Billede af mikrobølgeovn taget af avXperten

Sådan virker en mikrobølgeovn » Få svaret her! [Guide]

Mikrobølgeovne er for de fleste et fast inventar i køkkenet, og vil være svær at undvære da den kan være utrolig praktisk.

Du bruger den højst sandsynligt til at opvarme mad i, men er måske i tvivl om hvordan den virker?

Hvordan virker en mikrobølgeovn? En mikrobølgeovn, mikroovn, eller måske bare en mikro, er en elektrisk ovn, der varmer og tilbereder mad ved at udsætte den for elektromagnetisk stråling i mikrobølgeovnens frekvensområde. Dette får molekyler i maden til at bevæge sig og producere termisk energi der breder sig og opvarmer maden.

Dette lyder måske en smule indviklet og i virkeligheden også en smule farligt, med strålinger osv. - men er det rent faktisk farligt og hvordan virker den helt præcist? Læs videre i artiklen for at finde svarene.

Hvad er en mikroovn og hvordan virker den?

En mikrobølgeovn er en elektrisk ovn, der bruges til at varme eller opvarme mad og drikke - men i stedet for at bruge elektrisk- eller gas varme, som en almindelig ovn bruger, opvarmes en mikrobølgeovn med elektromagnetisk stråling.

Man kan sige at en mikroovn overordnet består af 3 dele:

  • Et vakuumrør (også kaldt magnetron), der genererer energien der varmer maden.
  • En “bølgeleder” som er gemt i siden, der dirigerer energien ind i sidste del.
  • Opbevaringsrummet, hvor du putter maden ind i og sikkert holder på mikrobølgestrålingen.

Mikrobølger dannes altså af en magnetron og ledes videre ind i ovnen gennem “bølgelederen” (et metalrør). 

Bølgerne reflekteres af metallet på indersiden af ovnen, og med hjælp fra en metalpropel spredes energien i hele ovnen. 

Når maden bliver varmet op i en mikrobølgeovn, er der tale om en overførsel af én type energi – elektromagnetisk stråling – til en anden type energi – varme. 

Mikrobølger er elektromagnetisk stråling med en bestemt bølgelængde og en bestemt mængde energi.

Når mikrobølgerne rammer vandmolekylerne i maden, bliver energien overført til vandmolekylerne som begynder at bevæge sig.

De bevægende molekyler vibrerer, skubber, trækker og støder ind i hinanden med så stor en hastighed, at det udvikler varme, som bliver videregivet til resten af madvaren.

Er det farligt at bruge en mikroovn?

I og med at processen bare er en overførsel af én energi til en anden, så er der altså ingen risiko ved at spise mad fra mikroovnen - også selvom processen indeholder ordet stråling.

Den får heller ikke tilført fremmede farlige stoffer, eftersom det er vandmolekylerne der allerede er i maden der bliver opvarmet og dermed varmer resten af maden.

Nogle næringsstoffer og vitaminer bliver ringere under opvarmningen, ligesom ved opvarmning i en almindelig ovn, mens andre næringsstoffer bliver "bedre" da de bliver lettere at optage i kroppen, når de er varmet op.

Hvad kan en mikroovn bruges til?

Mikrobølgeovnen er god til at varme mad, væsker som kakao eller te, smelte chokolade og smør, opvarme færdigretter, poppe popcorn osv.

Ofte tager det ikke lang tid for maden at blive opvarmet og for det meste afhænger det faktisk ikke af størrelsen af portionen, men mængden af vand der er i maden.

Derfor skal man også være ekstra varsom når man varmer mad med lavt indhold af vand, som f.eks. boller eller brød generelt, da de hurtigt bliver brændt i stedet - her er en almindelig ovn bedre.

9 ting du bør undgå at putte i mikroovnen

En mikroovn kan være et nyttigt apparat, som er i stand til at varme utrolig mange ting - med det sagt, så er det altså også nogle ting du bør undgå at smide i mikroovnen.

Her er 9 eksempler på ting der IKKE skal i mikroovnen:

1. Aluminiumsfolie/sølvpapir

Eftersom en mikrobølgeovns indre er lavet af metal, kan man på en måde sige at det fungerer som et spejl når der kommer metal ind i den - men i stedet for at kaste en refleksion af dit ansigt, reflekterer metallet radiobølger eller mikrobølger. 

Bølgerne reflekterer fra genstanden, hvilket kan resultere i flammer - sker dette kan det heldigvis slukkes hurtigt igen og er oftest forholdsvis ufarligt, det er bare vigtigt man er opmærksom.

2. Papirsposer

Alle papirposer er ikke skabt ens. 

Eksempelvis er en pose popcorn anderledes end den brune papirpose, man ofte får med hvis man bestiller frokost. 

Popcornposer er udstyret med susceptorer, et materiale der er lavet til at optage bølgerne fra mikroovnen, hvilket almindelige papirsposer ofte ikke har og eftersom en mikrobølgeovn producerer varme, så kan posen antænde.

3. Plastikposer og plastbeholdere

At putte plastikposer- og beholdere i mikroovnen kan være farligt, da de kan smelte og afgive giftige dampe når de bliver opvarmet. 

4. Rejsekrus

Typisk konstrueret af plast eller stål, bør et rejsekrus heller ikke ende i en mikroovn. 

På grund af det metal, der er en del af din mikrobølges konstruktion, vil stålkrus forhindre din drik i at blive opvarmet og potentielt forårsage friktion fra den energi, der udsendes. 

For plastikkrus skal du kontrollere mærkningen for at se, om det er "mikrobølge sikkert", ellers er det bedst at holde dine rejsekrus på farten.

5. Flamingo

Selvom dine madrester har ligget længe i dem, så hører flamingo altså ikke hjemme i mikroovnen. 

Ikke alene er flamingo svært at nedbryde, men når det opvarmes i mikrobølgeovnen, kan det begynde at smelte, hvilket kan resultere i at uønskede kemikalier frigives i din mad. 

Derudover, hvis maden bliver varm nok, så kan den også smelte gennem flamingoen. 

(Der findes nogle flamingo-kasser der kan benyttes i mikroovnen, men generelt er det bedst at undgå) 

6. Æg

Æg kan tilberedes i mikroovnen, hvis du pakker den ind i sølvpapir og nedsænker det helt i vand (fx i et krus). 

Men pakkes ægget ikke ordentligt ind i sølvpapir, trænger mikrobølgerne ind i ægget og opvarmer det indefra, hvilket vil resultere i, at ægget eksploderer. 

Derudover, hvis alt sølvpapiret ikke bliver dækket af vand, vil der som nævnt længere oppe i listen, opstå gnister og i værste tilfælde brand.

Så æg kan rent faktisk godt tilberedes i mikroovnen - men processen er svær og det kan hurtigt gå galt, derfor er det nemmere bare at undgå og bruge en pande eller en gryde. 

7. Ingenting

Man kan hurtigt komme galt af sted, hvis man tænder mikroovnen uden der er noget i - hvilket man også nemt kan komme til, hvis man lige pludselig kommer i tanke om noget man har glemt, eller måske er man bare nysgerrig for at se hvad der sker.

Uanset hvad er det at tænde for din mikrobølgeovn uden at der er noget i, en sikker måde at ødelægge den på. 

De udsendte mikrobølger skal nemlig have et sted at blive frigivet, og hvis ikke dette er i mad eller væske, ja så skal det ud på en anden måde. 

Uden en destination springer bølgerne af hinanden og absorberes af mikrobølgeovnen og kan få den til at brænde eller springe.

Når det kommer til mikrobølgeovne, er det bedst at holde det simpelt - en god regel er, at hvis du er i tvivl om noget kan komme i mikrobølgeovnen, så er det bedst at lade være.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg