Alt du behøver at vide om en Inverter til bil! [GUIDE]

Du har højst sandsynligt hørt om begrebet inverter før og du har måske også helt styr på hvad en inverter er, men hvordan fungerer den så til bilen? 

Hvad er en Inverter til bilen? En inverter, omformer, vekselretter, ja kært barn har mange navne, er et apparat der typisk omdanner 12-volt jævnstrøm (DC) og ændrer den til 230-volt vekselstrøm (AC). Dette giver dig mulighed for at bruge eller oplade elektriske enheder, som du normalt tilslutter en stikkontakt i væggen derhjemme.

Men skader en inverter eventuelt bilens batteri og hvordan tilslutter man den? Læs videre i artiklen og bliv klogere på emnet.

Hvad er en inverter?

Vi bruger volt til stort set alle vores elektriske apparater og tilslutninger i hjemmet, men også i bilen.

En inverter til bilen er en elektrisk transformer, der kort fortalt tager jævnstrøm (DC) og ændrer det til vekselstrøm (AC). 

Når du anvender en inverter, så kan du eksempelvis lade din laptop op gennem bilens cigarettænder, hvorimod hvis du bare anvendte strømforsyningen uden en inverter, så vil du 

“kun” være i stand til at kunne oplade eksempel din telefon. 

Derudover vil du også være i stand til at gøre brug af større ting, som elektriske værktøj, kaffemaskiner, kogeplader osv.

For de fleste personbiler i dag er 12 volt standarden, mens det for lastbiler er op mod 24 volt - du kan finde vores udvalg af invertere her, der både har de billigere og simple løsninger, men også dem af højere kvalitet til eksempelvis arbejdsmæssigt brug.

Hvordan tilsluttes Invertere til bilen?

For at en inverter skal skal fungere, skal den være forbundet til bilens batteri på den ene eller anden måde. 

De mest almindelige måder er:

  • Cigarettænder
  • 12v tilbehørsstik
  • Direkte til bilens batteri via et krokodillenæb

Den nemmeste måde at tilslutte en inverter, er at sætte den ind i cigarettænderen, eller et andet 12v eksternt stik - der kan dog opstå nogle begrænsninger med denne opsætning, eftersom der kan være andre enheder tilsluttet på samme måde.

Hvis du vil gøre brug af større apparater som f.eks. en elektrisk motorsav (hvis du nogensinde skulle stå i sådan en situation), eller generelt apparater der er mere strømkrævende, kan det være nødvendigt at tilslutte inverteren direkte til bilens batteri med et krokodillenæb.

Her er det dog en god ide at bruge en eller anden form for sikring, for at undgå en potentiel farlig situation.

Hvem har brug for en inverter?

  • Længere ture, såsom Road trips
  • Overnatning, hvis du campere et sted
  • Folk der rejser meget pga. arbejde
  • Lastbilchauffører, der er på vejene det meste af deres vågne timer

Nogle enheder, som mobiltelefoner kan oplades gennem et usb-stik i radioen, mens andre elektroniske enheder kræver et AC input, f.eks. DVD-afspillere eller elektriske værktøj.

Valg af Inverter

Når du skal købe en omformer er der visse ting der er værd at overveje for dig, for at sikre dig at du får det mest optimale ud af den.

Rette mængde volt

Du bør altid vælge en omformer med det rette volt input. Der er flere forskellige typer af omformere, designet til forskellige specifikke volt input, fra 12 til 24. 

Dette er fordi at forskellige bilbatterier har forskellige volt output. Derfor, er det vigtigt at du vælger en omformer med den rette mængde volt tilsvarende til din bils batteri.

Sinusbølger

Der er flere forskellige typer af invertere, men de to mest almindelige er:

  • Modificeret sinusbølge - Disse typer invertere er den mere prisvenlige af de to. De producerer en “modificeret sinusbølge”, der er fint til de fleste alminde elektriske apparater.
  • Ren sinusbølge - Disse er ofte en smule dyrere, men de producerer en sinusbølge der er tættere på det AC strøm der kommer ud af stikkontakterne i dit hjem.

Nogle enheder, såsom afbrydelige strømforsyninger, fungerer muligvis ikke uden en stabil, ren sinusbølge. 

Hvis du er bekymret eller i tvivl, bør du kontakte producenten af din enhed, før du investerer i en dyrere ren sinusbølge-omformer.

Er en Inverter sikker?

Det er ikke altid lige nemt at holde øje med alting der foregår inden i en bil når du er i gang med at køre og derfor opstår der af og til uheld.

Derfor har vores invertere hos avXperten en automatisk detektion angående overophedning og er samtidigt beskyttet mod kortslutninger. 

Det giver både dig og din bil den nødvendige sikkerhed, når du gør brug af din omformer under kørslen - samtidig er samtlige af vores strømomformere CE-godkendt for din sikkerhed. 

Derudover er de også hylstret i en hård plastik-kapsel, så du derfor ikke behøver at frygte indre skader i tilfælde af uheld.

Skader en Inverter bilens batteri?

Omformere til bilen har fået en stigende popularitet, men nogen er alligevel lidt skeptiske omkring produktet da de er bange for at det kan være med til at ødelægge batteriet i bilen.

Hvis du bruger inverteren forkert, er der også en chance for at du kan dræne batteriet for strøm, som selvfølgelig ikke er det man ønsker.

Hvis du derimod bruger inverteren rigtigt, kan du bruge den helt uden problemer og har derfor ingen grund til at bekymre dig.

Derfor bør du være opmærksom på følgende eksempler.

Slukket bil

Nogle gange efterlader folk eksempelvis deres laptops tilsluttet til inverteren, mens bilen er slukket - dog er det vigtigt at være opmærksom på, at bare fordi bilen er slukket, så bliver den ved med at give strøm til inverteren.

Som du nok ved, og måske også selv har prøvet, så er det muligt at dræne bilens batteri fuldstændig hvis du glemmer at slukke lygterne eller radioen - samme situation kan opstå hvis inverteren stadig er tilsluttet med en anden elektronisk enhed den kan oplade. 

Derfor er det vigtigt at afbryde eller slukke omformeren ved at pille tilslutningen fra.

Hyppig opladning af krævende apparater 

Længerevarende brug af større apparater som eksempelvis bærbare computere eller DVD-afspillere kan i længden også dræne batteriet.

Enkelte opladninger af og til er harmløst, men oplader du større og dermed mere krævende apparater ofte, eller flere gange i streg så vil det også dræne bilens batteri - det gælder lidt som med alt andet, alting med måde. 

Høje temperaturer

Der skal forholdsvis høje temperaturer til, før at en omformer tager skade af høje temperaturer, men for at en omformer kan bruges kræver det et klima med under 40°.

Heldigvis har vi ikke sådanne temperaturer i Danmark, men lige præcis i en bil kan det dog blive ekstra varm - så hvis din bil står i solen en varm sommerdag, så er det måske en god ide at tage inverteren under armen og med indenfor. 

De større modeller har dog en indbygget ventilator, der hjælper med at holde varmen nede og dermed en potentiel overophedning.

Vi sælger invertere der er kompatible med enheder fra 150 watt og helt op til 2500 watt!

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg