Alt om Kølepasta - Sådan Virker det (Step-by-step Guide)

Kølepasta er en vigtig ting for enhver computers CPU, og i nogle tilfælde andre komponenter.

I dette indlæg vil jeg forklare hvad kølepasta er, hvordan du bruger det og ikke mindst hvordan du fjerner det.

Hvad er kølepasta? Kølepasta er en blanding af metalpartikler og silikone, som kan bruges på komponenter i en computer, der skaber meget varme. Kølepastaen vil give komponenterne en bedre varmeafledning, så de lettere kan flytte varme væk og blive kølet mere effektivt. Det bruges ofte på CPU’en i en computer.

Vil du vide mere om hvordan kølepasta virker, hvordan du bruger det på din egen computer og hvordan du fjerner det? Så læs med herunder.

Hvordan virker kølepasta?

Kølepasta er en blanding af silikone og metalpartikler, som bruges på de komponenter i en computer, der skaber meget varme. Kølepastaen giver komponenterne en bedre varmeafledning, hvilket gør deres evne til at flytte varme bedre.

Kølepasta bliver oftest brugt på CPU’en og grafikkortet i en computer, da det er disse komponenter, der skaber mest varme.

Kølepasta kan købes i flere forskellige størrelser, men ses oftest i små sprøjter. Sprøjtens vægt er normalt mellem 1 gram og 25 gram, da der ikke skal bruges en stor mængde af kølepasta.

Den termiske ledeevne (W/mK) er en vigtig faktor i kølepasta. Den giver dig et indblik i hvor god kølepastaen er til at aflede varme. En højere termisk ledeevne er lig med en bedre varmeafledning.

Viskositet (cPs) er et tal der viser hvor tyk kølepastaen er. En høj viskositet er lig med en tykkere kølepasta. En tykkere kølepasta kan være sværere at smøre ud, og give problemer når der skal udfyldes huller, hvilket kan give en dårligere termisk forbindelse.

Hvordan bruger man kølepasta på en CPU?

At skifte kølepasta på CPU’en kan virke en smule kompliceret, hvis man ikke har prøvet det før.

Du kan herunder finde en guide til hvordan du nemt skifter kølepasta i din CPU.

#1 - Åbn dit PC kabinet

Det første du skal gøre er at åbne dit PC kabinet, så du kan komme ind i selve computeren. Her vil det bedste være at finde manualen, for at finde ud af hvordan dette gøres uden at ødelægge noget.

Når du skal åbne dit PC kabinet, skal du sandsynligvis gøre brug af noget værktøj. Oftest skal man bruge en skruetrækker til at åbne for kabinettet.

Nogle typer af PC kabinetter er udstyret med simple skruer, som du kan fjerne med håndkraft, og uden brug af værktøj.

#2 - Fjern CPU køler

Når du har åbnet dit PC kabinet, skal du finde ud af hvor din CPU sidder. CPU’en sidder på motherboardet, og der vil oftest være en køler, der er spændt fast oven på CPU’en.

For at komme ind til CPU’en skal køleren fjernes. Her vil det igen være en god ide at finde manualen frem, så du kan fjerne blæseren uden at ødelægge noget i din computer.

Hvordan man fjerner køleren fra CPU’en er forskelligt alt efter hvilken computer man har. Nogle kølere kan klikkes af, hvor andre sidder fast med skruer.

#3 - Rengøring af køler og CPU

Når du har fjernet køleren, vil du kunne se rester af kølepasta. Det er kølepasta, der er sat på under produktionen af komponenten.

Til at rengøre resterne af kølepasta skal du bruge et rengøringsmiddel baseret på alkohol. Isopropylalkohol er ofte brugt til at tørre kølepasta af med.

Du tager dit valgte rengøringsmiddel og hælder lidt på en klud eller noget køkkenrulle, hvorefter du forsigtigt gnubber kølepastaen af. Både undersiden af køleren og overfladen på CPU’en skal rengøres sådan.

Når alt kølepastaen er kommet af, tager du et rent stykke køkkenrulle eller en ren klud og tørrer efter, så du er sikker på, at overfladen på CPU’en og undersiden af køleren er helt tørre.

#4 - Tilføj nyt kølepasta

Nu skal du tilføje dit kølepasta til overfladen på din CPU. Der er forskellige metoder for hvordan man kan gøre dette. Der er dog ikke nogen af metoderne, der er bevist bedre end andre.

Du lægger en klat kølepasta ud på CPU’ens overflade. Den nemmeste måde at finde ud af om du har nok på er ved at sprede det ud, så det dækker hele overfladen i et tyndt lag.

Det er bedre at starte med for lidt kølepasta, og så prøve at sprede det ud. Det er nemmere at tage mere på, end at skulle fjerne det igen, hvis man har brugt for meget.

#5 - Saml din PC igen

Det eneste du nu mangler er at samle din computer igen. Hvis du har glemt hvordan du skilte delene ad, så find hjælp i manualen, så du er sikker på at få samlet din computer rigtigt.

Når du har samlet din computer igen, så er din kølepasta skiftet. Din CPU burde derfor have nemmere ved at skille sig af med varme. Udskiftningen af kølepastaen kan derfor have en positiv effekt på din computers ydeevne.

Ofte stillede spørgsmål om kølepasta

Hvornår skal man skifte kølepasta?

Hvor ofte man skal skifte kølepasta afhænger af forskellige faktorer. Det kunne eksempelvis være temperaturen i din computer og i rummet den står i, eller hvilken type kølepasta der er brugt i din computer. Hvis du opdager at din computer kører med høje temperaturer, er det en god ide at skifte kølepasta.

Hvor meget kølepasta skal der på CPU?

Mængden af kølepasta man skal bruge afhænger meget af hvilken CPU man har, da de kan have forskellige størrelser. Som tommelfingerregel skal man have kølepastaen til at kunne dække hele CPU’en i et tyndt lag.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg