Billede af Jackstik taget af avXperten

Minijack vs. Jackstik - Lær forskellen at kende på Jack

Minijack-stikket er en af de allermest brugte stiktyper i Danmark, men vidste du at der faktisk findes et hav af forskellige jackstik varianter og adaptere både til lyd og billede?

Det kan du læse mere om i denne guide til jackstik.

Hør om tre forskellige typer af jackstik i denne video

Hvad er et jackstik?

Jackstik familien er en serie analoge elektriske stik i forskellige størrelser, som bruges til at forbinde elektroniske apparater og sende signaler mellem dem.

Jackstik findes i tre forskellige størrelser: standard Jackstik på 6,3 mm, Minijack-stik på 3,5 mm og Microjack-stik på 2,5 mm. Størrelsen henviser til diameteren på stikket. Stikkene bruges primært på kabler til lyd, men man kan faktisk også sende et videosignal gennem Jackstik.

Der findes 3 hovedtyper af Jackstik:

Hvis man skal være helt korrekt eller hvis man skal bruge betegnelserne fx på engelsk, så skal man holde sig til at kalde stikkene 3,5mm stik, 6,35mm stik og 2,5mm stik. Den måde vi bruger Jack-stik, minijack-stik og microjack-stik på i Danmark bruges nemlig ikke helt på samme måde på engelsk, så hvis man vil undgå forvirring, så brug mm-betegnelserne.

Hvad bruger man jackstik til?

Jackstikket er et af de første lyd-stik til analoge audio-signaler, og blev i starten hovedsageligt brugt til telefonforbindelser. Du har måske set gamle film hvor der sidder telefondamer ved et omstillingsbord og manuelt viderestiller samtaler. De bruger Jackstik.

Senere i 50’erne begyndte radioudstyr og senere pladespillere og hi-fi udstyr at vinde plads i hjemmet, og her brugte man typisk jackstik til at tilslutte fx hovedtelefoner.

Pladespillere er blevet utrolig moderne igen. Vidste du, at du kan få en pladespiller med bluetooth, så du spiller for jackstikket? Find hele vores udvalg af pladspillere her » Pladespiller Bluetooth

I det hele taget tænker vi nok i dag jackstik og især minijackstik som et hovedtelefon-stik. I takt med at Walkman i 80’erne og senere MP3-afspillere i 90’erne gjorde lyd mere transportabel, blev afspillerne mindre og mindre og derfor vandt minijack-stikket frem, da det ikke er så stort og tungt.

Minijack-stikket på 3,5 var et stort hit til bærbar udstyr og har holdt ved helt frem til i dag. De fleste mobiltelefoner har stadig 3,5mm minijack-stik til høretelefoner. Apple har dog med iPhone 7 og frem startet en udvikling, hvor de har fjernet 3,5mm minijack-stikket til fordel for Lightning stik (som også bruges til opladning) og senere helt fjerne stik med tanke på at høretelefoner og lignende skal tilkobles trådløst.

Det har dog sat gang i en hel underindustri af iPhone adaptere og lignende til folk, der var rigtigt glade for deres hovedtelefoner med minijack-stik på kablet, som de gerne ville blive ved med at benytte.

Microjack-stik er en endnu mindre (2,5mm) udgave af stikket, som man typisk ser på mere specielle høretelefoner. Man ser det dog ikke i så megen elektronik længere.

Hvorfor er der cirkler på jackstikket?

Har du fx et minijack-kabel til din mobiltelefon har du måske lagt mærke til, at der er cirkler rundt på selve stikket. Nogle har kun en, og nogle har 2 eller 3 cirkler.

Det er fordi jackstik i alle størrelser er inddelt i 2, 3 eller 4 elektrisk ledende zoner. Cirklerne er isolerede afstandsstykker mellem de elektrisk ledende zoner.

Har du et stik med 1 cirkel og altså 2 zoner eller poler, så understøtter stikket et monosignal. Har du et stik med 2 cirkler/3 zoner understøtter kablet stereo (højre og venstre lydkanal) eller balanceret mono eller mono med strøm.

Har stikket 3 cirkler og altså 4 zoner understøtter det yderligere en retur-vej (mikrofon) så du kan bruge det til at svare et opkald på din mobiltelefon eller endda et videosignal.

  • 1 cirkel/2 zoner: Mono
  • 2 cirkler/3 zoner: Stereo
  • 3 cirkler/4 zoner: Stereo + tale

Hvad er balancerede kabler?

Når vi snakker om balancerede og ubalancerede jackkabler er vi ovre i den mere professionelle genre.

Balancerede lydkabler bruger en ekstra forbindelse til at sende et inverteret signal til fx en mixerpult eller lignende. Herved opnår man et endnu kraftigere signal.

Det er altså typisk noget professionelle lydfolk kigger efter og har ingen relevans for den almindelige bruger.

Kan man konvertere signalet fra jack?

Da signalet er analogt kan man let finde adaptere, så man kan tilslutte en minijack-enhed til en enhed med en anden type stik.

Der findes et hav af forskellige adapterkabler, så har du to analoge enheder er der god chance for at du kan finde en adapter. Du kan også købe løse stik og lave dit eget adapterkabel.

Hop direkte videre til nogle af vores kategorier med adaptere til jack i tabellen.

Jack stik adaptere
» Jack adapter
» Jack til phono adapter
» Minijack adapter
» Minijack til phono adapter

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg