Disse 7 Ting Bruger Mest Strøm i Hjemmet » +Sparetips

Er din elregning vokset så meget på det seneste, at du nu overvejer at skære ned på dit forbrug? Så er du kommet til det rette sted. I dette indlæg vil jeg gøre dig klogere på dit forbrug.

Hvad bruger mest strøm i hjemmet? Underholdningsapparater, som TV, computer, spillekonsoller, surroundsound og bærbar bruger mest strøm i hjemmet. Derudover bruger vaskemaskiner og tørretumblere ligeså meget som underholdningsapparaterne, tilsammen.

Hvis du vil vide mere om hvordan strømforbruget er fordelt eller hvad en normal elregning ligger på? Så læs endelig videre i indlægget her, hvor jeg også vil forklare hvordan du kan skære ned på dit forbrug, find svaret nedenfor.

Disse 7 områder bruger mest strøm

Tallene er taget ud fra en familie på fire i et parcelhus.

#1 - Underholdning

Dette punkt understreger elapparater som TV, computer, spillekonsoller, surroundsound og bærbare.

Det er nok ikke en overraskelse for nogen, at jo mere du bruger dine apparater, jo oftere skal de oplades osv.

#2 - Vaskemaskiner og tørretumblere

Vaskemaskiner, tørretumblere og opvaskemaskiner bruger ikke bare meget strøm, men også meget vand. Det er også her du kan spare de fleste penge, ved at skære ned på forbruget.

Læg mærke til om dine hårde hvidevarer har nogle former for øko funktioner, som kan enten spare dig for vand eller el, ved brug af funktionen.

#3 - Køl og frostelementer

Køleskabe og frysere er nogle af de ting vi altid har kørende året rundt. Derfor er det også en selvfølge, at det bruger så meget strøm.

Hav energimærket i tankerne når du skal ud og købe nye hvidevarer, for det kan godt betale sig at vælge et med et godt energimærke, både for pengepungen og miljøet.

#4 - TV- og computerskærme

TV bliver større og større og samtidigt også billigere. Det betyder at man køber flere og de koster derfor også mere i strøm. Jo flere tommer på TV’et jo flere kroner på regningen.

Flere og flere gamere har nu mere end én skærm koblet til deres computere og det har selvfølgelig også en påvirkning på elregningen.

Disse skærme er ofte meget energikrævende, da de kræver meget for at vise de mange detaljer i et spil, som er vigtig for en gamer.

Nogle af disse computerskærme har endda en bedre opløsning end de fleste TV mht. Hz. En typisk gamerskærm er på 144 Hz, imens et middel-høj kvalitets tv er på 100 Hz.

Disse gaming skærme kan endda komme helt op på 360 Hz. Hvis man har sådan en skærm, så har man oftest også en sekundær skærm ved siden af på ca. 60 Hz.

#5 - Madlavningsapparater

Under madlavningen tænker du nok ikke på alle de forskellige apparater du bruger, da der er mange andre ting at holde øje med.

Uden du ved det, så kan du hurtigt have gang i flere strømslugende apparater på samme tid som f.eks. Ovnen, kogepladerne, vandhanen og bærbaren for enten musik eller opskrifter.

#6 - Belysning

Noget vi ikke kan leve uden er lys. Heldigvis bruger vi det hyppigst om aftenen og natten, men når vi bruger det, så bruger vi også meget af det.

Hvis du har spotlys på loftet, så kan det hurtigt blive dyrt, da man oftest har flere end fem pærer, som er flot men også dyrt i drift.

En god løsning her kunne være at udskifte belysningen derhjemme med LED-pærer, som jeg kommer nærmere ind på længere nede i dette indlæg.

#7 - Opvarmningsenheder

Det er med uden tvivl, at det er rart at kunne holde sig varm om vinteren med radiatorer og andre varmeapparater. Dog koster disse apparater meget i vand og strøm.

Heldigvis er det kun ca. Halvdelen af året vi skal have disse kørende. I dag findes der mange måder, at gøre dit hjem mere energivenligt på, dermed også mere klimavenligt. 

Når det er koldt, bader du selvfølgelig også i varmere vand. Derfor kan der være mange penge, at spare ved at kigge på din vandvarmer. Du kan læse mere om dem her.

Hvor meget strøm bruger én person

En gennemsnitsdansker bruger ca. 1.600 kWh pr. Person, som er ca. 3.200 Kroner om året, viser tal fra Klima,Energi,- og forsyningsministeriet.

Tallene er taget ud fra et hus på fire personer. Hvis du bor alene i en lejlighed, så er målet ca. 1.500 kWh, da forbruget til køleskab og TV er næsten uafhængigt af antal af beboere.

Der er mange muligheder for at skære ned på dit forbrug. Du kan faktisk komme ned på ca. 1.000 kWh, uden at skulle ændre for meget på din livsstil.

Det kræver bare at du gøre dig en ekstra tanke over dine vaner og ligger lidt mere mærke til energimærkerne, når du i fremtiden skal købe nye hvidevarer eller lignende.

Hvad er en normal elregning?

Det kan være svært at definere hvad en normal elregning er, da der er mange ting der afgør hvad regningen lyder på.

Boligtype, antal beboere, antal af elapparater og typer for apparater, er nogle af de ting der kan have en stor indflydelse på din elregning.

Elforbruget i lejligheder kan være noget mindre end forbruget i parcelhuse, fordi de måske ikke har samme antal af hvidevarer som f.eks. vaskemaskiner og tørretumbler.

Derudover bor der typisk færre mennesker i en lejlighed end et parcelhus,så antallet af elapparater er også færre i lejlighederne..

Tager man udgangspunkt i en familie på fire, bestående af et forældrepar og to teenage drenge, så har de to teenage drenge stor indflydelse på elregningen.

Teenage drenge spiller meget mere computerspil, end de gjorde for f.eks. 10 år siden, så det kan påvirke elregningen enormt, da computere bruger meget strøm, især for gaming.


Som beskrevet tidligere så er gennemsnitsforbruget for én person ca. 3.200 kr. Om året. Så en normal elregning for en gennemsnitsfamilie ligger ca. på 12.800 Kroner.

Sådan sparer du på elregningen

Ønsker du at spare på elregningen, så er der heldigvis mange ting du selv kan gøre, uanset om du bor alene eller med andre.

Om du gør det for at spare på elregningen eller for at skåne miljøet, så vil det under alle omstændigheder være en win-win situation for dig.

Her er en liste over hvad du kan gøre for at spare strøm

  • Du har sikkert en masse elapparater på standby. Hvis du slukker dem helt kan du spare op til 700 Kroner om året.
  • Sluk for cirkulationspumpen, hvis du ikke bruger den om sommeren. Det kan spare dig for ca. 800 Kroner om året. Du kan læse mere om cirkulationspumpen her.
  • Skift dine pærer ud med LED-pærer og A-pærer. Det kan nemlig spare dig næsten 1.000 Kroner om året, ved at skifte til energivenlige pærer.
  • Stop med at bruge tørretumbleren og lad tøjet tørre udenfor. Det er sundere for indeklimaet og pengepungen. Her kan du næsten spare 1.300 Kroner om året.
  • Overvej at skifte elselskab. I Danmark har vi frit lov til at vælge det elselskab vi ønsker. Det kan give pote, hvis du ikke har skiftet elselskab i lang tid.

Hos avXperten har vi en række produkter, der kan hjælpe med at gøre elregningen mindre. Se produkterne forneden.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg