Hvordan virker en luftkøler? » Køleanlæg med vand

Der findes efterhånden mange forskellige apparater som kan køle os lidt ned om sommer, hvor en luftkøler er en af dem. 

Men hvordan virker sådan en luftkøler egentlig? Det fortæller vi nærmere om her i indlægget. 

Vi kommer blandt andet ind på hvordan luftkølere er opbygget, hvordan de fungere og hvordan de køler mest optimalt. 

Indholdsfortegnelse

  1. Sådan fungere en luftkøler

Sådan fungere en luftkøler

Der findes forskellige slags luftkølere men de fungerede ens og har derfor den samme måde at køle luften på.

De fungere sådan at de trækker luft ind, som bliver kølet af vand eller is (som man fylder i luftkøleren) og så blæst ud i rummet igen. 

De to typer luftkølere som man oftest ser er en mobil luftkøler, der typisk kører på hjul og fylder ca. det samme som et lille natbord, eller en mini luftkøler som ofte er en lille firkantet boks.

Begge typer luftkølere, består primært af tre dele, som er en vandtank, en form for filter/måtte og en ventilator/blæser.

Filteret sidder foran selve blæseren og vandtanken sidder typisk under filteret eller i nogle tilfælde ved siden af.

Vandtanken fyldes med vand og så suger filteret vandet fra tanken, hvor luften så bliver trækket ind i luftkøleren og forbi filteret hvor luften bliver kølet af vandet i filteret.

Det er næsten som bitte bitte små vand dråber der bliver blæst med ind i luften for at give den kølende effekt til luften. 

Med vanddråber menes det ikke som i store dråber, man bliver gennemblødt af, det er altså meget fine vandpartikler der bliver blæst med ud i rummet.

Men derfor skal man stadig ikke undervurdere hvor meget fugt en luftkøler kan ende med at give til et rum.

Derfor er det en god ide at man kun bruger dem i tørre rum, altså rum med lav luftfugtighed eller i hvert fald i rum hvor du har mulighed for god udluftning.

Hvis man ikke lufter godt ud eller bruger den i meget fugtige rum kan man risikere at der kommer svamp eller træværk får vandskade.

Det smarte ved en luftkøler er dog at du kan bruge den mens du lufter ud, hvilket du ikke kan med eksempelvis klimaanlæg og aircondition.

Når man bruger en luftkøler skal man ikke bruge varmt eller lunkent vand, jo koldere vandet er, jo bedre køler den.

Du kan derfor med fordel tilføje is til vandtanken, så vandet bliver godt køligt og du kan få en mere behagelig brise fra luftkøleren, når det er varmt om sommeren.

Nogle luftkølere kommer endda med køleelementer eller isbakker, så det er oplagt at gøre brug af, men du skal selvfølgelig bruge lidt tid på at fryse dem ned igen og igen.

Andre luftkølere egner sig også til at filteret kan fjernes fra luftkøleren, hvor efter man fugter den med vand og lægger den direkte i fryseren.

Hvis man gør brug af dette trick bliver filteret i sig selv frossen og giver derfor en noget køligere luft når den sættes i luftkøleren igen og man tænder for blæseren.

Luftkølere fungere ikke optimalt i klimaer med meget høje temperaturer, da luftfugtigheden ofte er høj disse steder og fordi vandet i tanken hurtigt bliver varmt.

Derfor passer de ret godt til det danske sommervejr som ofte er varmt, men ikke for varmt til at du ikke kan nyde gavn af en luftkølers brise.

Luftkøleren kræver at du af og til fylder vandtanken op og hvor ofte dette skal gøres afhænger af vand tankens størrelse.

Det giver giver måske sig selv, men en mini luftrenser kræver eksempelvis oftere opfyldning end en luftkøler af en mere normal størrelse.

Der findes også luftkølere hvor det er muligt at forbinde en vandslange direkte til, men det er de færreste der har det og de egner sig dårligt til inde i huset.

Hvis man ikke fylder vand på tanken så kan en luftkøler også fungerer som en helt almindelig ventilator/blæser, som bare blæser luften i rummet rundt.

Luftkølere kan også bruges udendørs, da de ikke som sådan køler luften på samme måde som man kender det fra airconditions og klimaanlæg, hvor det kræver et lukket rum for bedste resultat.

Derfor kan man altså vælge at bruge den ude i haven og på terrassen hvis man ønsker dette.

Hvis man har en gaming PC, så kan blæseren i en mini luftkøler måske se meget bekendt ud. 

De ligner nemlig blæsere som også sidder i PC’er, som bruges til at holde PC’en kold og fra at overophede.

Det er det samme princip her, men bare ved hjælp fra vand, til at give ekstra køling. 

På vores hjemmeside kan du finde et udvalg af luftkølere og andre køleanlæg hvis du tænger til noget køling i hjemmet. 

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg