Køleanlæg til soveværelset » Komplette guide til køleanlæg

Der findes mange forskellige typer køleanlæg, så det kan være uoverskueligt at vide hvilken en man skal vælge til sit soveværelse.

Her i indlægget gennemgår vi de forskellige muligheder for køleanlæg og kigger nærmere på hvordan man skaber et godt sovemiljø med dem. 

Derudover kommer vi ind på fordele og ulemper ved de forskellige køleanlæggene, så du nemt kan se hvilket opfylder dine behov og ønsker.

Køleanlægs typer

Herunder ser du de forskellige køleanlæg der er at vælge imellem:

 • Aircondition (alm. med installation)
 • Mobil Aircondition
 • Klimaanlæg
 • Luftkøler
 • Tårnventilator
 • Bord/Gulv ventilator

I afsnittene herunder kan du læse om de forskellige køleanlæg og om hvordan de passer ind i et sovemiljø. 

Bedste sovemiljø

Før vi kigger på de forskellige muligheder for køleanlæg, skal vi først lige afklare hvordan man får et godt sovemiljø i soveværelset.

Det er for mange mennesker rigtig behageligt at sove i et køligt rum, men det er vigtigt at man ikke decideret fryser.

Fryser man meget i sit soveværelse, så er det nok fordi der er for koldt og det kan derfor ske at din krop kommer på overarbejde for at holde varmen.

Derfor bør man blot gå efter en køligere temperatur, men altså ikke en direkte kold temperatur.

Når det kommer til køleanlæg, så kan de alle på den ene eller den anden måde komme til at skabe træk inde i det rum de køler i.

Køligt træk kan være grund til at man kan få sig en forkølelse, så for at undgå denne risiko for snue, bør man være opmærksom på at man ikke sover i konstant træk og også prøve at undgå direkte træk.

Det vil sige at du skal undgå at ligge direkte i køleanlæggets brise, da det i så fald giver direkte træk på dig.

Prøv i stedet at lade køleanlægget pege ud i rummet, væk fra hvor du sover, så den køler rummet og ikke direkte på dig.

For nogle køleanlæg som ventilatorer, kan det dog være nødvendigt at få brisen direkte på sig for at kunne mærke den kølende effekten.

Dette skyldes at ventilatorer kun virker kølende på grund af den brise eller vind som de skaber, de har ikke som andre køleanlæg, vand eller væsker der hjælper til nedkølingen.

Hvis du har mulighed for det, bør du køle dit soveværelse ned inden du går i seng, så når du går i seng behøver du ikke at have et anlæg kørende som larmer eller udsætter dig for træk.

Hvis du ikke er hjemme til at tænde køleanlægget inden du går i seng, kan du derfor med fordel vælge et anlæg med enten timer-, temperatur-, app- eller smart home- funktion.

Med en timer- eller temperatur- funktion, kan du som sagt indstille anlægget til at starte på et bestemt tidspunkt eller til altid at have en bestemt temperatur, så du ikke skal tænke over at tænde den inden sengetid hver dag.

Hvis anlægget har tilhørende app eller kan være en del af et smart home system, kan du styre anlægget imens du ikke er hjemme, så lige meget hvor du er, kan du tænde anlægget, så længe du har internet forbindelse.

Dog skal du være opmærksom på at nogle apps og smart home systemer vil kræve at du er på samme wi-fi som anlægget, for at kunne styre det.

Du bør dog ikke tænde anlægget for tidligt, da det er hårdere for anlægget at køle rummet i de varme dagtimer hvor solen varmer.

For flere tips og vejledning til aircondition anlæg til soveværelse, kan du læse vores indlæg, Bedste Aircondition til Soveværelse (Køberguide).

Aircondition

Aircondition er nok det køleanlæg som kan køle allermest, men det er også det dyreste af de køleanlæg vi nævner i indlægget her.

Et aircondition kræver professionel installation og er typisk ret dyre i indkøb. 

Som privat person kan det for mange i Danmark ikke betale sig at få aircondition, for blot at bruge det et par uger i sommermånederne.

I stedet for Aircondition kan det være man bør overveje en varmepumpe med kølefunktion, da man i Danmark måske får mere ud af denne.

De fungere meget på samme måde, men hvor varmepumpen er lavet til at varme med mulighed for at køle og aircondition er lavet til at køle med mulighed for at varme i nogle tilfælde.

I Danmark har man ofte flere dage hvor man har behov for at varme, end der er dage man har behov for at køle.

Aircondition i soveværelset

Aircondition og klimaanlæg er de køleanlæg der kan skabe det køligste træk og derfor er det ikke det bedste at sove direkte i brisen fra et aircondition.

Det er derfor vigtigt at man tænker over hvor ens seng er placeret i forhold til klimaanlægget og prøve at undgå at ligge lige under anlægget hvor der er mest træk.

Airconditionanlæg er udstyret med timer eller temperatur indstillinger som er en god ide at gøre brug af når man skal sove, så man undgår at anlægget behøver at køle eller køre hele natten.

På den måde undgår du træk helt natten lang og får stadig mulighed for at falde i søvn under kølige forhold.

Der findes også airconditions med “sleep mode” som er en smart løsning til at undgå træk om natten, da anlægget gradvist vil lade temperaturen stige stille i løbet af natten, uden at temperaturen bliver så høj at den er generende.

Fordele

 • Køler effektivt
 • Kan varme (i nogle tilfælde)
 • Har timer funktion (i mange tilfælde)
 • Har en medfølgende fjernbetjening
  (Nogle anlæg har smart home funktion eller medfølgende app)
 • Rimelig støjsvag
 • Kan dække store rumfang

Ulemper

 • Kræver installation
 • Dyrt anlæg
 • Kræver tjek af en professionel og rengøring engang imellem
 • Knap så god for miljøet
 • Kan ikke flyttes

Mobil Aircondition

Et mobilt aircondition er en billigere løsning til et almindeligt aircondition, som heller ikke kræver installation af en professionel.

Et mobilt aircondition er som ligesom det ligger i ordet “mobil”, nemlig flytbar, så du kan sætte den i lige det rum du vil, dog med adgang til et vindue eller dør til udendørs areal.

Det mobile aircondition har nemlig en medfølgende aftræksslange, næsten som man kender det fra tørretumblere, hvor den der igennem skal slippe af med den varme luft.

Den varme luft skal derfor udskilles og føres ud af rummet, hvilket man gør ved at have aftræksslangen ud af vinduet eller døren.

Det kan dog kræve en smule installation, som man sagtens selv kan klare, hvis man vælger at sætte vinduesafskærmning op.

Vinduesafskærmningen er til for at lukke det åbne vindue af, imens det stadig tillader at aftræksslangen kan komme ud igennem, så den kan komme af med den varme luft.

En vinduesafskærmning hjælper til at airconditionanlægget ikke kommer på overarbejde, så den varme luft den skiller sig af med, ikke bare ryger tilbage ind gennem vinduet, eller at den kolde luft ikke slipper ud af vinduet og i stedet bliver i rummet.

Du kan læse meget mere om hvordan vinduesafskærmning virker, i vores indlæg, Vinduesafskærmning til Mobil Aircondition » Køberguide.

Mobile airconditionanlæg fjerner fugt fra luften og derfor har den også brug for at skille sig af med den overskydende fugt i soveværelset.

Det sker enten ved at den har en indbygget vandtank der af og til skal tømmes eller ved at den skal have adgang til et afløb eller blot have en spand ved siden af, som jo så også skal tømmes af og til.

Mobil Aircondition i soveværelset

Ulempen ved mobilt aircondition i soveværelset, er at det kræver et åbent vindue eller dør ud til.

Så bor du i byen eller et sted hvor det larmer udenfor om natten, kommer du måske til at blive generet af larmen.

Selvom man har en vinduesafskærmning i, tager den altså ikke alt lyd udefra, men kan selvfølgelig lukke for noget af larmen.

Du kan også sørger for at tænde airconditionanlægget noget inden sengetid, så der er koldt når du skal sove og kan der slukke for anlægget og lukke for vinduet.

Vælger du et mobilt aircondition til soveværelset, vil vi anbefale at du køber en model der har vandtank indbygget.

Med vandtanken du slipper for at have en spand til opsamling af vand i dit soveværelse, så man ikke ved et uheld sparker til det hvis man skal op i løbet af natten.

Fordele

 • Flytbar
 • Køler effektivt
 • (Kan varme i nogle tilfælde)
 • (Har i mange tilfælde en timer)
 • Har typisk en medfølgende fjernbetjening
  (Nogle anlæg har smart home funktion)
 • Rimelig støjsvag
 • Kan dække de fleste soveværelsers rumfang

Ulemper

 • Kræver adgang til åbent vindue eller dør
 • Kræver vinduesafskærmning for optimal køling
 • Knap så god for miljøet
 • Vandtank eller spand skal tømmes (Eller have adgang til afløb)

Klimaanlæg

Et klimaanlæg er i bund og grund det samme som et airconditionanlæg når man snakker om det i dag.

Før i tiden adskilte de to sig ved at klimaanlæg både kunne køle og varme, hvor airconditions kun kunne køle, men sådan er det ikke længere.

I dag kan mange airconditionanlæg både varme og køle ligesom et klimaanlæg og mange producenter kalder derfor også deres klimaanlæg for aircondition og omvendt deres airconditionanlæg for klimaanlæg.

Du vil derfor kunne se at de er meget ens og har de samme egenskaber, bare forskellige navne, som alligevel bruges om samme produkt.

Klimaanlæg i soveværelset

Klimaanlæg kan være nogle af de værste i forhold til at skabe træk, derfor skal du være opmærksom på hvor klimaanlægget er placeret i forhold til din seng, så du ikke får direkte træk hvis du kan undgå det.

Sørg eventuelt for at klimaanlægget er sat til en bestemt temperatur, så den ikke kører konstant hele natten, men i stedet holder temperaturen, så du heller ikke for træk hele natten.

Har klimaanlægget “sleep mode” funktion, så brug denne når du sover, da anlægget så langsomt vil lade temperaturen stige i rummet mens du sover, men uden at den stiger drastisk, så du stadig kan sove behageligt.

Fordele

 • Køler effektivt
 • Kan varme (i nogle tilfælde)
 • Har timer funktion (i mange tilfælde)
 • Har en medfølgende fjernbetjening
  (Nogle anlæg har smart home funktion eller medfølgende app)
 • Rimelig støjsvag
 • Kan dække store rumfang

Ulemper

 • Kræver installation
 • Dyrt anlæg
 • Kræver tjek af en professionel og rengøring engang imellem
 • Knap så god for miljøet
 • Kan ikke flyttes

  Luftkøler

  En luftkøler tager den varme luft i rummet og fordamper den med koldt vand, is eller køleelementer. 

  Luftkølere er derfor udstyret med en vandtank, som man selv skal fylde med vand og evt. isterninger eller køleelementer, da den bruger fugten herfra til at køle den varme luft.

  De er udstyret med et støvfilter, som sortere støv fra, når den trækker luft igennem anlægget, så den ikke blæser støv rundt i rummet. 

  Det betyder også at dette filter af og til skal rengøres, for at køleren virker optimalt og ikke bliver sat på overarbejde for at køle luften. 

  Luftkølere i soveværelset

  Fordi luftkølere giver fugt til luften, egner sig bedst til tørre rum, da de udskiller meget fugt til rummet.

  Vælger du en luftkøler skal du sørger for at lufte godt ud, så soveværelset ikke bliver for fugtigt. 

  Et fugtigt miljø ikke er det sundeste i soveværelset over længer tid og vi mennesker kan også selv være med til at gøre et rum mere fugtigt når vi ånder ud og sveder.

  Så udluftning er vigtigt hvis man vælger en luftkøler og man bør lufte ud morgen og aften, mens der ikke er høj sol og gerne med lidt gennemtræk.

  Fordele

  • Billigere i drift end aircondition og klimaanlæg
  • Billigt anlæg
  • Køler luften lidt (ikke så meget som aircondition og klimaanlæg)
  • Kræver ingen installation eller aftræksslange
  • God til tørre rum
  • Bedre for miljøet (i forhold til aircondition og klimaanlæg)
  • Kan dække de fleste soveværelsers rumfang

  Ulemper

  • Kræver opfyldning af vandtank
  • Hyppig rengøring af støvfilter
  • Virker ikke optimalt i meget varme klimaer
  • Bør ikke anvendes i fugtige rum
  • Kræver udluftning ved eller efter brug

  Tårnventilator

  En tårnventilator er en typisk høj og slank ventilation, så den ligner lidt et tårn som også ligger i navnet tårnventilator.

  Tårnventilarore kan dreje fra side til side, så den fordeler brisen ud i rummet, hvor de typisk kan drej mellem 90 grader og op til lidt under 180 grader rundt, så de kan dække et større område med en let brise.

  Du kan læse meget mere om ventilatorer i afsnittet, Bord- og Gulv-ventilator, længer ned på siden.

  Tårnventilator i soveværelset

  Selv om en tårnventilator ikke køler luften som andre køleanlæg, kan den alligevel bruges til at man kan have det køligt nok til at kunne falde i søvn.

  Den fordeler nemlig en let brise ud i rummet og så har de typisk timerfunktion så den kan indstilles til at stoppe, så den ikke behøver at køre imens du sover.

  Tårnventilatorer er dog ikke de mest kølende anlæg, så har du brug for mere end en kølig brise når du skal sove, er denne nok ikke for dig.

  Fordele

  • Billige
  • Optager ikke meget gulvplads
  • Slankt design
  • Spreder brisen i et højere omgang pga. højden på blæseren
  • Har ofte en timer
  • Nem at flytte

  Ulemper

  • Kan kun blæse fra side til side
  • Køler ikke luften som andre køleanlæg
  • Kan være lettere støjende

  Ventilator i soveværelset

  En ventilator er måske ikke det bedste køleanlæg til soveværelset, da det de i mange tilfælde ikke har en timer, så vil komme til at køre længe. 

  Du vil også komme til at få træk, da den skal køre direkte på dig for at den virker kølende, men der findes måder hvorpå du kan optimere din ventilator til soveværelset.

  Bruger du en ventilator imens du sover, så bør du sætte den til at dreje fra side til side, så du ikke ligger i direkte træk hele natten, især hvis du ikke kan få den slukket med timer.

  Du bør også sørger for at finde en ventilator som ikke er alt for støjende, da det i så fald kan forstyrre at du kan falde i søvn med den kørende.

  Derfor skal du kigge efter en med så lav decibel (dB) som du overhovedet kan finde, da ventilatorer typisk kan være en mere støjende køleenhed.

  Det er dog ikke alle ventilatorer der oplyser dB, men da en ventilator ofte har forskellige hastigheder, kan man sætte den på den laveste hastighed for at undgå støj.

  Ventilatorer er nemme at flytte på og ændre brisens retning på, så på den måde er de smarte til soveværelser, da de ikke er permanent installeret og kan

  Hvis din ventilator ikke har en timer funktion, kan du faktisk selv lave en til den, ved at gøre brug af en smart home stikkontakt.

  En ventilator er ellers et billigt valg og i Danmark er der få dage hvor det bliver så varme at man har brug for at køle ned med køleanlæg, så for mange kan dette være en overkommelig løsning.

  Køber du en smart home stikkontakt til din ventilator, kan du indstille stikkontakten til at slukke på bestemte tidspunkter.

  På den måde kan den slukke for din ventilator imens du sover, så du kan falde i søvn til den dejlige brise, men uden at ligge i træk hele natten.

  Du kan på vores hjemmeside finde et stort udvalg af smart home stikkontakter.

  Fordele

  • Billige
  • Ingen installation
  • Nemme at skaffe
  • Meget justerbar
  • Nem at flytte

  Ulemper

  • Svære at gemme af vejen på grund af deres design
  • Skaber en brise og køler ikke rummet som andre køleenheder gør
  • Kan være støjende

  Du kan finde vores brede udvalg af køleanlæg på vores hjemmeside.

  E-mærket

   

  Betalingskort
  avXperten
  MenuKontaktKurvSøg