Billede taget af avXperten personale

Mirrorless Kamera - Hvad er spejlløst kamera (Guide)

Markedet for Mirrorless Kamera bliver større og større, hvilket har betydning for markedet af spejlreflekskameraer, som har oplevet problemer på grund af den stigende efterspørgsel efter Mirrorless Kameraer.

Men hvad er et Mirrorless Kamera, og hvordan adskiller den sig fra det mere kendte spejlreflekskamera?

I dette indlæg vil jeg fortælle dig om, hvad et Mirrorless kamera (spejlløst kamera) er, samt forklare hvordan et spejlløst kamera virker.

Hvad er Mirrorless Kamera? Mirrorless Kamera, på dansk kendt som ‘spejlløst kamera’ er et kompakt kamera, hvorpå du kan skifte linse. Det spejlløse kamera bruger en sensor i stedet for spejle og prismer. De fleste større kameraproducenter, eksempelvis Sony, Canon, Nikon, og Fujifilm er begyndt at producere spejlløse kamera.

Hvis du vil vide mere om spejlløse kamera, samt hvad forskellen er på et spejlløst kamera og et spejlreflekskamera, så læs videre herunder.

Hvad er et Mirrorless Kamera?

Et spejlløst kamera er en type af kamera, som virker uden et refleksspejl, hvilket gør at den adskiller sig fra spejlreflekskameraet, der bruger spejle og prismer.

Det spejlløse kamera har en sensor, hvilket ofte betyder at størrelsen på kameraet er mindre end for eksempel et spejlreflekskameraet.

Herunder vil du kunne se 5 fordele som et spejlløst kamera har i forhold til et lignende kamera som for eksempel spejlreflekskameraet.

#1 - Mere kompakt og mindre vægt

Den ofte mindre størrelse gør det spejlløse kamera nemmere at tage med rundt, da den vejer mindre end andre lignende kamera.

Ved at kameraet er mere kompakt og vejer mindre end for eksempel et spejlreflekskamera, så egner det spejlløse kamera sig godt som et kamera du vil tage med på rejser.

Dette kan også være smart, hvis du ønsker at tage billeder, hvor du skal bevæge dig meget rundt.

#2 - Elektronisk søger

Det spejlløse kamera har en elektronisk søger (EVF), hvilket betyder at når lyset passerer igennem linsen, vil billedet komme frem på direkte på billedsøgeren.

Ved at billedet kommer from direkte, kan du justere indstillinger som eksponering, lys, farvemætning og kontrast, inden du tager dit billede.

#3 - Billede stabilisation

Da det spejlløse kamera ikke bruger spejle til at tage billeder, vil kameraet være mindre udsat for rystelser, som kan gøre dine billeder slørede.

Ved at kameraet er mindre udsat for rystelser, vil du kunne opnå en bedre kvalitet i dine billeder, og dermed få dine billeder til at fremstå mere professionelle.

Dette kan især være gavnligt, såfremt du benytter kameraet i professionelle sammenhænge.

#4 - Mere stille

Da det spejlløse kamera har færre dele, der skal bevæge sig rundt inde i kameraet, betyder det at kameraet laver minde lyd, når du tager billeder.

Det betyder at du kan være stille og diskret, når du tager billeder med et spejlløst kamera.

Hvis du er typen som tager mange dyrebilleder i naturen, kan det derfor være rigtig lækkert med et kamera som ikke larmer særlig meget.

#5 - Tager billeder hurtigere

Det spejlløse kamera er bedre til hurtigt at fokusere, når du vil tage et billede, end eksempelvis spejlreflekskameraet.

Den hurtigere fokusering gør, samt en hurtig kameraudløser, gøre det nemmere for dig at tage flere billeder på kort tid.

Hvordan virker et Mirrorless Kamera?

Hvis du kender til, hvordan et spejlreflekskamera virker, så er du tæt på at vide, hvordan et spejlløst kamera virker.

Hvor spejlreflekskameraet bruger spejle og prismer til at bringe lyset ind gennem linsen og hen til søgeren, så kommer lyset direkte ind til sensoren ved et spejlløst kamera.

Det spejlløse kamera virker ved at lyset kommer ind gennem linsen, hvorefter det direkte rammer billedsensoren, og den optiske søger er udskiftet med en elektronisk søger, som laver en replikation af billedsensoren.

Når du bruger et kamera som et spejlreflekskamera, vil den mekaniske kamaraudløser forblive åben, og bruges typisk kun ved slutningen af eksponeringen.

På grund af manglende spejle og prismer kan flangeafstanden på spejlløse kamera forkortes væsentligt i forhold til andre kameraer.

Flangeafstanden er afstanden mellem objektiv og billedsensoren.


Hvis du er interesseret i at vide mere om, hvordan et spejlreflekskamera virker, kan det være nyttigt for dig at læse vores indlæg “Alt om Spejlreflekskamera (DSLR) - Snart uddød teknologi?

5 forskelle mellem Mirrorless Kamera og DSLR

En af de afgørende forskelle der har været mellem spejlløse kamera og spejlreflekskamera (DSLR) er, at førhen kunne du ikke købe et spejlløst kamera, hvor du kunne udskifte linsen ligesom med et spejlreflekskamera.

Det er dog muligt nu, hvor du kan købe et spejlløse kamera og udskifte linsen, hvis du ønsker dette.

Der er fortsat andre forskelle mellem spejlløse kamera og spejlreflekskamera, og herunder vil jeg gennemgå 5 af de forskelle der er.

#1 - Spejlløse kamera vejer mindre end DSLR

Et spejlløst kamera er et forholdsvis lille og kompakt kamera, hvilket er med til at gøre, at det vejer mindre end et spejlreflekskamera (DSLR).

Et spejlreflekskamera er stort og kan være tungt, hvilket gør det svære at gå rundt med hele dagen og tage billeder.

#2 - Spejlløse kamera tilbyder justering af eksponering og kontrast

Med et spejlløst kamera kan du forhåndsvise eksponerings- og kontrastindstillinger direkte på kameraet skærm, før du tager dine billeder.

Spejlreflekskameraer har en optisk søger, som gør det muligt for dig at se direkte gennem kameralinsen.

Dette betyder dog også at du ikke vil kunne justere eksponeringen og kontrasten inden du tager billedet.

#3 - Spejlløse kamera har kortere batterilevetid

I modsætning til spejlreflekskameraer, som har en optisk søger, så kræver et spejlløst kameras elektroniske søger batteristrøm.

Den elektroniske søgers behov for strøm gør, at det spejlløse kamera kan være mindre ideelt til længere optagelsesdage.

Hvis du ønsker at bruge et spejlløst kamera over længere tid, kan jeg anbefale at du eventuel investerer i ekstra batterier til dit kamera, som du kan skifte mellem.

#4 - Spejlløse kamera har mindre tilbehør tilgængeligt

Spejlløse kamera er stadig på vej til at få mere tilbehør, hvilket betyder at det nuværende udvalg af udstyr er forholdsvis minimalt.

Spejlreflekskameraer har været på markedet i lang tid, og derfor findes der også mere tilbehør at vælge i mellem.

Eksempelvis har spejlreflekskameraer et bredt udvalg af forskellige udskiftelige objektiver, linsehætter, filtre og meget mere.

#5 - Spejlløse kamera tager billeder hurtigere

Både spejlreflekskameraer og spejlløse kameraer kan tage billeder med meget hurtige lukkerhastigheder.

Et spejlløst kameras mere enkle mekanik, gør det dog muligt for den at tage billeder hurtigere end et spejlreflekskamera.

Det spejlløse kamera er især hurtigt, når du tager billeder kontinuerligt eller tager en serie af billeder.

Ofte stillede spørgsmål om Mirrorless Kamera

Hvad betyder Mirrorless Kamera?

Et Mirrorless Kamera, eller spejlløst kamera, er et kamera der er spejlfrit, hvilket betyder at der ikke er nogle spejle som sender lyset ind gennem linsen.

Det spejlløse kamera sender lyset direkte ind til sensoren, hvilket gør at kameraet er hurtigere end eksempelvis et lignende kamera som spejlreflekskameraet.

Bliver spejlreflekskameraer erstattet af Mirrorless Kameraer?

Spejlreflekskamera er ikke blevet erstattet helt af Mirrorless Kameraer endnu, dog er der flere og flere kameraproducenter, der melder ud at de dropper deres producering af nye spejlreflekskameraer.

Det skyldes blandt andet en stigende efterspørgsel efter Mirrorless Kamera.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg