21 grunde til at din computer er langsom - og hvordan du løser det
Der kan være mange forskellige grunde til, at en computer er langsom. Her gennemgår vi de 21 mest almindelige grunde til, at en computer er langsom.
Alle råd er baseret på, at computeren har Windows som styresystem.
1. Malware eller virus

Den mest almindelige årsag til en langsom computer er, at den er inficeret med virus eller malware.
Både virus og malware er ondsindede programmer som enten er designet til at skade computeren, at stjæle data fra computerens ejermand, eller som bruges af tvivlsomme personer til at overtage styringen af computeren.
Løsning:
- Scan efter virus
- Scan efter malware
Sådan gør du:
For at scanne efter hhv. virus og malware, skal man bruge et antivirusprogram og/eller et anti-malware program.
Der findes en række programmer, hvor de mest udbredte er lavet af Norton/Symantec, AVG eller bullguard.
Hvis computeren er inficeret, kan programmerne i mange tilfælde fjerne de ondsindede programmer og sikre at computerens ressourcer bliver frigivet og dermed gør computeren hurtigere.
Ofte kan man få lov til at prøve programmerne gratis i 30 dage inden køb. Man kan dermed scanne computeren og se om den er inficeret inden man hiver pengepungen frem.
Man bør altid have et antivirus program installeret, da det i mange tilfælde kan forhindre at computeren bliver inficeret.
2. Har været tændt for længe

Når en computer har været tændt længe, bliver den udsat for mange ting over en længere periode.
Hvor lang tid er for længe? Det kommer helt an på hvor kraftig computeren er, hvilket styresystem der er installeret på den samt hvilke programmer der kører på den.
En god tommelfinger regel for en nyere computer (under 2 år gammel) er, at den ikke bør være tændt, uden genstart, i mere end 3 dage.
Når computeren har været tændt i en periode, vil der være sket en række ting:
Der vil være programmer som automatisk har installeret opdateringer, uden at have genstartet. Disse opdateringer kan sløve computeren midlertidigt. Det kan kræve store system ressourcer at installere opdateringerne og nogle gange vil opdateringerne være i konflikt med hinanden.
Der vil være programmer som har brugt af computerens hukommelse og ikke har fået frigjort alt den hukommelse de har brugt. Der “hænger” altså stadig noget af programmerne i hukommelsen, hvilket sløver computeren.
Det er meningen at et program skal frigøre alt den hukommelse det har brugt når det lukkes, men ikke alle programmer er lige vel-programmerede. Nogle programmer aktiverer desuden andre hjælpe-programmer, som ikke bliver lukket ned, når det oprindelige program lukkes.
Muligvis er der endda programmer som har fyldt så meget data på harddisken, at der ikke er plads til midlertidige filer fra andre programmer. Det er med til at gøre de andre programmer langsomme.
Alle disse handlinger, fra forskellige programmer, er alle sammen med til at tære på computerens hukommelse - også kaldet RAM.
Når computeren kommer i underskud af hukommelse, vil man opleve at den bliver mere og mere langsom.
Løsning: Genstart computeren. Når du genstarter computeren frigives hele computerens hukommelse og den vil igen have alt hukommelsen til rådighed. Computeren burde dermed blive hurtigere.
Sådan gør du: Tryk alt + F4 -> Vælg “genstart computeren”.
Sommetider vil der stå “opdater, og genstart” - det kan du også vælge. Computeren vil herefter installere opdateringer til Windows og derefter genstarte. Dette kan tage noget tid, men det er vigtigt at du lader computeren installere opdateringerne færdigt.
3. For lidt ledig plads på harddisken

Harddisken bruges til at gemme data som billeder, dokumenter, computerens styresystem og programmer og meget mere.
Computerens harddiske har imidlertid også et andet - meget vigtigt - formål; den bruges til at opbevare computerens SWAP fil.
En SWAP fil er en fil som konstant ændres, mens computeren er i brug. SWAP filen samarbejder med computerens hukommelse og opbevarer midlertidige data fra hukommelsen.
Når der er for lidt plads på harddisken, er der ikke nok plads til at gemme midlertidige data i SWAP filen. Computerens programmer er derfor nødt til at “stå i kø” og vente på, at det bliver deres tur til at bruge SWAP filen.
Programmer, der venter på at bruge SWAP filen, vil opleves som en ”langsom computer”, da programmerne ikke kan arbejde, før at andre programmer er færdige med at arbejde.
Du kan se hvor meget plads der er på computeren ved at åbne “Stifinder”. Hvis computeren har én harddisk vil den typisk hedde “C”. Det er oftest på C drevet at SWAP filen ligger. Hvis der er under 1 GB ledig plads, er der sandsynligvis for lidt plads på computeren.
Løsning:
- Slet programmer du kan undvære
- Slet midlertidige filer
Sådan gør du:
- Programmer kan fjernes ved at bruge “fjern et program” funktionen i Windows. Find det i start menuen eller via kontrolpanelet.
- Midlertidige filer kan slettes ved at åbne din browser, og via browseren slette midlertidige filer. Det gøres på forskellige måder fra browser til browser, men det er ofte via “Funktioner” eller “Indstillinger” at det kan gøres.
4. Harddisken er defekt eller fragmenteret

En defekt eller fragmenteret harddisk kan være en hovedårsag til en langsom computer.
Hvis harddisken er fysisk defekt, pga. slid eller udefrakommende ting som støv, vand eller slag osv., kan den sløve computeren betragteligt.
Er det tilfældet, så er der ikke meget andet at gøre end at udskifte harddisken. Du vil i de fleste tilfælde kunne kopiere størstedelen af dine filer til en ny harddisk, inden du smider den defekte harddisk ud.
Husk at ødelægge harddisken med en hammer eller lign., inden du smider den ud. Hvis nogen finder den i dit skrald, eller på lossepladsen, kan de få adgang til dine filer. Så sørg for at harddisken ikke kan bruges. Sørg især for at stikkene er ødelagte, så harddisken ikke så nemt kan tilsluttes.
Er harddisken fragmenteret kan det også være en årsag til en langsom computer. Der er flere årsager til at en harddisk kan være fragmenteret. Den mest almindelige grund er, at computeren er blevet slukket ved at trykke på sluk knappen, eller ved at tage strømmen fra.
Men hvad betyder det egentlig at harddisken er fragmenteret?
En harddisk indeholder et filsystem. Filsystemet er den del af harddisken som holder styr på de data, der bliver skrevet til disken. Filsystemer i Windows kan hedde f.eks. FAT32 og NTFS, mens de i Linux hedder f.eks. ext1, ext2 og ext3.
Mens computeren er tændt og programmer skriver til og læser fra harddisken, vil filsystemet løbende placere data på forskellige områder af harddisken og registrere i filsystemets egen database på harddisken, hvor dataene bliver placeret.
Når computeren slukkes på almindelig vis, har filsystemet tid til at registrere placeringen af alle data og kan derved huske det næste gang computeren tændes. Men hvis computeren pludselig slukkes, har filsystemet ikke tid til at lave de nødvendige registreringer og harddisken bliver det man kalder ”fragmenteret”.
Løsning:
Windows har et indbygget program ved navn “ScanDisk”. Programmet bruges til at finde data på harddisken, som ikke er registreret korrekt og forsøge at placere dem korrekt. Det er relativt hurtigt at lave et scan af harddisken med ScanDisk, så det er værd at prøve.
Hvis det ikke hjælper, så er næste skridt at bruge et andet af Windows indbyggede programmer, ved navn “Defragmentering”.
Programmet gør meget af det samme som ScanDisk, men er noget mere grundigt.
Grundighed tager tid og det kan nemt tage mange timer at køre en defragmentering, så en god portion tålmodighed er nødvendig, når der skal defragmenteres.
Sådan gør du: Find begge programmer i Start menuen, eller via kontrolpanelet.
5. For mange programmer der kører i baggrunden

Der kan køre mange forskellige programmer i baggrunden også selvom man ikke umiddelbart lægger mærke til dem. Programmerne tærer på computerens ressourcer og kan være medvirkende til at gøre computeren langsom.
Løsning:
- Luk unødvendige programmer og sørg for at de ikke starter igen ved genstart.
- Sørg for at malware og/eller virus scannere ikke kører i baggrunden
Sådan gør du:
Unødvendige programmer kan lukkes ved at trykke ctrl+alt+del og vælge “Jobliste”. I joblisten kan man se en liste over alle de programmer som kører på computeren.
Programmerne kan lukkes via joblisten. Pas på ikke at lukke programmer som er nødvendige, men kun at lukke programmer som du ved at du ikke skal bruge.
Ofte kan man også se en del programmers ikoner ved siden af uret i nederste højre hjørne af skærmen. Ved at højreklikke på ikonerne kan man oftest lukke programmerne.
6. Gamle drivere eller hardware konflikter

Dette problem er ikke så udbredt mere, som det var før i tiden, men det kan alligevel opstå i visse tilfælde.
En hardware konflikt sker, når to enheder, f.eks. et netkort og en kortlæser, forsøger at bruge den samme IRQ adresse eller hukommelsesadresse.
Det meste moderne hardware er Plug’n’Play og brugeren skal derfor ikke længere selv vælge hvilken IRQ adresse som hardwaren skal anvende.
Løsning:
Hvis man har en langsom computer, er det alligevel værd at checke, om det er en hardware konflikt som forårsager problemet.
Sådan gør du:
- Brug computerens enhedshåndtering til at få et overblik over hardwarebrug.
- Skift IRQ adresse eller flyt konfliktramt hardware til en anden port i computeren.
- Hjælper det ikke, så opdater hardwarens drivere, så du er sikker på at du bruger det nyeste hardware.
7. For gammel - eller for ny - version af Windows

Hvis du anvender en meget gammel version af Windows, kan du meget nemt komme i problemer med computerens ydeevne.
Bruger du f.eks. Windows XP, som Microsoft ikke længere udgiver sikkerhedsopdateringer til, kan computeren meget nemt blive inficeret med virus og malware og dermed blive langsom.
Det kan også være det komplet modsatte, som er problemet.
Hvis man har en meget gammel computer, som ikke har særlig stor hukommelse (RAM) og har en svag processor og der samtidig er installeret f.eks. Windows 10 på den, så kræver styresystemet flere ressourcer end computeren kan give. Resultatet bliver en langsom computer.
Selvom mange tror, at den nyeste version af Windows må være den bedste, så er det ikke altid korrekt.
Årsagen er, at jo nyere styresystemet er, jo flere systemressourcer kræver det. Årsagen til dette er, at man antager, at styresystemet skal installeres på en ny og kraftig computer. Bliver styresystemet i stedet for installeret på en gammel computer, er denne ikke stærk nok til at afvikle systemet og opleves derfor som langsom.
Løsning:
- Anvend et styresystem hvor der stadig laves opdateringer til.
- Installér ikke et helt nyt styresystem på en ældre/svag computer.
8. Computeren er for varm

Computerens processor er en af de mest energiforbrugende komponenter i hele maskinen.
Når computeren er tændt, passerer der konstant elektricitet gennem processoren. Når strømmen passerer gennem processoren, bliver den varm. Hvor høj temperaturerne bliver, afhænger af processorens model og hvad man bruger computeren til.
Jo flere beregninger processoren skal lave - altså hvor mange programmer og hvilke programmer man bruger - jo varmere bliver processoren.
De fleste processorer bliver nedkølet via et køleelement og en blæser som er spændt fast til processoren. Stopper blæseren med at dreje, bliver processoren ikke nedkølet og bliver som resultat meget varm. Når processoren bliver varm, falder dens ydeevne, og computeren arbejder langsommere.
Nogle computere vil automatisk sætte processorens ydeevne ned, når den bliver over en vis temperatur og alle processorer vil arbejde langsommere jo varmere de bliver.
De fleste processorer fungerer mest optimalt ved en temperatur mellem 70 og 90 grader.
Computeren kan også blive for varm, hvis der er større mængder af støv inden i den. Det gør sig mest gældende for stationære computere, men også bærbare computere kan blive påvirket af støv.
De fleste computere bliver nedkølet af blæsere. Processor, strømforsyning, hukommelse, grafikkort og andre enheder skaber alle varme. Blæserne transporterer varmen væk fra enhederne, og forhindrer dem i at blive for varme.
Hvis der er for meget støv inden i computere, så kan blæserne ikke dreje rundt med den hastighed som er nødvendig for at transportere varmen væk - eller de kan endda stoppe helt.
Når blæserne ikke fjerner varmen, så bliver enhederne for varme og computeren arbejder mindre effektivt. Den bliver langsom.
Hvis blæserne stopper helt, kan enhederne endda overophede og helt stoppe med at fungere.
Løsning:
Sørg for at computerens interne blæsere kan dreje frit rundt. Det sikrer at de kan transportere varmen væk fra computeren og forhindrer den i at blive for varm.
Sådan gør du:
Hvis det er en stationær computer, kan du tage den ene side af kabinettet og forsigtigt støvsuge computeren.
Brug et blødt mundstykke til støvsugeren og pas på ikke at trække ledninger ud af bundkortet eller at beskadige computerens hardware.
Hvis du har adgang til en kompressor, kan man med fordel give computeren en omgang trykluft. Vær dog forsigtig med lufttrykket.
Alternativt kan du bruge en dåse med komprimeret luft til at blæse støvet væk.
Har du en bærbar computer, kan det være mere besværligt at skille den ad. Det kan dog godt lade sig gøre. Typisk er det tilstrækkeligt at blæse ind i computerens ventilationsåbninger med en kompressor eller luftdåse.
Følg dette link, hvis du mangler udstyr til en for varm computer: https://www.avxperten.dk/pc-koeling/
9. For lidt hukommelse

Hukommelsen er nogle blokke der er placeret inden i computeren. Hukommelsen bruges af alle de programmer som kører på computeren.
Hvis computeren ikke har nok hukommelse (RAM), kan programmerne ikke afvikles optimalt og den føles langsom at bruge.
Du kan finde ud af hvor udnyttet computerens hukommelse er ved at trykke ctrl+alt+del og se grafen over hukommelse.
Er grafen helt oppe i det øverste felt, er størstedelen af hukommelsen i computeren i brug, og der bør tilføjes mere hukommelse.
Løsning:
- Installér mere hukommelse i computeren.
Sådan gør du:
Hvis der er ledige pladser til hukommelse på computerens bundkort, kan du blot indsætte en ny RAM blok i pladsen og dermed har computeren mere hukommelse.
Er der ikke ledige pladser, kan du sandsynligvis købe en blok som indeholder flere mb RAM end den blok som sidder i computeren i forvejen.
Tag den gamle blok ud og sæt den nye - og større - blok i computeren.
10. Browseren har for mange tilføjelsesprogrammer

Ikke alle browser add-ons er skabt lige.
Der findes et væld af nyttige tilføjelsesprogrammer til browsere som kan gøre hverdagen eller arbejdet nemmere og sjovere.
Der findes desværre også en del tilføjelsesprogrammer, som udover at tilføje den lovede funktion til browseren, såsom pop-up-beskyttelse, nemmere søgning eller lign., også tilføjer mindre ønskværdige funktioner.
Det kan f.eks. være at tilføjelsesprogrammet downloader reklamer og viser dem i browseren, eller viser dem i irriterende pop-ups på tilfældige tidspunkter.
De “ekstra” tilføjelsesprogrammer bruger ofte en del systemressourcer og kan derfor gøre computeren - og især browseren - langsom.
Løsning:
Væk med skidtet! Fjern eller deaktiver de tilføjelsesprogrammer som skaber problemerne.
Tilføj kun tilføjelsesprogrammer fra udbydere som du kender til og stoler på. Tilføj ikke programmer fra ukendte kilder, heller ikke selv om de umiddelbart ser troværdige ud.
Søg på Google efter erfaringer fra andre, inden du tilføjer et tilføjelsesprogram fra en kilde du ikke kender.
Sådan gør du:
Fjern eller deaktiver tilføjelsesprogrammer i browseren. Det er forskelligt hvordan det gøres fra browser til browser, men du skal finde noget som hedder “tilføjelsesprogrammer”, “add-ons” eller “extensions”.
11. For mange faner åben i browseren

Selve browseren kan have flere hjemmesider åbne af gangen ved at vise dem på hver sin fane.
Det kan være praktisk, hvis man bruger flere sider samtidigt, men det kan også gøre computeren langsommere.
Jo flere faner der er åbne, jo mere hukommelse skal computeren bruge og jo langsommere bliver den potentielt.
Hver hjemmeside som er åben bruger hukommelse. Især hvis det er online spil, eller live-blogs som kræver en del hukommelse.
Løsning:
Luk unødvendige faner og sørg for at have så få faner åbne af gangen som muligt.
En helt anden fordel ved færre åbne faner er, at det kan skabe mere overblik. Hvis der er mange åbne faner, kan man hurtigt miste overblikket over hvad de mange forskellige faner indeholder.
12. Dit antivirusprogram sløver computeren

Det er altid godt at have et antivirus program installeret. Det kan dog skabe hastighedsproblemer hvis antivirus programmet scanner efter virus i baggrunden mens du bruger computeren.
De fleste antivirus programmer indeholder en funktion som giver mulighed for at vælge hvornår, og hvor ofte man vil have programmet til at scanne computeren for virus.
Når programmet scanner, ligger det beslag på en del system ressourcer, som tager ressourcer fra de andre programmer på computeren. Programmer som du muligvis er i gang med at bruge.
Løsning:
Indstil dit antivirus program til at foretage scanninger sent om aftenen, eller om natten, hvor du ikke bruger computeren.
På den måde kan antivirus programmet få fuld rådighed over hele computerens ressourcer og undgå at genere dig.
Sådan gør du:
I antivirus programmet er der sandsynligvis en indstilling hvor du kan vælge hvornår det skal scanne og hvor omfattende det skal scanne.
Mangler denne indstilling er der god grund til at skifte antivirus program eller opgradere det.
13. For mange programmer der kører fra start

Når du installerer et nyt program, vil det i nogle tilfælde bede om lov til at starte op sammen med Windows.
Ofte er det et lille afkrydsningsfelt som skal markeres under installationen. Hvis man ikke gør det, starter programmet op når Windows gør det.
Jo flere programmer der kører, jo flere ressourcer kræver det af computeren.
Hvis der starter mange programmer op, når computeren startes op, kan de suge så mange ressourcer ud af computeren, at den arbejder langsomt.
Mens det er meget praktisk at antivirus programmet of firewall programmer starter op sammen med computeren, så er det ikke nødvendigvis vigtigt at iTunes, Spotify eller Office starter op samtidig med computeren tændes.
Løsning:
Sørg for at kun de mest nødvendige programmer starter op sammen med Windows.
Husk at fravælge det ved installation af nye programmer og ret opstart-indstillingen for eksisterende programmer.
Sådan gør du:
Windows 8 og 10: Windows-tasten + X -> Jobliste -> Opstart
Højreklik og vælg hvilke programmer der skal starte op med computeren.
Windows 7 eller ældre: Start-knappen -> Denne computer -> Opstart
Vælg hvilke programmer der skal starte op med computeren.
14. Dit styresystem ser for godt ud

Windows kan indstilles til at lave flotte glidende overgange når man minimerer og maksimerer programmer, eller når man skifter mellem åbne programmer.
Det ser knaldgodt ud, men det kræver også mange system ressourcer. Jo flottere det ser ud, jo flere ressourcer kræver det af computeren.
Det er ikke nødvendigvis et problem, med mindre at computeren i forvejen ligger lige på grænsen til at have alle tilgængelige ressourcer i brug.
Hvis computerens grafikkort er belastet lige til grænsen, så kan et fancy udseende styresystem være dråben, som får bægeret til at flyde over.
Løsning:
Fravælg de flotte grafiske overgange. Computeren kan bruges på samme måde, men det ser mindre smart ud når du f.eks. minimerer eller maksimerer programmer.
Sådan gør du:
I computernes kontrolpanel kan du ændre på de visuelle effekter. Til- og fravælg de effekter du ønsker.
15. Rummet er for støvet

Sommetider stammer problemet ikke fra selve computeren, men fra dens omgivelser.
Hvis der er meget støv og skidt i rummet hvor computeren er placeret, vil computerens blæsere suge støvet ind og det tilstopper computeren og forhindrer den i at komme af med varmen.
Jo varmere computeren er, jo langsommere arbejder den.
Hvis computeren bliver helt tilstoppet med støv, kan den endda overophede og bryde sammen.
Løsning:
Grib støvsugeren, bind bandanaen om hovedet - på med de gule handsker og skru op for musikken. Du skal i gang med rengøringen.
Du kan med fordel også støvsuge computeren eller blæse den med trykluft. Se punktet “Computeren er for varm”.
16. For meget trafik på nettet

Hvis selve computeren er hurtig nok, men internettet fungerer langsomt, kan det skyldes at der er for meget trafik på dit trådløse netværk.
Er der nogen på netværket som streamer film, musik eller spiller online spil, kan det - alt efter forbindelsens hastighed - tære på internettets hastighed.
Er der ikke adgangskode på din WiFi router, kan det også være tilfældet at udefrakommende personer, f.eks. naboen, bruger dit netværk og dræner det for hastighed.
Løsning:
Check om der er andre som bruger netværket og sæt adgangskode på WiFi routeren.
Sådan gør du:
Metoden til at sætte adgangskode på en WiFi router afhænger af model og mærke, men man skal logge ind i routeren og sætte adgangskode på netværket.
Når det er gjort, så er det kun personer som kender adgangskoden som kan få adgang til netværket.
Måsker er dit internet simpelthen også for langsomt, eller måsker er dit netværkskabel defekt. Hør mere om netværkskabler lige her:
17. For mange midlertidige, eller slettede, filer
Programmer gemmer ofte filter på computeren som kun bruges midlertidigt. Nogle programmer sletter filerne igen når de er færdige med at bruge dem, mens andre programmer ikke gør.
De programmer som ikke sletter filerne efterlader dem blot på harddisken, hvor de bliver liggende indtil man sletter dem manuelt.
Hvis der ophober sig en større mængde midlertidige filer, kan det fylde harddisken ud og forhindre computeren i at bruge SWAP filen, som er en fil som computerens styresystem bruger.
De mange efterladte filer blokerer altså computeren og gør den langsom.
Mange slettede filer kan også gøre computeren langsom.
Når man sletter en fil i Windows, bliver den ikke slettet direkte, men lagt i “papirkurven”. Hvis man ikke sørger for at tømme papirkurven en gang imellem, så ophober filerne sig i papirkurven og blokerer på samme måde som de midlertidige filer for SWAP filen. Resultat: computeren bliver langsom.
Løsning:
- Slet midlertidige filer
- Tøm papirkurven regelmæssigt
Sådan gør du:
Midlertidige filer bliver lagt i mapper som hedder “temp” eller “tmp”, og filer hedder ofte .tmp som filtype.
Søg efter midlertidige mapper og filer og slet dem. Derved rydder du plads på harddisken.
Papirkurven finder du på computerens skrivebord. Højreklik på papirkurven og vælg “tøm papirkurv”.
Når papirkurven tømmes, slettes filerne fra harddisken og giver plads til andre filer.
18. Harddisken er for langsom

Computeren skriver og læser konstant til og fra computerens harddisk.
Hvis harddisken ikke er hurtigt nok, er programmerne nødt til at vente på harddisken og de arbejder langsommere.
Klassiske harddiske indeholder bevægelige dele og skiverne indeni harddisken drejer rundt med mange tusinde omdrejninger i minuttet.
Over tid vil der være slid på harddisken og den vil bryde sammen. Det sker for alle harddiske, det er blot et spørgsmål om tid.
Løsning:
Først og fremmest: Husk backup. Alle harddiske går i stykker på et tidspunkt, så sørg for at bryllupsbilleder, billeder af børnebørn, vigtige dokumenter og andet er i sikkerhed.
Kopier f.eks. jævnligt indholdet af harddisken til en Dropbox, eller anskaf dig et automatisk backup program.
Dernæst kan du med fordel skifte den klassiske harddisk ud med en SSD harddisk, som er en nyere type harddisk. SSD harddiske er hurtigere end klassiske harddiske og computerens programmer kan derfor skrive og læse til og fra harddisken i højere hastighed end med en klassisk harddisk.
Sådan gør du:
Tag den gamle harddisk ud af computeren, indsæt en SSD harddisk og installer Windows på den.
Når computeren er installeret med den nye SSD harddisk, kan du kopiere indholdet (billeder, dokumenter osv) fra den gamle harddisk til den nye.
Hvis du har indholdet til at ligge på en Dropbox, kan du kopiere dem derfra til den nye harddisk.
19. Der kører for mange programmer samtidigt

Det smarte ved computere er, at de kan gøre en masse af arbejdet for os. De kan multitaske langt bedre end de fleste mennesker - endda bedre end kvinder. Men hvert program kører på computeren bruger af computerens ressourcer såsom RAM og processor.
Hvis der kører for mange programmer samtidigt, bruger de alle af computerens ressourcer og på et tidspunkt vil de alle være opbrugt.
Samtlige åbne programmer bruger ressourcer, også minimerede og usynlige programmer bruger ressourcer.
Løsning:
Luk dem! Luk programmer du ikke bruger, i stedet for at minimere dem.
Jo færre programmer der kører samtidigt, jo flere system ressourcer har de øvrige programmer til rådighed.
20. Hardware fejl

Hvis ovenstående råd ikke hjælper, så kan det være at der et eller flere stykker hardware i computeren som er defekte.
Det kan være svært af afgøre om det er harddisken, hukommelsen, processoren, eller noget helt fjerde den er gal med, så den mest økonomiske løsning er ofte at udskifte computeren.
Hvis man skal lade en professionel fejlsøge på computerens hardware, kan det ofte være en dyr affære.
Skal man udskifte de enkelt dele en af gangen, indtil man finder den defekte enhed, så kan det også blive dyrt.
Løsning:
Skift computeren ud med en ny. Udover en velfungerende computer, får du sandsynligvis også en endnu hurtigere og bedre computer.
21. Computeren er for gammel

Hvis computeren er mere end 5 år gammel, så er det sandsynligvis pga. computerens alder, at den er langsom.
Styresystemer og programmer kræver mere og mere af computeren og hvis computeren er meget gammel, vil den ikke kunne afvikle nyere programmer.
Udviklingen af nyt hardware går meget hurtigt. Det benytter udviklere af programmer sig af og sørger for at deres programmer bliver bedre og hurtigere. Når programmerne bliver udviklet til at køre på kraftige computere, vil der komme et tidspunkt hvor en computer ganske enkelt er blevet for gammel til at kunne følge med.
Løsning:
En gammel computer bør udskiftes til en ny. Det kan ikke betale sig at opgradere de enkelte komponenter og den mest økonomiske løsning er at købe en ny.