Alt om Inkjet printere - Sådan virker de (Fordele & Ulemper)

Der findes forskellige typer af printere, og en af de billigere og mest kendte typer er inkjet printeren, som også er kendt som en blækprinter.

I dette indlæg vil jeg forklare hvad en inkjet printer er, hvordan den virker, samt forskellige fordele og ulemper ved en inkjet printer.

Hvad er en inkjet printer? En inkjet printer er også kaldet en blækprinter. Den bruger små dråber af blæk til at printe billeder eller tekst ud på papir. Blækket bliver printet på papiret af små mundstykker, som printerhovedet styrer. En inkjet printer skal bruge blækpatroner for at kunne printe. Den kan både printe sort og i farve.

Hvis du vil vide meget mere om hvordan en inkjet printer virker, og hvilke fordele og ulemper der ved at bruge en inkjet printer, så læs med herunder. 

Sådan virker en Inkjet printer

En inkjet printer virker helt basalt ved at trykke små dråber blæk på et stykke papir, for enten at lave tekst eller billeder.

Inkjet printere er en af de mest populære typer af printere, og der er mange forskellige producenter af Inkjet printere. Det vil sige, der også kan være en stor forskel på de forskellige inkjet printere på markedet.

Herunder vil der være en liste der mere dybdegående forklarer hvordan en inkjet printer virker i praksis:

 • Printerhovedet - Printerhovedet er komponentet i printeren, der indeholder mundstykkerne, der sprayer blæk på papiret.
 • Blækpatroner - Blækpatroner skal indsættes i printeren. Mundstykkerne tager blæk fra blækpatronerne, og sprayer det så på papiret. Blækpatronerne skal skiftes, når de løber tør for blæk.
 • Printerhovedets bevægelser - Printerhoved bevæger sig frem og tilbage over papiret, så mundstykkerne sprayer blæk på de rigtige steder. Printerhovedet er styret af printerens styreenhed, som koordinerer bevægelserne med den data, der skal printes.
 • Blækdråber - Blækdråberne der bliver sprayet på papiret af mundstykkerne er 1-50 picoliter. Jo mindre dråberne er, jo mere præcis er printeren.
 • Tørring - Efter blækdråberne er blevet sprayet på papiret tørrer det hurtigt. Hvis du har problemer med langsom tørring, kan man printe på absorberende papir, eller bruge et varmeelement, for at få blækket til at tørre hurtigere.
 • Rengøring - Inkjet printere har oftest en rengøringsfunktion, som forhindrer at mundstykkerne bliver tilstoppet.

Diverse producenter har ofte også deres egen interface og software til deres printere, som kan have en række ekstrafunktioner du kan gøre brug af.

Fordele og ulemper ved en Inkjet printer

Der findes flere forskellige typer af inkjet printere, og de er gode til forskellige ting.

Herunder er en liste over fordele og ulemper ved inkjet printere:

 • Høj kvalitet af farve udprintning - Inkjet printere er kendt for at være gode til at printe i farve. Det gør dem ideelle til at printe billeder og grafikker.
 • Billig i forhold til andre typer af printere - Inkjet printere kan fås i mange forskellige prisklasser, og kvaliteten afhænger også deraf. Generelt er inkjet printere billigere end andre typer printere, som eksempelvis laserprintere.
 • Fleksibilitet - Inkjet printere er meget fleksible, da de kan printe på mange forskellige typer af papir.
 • Kan fås forholdsvis små - Inkjet printere er oftest mindre end andre typer af printere, hvilket gør at de er nemme at finde plads til, og ikke fylder meget.
 • Trådløs forbindelse - Mange nye inkjet printere, kan danne trådløs forbindelse med din computer eller telefon, hvor du så kan printe trådløst fra.

Der vil her være en over hvilke ulemper der er ved en inkjet printer:

 • Dyr i brug - En inkjet printer er forholdsvis dyr i brug, da blækpatronerne skal skiftes fra tid til anden, og disse kan være dyre.
 • Langsom print hastighed - Hvis inkjet printere skal printe store mængder af tekst, kan det godt tage lang tid. Der vil være andre typer af printere, der printer store mængder af tekst hurtigere.
 • Mindre holdbar end andre typer af printere - Inkjet printere kan være tilbøjelige til at bryde sammen, eller få funktionsfejl hurtigere end andre typer af printere.
 • Tilstopning af printerhoved - Printerhovedet kan blive tilstoppet med blæk efter længere tid uden brug, eller ved brug af blæk i dårlig kvalitet.
 • Blæk kan blive udtværet - Hvis der kommer væske på papiret kort efter det er blevet printet, kan blækket nemt blive udtværet.
 • Ikke egnet til enorme mængder print - Inkjet printere er ikke egnet til enorme mængder tekst print. Både på grund af papir kapaciteten, som er lavere end på andre typer af printere, men også grundet at blækpatronerne kan løbe tør for blæk under printningen.

Ofte stillede spørgsmål om Inkjet printere

Kan blækpatroner tørre ud?

Blækpatroner kan tørre ud, da vandindholdet i blækket vil fordampe. Dette vil gøre at blækpatronen tørrer ud, og derfor ikke længere kan bruges. For at forhindre dette, kan man fra tid til anden lave en printning, så man undgår blækpatronerne udtørrer.

Hvor skal blækpatroner smides ud?

Blækpatroner indeholder miljøskadelige materialer, og derfor skal de afleveres på genbrugspladsen, hvor de bliver destrueret. Du må derfor ikke bare smide dine blækpatroner i din normale skraldespand.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg