Sådan vælger du Projektor Lærred » [Gode Tips og Tricks]

De fleste tror måske at det er nemt at gå ud og købe et lærred og der ikke er meget at tænke over, men det er ikke bare lige sådan hvis man vil have en god oplevelse med det.

Hvis du eksempelvis skal lave en hjemmebiograf, så spiller lærredet et stor rolle for din oplevelse.

Er du på bar bund omkring hvad du skal vælge til dine behov, så læs med herunder hvor jeg guider dig igennem hvad du skal se efter når du skal vælge lærred.

Typer af lærreder

Når du skal vælge lærred skal du vælge ud fra hvad du skal bruge det til.

Er det til en hjemmebiograf, et kontor, klasselokale eller skal du måske kunne transportere den og tage den med dig rundt forskellige steder.

Du kan læse nærmere om de forskellige typer lærreder herunder og eventuelt få inspiration til hvad passer bedst til dig, når du skal vælge lærred.

Vægmonteret lærred

Et vægmonteret lærred kan næsten minde om et tv og ligner en stor skærm, ofte med en form for ramme omkring lærred dugen, så dugen er helt strammet op.

Det er også en af fordelene ved et vægmonteret lærred, at de ofte er helt spændt op i dugen, så der ikke kan komme folder på lærredet, som generer billedet.

Loftmonteret lærred

Et loftmonteret lærred, er typisk en lærredrulle der monteres i loftet og som kan rulles ud når lærredet skal bruges, så det hænger ned fra loftet.

Nogle lærreder er manuelle og derfor skal man selv trække det ned når det skal bruges.

Andre kommer med en fjernbetjening, så den automatisk selv ruller ned når du trykker på fjernbetjeningen og disse virker derfor bedre til steder hvor der er højt til loftet.

Lærred på stativ

Lærred på stativ er måske ikke det mest populære valg til dig dem der skal lave hjemmebiograf, til klasselokalet og kontoret, men er til gengæld smart til dig der skal holde foredrag eller af andre grunde har brug for at rejse rundt med et lærred.

Lærreder der sidder på stativ, er manuelle og du skal derfor selv samle dem og sætte dem op.

De fleste lærreder sidder heldigvis på et tripod stativ, som er meget nemt at sætte op, så det kræver ikke den store tålmodighed eller bygge evner at sætte den op.

Sådan vælger du gain

Gain på et lærred er i bund og grund hvor meget refleksion et lærred kaster tilbage.

Det lys som projektoren kaster på lærredet, reflektere tilbage og ud til seeren.

Derfor måler man gain på et lærred, da du kan risikere at gain på lærredet er for høj i forhold til hvor meget lys der kommer fra projektoren og hvor mørkt der er i rummet.

Hvis gain er meget lys og projektoren har en høj lumen og rummet på samme tid er meget mørkt, kan det blive så lyst at det ikke er behageligt at se på i længere tid af gangen.

Så skal du eksempelvis se en film, kan du nå at blive meget træt i øjnene inde den er færdig.

Omvendt hvis gain er for lav og projektorens lummen også er lav, kan billedet blive meget mørkt og komme til at se lidt udvasket ud.

En neutral gain er på 1 og en lav gain er derunder og hedder derfor 0,9 og ned efter og en høj gain er alt over 1.

Jo højere gain du vælger, jo lysere er skærmen og det kan faktisk være en fordel til mange budget projektorer, som måske ikke har det allerbedste lys.

En lav gain fungere derimod godt til meget mørke rum og til projektorer med høj lumen, så billedet ikke bliver for lyst at se på.

Lærred med overfladecoating

Vælg et lærred med en overfladecoating, det vil du blive glad for i forhold til rengøring og levetid af lærredet.

Når lærredet har en overfladecoating, vil lærredet ikke være lige så modtagelig overfor pletter og kan nemt vaskes eller tørres af hvis noget snavs kommer på lærredet.

Coatingen er også med til at forlænge levetiden af lærredet, netop fordi den beskytter imod slid på lærredet og er med til at gøre det stærkere.

Vælg lærred ud fra projektorens Throw

Throw er den distance som projektorens lys rammer lærredet fra, så hvis du sætter lærredet længere væk end projektorens Throw rækkevidde, vil billedet blive udvisket og ikke længere stå skarpt.

Desuden vil billedet som projektoren kaster over på lærredet blive mindre, jo tættere projektoren er på lærredet.

Derfor handler det meget om at finde et lærrede der passer i størrelsen til projektorens Throw og distance til lærredet.

På illustrationen herunder kan du få en bedre ide om hvordan det fungere.

De stiplede linjer er projektorens lys/billedet og de sorte linjer er lærredet, så du kan få en ide om at jo tættere projektoren er på lærredet, jo mindre bliver billedet og jo mindre lærred har du brug for.

illustration af projektor throw

Nogle projektorer har en Ultra Kort Throw og skal faktisk sidde lige over lærredet for kunne projicere billedet og fungere ikke med lang distance til lærredet.

Tips og Tricks til at vælge projektor lærred

Når du skal vælge et lærred til projektor, er det en rigtig god ide allerede at have projektoren inden du køber lærred.

Det vil nemlig gøre det nemmere for dig at vælge et lærred der passer lige nøjagtig til din projektor.

En af grundene til at du skal vælge et lærred ud fra din projektor, er for at se om formatet som projektoren viser i, stemmer overens med målene på projektorlærredet.

Har du allerede den projektor som du skal bruge sammen med lærredet og ved du lige hvor de skal stå, så er det en god ide at tænde projektoren og se hvor meget billedet vil fylde på væggen.

På den måde kan du nemmere måle op til hvor stort et lærred du har brug for til dit rum og din projektor.

Sørg for at du også husker på at det skal være nemt at se hele lærredet, så du ikke går glip af noget når du skal se film og skærmen så viser sig at være for stor.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er gain på et lærred?

Et lærreds gain er den mængde lys som lærredet reflektere tilbage. Det vil sige når lyset fra en projektor rammer det, bliver nogle lysstråler reflekteret tilbage ud i rummet fra lærredet.

Kan man bruge en væg som lærred?

Ja, en væg kan sagtens bruges som lærred men hvis der er ujævnheder i væggen kan det forstyrre billedet, lige såvel som vægge i farver vil forstyrre farverne i billedet og væggen bør derfor være hvid eller let grå, men et lærred vil være mest optimalt hvis det er til hyppig brug.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg