Alt om LiDAR Teknologi » Sådan kan du bruge det

Du har sikkert hørt om selvkørende biler og 3D scannere, men hvad indebærer det egentlig?

LiDAR teknologien gør dette muligt og mere til. Men hvordan virker LiDAR egentlig?

Hvad er LiDAR? LiDAR er en teknologi som anvendes til mål af afstand mellem LiDAR enheden og et objekt. LiDAR bruger laser teknologi til at måle afstand, ved at analysere tiden det tager, før sensoren opfanger refleksionen fra objektet. LiDAR bruges til forskellige formål, bl.a. til produktion af 3D modeller og afstandssensor i nyere biler.

Læs med her i indlægget, hvis du vil lære mere om LiDAR og hvordan det kan bruges.

Hvordan fungerer LiDAR?

LiDAR er en forkortelse for “Light Detection and Ranging”. LiDAR er laserteknologi som bliver brugt til at måle afstand mellem en LiDAR enhed og overfladen som laseren rammer.

LiDAR bruger enten ultraviolet, synlig eller infrarød laser til at måle afstanden mellem LiDAR enheden og overfladen.

Lyset der udgives fra LiDAR enheden er kendt som “Pulse”, og refleksionerne der kommer tilbage og modtages af LiDAR enheden er kendt som “Return”.

Det betyder at LiDAR enheden sender lysstråler ud og modtager en refleksion af strålen, til at måle afstanden mellem LiDAR enheden og objektet fra tiden det tager at modtage refleksionerne fra strålen.

Oftest vil LiDAR blive brugt i satellitter, fly, helikoptere og droner til at scanne landskab og skabe billeder af landskab.

LiDAR kan bruges til at bedømme afstand mellem sensoren og diverse overflader i et givent areal, lidt ligesom menneskets hjerne bruger øjnene.

Men modsat menneskets syn, kan LiDAR også bruges til at måle andre ting, såsom Methan og CO2.

Derfor kan LiDAR teknologien bruges til en lang række forskellige formål.

6 forskellige anvendelser af LiDAR

Hvad LiDAR bruges til, afhænger meget af, hvilken teknologi som anvender den information som sensoren opfanger.

Herunder finder du 6 forskellige eksempler på brug af LiDAR teknologien.

#1: Automatiserede køretøjer

Ved at kombinere afstandsbedømmelsen fra LiDAR med kunstig intelligens, er der opfundet selvkørende køretøjer, som er i stand til at begå sig i trafikken.

Den kunstige intelligens er designet til at foretage specifikke handlinger ud fra den afstandsbedømmelse som LiDAR sensorerne udfører.

Ved at kombinere flere LiDAR sensorere på køretøjer, kan man i princippet opnå en meget bredere synsvinkel end hvis et menneske skulle styre køretøjet.

I dag vil du ofte støde på LiDAR sensorer i biler, som advarer chaufføren hvis han for eksempel er ved at bakke ind i et træ, eller er ved at trække over en fuldt optrukken linje.

Men hvem ved hvad fremtiden bringer, måske ender LiDAR teknologien med at erstatte førersædet fuldstændigt.

#2: Landbrug

LiDAR kan blive brugt til at udvikle et 3D landskab af din mark.

Dataen fra LiDAR sensoren kan blive konverteret til bl.a. et kort, som viser de steder på marken hvor afgrøderne er udsat for ekstra sollys.

Et kort som er lavet af LiDAR data vil have præcise mål og dybder, inkludere elementer som eksempelvis træer og vindmøller, for et pålideligt resultat.

Dette kort kan du så bruge til at sikre dig, at dine afgrøder får så meget vand/gødning de har brug for, kvadratmeter for kvadratmeter.

LiDAR kan være et utrolig praktisk værktøj til landbrug. Du kan spare både penge, tid og arbejdskraft, hvis du bruger informationen fra LiDAR til dette formål.

#3: Flodundersøgelse

LiDAR fås også med en grøn laser som kan penetrere vand.

Den grønne laser kan bruges til at måle de forskellige dybder i bunden af floden og fremvise de mønstre som strømmen har skabt.

Ved at bruge både en rød og grøn laser kan LiDAR sensoren også måle hvor dyb floden er.

Den røde laser trænger ikke gennem vand, og fortæller derfor sensoren hvor vandstanden er, mens den grønne sensor fortæller hvor bunden af floden er.

Afstanden mellem den røde og den grønne sensor vil dermed fortælle hvor dyb floden er.

Informationen fra LiDAR sensoren skaber et realistisk billede af bunden af floden, som kan bruges til at se hvordan strømmen går i floden.

#4: Måling af forurening

LiDAR kan bruges til at måle forurening i et område. Laseren kan opfange CO2, SO2 og Metan.

På den måde kan LiDAR måle forurening i et område, og bruges til at måle udviklingen i forurening hvis brugt over en længere periode.

At bruge LiDAR til at måle forurening kan vise befolkningen præcis hvor meget vi forurener, samt bruges til at dokumentere hvorvidt de ændringer vi foretager os for en sundere planet virker eller ej.

#5: Arkæologi og byggeri

LiDAR kan bruges til at opfange mikro typografi i bygningskonstruktioner som arkæologer kan analysere og få en bedre forståelse for bygninger.

Ved at bruge LiDAR til arkæologi kan arkæologer skabe et præcist 3D billede af bygninger fra alle vinkler, hvilket gør det meget nemmere for dem at analysere de mindste detaljer i konstruktioner.

#6: LiDAR i iPhone

Hvis du har en iPhone 12 eller nyere er der en LiDAR sensor ved kameraet bag på telefonen.

LiDAR teknologien i din iPhone kan bruges til flere forskellige formål. Du kan lave en 3D scanning af et værelse, måle længder på genstande og meget mere.

Mulighederne for hvad du kan bruge LiDAR til på din iPhone, afhænger af hvad de forskellige apps bruger data’en til.

LiDAR kan bruges til meget mere end de 6 eksempler som ses herover.

Funktionaliteten af LiDAR er kun begrænset af den computer der bearbejder informationen som sensoren læser.

Software har derfor stor indflydelse på hvad LiDAR enheden kan bruges til.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg