Alle køb kan byttes til 15. marts 2022 - Bestil før 22. dec og få pakken før jul!

Sådan Gør Man en Kaffemaskine Ren! - [Ultimativ Guide]

Er det ved at være tid til en grundig rengøring af kaffemaskinen, men du ved ikke helt hvordan du skal bære dig ad? Jamen så er du havnet det rigtige sted.

Hvordan gør man en kaffemaskine ren? - Måden du gør din kaffemaskine ren på, afhænger helt af hvilken type kaffemaskine du har, men involverer ofte en afkalkningsrens for at fjerne kalk ophobning i systemet.

Her i indlægget giver jeg dig råd og vejledning til rensning af forskellige typer kaffemaskiner og fortæller dig hvad du skal være særligt opmærksom.

Hvad skal du være særligt opmærksom på?

Nogle kaffemaskiner har dele der kan tåle at komme i opvaskemaskine og andre har brug for afkalkningsmiddel for bedste rengøring.

Det er vigtigt at rengøre sin kaffemaskine grundigt, især hvis der er tale om espressomaskine, kapselmaskine eller andre kaffemaskiner med lukkede systemer.

Kalk kan nemlig nemt sætte sig i maskinen og det ødelægger både maskinen over tid, men også smagen og klarheden af din kaffe.

Nogle kaffemaskiner kan selv oplyse dig om når det er tid til rengøring eller afkalkning af maskinen.

Det sker enten via en indbygget lampe som lyser når kaffemaskinen mener det er tid til rengøring, eller via app, hvis din kaffemaskine har indbygget Wi-Fi eller Bluetooth.

Andre maskiner kan sågar selv rense systemet når den registrere at det er tid, så du ikke selv skal gøre noget for det meste.

Dog er det en god ide at give en afkalkning af og til, som langt de fleste kaffemaskiner nok også vil anbefale dig.

Du kan altid læse om den anbefalede rengøring af din kaffemaskine i den medfølgende indlægsseddel/manual til maskinen.

Har du smidt manualen væk, kan du i mange tilfælde finde en ny ved at søge på produktet på producentens hjemmeside eller ved at kontakte stedet hvor du har købt den.

Det samme er gældende hvis du imod forventning kun har modtaget manual på sprog som du ikke taler, så kan forhandleren eller producenten ofte skaffe dig en dansk eller engelsk manual.

Hvis du opdager at kaffen løber langsommere ud end normalt, eller den bliver langsommere med tiden, kan det være fordi den skal afkalkes.

Forkalkninger kan nemlig bremse for kaffens udløb og gøre den langsom, så du kan blive helt i tvivl om hvorvidt espressomaskinen er ved at gå i stykker.

Så hvis du oplever dette, så prøv at afkalke maskinen først, før du konstatere at espressomaskinen er i stykker.

Hvor ofte skal en kaffemaskine afkalkes?

Det er svært at sige præcist hvor ofte kaffemaskinen skal afkalkes da opbygningen af kalk afhænger af hårdheden af dit vand.

Bor du i et område med hård vand, som indeholder meget kalk, skal du afkalke din maskine oftere end hvis du bor i et område med blødt vand.

Hårdheden af vandet kan være meget lokalt og du kan derfor tjekke med din egen forsyning hvor hårdt vandet er i området.

Du kan typisk se vand hårdheden i dit område på din egen vand forsyners hjemmeside eller ved en hurtig søgning på nettet.

Rengøring af espressomaskine

Især espressomaskiner skal rengøres på meget forskellige måder, alt efter model og producent. 

Så her er det vigtigt at du selv læser manualen og følger dens anvisninger, så du ikke gør noget som espressomaskinen ikke kan tåle. 

Hver gang du bruger mælk steameren bør du dog tørre steameren af så mælk ikke størkner eller klistre sig fast på den. 

Det er ikke særlig hygiejnisk til den næste der skal bruge den, eller hvis du først bruger den dagen efter eller nogle dage senere. 

Du kan blot tørre steameren af med en tør eller fugtig ren klud, så du ikke overføre snavs andre steder fra og over i din kaffe. 

Husk også at tømme din drypbakke og vask den ren, eventuelt med en opvaskebørste hvis den er meget beskidt. 

Det kan også være en fin ide at vaske vandtanken ren engang imellem, især hvis du ikke bruger den ofte og glemmer at hælde vandet ud. 

Producenten ved som regel bedst, så sørg altid for at læse rengøringsvejledningen som medfølger ved køb af maskinen. 

På den måde sikre du dig at du ikke kommer til at gøre noget som kan ødelægge maskinen eller som kan ødelægge din garanti på maskinen, hvis du har det.

Rengøring af kaffekande

Er din kaffekande en termokande så kan den nemt få grimme brune pletter, som du ofte kan klare med husholdningsmidler.

Hæld kogende vand ned i termokanden og tilføj 1-2 teskefulde bagepulver ned til, kom låget på og lad det stå, gerne natten over.

Skyl kanden ren dagen efter, skyld gerne efter et par gange for at få alle rester af bagepulver væk.

Har du en glas kaffekande, kan nogle af disse blot gå i opvaskemaskinen, eller få en tur med en opvaskebørste og opvaskemiddel.

Hvis du vil vaske dele af din kaffemaskine i opvaskemaskinen, så tjek altid i manualen om det kan tåle at komme i opvaskemaskinen.

Rengøring af kaffetragt

Har du en filter kaffemaskine, så skal du endelige også huske at gære kaffetragten ren.

En kaffetragt kræver ikke meget rengøring og kan som regel blot tages ud og skylles under hanen.

Er der derimod gået lidt for længe siden sidste rengøring kan du vaske den af med opvaskemiddel, vand og opvaskebørste og skylle den efter med vand.

Selvfølgelige skal du først fjerne kaffefilteret, smide det ud hvis det er engangs og skylle den ren hvis det er en genanvendelig.

I mange tilfælde vil du kunne se at genanvendelige filtre kan tåle opvaskemaskine og ellers kan en opvaskebørste også klare det.

Rengøring af kaffemaskinens vandbeholder

Nogle vandbeholdere vil kunne gå i opvaskemaskinen, hvis de er små nok til at passe ind og materialet er opvaskemaskine sikkert.

Igen bør du tjekke din manual for at sikre dig den må gå i opvaskemaskine, så du ikke ødelægger vandtanken.

Ellers kan vandtanken gøres rent med almindelig opvaskesæbe og vand og en tur med opvaskebørsten.

Sørg for at skylle af med rent vand, så du får alle sæberester skyllet af vandbeholderen.

Rengøring af kaffekværn

Rengøringen af en kaffekværn kommer meget an på om der er tale om en manuel eller en elektrisk og materialet den er lavet af.

En børste er en af måderne du kan holde din kværn ren på, hvor du børster bladene og beholderen fri for kaffepulver og olier fra kaffebønnerne.

Denne metode virker bedst til kværne hvor der ikke er et udløb og du selv skal banke kaffen ud af beholderen.

En anden metode er at købe kværnrens til din kaffekværn, som er en slags piller du skal kværne i din kaffekværn, til kværnen er helt tom.

Denne metode virker til maskiner med udløb, det vil sige hvor kværnen selv “spytter” kaffe melet ud af kværnen.

Pillerne absorbere olien der sidder i kværnen fra kaffebønnerne og når pillerne er kværnet kan du hælde bønner i kværnen igen.

Kværn de første bønner indtil du kan se det er helt rent kaffepulver der kommer ud igen og du kan nu bruge din kværn igen.

Husk at skille dig af med portionen af kværnet kaffe, hvor der stadig er rester fra kværn rensen.

Du vil kunne se det på at pillerne har en hvid farve, så hvis der er hvidt pulver blandet med dine kaffebønner skal du fortsætte med at kværne til der kun kommer brunt pulver ud.

Ved nogle hånd kaffekværne kan i nogle tilfælde komme dele i opvaskemaskinen eller skyllde dem med vand.

Igen, tjek altid din brugsanvisning så du ikke kommer dele i vand, som ikke kan tåle vand eller opvaskemaskine.

Er du i tvivl om hvorvidt din kværn eller dele af din kværn kan tåle vand, så brug i stedet en børste, så du er på den sikre side, da mange kværne ikke tåler vand.

Hos avXperten kan du finde forskellige typer kaffemaskine rengøring, til når din kaffemaskine skal have en god rengøring. 

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg