screenshot af browser ikoner via google.com

Alt om Internettet » Sådan virker det (Komplet Guide)

Hvis du sidder og læser dette blogindlæg, så er du på internettet, og måske har du ligesom jeg, undret dig over hvordan internettet virker?

Jeg har undersøgt det, og vil forklare dig alt om internettet, lige fra hvad og hvorfor din IP adresse er vigtig, til hvordan data sendes og modtages, både gennem kabler men også trådløst.

Hvordan fungerer internettet? Internettet fungerer ved at data sendes og modtages gennem verdens største netværk af computere, servere, master og kabler. Data overføres i binær kode til og fra et datacenter, som herefter sender det videre. For at finde ud af hvilke data det er, og hvor det skal sendes hen benyttes IP adresser.

Hvis du har lyst til at vide meget mere om internettet, så læs med videre.

Hvad er internettet?

For at forstå hvordan internettet fungerer, så kan det være smart først at få en forståelse for hvad internettet egentligt er.

Internettet er verdens største netværk af computere, servere, master og kabler.

Gennem internettet kan du kommunikere og dele information med alle andre, der også har en internetforbindelse.

Nogle af de ting du kan bruge internettet er…

  • Gå på hjemmesider
  • Bruge sociale medier
  • Sende og modtage emails
  • Spille online spil
  • Opdatere software
  • Se film og høre musik

Fun fact: Internettet blev officielt opfundet d.1 januar 1983, men der blev allerede forsket i det i 1940.

Hvordan fungerer internettet?

Internettet fungerer ved at du for eksempel skriver et domænenavn som Google, hvorefter browseren du har skrevet det i, sender det videre til en server, for at finde IP adressen på domænet, som herefter sender det videre til et datacenter.

Datacenteret kan være en server, som er en computer der deler sine data med andre computere.

Fra serveren sendes en anmodning om at tilgå Google, som er domænenavnet du skrev i browseren.

Herefter sendes der data gennem lysimpulser i optiske fiberkabler, og disse fiberkabler er spredt udover hele verden, med undtagelse af meget afsides områder.

Til slut sendes dette til din router eller en mobilmast, og alt dette sker på langt under et sekund.

Hvad er en IP adresse?

En IP adresse er noget som hver eneste enhed, der er forbundet til internettet har.

IP står for internet protokol, og IP adresser spiller en vigtigt rolle i hvordan internettet fungerer.

For at modtage og sende data digitalt, så skal servere vide hvor det skal sendes hen, og det er blandt andet det en IP adresse bruges til.

Du kan sammenligne din IP adresse, med din egen adresse når du skal modtage eller sende post, men du kan også tænke på det som et telefonnummer.

IP adressen bruges til at identificere og finde ud hvorfra og hvortil data skal sendes.

Kendte hjemmesider såsom Youtube, Facebook og Google har alle IP adresser, men benytter i stedet et domænenavn, fx kan Facebooks IP adresse være 66.220.149.25, men domænenavnet er Facebook, og det er også det du skriver i din browser når du vil ind på hjemmesiden.

Når du skriver www.facebook.dk i din browser, så slår servere domænenavnet op i en “telefonbog”, for at finde IP adressen, og gennem nogle store kabler i jorden, kan der sendes data fra den IP adresse til din IP adresse.

Læs også: Guide til IP-adresse » Lær at se/skifte din IP Nemt

Servere

Servere fungerer som et datacenter der lagrer information, det kan betragtes som en meget kraftfuld computer, der har en masse lagringsplads.

En server kan kommunikere med andre computere gennem binær kode, som består af 0 og 1 taller.

Binær kode er rigtig smart, da det gør det muligt for alle verdens computere at forstå hinanden, selvom den ene computer måske er fra Polen og den anden er fra Danmark, så taler de et fælles sprog - nemlig binær kode.

Alt du ser på nettet oversættes af din computer til binær kode, alle billeder, videoer, film, hjemmesider, alt!

Hver gang du går på internettet, og fx skriver en hjemmeside i en browser, så oversættes det til binær kode, for at din computer kan sende det til en server, som herefter sender tilbage til din computer, for at du kan bruge hjemmesiden.

Det som sendes på nettet kaldes digital information.

Servere er placeret mange forskellige steder, og du kan faktisk have en server derhjemme, på arbejdet, eller et helt tredje sted, der findes desuden også haller som er fyldt med servere.

Netværk

Internet kabler i jorden danner et netværk, med en masse små netværk som er koblet sammen med større netværk, som er koblet sammen med endnu flere netværk.

Hvis du vil prøve at forestille dig det, så er det ligesom vejene er forbundet, hvor nogle er små landeveje, andre store motorveje, osv.

Internettet består på den måde af et kæmpe netværk af kabler og servere.

Trådløst

Når du bruger trådløst internet, eksempelvis gennem din mobils cellular netværk, så sendes data fra servere til en mobilmast, som videresender dette til din mobil gennem elektromagnetiske bølger.

Mobilmasten er koblet til internettet gennem et kabel.

Hvis du har Wi-Fi derhjemme gennem fiber, så er det også den boks eller router, der er tilknyttet internettet, som udsender elektromagnetiske bølger, så du kan gå på internettet, uden at bruge et ethernet kabel.

Hvad er forskellen på internettet og world wide web?

Har du nogensinde tænkt på, hvorfor man skriver www, når man skal ind på en hjemmeside?

Det gør man for at kunne tilgå the world wide web, også kaldt internettet, men der er faktisk ret stor forskel på de to.

For at kunne gå på the World Wide Web, eller en hvilken som helst hjemmeside, så skal du være tilkoblet internettet.

Hvergang du skriver www., så søger du på noget som er lagret i en server, men du skal være online for at kunne søge på det.

The world wide web er altså alt som er på internettet, og hvad man kan bruge internettet til, men det er ikke selve internettet.

Internettet er nemlig selve netværket af forbundne computere, som modtager og sender data gennem kabler eller master.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg