper os til at vi kan få morgenkaffen eller en varm kop te.

Hvordan virker en elkedel? - Elkedlen skal tilsluttes et strømstik, hvor strøm så overføres til en metalspole i kedlen, hvor strømmen omdannes til varme, der får vandet til at koge.

Vil du vide mere om hvordan elkedler virker, så læs med her i indlægget, hvor jeg fortæller nærmere om elkedler og deres funktioner.

Typer af elkedel

Elkedler kommer i mange forskellige design typer og forskellige materialer, men fungere typisk på en af to måder.

Den ene er elkedel med ledning og den anden er elkedel uden ledning, men hvor den har brug for en varmeplade med ledning til strømstik for at varme op.

Hvordan kan en elkedel være trådløs?

En elkedel er sin forstand ikke trådløs, det er term der bliver brugt om mange nyere elkedler i forhold til markedsføringen..

Før den “trådløse” elkedel kom frem, var varmelegemet nemlig installeret i selve elkedlen og havde derfor en ledning direkte i selve kedlen.

Nu er varmelegemet og elkedlen separeret og selve elkedlen er derfor trådløs, men det er varmepladen som opvarmer kedlen altså ikke.

Derfor bliver udtrykket “trådløs” brugt i forbindelse med markedsføringen, så man ikke forveksler de to typer elkedler.

En trådløs elkedel er derfor en elkedel der kan fjernes fra varmepladen så den er flytbar, hvor ikke trådløse elkedler skal tages ud af stikket for at du kan gå rundt med den.

Derfor er også langt de fleste elkedler i dag, det man kalder for "trådløs", da elkedler med ledning er ved at høre til fortiden. 

Hvordan virker en elkedel?

En elkedel er egentlig ret enkel i sin opbygning og kræver ikke meget for at fungere.

Inde i elkedler er der en metalspole, hvor elektriske spændinger flyder igennem og bliver omdannet til varme som så får det kolde vand til at koge.

Elektriciteten kommer dog ikke af sig selv og kræver deroverfor at du har sat kedlens stik i strømstikket og tændt for det.

Hvordan virker en ledningsfri elkedel?

En ledningsfri elkedel er jo som sagt ikke helt ledningsfri, da det kræver strøm via en varmeplade som har en ledning tilkoblet. 

Den ledningsfri elkedel fungere meget på samme måde, men her sidder metal-spolen bare i varmepladen som elkedlen sættes på.

Så når spolen skaber varme med elektriciteten, opvarmer den metalbunden i elkedlen, som videregiver varmen og opvarmer vandet.

Hvordan afbryder elkedlen, når vandet koger?

Langt de fleste moderne elkedler er udstyret med en automatisk afbryder knap som selv slår elkedlen fra når vandet koger.

Du har måske længe været nysgerrig på hvordan elkedlen egentlig selv ved hvornår den skal slå fra og svaret er faktisk ret simpelt.

De fleste elkedler er udstyret med en form for indvendigt termometer, så når vandet når kogepunktet, kan termostaten registrerer det og dermed slå elkedlen fra.

Afbryde funktionen er en smart sikkerhed for at vandet ikke koger helt væk og ødelægger kedlen.

Det sikre også at elkedlen ikke får lov til at stå tændt så længe at den overopheder og i værste fald antænder brand.

Så den fungerer både som en indikator for at vandet nu er tilstrækkeligt varmt, men også som en sikkerhed.

Termostatet fungere ofte sådan at den måler varmen på dampen fra det varme vand.

Så afbryderen kan slå fejl hvis du ikke få lukket låget på din elkedel før vandet koger, så vær altid opmærksom på dette hvis du går efter den automatiske afbryder.

Funktioner og specifikationer for elkedel

Temperaturindikator

Mange af de nyere elkedler har indbygget termometer, så du kan følge med i hvor varmt vandet er.

Indbygget termometer er smart til hvis du skal bruge vand der har en bestemt temperatur så du ved præcis hvor varmt vandet er.

Temperaturkontrol

I samme boldgade som temperaturindikatorer er også temperaturkontrol en funktion nogle nyere elkedler er udstyret med.

Med temperaturkontrol kan elkedlen sørger for at holde vandet i en bestemt temperatur i længer tid af gangen.

Det er en smart funktion til eksempelvis madlavning, kaffebrygning eller til babymad, hvor du skal bruge vand med en bestemt temperatur.

Størrelse og kapacitet

Der kan være ret stor forskel på hvor store elkedler er og dermed også hvor meget vand de har kapacitet til at koge.

Det angår altid af elkedlen hvor meget vand der max må komme i og du kan typisk følge med i hvor meget vand du hælder på, ved en gennemsigtig litermål på elkedlen.

Du kan blandt andet finde rejsevenlige elkedler som ikke er ret store og som måske lige kan slå til, til en eller to kopper varmt vand.

Watt

Ligesom elkedler kan have forskellige størrelser og vandkapacitet, så kan de også have forskellige antal watt de kører på.

Rigtig mange elkedler kører omkring de 2000 watt, men kan gå helt ned til omkring 700 watt og op til de 3000 watt.

Watt svarer til hvor effektiv elkedlen er og typisk jo større elkedlen er og jo højere kapacitet den har, jo højere vil dens watt også være.

Kogetid

Hvor lang tid det tager at koge vand afhænger af hvor mange watt kedlen er på og hvor meget vand du har fyldt i.

Hvis du fylder kedlen helt op vil det tage længer tid at koge, end hvis du kun fylder den halvt.

Derfor kan det godt betale sig at nøjes med at koge så meget vand som du skal bruge og ikke bare fylde den op hver gang.

Det sparer altså både på vandet og energien hvis du kun koger vand til det du har brug for.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg