LED Pærer og Farligt Affald - Her er alt du skal vide! (A-Z)

Når tiden er kommet, og din LED-pære er gået ud og dermed også skal smides ud, er det vigtigt at gøre det ordentligt for både din og miljøets skyld.

Er Led-pærer farligt affald? En LED-pære anses oftest som farligt affald, ligesom stort set alle andre typer elektriske pærer. Dette er b.la. På grund af deres skrøbelighed, hvilket gør, at de let kan smadres. Nogle pærer indeholder farlige stoffer som kviksølv og bly, der er skadelige for miljøet. LED-pærer indeholder ikke kviksølv, bly eller andre giftstoffer og er den foreslået type pærer at anvende ifølge miljøstyrelsen.

Læs mere om, hvorfor LED-pærer og andre pærer anses som værende farligt affald samt grundene til, at du burde bruge LED lys, hvis du ikke allerede gør det!

Hvad gør LED-pærer til Farligt affald?

I de fleste kommuner anses alt elektronik og produkter med elektroniske komponenter som værende farligt affald.

Det skyldes primært, at når vi snakker elektronik, bruges der ofte miljøskadelige stoffer som fx kviksølv og bly.

Det er meget vigtigt ikke at smide sine elektroniske apparater, heriblandt LED-pærer, ud i din normale skraldespand.

Du skal i stedet køre ud til din lokale genbrugsstation og smide dem i de anviste containere for at sikre dig, at du ikke skader miljøet.

Udover dette er der også materialer i LED-pærer og andre elektroniske produkter, som kan genanvendes, det er derfor meget vigtigt, at disse ressourcer ikke går tabt, da det ville betyde en større last på miljøet.

Traditionelle lysstofrør og sparepærer, som ikke er LED, indeholder ofte kviksølv. Hvis du smider disse i en normal skraldespand, vil det have konsekvenser for miljøet.

Dette er et stort problem, og miljøstyrelsen oplyser, at der hvert år ender ca. 131 tons kviksølvholdige sparepærer i de forkerte skraldespande hvert år.

Så husk altid at bruge de rigtige midler, når du skal skille dig af med dine pærer og andre elektroniske apparater.

Du kan se hele miljøstyrelsens definition på, hvad farligt affald er, og hvordan du skiller dig af med det på borger.dk.

Hvorfor bruge LED-pærer?

LED-pærer er i disse dage den foretrukne form for pære af flere årsager:

 • For det første er LED-pærer ekstremt energieffektive, faktisk ca. 8-10 gange mere effektive end almindelige pærer.
 • LED-pærer har også klart den længste levetid, og ligger som regel på 25.000 timer, hvilket svarer til næsten 3 år!

  Dette er mere end 10 gange så længe som almindelige pærer, trods prisen efterhånden ofte er den samme.
 • LED-pærer udsender næsten ingen varme, hvilket også mindsker risiko for brand som kan forekomme ved brug af normale pærer, der kan blive meget varme.

  Den lavere temperatur gør også pærerne lettere at skifte uden at skulle vente på, at de køler ned.
 • LED-pærer har også den gode egenskab, at de tænder for fuld kraft lynhurtigt. Dette er også tilfældet ved halogenpærer, men LED er bare en tand bedre.

  Ved sparepærer derimod kan der gå op til 10 minutter, før pæren lyser ved dens fulde styrke.
 • Halogen- og sparepærer udsender også en betydelig mængde UV-lys, som kan være skadelige for bl.a. dine møbler, malerier og andre materialer i hjemmet.

  LED-pærer udsender ingen form for UV-lys, hvilket igen gør dem til et sikkert valg.
 • LED-pærer indeholder ingen former for giftstoffer, hvor halogenpærer indeholder bly, og sparepærer kan indeholde både kviksølv, fosfor og bly, hvilket kan gøre dem sundhedsskadelige, hvis de ved et uheld bliver knust.

Tip: Hvis du bruger sparepærer, og ved et uheld knuser dem, er det vigtigt, at du udlufter rummet samt skraber resterne op UDEN at have direkte kropskontakt. Tør derefter af med en våd klud. Læg resterne i en lufttæt beholder og levér dem til nærmeste genbrugsstation.

Kilde: mst.dk

Halogen vs. LED-pære

For at lave en hurtig sammenligning har vi taget to pærer; en halogen og en LED af samme type - E27.

Halogen:

LED:

For at give et nemt overblik over de forskellige specifikationer, når vi snakker halogen vs. LED, har du her et lille skema, som viser nogle af de vigtigste punkter:

HalogenpæreLED-Pære
Pris15 DKK15 DKK
Forbrug42 kWh6 W
EnergiklasseDA+
Levetid2000 Timer25000 Timer
Start tid<0,2 sekunder0,1 Sekunder
RA Værdi10080
Farvetemperatur2800K2700K
Potentielt Skadelige StofferBlyIngen
Energieffektivitet~10%~90%

Det står dig nok efterhånden klart, at med LED-pærer kommer du til at udskifte dine pærer væsentlig sjældnere end ved brug af halogenpærer.

Prisen er den samme, så hvorfor ikke gå med de pærer, der holder længst, og som samtidig skåner miljøet?

Det eneste du går på kompromis med er kvaliteten af selve lyset, hvor halogenpæren trods alt scorer højst på RA-skalaen.

Hvis du går op i miljøbevidsthed, er LED-pærer klart det sikreste valg; se miljøstyrelsen fakta her.

Opsummering

LED-pærer anses i de fleste kommuner for at være farligt affald simpelthen af den grund, at det er et elektronisk produkt, som er lavet af materialer, der ikke burde ende i de normale skraldespande.

Nogle kommuner anser dem ikke som farligt affald, men bare elektronikaffald, dog skal de stadig genanvendes!

Undersøg reglerne for din specifikke kommune, hvis du er i tvivl, men som en tommelfingerregel burde du altid genbruge alle dine elektroniske produkter, og det gælder også dine LED-pærer!


 

 

Betalingskort

Samlet score: 4.9 af 5

avXperten
Menu Kontakt
Kurv
Søg