Billede af router taget af avXperten

Sådan sikrer du dit hjemmenetværk

Mange har i dag et hjemmenetværk af en eller anden slags. Hvad enten du bruger kablet eller trådløs forbindelse, så virker det som om, at der altid er noget mere du kan gøre for at sikre dit netværk bedst muligt.

Selvfølgelig er det sikreste netværk et kablet netværk, da det er noget mere besværligt at bryde ind i, end i et trådløst netværk. Dermed ikke sagt, at det ikke kan lade sig gøre, for det kan det. For i stedet for at opsnappe de informationer dine enheder sender frem og tilbage via den trådløse forbindelse, så kan en hacker få adgang til en computer i netværket, og så få adgang til resten af netværket derfra. 

Sikkerheden skal være i top

Selv om der ikke er en 100%-løsning, ud over at kappe al forbindelse til omverdenen og sørge for ikke at bruge en trådløs forbindelse overhovedet, så kan du gøre meget for at sikre dit netværk og hver PC i husstanden/på kontoret.

Ved at gøre brug af den sikkerhedssoftware der er installeret på din router, tager du det første skridt til at sikre dit netværk.

Det er også en god ide at omdøbe netværksnavnet, hvis det er alt for sigende. Skift navnet på routeren til et, der hverken fortæller noget om dig eller om netværkets type.

Det kan også betale sig at aktivere en firewall på hver enkelt PC i netværket, da dette vil forhindre en hacker, der er trængt ind på netværket, i at få adgang til de enkelte PC’er.

Derudover skal du vælge WPA2 krypteringen på routeren, da den er den mest sikre på nuværende tidspunkt.

Sidst, men ikke mindst, skal du oprette et kodeord, der ikke er nemt at knække. Jo længere det er, jo bedre, og det skal helst bestå af tal, tegn, store og små bogstaver, og helst ikke i nogen logisk rækkefølge.

Så er det også en rigtig god ide at skifte adgangskoder jævnligt. 

Opdater din software

Et yderligere skridt, der er noget så vigtigt, er, at alt software du benytter, altid er opdateret til seneste udgave. De fleste programmer vil oplyse dig om, når der er kommet en opdatering. Det er ikke nogen god ide at udskyde opdateringen, da der er en god grund til at producenten opdaterer programmet. Det er som regel for at lukke sikkerhedshuller, som bl.a. hackere kan benytte sig af.

Det samme gælder naturligvis også antivirus programmet, firewallen, og antispam programmer. 

Andre tiltag

Kamufler dit SSID-navn (eller router navn) ved at sikre, at det ikke automatisk dukker op, når du skanner efter trådløse netværk. Det er ikke nogen specielt sikker tilgang til at beskytte dit netværk, men det gør det markant mere besværligt for andre at bryde ind i dit netværk, hvis de ikke ved hvad det hedder, og de ikke umiddelbart kan finde frem til navnet.

Sørg også for, at gæstenetværket på routeren er slået fra, da denne type netværk som regel er ukrypteret, og dermed giver andre fri adgang til din router.

Du kan også vælge at aktivere filtrering af MAC-adresser. En MAC-adresse er et navn, hver enhed er født med, som producenten har givet den. Det er lidt kompliceret at aktivere filtreringen af MAC-adresser, men det hjælper dig med at bestemme hvem, der har adgang til din router. Du kan således give tilladelse til de enheder, hvor du kender MAC-adressen, mens alle andre enheder udelukkes. 

WiFi vs. kablet forbindelse

Det er rigtig besværligt at skulle trække kabler rundt i hele huset, hvis du helst vil undgå WiFi, men der er dog også andre muligheder, så som at bruge el-nettet til at viderelede din forbindelse.

Du kan som regel købe 2-3 adaptere i samme pakke. Så sætter du en i stikkontakten, der hvor routeren sidder og en hvor du f.eks. har din computer, og så forbinder du netværkskablet fra routeren til den ene og fra computeren til den anden, og parrer adapterne ved at trykke på de dertil indrettede knapper på hver af dem hvis nødvendigt. Det gør, at man teoretisk set kabler sin internetforbindelse via de eksisterende ledninger i huset.

Disse adaptere kan også spænde over flere el-grupper uden problemer. Det giver en mere stabil forbindelse end WiFi, og også en mere sikker forbindelse. Samtidig kan det også have betydning for hastigheden, da der ikke er så meget der forstyrrer den type forbindelse, som man kan opleve ved den trådløse.

Trådløs forbindelse kan dog også optimeres betydeligt, hør mere om hvordan i vores video herunder:

Dog skal du være opmærksom på, at hvis din nabo f.eks. bruger samme mærke, så kan han godt få adgang til dit netværk, så du skal naturligvis stadig sikre både router og alle PC’er, der er tilsluttet netværket.

Benytter du dig af denne type forbindelse, så skal du også regne med at det kan være svært at benytte en tablet, da disse som regel ikke har netværkstik, og derfor ikke kan kobles på netværket, hvis du slukker for WiFi signalet.

Det er dog et alternativ, hvis du helst vil undgå WiFi og ikke benytter enheder, der kun kan køre trådløst: 

Bliv usynlig på nettet

Ved at bruge en VPN-forbindelse, bliver du teoretisk usynlig på nettet. Derved beskytter du også dit hjemmenetværk, da en VPN-forbindelse skjuler din routers IP-adresse bag ved adressen hos VPN udbyderen.

Med andre ord, så kan du lade som om, at du ikke er i f.eks. Danmark ved at bruge en VPN. Du installerer en VPN-klient, der så forbinder til VPN udbyderen. Klienten tilslutter til en VPN server, som eventuelt står i et andet land, som så uddelegerer en IP-adresse, der ikke har noget med dig at gøre.

Gør du brug af alle disse forslag, så er dit hjemmenetværk godt sikret.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg