MP3 Guide - Alt om MPEG-1 Audio Layer 3 Lydformatet

Grundet den store hype omkring streaming og smartphones, så hører man ikke så meget om MP3-filer og MP3-afspillere mere, men det er stadig et af de mest distribueret lydformater.

Vi har i dagens artikel fokus på musikfiler, komprimering, konvertering og overførsel til dine musikafspillere.

Hvad er MP3? MP3 er en forkortelse af Moving Picture Experts Group Layer-3 Audio, som er et lydformat, der blev opfundet helt tilbage i 1993 af tyske videnskabsfolk fra Fraunhofer Society. Det var især Karlheinz Brandenburg, der stod bag udviklingen af de digitale lydfiler, der var perfekt til musik- og fildeling på internettet.

Mp3 er en digital kode, der benytter en algoritme til komprimering, så mp3-filer fylder helt ned til 10% andre musikfiler som eksempelvis WAV fil-format

Hvis man søger efter Mp3, så leder man muligvis efter en mp3-afspiller, eller en metode til at konvertere musik fra eksempelvis YouTube til sin musikafspiller som eksempelvis mobiltelefon eller computer.

Du kan finde hele vores udvalg af mp3-afspillere her » MP3 Afspiller

Vi har lavet en grundig guide til Mp3, hvis du vil vide mere om MPEG-1 Audio Layer 3 Lydformatet.

MP3 [Guide] MPEG-1 Audio Layer III

MPEG er en forkortelse for Moving Pictures Experts Group, som er en gruppe af autoriteter med speciale i lyd- og video transmission og komprimering. Arbejdsgruppen er sammensat af ISO (International Organization for Standardization) og IEC (International Electrotechnical Commission).

Moving Pictures Experts Group har udviklet standarderne MPEG-1, MPEG-2 og MPEG-4.

Oprindelig blev MPEG-1 Audio Layer 3, som forkortes mp3, udviklet af Fraunhofer-Gesellschaft. Da dette er en standard indenfor lydfiler, kan du sagtens åbne filerne automatisk på både Windows og Mac, uden du skal til at installere andre programmer.

Mange har gennem tiden downloadet Mp3-filer ulovligt fra fildelingstjenester, da disse filer fyldte lidt, og var nemme at dele. Man skal dog altid huske at være opmærksom på ophavsrettigheder til de filer man downloader, da det ellers kan gå ind under det der kaldes piratkopiering.

Metallica v. Napster

Har du hørt om Napster? Dette var en af de tjenester, der gjorde det muligt at dele musik i starten af 00’erne. Musikindustrien fik dog sat en stopper for dette, da dette resulterede i, at kunstnerne ikke tjente nogle penge på deres musik, da man kunne downloade og dele deres musik gratis.

De første til at lave en sag mod den populære musikdelingstjeneste var Heavy Metal bandet Metallica, med den danske trommeslager Lars Ulrich. Dette skete tilbage i år 2000, og der er lavet en masse nye tiltag til, hvordan man kan høre musik uden at skulle dele det ulovligt. En af disse metoder kaldes streaming.

Streaming af musik

Der kommer hele tiden nye metoder at lytte til musik på, og i vha. streaming benytter man MP3-afspillere i mindre grad. Dette skyldes, at de fleste konstant er koblet til internettet, og derved kan man bruge nogle af de mange streamingtjenester til at lytte til musik.

Det er generelt ikke meningen, at man skal downloade Mp3-filer fra disse streamingtjenester, men på nogle er det lettere end andre. Vi vil igen understrege, at man skal være opmærksom på copyright etc.

Streamingtjenester til musik

Her er nogle af de mest kendte streamingtjenester til musik:

  • Spotify
  • Deezer
  • Amazon Music Unlimited
  • Napster
  • Tidal
  • BibZoom
  • Telmore Music
  • YouSee Musik
  • YouTube

Vil du lære mere om streaming af film, serie, tv eller musik? Så har vi skrevet en dybdegående artikel om dette. Læs den her » Total Guide til Streamingtjenester! - Lær at Streame Film, Serier, TV og Musik

MP3 bitrate

En bitrate er hastigheden på en datatransmissionen. Når man komprimere en lydfil til MP3 fjerner man information fra den oprindelige fil. Desto lavere en bitrate du vælger, når du skal konvertere din lydfil, desto mere går det ud over lydkvaliteten.

Kvaliteten af din MP3 afhænger altså at bitraten. Den kan vareriere fra 96 Kbps(kilobits per sekund) til 320 Kbps. 

Hvis du vil have en god lydkvalitet, skal du altså vælge så høj en bitrate som mulig. Derved fylder filen selvfølgelig også en smule mere.

Brugbarer MP3 kabler: USB, Minijack og AD converter

Der findes ikke et MP3-kabel, men der findes en masse brugbare kabler, hvis du enten har en MP3-afspiller, eller skal afspille MP3-filer fra din telefon til et stereoanlæg/soundbar.

Til de fleste MP3-afspillere bruger man et USB-kabel til at overføre musikfiler, og man bruger enten bluetooth eller et Minijack/aux kabel til at overføre lyd til sit headset eller højttalere.

I følgende videoer kan du blive lidt klogere på USB, Jackstik og en AD Converter.

USB (Universal Serial Bus) fås i mange forskellige udgaver. Du vil ofte blot skulle bruge det kabel, som medfølger din MP3-afspiller. Vil du have et overblik over alle USB-kabler? Så kan du også læse vores artikel herom: USB-C og Overblik Over De Forskellige USB-Kabler & Stik

Jackstik på 3,5 mm kaldes også for Minijack. Det anvendes mange steder til lydoverførsel, fx fra smartphones, MP3-afspiller og bærbare computere til højttalere eller headsets.

AD står for Analog til Digital.

Med denne enhed kan du konvertere et analogt lydsignal fra fx en mp3 afspiller til et digitalt signal, som kan afspilles på en AV-forstærker med digital eller optisk indgng

MP3 filer til iPhone og smartphone

Da MP3 er et af de mest distribueret lydformater, så kan du selvfølgelig overføre MP3-filer til din iPhone og smartphone. Vi ville gerne lave en nem guide til, hvordan dette kan gøres, da det ofte er rimelig simpelt.

Det er dog sådan, at teknologien ændrer sig så hurtigt, at der hele tiden kommer nye kabler og smartere måder at overføre og dele musik med hinanden på.

MP3 Converter - Hør dine mp3-filer i bilen!

Der findes mange muligheder for at konvertere lydfiler til MP3-format, og herefter kan du overføre filerne til din musikafspiller, som du bruger i bilen. Dette er smart, da du ikke behøver at være tilkoblet internettet for at høre musik, og der er derfor mange, der bruger dette trick, når de skal på farten.

YouTube til MP3

Hvis du søger efter MP3 eller MP3 converter på Google, så kommer der en masse muligheder frem, hvor du kan konvertere YouTube til MP3 m.m.

Der findes udgaver både til Mac/iOS, Windows, iPhones/smartphones etc., hvor du kan konvertere YouTube filer til MP3. Du kan finde disse via din internet browser eller via Google Play eller App Store på mobilen.

Universal smartphone/iPhone bilholder

Når du har fået overført dine MP3’ere til din mobiltelefon, findes der en masse smarte gadgets, som kan gøre dine køreture smartere. Med en mobilholder til bil kan du skifte mellem dine sange, og bruge din telefon som GPS uden at benytte telefonen håndholdt.

En universal smartphone/iPhone bilholder er perfekt, hvis du gerne vil lytte til dine MP3-filer på farten. Du kan finde hele vores udvalg her » Mobilholder til bil

Hvad er MP1, MP2, MP3 og MP4?

Du har sikkert også hørt om .mp4 format. Nu har vi dækket, hvad .mp3 er. Du kan altså også støde på MP1, MP2 og MP4 formater. MP5 er noget helt andet, og hvis du søger efter dette, så kommer der nok en maskinpistol frem.

MP1 og MP2 er ligesom MP3 et lydformat, men de bliver nærmest ikke benyttet mere. Deres fulde navn er MPEG-1 Audio Layer I og MPEG-1 Audio Layer II. Først blev mp1. erstattet af .mp2 og derefter kom .mp3, som sidenhen har været det dominerende format fra midten af 90’erne.

MP4 er en af de mest kendte formater, der både gør det muligt at afspille lyd og billede på samme tid. Dette er et komprimeret video/fil-format, som er en international standard. Dette er altså filen du skal bruge, hvis du både vil have billede og lyd, og dine filer ikke skal fylde for meget.

Hvis du kun skal bruge lyden fra en .mp4 kan du også konvertere denne fil til .mp3.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg