OLED vs microLED (Komplet Sammenligning)

I dette indlæg vil forklare hvordan OLED og microLED virker, hvad de hver især er gode til, samt hvad forskellen på dem er.

Hvad er forskellen på OLED vs microLED? OLED og microLED er to forskellige skærmteknologier. OLED bruger organiske materialer til at udsende lys og billeder, hvor hver enkelt pixel udsender en farve. MicroLED bruger uorganiske materialer til at udsende lys og billeder, hvor hver pixel har flere små LED’er, hvilket derfor vil give mere kontrast.

Hvis du vil vide meget mere om hvordan OLED og microLED virker, og hvilken af dem der passer bedst til dig, så læs med herunder.

Sådan virker OLED

OLED er en forkortelse for Organic Light-Emitting Diode, og er en skærm teknologi der bruger organiske materialer til at producere billeder.

Skærme der er med OLED teknologi er opbygget på følgende måde:

 • En OLED skærm er opbygget som en enhed, der består af en tynd, kulstofbaseret halvleder-lag, der udsender lys, når der bliver tilsat strøm til små elektroder.
 • For at lyset kan komme ud, skal mindst en af elektroderne være gennemsigtige.
 • Lysstyrken, der sendes ud, styres af mængden af elektrisk strøm, der tændes via elektroderne.
 • Farven på lyset, der bliver udsendt, bestemmes af hvilken type materiale der anvendes.
 • Mængden af strømmen styres, så farven og styrken på hver pixel bliver justeret præcist, så der kan skabes billeder i høj kvalitet.
 • For at opnå hvidt lys bruger de fleste OLED enheder røde, grønne og blå udsendere, som kan arrangeres i forskellige konfigurationer. Dette er vist på billedet herunder.

En af fordelene ved en OLED skærm, er at hver pixel er styret individuelt, så der kan skabes det der kaldes “true black”, ved at slukke en pixel helt. Dette giver en bedre kontrast i billedet.

Teknologien bag OLED skærme er tynd og fleksibel og har en hurtig responstid, hvilket gør teknologien egnet til mindre enheder som smartphones, tablets og bærbare computere.

Sådan virker microLED

MicroLED er en forkortelse for Micro Light-Emitting Diode. Det er en teknologi der bruger små uorganiske LED’er til at producere billeder.

MicroLED skærme er opbygget på følgende måde:

 • MicroLED er oftest bygget på en bund af silikone eller glas, som agerer base for microLED’erne.
 • Hver enkelt microLED er en lille LED, der fungerer som en enkelt pixel i skærmen. MicroLED’erne er meget små, ofte er de mindre end 100 mikrometer (1 millimeter = 1000 mikrometer) , og er lavet af uorganisk materiale, som udsender lys.
 • Styrken og farven på hver pixel er styret af, hvor meget strøm der kommer til den. Mængden af strøm bliver styret, så farven og styrken på hver pixel bliver justeret præcist, så der kan skabes billeder af høj kvalitet.
 • MicroLED’erne er sat i grupper af 3. Grupperne af microLED'er er sat tæt sammen, så det ikke er muligt at se mellemrummet mellem dem.

Da microLED’erne er så små som de er, er de meget præcise i både farve og lysstyrke. MicroLED vil typisk også have en længere levetid end OLED.

Valget mellem OLED og microLED skærme

Når du skal vælge mellem en OLED skærm og microLED skærm, er der flere ting du skal overveje.

Der vil herunder være en liste over ting du skal være opmærksom på, når du vælger mellem en OLED skærm og en microLED skærm.

 • Størrelse - MicroLED er meget mindre end OLED’er, hvilket gør det muligt for dem at producere billeder i en bedre opløsning og kan give mere tæthed i billedet.
 • Lysstyrke - MicroLED skærme har oftest en højere lysstyrke end OLED skærme, så hvis du befinder dig i meget lyse omgivelser, vil en microLED skærm egne sig bedre.
 • Kontrastforhold - OLED skærme kan oftest lave en bedre kontrast i billeder, da de kan lave en dybere sort farve, og har mere levende farver.
 • Indbrænding - OLED skærme er modtagelige overfor billede efterslæb og permanent indbrænding, hvilket kan skade skærmen over tid. MicroLED skærme er ikke modtagelige overfor dette.
 • Synsvinkel - OLED skærme har oftest en bredere synsvinkel, hvilket vil sige at kvaliteten af billedet vil forekomme bedre på en OLED skærm end en microLED skærm, hvis man ikke sidder midt for skærmen.
 • Pris - OLED skærme er typisk ikke lige så dyre som microLED skærme, hvilket gør dem lettere tilgængelige.
 • Strømforbrug - OLED skærme har oftest et lavere strømforbrug end microLED skærme.

Valget mellem en OLED skærm og en microLED skærm afhænger af hvilke præferencer du har, og hvad du leder efter i en skærm.

Begge teknologier har fordele og ulemper, og derfor er det vigtigt at du overvejer, hvad du synes er det vigtigste for en skærm inden du vælger.


 

 

Betalingskort

Samlet score: 4.9 af 5

avXperten
Menu Kontakt
Kurv
Søg