Alt om Podcasts » Oversigt over Populære Podcasts (Guide)

I dette indlæg vil jeg forklare hvad en podcast er, hvordan det fungerer, hvor du kan lytte til podcast og meget mere.

Hvad er en podcast? En podcast er en digital lydfil, som du gratis kan lytte til lige når det passer dig. En podcast kan bl.a. være lavet af radiostationer, virksomheder eller blot privatpersoner. Der findes ingen grænser for længden af en podcast. Du kan lytte til din podcast fra smartphones, tablets og computer.

Ordet podcast kommet af ordet “pod” som er en betegnelse for “personal on demand” samt ordet “broadcast”. Begrebet podcast blev brugt for første gang i 2004.

Er du interesseret i at høre mere om podcast?

Læs meget mere herunder, om podcast og hvad det indebærer.

Hvordan fungerer en podcast?

En podcast kan laves af almindelige radiostationer, virksomheder, organisationer eller blot foregå som samtaler fra privatpersoner.

Podcasten kan bestå af fortællinger, debatter eller dokumentarer, radioprogrammer - og meget mere!

En podcast indeholder ofte en række episoder eller afsnit af det pågældende emne.

Podcast-app'en vil inddele podcasts efter de forskellige emner, så det er let for dig at finde det tema netop du vil lytte til.

Du kan lytte til din podcast lige når det passer dig, og kan lyttes til lige efter dit behov. Podcasten kan bruges som afslapning, underholdning, eller når du blot har brug for at koble fra.

Når du skal lytte til din podcast, skal du være på wifi. Ellers har du mulighed for at downloade de afsnit du ønsker at lytte til.

Hvor finder jeg en podcast?

Der findes mange forskellige platforme til at lytte til podcast.

Hvis du ønsker at lytte til podcast på din smartphone, skal du huske at der er forskel på podcast på iPhone og Android.

På Apple enheder, som iPhone eller iPad, har du en app der hedder “Podcast”, hvor du nemt kan finde din ønskede podcast. Hvis du i stedet ønsker at lytte på din Mac, kan du finde hele podcast biblioteket i iTunes Store.

På Android er podcast app'en ikke lagt ind i telefonen, som på en iPhone. På din Android enhed skal du i stedet selv hente appen. Dette gør du i Google Play, hvor du søger efter “podcast”, og downloader appen.

Når du har fundet platformen, hvor du vil lytte til din podcast, kan du lytte til forskellige episoder eller abonnere på en hel podcast-serie.

Hvis du ønsker at lytte til podcast på en anden app, findes appen “Podimo”.

Podimo er en gratis app, men med mulighed for en opgraderet premium version, for 59 kr. i måneden. Her kan du lytte til et stort udvalg af podcasts og lydbøger.

Udover de ovenstående muligheder, udbyder Spotify ligeledes et hav af podcasts. Spotify-appen er gratis og du kan derfor finde gratis podcasts, men de tilbyder ligeledes forskellige premium versioner, i forskellige prisklasser alt efter dit behov.

Du har derfor flere forskellige muligheder for at finde den podcast du vil lytte til.

Hvilke emner kan podcasts handle om?

Der er ingen grænser for hvad en podcast kan omhandle, eller hvor længe de må vare.

Podcasts kan omhandle diverse temaer. Nogle af de populære temaer er blandt andet følgende

 • Komedie
 • Nyheder
 • Samfund og kultur
 • Uddannelse
 • Sport
 • Sundhed
 • Forretning
 • True Crime

Husk at dette blot er et udpluk af hvad du kan lytte til, mulighederne er mange flere!

Hvorfor er podcast populært?

Podcast er noget der de seneste år er blevet yderst populær blandt danskerne. Den høje popularitet kan blandt andet skyldes at podcast kan anvendes af en yderst bred målgruppe samtidig med at der er et hav af emner at lytte til, alt efter dit personlige behov.

Mest populære podcast i Danmark

I 2020 var de 5 mest lyttede podcasts på Spotify følgende

 1. Mørkeland
 2. Mads & Monopolet
 3. Her Går Det Godt
 4. Curlingklubben
 5. Helt Væk med Hemmingsen

I 2021 var de 5 mest populære podcast på Podimo følgende

 1. For altid, forandret
 2. Mads og A-holdet
 3. Fries Meets Guys
 4. True Story
 5. Styr på historien

I den første uge af 2022 var de mest hørte podcasts på Apple følgende

 1. Den Hvide Væg
 2. Genstart - DR’s nyhedspodcast
 3. Bandeland
 4. Mørkeland
 5. Børnene på psyk

Disse hitlister kan give dig inspiration til hvilken podcast du kan lytte til næste gang.

Mest populære podcasts i udlandet

I 2021 var de 5 mest populære podcasts i USA følgende

 1. Joe Rogan Experience
 2. The Daily - Michael Barbaro
 3. Crime Junkie
 4. This American Life
 5. Stuff You Should Know

Hvem lytter til podcast?

Der er podcasts til enhver aldersgruppe, og alle har derfor mulighed for at lytte til podcast, da der findes interessante temaer til enhvers ønske.

De mest aktive podcast lyttere findes i aldersgrupperne 15-24 år samt 25-31 år, hvoraf 44% af disse aldersgrupper lytter til podcasts ugentligt.

Herunder fremgår et skema af fordelingen af ugentlige lyttende blandt danskerne.

Aldersgruppe

Andel der lytter til podcast

Alle

26%

15-24 år

44%

25-31 år

44%

32-46 år

34%

47-64 år

20%

65+ år

9%

Kilde: DR.dk

Typer af podcast

#1 - Dialog

En dialog foregår som en samtale som typisk er mellem værter eller en vært og gæster. Her tages fat i forskellige emner som påtales, og som kan skabe underholdende eller interessant indhold.

#2 - Monolog

En enkelt person producerer selv denne podcast, hvor der ligeledes tages fat i udvalgte emner. Dette kan eksempelvis være nyhedsværter, komikere eller historiefortællinger.

#3 - Interview

Et interview foregår mellem flere personer. Her værten/interviewer og interviewpersonen. Her interviewes en person med relevant viden indenfor det pågældende tema i podcast-afsnittet.

#4 - Storytelling

Storytelling er baseret på fortællinger af virkelige historier, som er en af de mest populære typer af podcast hvor true crime blandt andet er et yderst populært tema.

Denne type podcast kan ligeledes indeholde interviews med relevante personer som kan have kendskab til den pågældende historie

#5 - Scripted fiktion

Denne tager udgangspunkt i fiktive fortællinger og historier, som eksempelvis lydbøger eller tv-programer. Her kan fortælles nye historier for hver episode.

Ofte stillede spørgsmål

Er det gratis at høre podcast?

Der findes mange forskellige platforme at lytte til podcasts, heraf er de fleste gratis. Flere af disse udbydere har dog ofte premium versioner, hvor du kan udvide dit abonnement og få adgang til et større udvalg. Lytter du via apps på Apple eller Android er det gratis.

Hvem kan podcaste?

En podcast kan skabes af alle der ønsker at dele noget med omverden. Det kræver dermed ingen bestemt uddannelse eller titel for at kunne producere og uploade din egen podcast. Du vælger blot hvilket emne du finder interessant at snakke om.

Hvad er formålet med podcast?

Podcast skaber indhold der har til formål at underholde eller informere om specifikke emner. Mange podcasts er opdelt i forskellige afsnit, hvorpå man på den måde kan bruge hvert enkelt afsnit til at informere om noget, eller blot anvende det som underholdning.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg