Få det optimale ud af dit antennesignal - Læs hvordan her

De fleste voksne mennesker har i løbet af deres levetid prøvet at have problemer med deres antennesignal. Måske da du flyttede hjemmefra og for første gang skulle tilslutte et Tv, eller da far ikke var hjemme og signalet drillede lige inden den nye sæson af Nybyggerne skulle til at starte?

Læser du med herunder, kan du få den fulde guide til, hvordan du får det optimale ud af dit antennesignal.

Hvilket antennestik skal du vælge?

Skal du forbinde dit fjernsyn med antennen, er det et IEC-stik, som du skal have fat i. Hos avXperten sælger vi flere forskellige typer af antennestik, som alle er i høj kvalitet og selvfølgelig godkendt efter de danske standarder.

Der er det billige RF Antennestik til 2 kr. et udmærket valg, men du kan også vælge et guldbelagt, og lidt dyrere, stik, der er super HF-tæt og sikrer dig den optimale lyd og billede.

Derover har vi også flere stik, som er blevet anbefalet af de store Tv- og internetudbydere herhjemme: Stofa og YouSee. Disse bruger klasse A-antennekomponenter, er HF-tætte og nemme at montere. 

Som en ekstra bonus skal det nævnes, at disse stik er designet til at passe sammen med selv de tyndeste fladskærme.

Saml dit antennestik korrekt

Det lyder måske besværligt, tidskrævende og udfordrende, men at montere et antennestik på et antennekabel er faktisk både let og hurtigt. Med en skruetrækker og en hobbykniv kan du uden problemer selv give dig i kast med projektet, også selvom du ikke er den fødte elektriker.

I vores webshop har vi et bredt udvalg af antennestik, men i det følgende vil vi forklare dig, hvor du monterer et klassisk IEC-antennestik.

Sidder du med stikket i hænderne, vil det nok allerede være klart for dig, at du skal skille det ad, før du kan gå i gang med monteringen. Du starter med at løsne skruerne på antennestikket, men uden at skrue dem helt af.

Hvis du herefter prøver at montere dit kabel i antennestikket, vil du opdage, at kablet er for tykt til at gå ind. For at få kablet til at passe og stikket til at virke, bliver du nødt til at afisolere kablet. Til denne opgave behøver du en ganske almindelig hobbykniv eller alternativ en professionel monteringstang.

De fleste har allerede en hobbykniv i husstanden, mens monteringstangen nok skal erhverves, hvis det er første gang, man samler et antennestik. Fordelen ved en monteringstang er, at dit kabel bliver afisoleret korrekt og meget hurtigt.

Du skærer ind til kablets massive inderleder og fritlægger ca. 8 mm, mens yderligere 8 mm af ydreskærmen, som består af små metaltråde, bøjes baglæns ned over kabelkappen. Du skal sikre dig, at ingen af de små metaltråde har snoet sig rundt om inderlederen.

Det afisolerede kabel er nu helt klar til at blive monteret i antennestikket. Du skubber forsigtigt kablet ind i antennestikket, og du hurtigt vil kunne mærke, hvordan det passer og sætter sig på plads.

Nu er faktisk ved vejs ende og mangler blot at stramme de på forhånd løsnede skruer samt teste om kablet er monteret forsvarligt. Hvis du nænsomt trækker i kablet, og det ikke falder ud, så har du udført monteringen korrekt.

Alt til antennesignalet

Vi har samlet en liste over links til alle de produkter, du kan få brug for i forbindelse med optimeringen af dit signal. 

Kanalsøgning

Efter du har fået samlet og tilsluttet dit antennestik korrekt, så er næste punkt vel bare at læne sig tilbage i sofaen og zappe igennem listen af kanaler. 

Det er dog ikke nødvendigvis tilfældet. Selvom mange fjernsyn i dag helt selv indstiller kanalerne for dig, så kan du godt komme ud for, at du selv skal en tur i fjernsynets indstillinger.

Hvordan du skal gøre dette, varierer alt efter hvilket mærke, dit fjernsyn er. Vi har herunder samlet en liste over, hvordan du laver en kanalsøgning på de mest kendte fjernsynsmærker.

LG:

  • Som det allerførste trykker du på “Menu”-knappen på din fjernbetjening.
  • Herefter går du over på valgmuligheden “konfig.” og trykker “OK”.
  • Så vælger du “Autoindstilling” og trykker “OK”.
  • Nu vælger du “”Kabel” og trykker igen “OK”.
  • Dette fører dig videre til et de specifikke indstillinger i din kanalsøgning, som du skal udfylde således: Frekvens: 346.000, Symbolrate: 6900, Modulation: 64 QAM, Netværks-ID: 00000 og tryk så “OK”.
  • Vælg “Start” og tryk “OK”.

    Vidste du, at vi sælger fjenbetjeninger til LG TV?

Samsung:

  • Som det allerførste trykker du på “Menu”-knappen på din fjernbetjening.
  • Herefter vælger du “Parabolsymbolet” i menuen.
  • Så vælger du “Auto-lagring”.
  • Nu vælger du “Digital kanal”, dernæst “Kabel” og trykker til sidst på “Start”.
  • Dette fører dig videre til et de specifikke indstillinger i din kanalsøgning, som du skal udfylde således: Netværks-ID: 00000, Frekvens: 346.000, Modulation: 64 QAM, Symbolrate: 6900.
  • Slut af med at trykke på “Søg”.

    Se hele vores udvalg af Samsung tilbehør

Philips:

  • Som det allerførste trykker du på “Hus”-knappen på din fjernbetjening.
  • Dette får dig ind i en menu, hvor du vælger “Opsætning”.
  • Så trykker du på “Søg efter kanaler”.
  • Tag valgmuligheden “Genindstaller kanaler”.
  • Vælg så “Danmark”, dernæst “DVB-C” og tryk til sidst på “Start”.
  • Dette fører dig videre til et de specifikke indstillinger i din kanalsøgning, som du skal udfylde således: Netværks-ID: 00000
  • Slut af med at trykke på “Udfør”

Sony:

  • Som det allerførste trykker du på “Menu”-knappen på din fjernbetjening.
  • Inde i menuen finder du valgmuligheden “Indstillinger”, som du trykker på.
  • Herefter går du ind i “Digital programindstilling” og vælger “Automatisk programindstilling”.
  • Så trykker du på “Kabel Tv” og dernæst “Hurtig scanning” som scanningstype.
  • Dette fører dig videre til et de specifikke indstillinger i din kanalsøgning, som du skal udfylde således: Frekvens: 346.000, Netværks-ID: 0, Symbolrate: 6900, Modulation: 64 QAM
  • Nu skal du under “Tjenestetype” væge “Alle programmer”
  • Slut af med at trykke på “Start”.

    Vi har også fjernbetjeninger til Sony TV

Panasonic:

  • Som det allerførste trykker du på “Menu”-knappen på din fjernbetjening.
  • Gå ind i “indstillinger” og vælg “DVB-C”
  • Slut af med at vælge “Fuld søgning”.

    Mangler du en fjernbetjening til dit Panasonic TV? Så se her

Selvom du skulle have et fjernsyn fra en anden fabrikant, vil du højst sandsynligt stadig kunne én af de ovenstående lister til at foretage en kanalsøgning på dit fjernsyn.

Signalforstyrrelser

Der er en række forskellige faktorer, som kan forstyrre dit signal. Det kan være, at dit antennestik ikke er monteret korrekt, eller måske har du ikke lavet en kanalsøgning med de rette indstillinger.

Kablet kan også være et element, som du kan tjekke for fejl og mangler. Hvis du har ført kablet over en længere distance, så vil du sandsynligvis miste store dele af signalets detaljer undervejs. 

Som en hovedregel kan man sige, at dit signals kvalitet forringes proportionelt med antennekablets længde.

Derudover bør ting som eksempelvis kablets tykkelse og niveau af afskærmning også overvejes. 

Det er utroligt vigtigt at tjekke disse faktorer, da det har betydning for, om du skal ud og investere i et nyt antennekabel, antennestik, begge dele eller måske ingen af dem, hvis du formår at afhjælpe problemet.

Nogle gange kan du med fordel også benytte dig af en antenneforstærker. En antenneforstærker kan sørge for, at antennens signal også er kraftigt nok til at kunne gå igennem dit kabel. 

Anvender du en antenneforstærker, er det ligeledes vigtigt at undersøge dit signal for forstyrrelser.

Hvordan virker et antennestik?

For at kunne at tjekke et antennestik for eventuelle fejl er det vigtigt at vide, hvordan det fungerer.

Antennestikket kendes også under navnet Tv-stikket, og det er ikke uden grund. Stikket er nemlig den lille adapter, som sidder for hver ende af dit antennekabel og leverer billede og lyd til din fladskærm. 

Antennestikket er det, der sørger for, at dit signal bliver sendt videre, og nu om dage kan du også få den internetforbindelse herigennem.

Om du ser klassisk flow-Tv eller streamer dine kanaler på nettet er antennestikket kilden til alverdens underholdning.

Når du kigger på antennestik på nettet, har du måske lagt mærke til, at de nogle gange kaldes for ”Coax-stik”. 

Dette betyder, at de er coaxiale, hvilket i sin essens vil sige, at flere signaler bruger samme akse. Det er dette, som gør det muligt, at du f.eks. kan få billede og lyd igennem samme stik.

Et antennestik er opbygget på en måde, så det kan overføre signalet via antennekablet. Et moderne hjem er i dag fyldt med en hel masse elektroniske apparater, som alle sammen udsender en vis mængde elektronisk støj.

Det er derfor meget vigtigt, at dit antennesignal påvirkes mindst muligt af denne elektroniske støj. Dit antennestik skal dermed ikke kun kunne overføre signalet, men også beskyttes det fra at blive forvrænget. 

I fagsproget kalder man dette et HF-tæt signal.

Et HF-tæt signal sørger for, at din forbindelse bliver påvirket af elektronisk støj udefra mindst muligt. Den afskærmende hætte på dit antennestik har meget stor betydning for, hvor HF-tæt din tilslutning er.

På mange af de eksisterende antennestik er den afskærmende hætte lavet af plastik. Plastik er dog ikke de mest optimale materiale til at gøre dit signal HF-tæt. 

Er den afskærmende hætte på dit antennestik af plastik og oplever du signalforstyrrelser, bør du altså, sandsynligvis, have fat i et nyt stik med metalhætte, hvis du have den bedste oplevelse.

Dine antennestik er selvfølgelig blot enderne af din tilsutning. Imellem dem har du antennekablerne, som kan fås i flere forskellige tykkelser og afskærmninger.

Når du køber et Coax-stik, skal det også monteres på et coaxialkabel, hvilket findes i to typer; F og IEC. 

Det mest almindelige er IEC-kablet, der anvendes som standard herhjemme mellem antenne og fjernsyn. Et F-kabel skal derimod forbindes med et F-stik og bruges, hvis man har en en parabolboks.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg