Billede af forlængerledning taget af avXpertens personale

Undgå for Lange Forlængerledninger ? Læs Vores Guide!

I dette indlæg får du relevant info omkring forlængerledninger, med fokus på selve længden og hvilke egenskaber længden af forlængerledninger påvirker.

Vi går over relevante retningslinjer, hvorvidt der er love omkring længden på forlængerledninger samt andre relevante informationer omkring elektronisk opsætning med forlængerledninger.

hvor lang må en forlængerledning være? Der er ingen faste regler for hvor lang en forlængerledning må være, der er dog nogle retningslinjer som kan være fordelagtige at følge. Jo længere din forlængerledning er, jo mere strøm går der tabt i overførslen til dit apparat, derfor er så kort forlængerledninger som muligt oftest fordelagtige.

Læs videre i dette indlæg for meget mere relevant info omkring forlængerledninger og ledninger generelt.

Er der regler for længden på ledninger?

Der er i bund og grund ingen regler som bestemmer maksimal eller minimal længde på elektriske kabler, men der er dog nogle retningslinjer som ofte bliver fulgt.

De fleste forlængerledninger vil sjældent overskride 25 meter, og det er der en god grund til.

Når strøm føres igennem en ledning bruges en del af strømmen nemlig på selve “rejsen” fra elektronisk udtag gennem ledningen og til det apparat der skal bruge strømmen.

Jo længere kablet er, jo mere strøm går der potentielt tabt under overførslen.

Det kan dermed også være en smule dyrere at bruge kabelopsætninger bestående af lange kabler, da det kræver mere strøm at få det samme udbytte som med mindre kabler.

Som hovedregel kan du huske på følgende:

  • Så kort som muligt. Jo kortere din forlængerledning er, jo mindre strøm går der tabt i overførslen. Sørg derfor altid for at have så kort en forlængerledning som muligt, og lad være med at overdriv med længden. Mange personer køber blot den forlængerledning som er længst, men dette resultere ofte i at de bruger mere strøm end de tror.
  • Overskrid ikke 25 meter lange forlængerledninger. Hvis du har brug for en lang forlængerledning, måske til udendørs brug, så sørg for at holde dig så vidt som muligt under 25 meter lange kabler. Hvis du alligevel har brug for forlængerledninger på mere end 25 meter, kan du med fordel tilslutte en ekstra forlængerledning for at øge afstanden.

Så kort fortalt er disse to regler faktisk det vigtigste når det gælder valg af forlængerledning.

Hvis du ønsker lange forlængerledninger, og måske forbinder flere ledninger, skal du huske på at holde den samlede forbindelse på under 2200W hvis du forbinder til en 10A sikring.

De fleste sikringer i hjemmet kan nemlig kun klare en bestemt mængde apparater på samme tid, så husk på dette hvis du bruger mange elektroniske apparater på én gang i din forlængerledning og evt. tilhørende stikdåse.

Sådan vælger du den rette forlængerledning

Der findes en række forskellige typer forlængerledninger, derfor er det vigtigt at du undersøger hvilken forlængerledning som egner sig til dine behov.

Vi har gjort det nemt for dig i dette indlæg, og har opsat en tabel over de forskellige slags forlængerledning du kan gøre brug af, og hvad de hver især er egnet til.

Her har du vores tabel over forskellige forlængerledninger og deres egenskaber:

Type

Længde

Egenskaber

Forlængerledning med jord

3-10 meter

Forlængerledning med jordstik. Jordstik bruges typisk del computer opsætninger, og beskytter computere eller andre apparater mod fx lynnedslag eller andre elektroniske udsvingninger.

Forlængerledning uden jord

2-10 meter

Den mest normale form for forlængerledning. Passer til alle danske husstandes udtag og sikrer optimal og effektiv opsætning til god pris.

Udendørs forlængerledning

10-20 meter

Som navnet indikere bruges denne type til elektroniske opsætninger udendørs. Sikrer ledningen mod fugt og vand, egner sig perfekt til havearbejde eller camping.

Kabeltromle

15-25+ meter

En kabeltromle er en effektiv og praktisk løsning til både indendørs og udendørs kabelføring. Nem at håndtere, og hurtig at rulle sammen efter brug. Kabeltromler er ofte også de længste af alle forlængerledninger.

Afhængigt af dit behov kan du med fordel følge ovenstående tabel inden du køber en forlængerledning.

Langt de fleste forlængerledninger du kommer til at købe vil nok være de meget normale “uden jord” versioner, da det er disse som bliver brugt hyppigst i hjemmet til diverse opsætninger af fjernsyn, køkkenmaskiner, lamper osv.

Er der forskel på en forlængerledning og en stikdåse?

Der er mange som omtaler stikdåser som “forlængerledninger” og omvendt, men faktisk er der forskel på disse to begreber.

Forlængerledninger, som vi har fokus på i dette indlæg, er som navnet indikere blot en forlængelse af en ledning, hvor mængden af udtag egentlig stadig er den samme, med undtagelse af kabeltromler.

En stikdåse derimod kan man egentlig også kalde en slags “udtagsforlænger” da den helt simpelt skaber flere udtag ud fra ét enkelt udtag i væggen.

Med en stikdåse løser du problemer med for få udtag, hvorimod en forlængerledning løser de problemer du måtte have med ledninger som er for korte.

Det skal dog siges at de fleste stikdåser også har en indbygget forlængerledning, som giver dig mulighed for at placere stikdåsen på gulvet langt væk fra det originale udtag.

Dermed er en stikdåse i bund og grund en form for forlængerledning, dog med den ekstra egenskab at den skaber flere udtag så du kan koble flere elektroniske apparater på én forbindelse.

Forlængerledninger bruges også ofte til at forbinde en stikdåse til, hvor udtaget i væggen er længere væk end hvad stikdåsen selv kan række.

Når du kombinere stikdåse og forlængerledning kan du skabe en forbindelse som kan række i hele rummet, ligegyldigt hvor stort det måtte være.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg