Billede af en pool, taget af avXperten personale

Alt om Pool til haven [Klor, Rengøring & Vedligehold]

Når sommeren står for døren, vælger utrolig mange at opsætte et badebassin i haven for at kunne køle sig ned og have det sjovt med familien.

I dette indlæg guider jeg dig/jer igennem helt korrekt brug af badebassin/pools i haven, så du og familien kan få det meste ud af dem, og undgå diverse udfordringer.

Jeg kommer eksempelvis ind på det korrekte klor-indhold i badebassin, hvordan du nemmest renser din pool, samt hvor lang tid vandet i dit badebassin kan holde sig inden det skal skiftes.

Disse, og flere ting kan hjælpe dig i stor grad til at få mere ud af dit badebassin, måske endda spare lidt penge på vandregningen ved at undgå diverse problemer.

Hvad koster det at fylde et badebassin?

Prisen for at fylde et badebassin, afhænger først og fremmest af din gældende vandpris der hvor du bor.

Vandpriserne skifter typisk år efter år, derfor er det vigtigt at du laver det eget regnestykke for at få det helt rigtige resultat.

I vores eksempel herunder, har vi taget vandprisen i København, som i Januar 2022 var på 38,64 kr. Pr. m3.

1 kubikmeter svarer til 1.000 liter vand, derfor er vandprisen altså 0,0386 kr. Pr. liter.

Ud fra dette kan vi nemt udregne en vandpris, fx på et badebassin på 5000 liter:

5000(liter vand) x 0,0386(vandpris pr. liter) = 193 kr.

Prisen svinger med andre ord meget, da det afhænger af hvor stor din pool er, samt hvad den reelle vandpris er i dit område.

Herunder har vi lavet et skema med samme vandpris som i København(0,0386 pr. liter), som giver et overblik over prisen for at fylde forskellige størrelser af badebassin:

Liter i badebassin

Vandpris (København 2022)

1000

38.6

2000

77.2

3000

115.8

4000

154.4

5000

193

6000

231.6

7000

270.2

8000

308.8

9000

347.4

10000

386

15000

579

20000

772

* Udregninger er lavet på baggrund af vandprisen i Københavns kommune (0.0386 kr. Pr. liter Januar 2022)

Ud fra dette skema kan du nemt se de store forskelle mellem at fylde et mindre versus et stort badebassin op.

Dette er også en af de store årsager til, at især de store badebassin, bruger mere avancerede rensemetoder, så du undgår at skulle bruge mange hundrede kr. på at skifte vandet hele tiden.

Er du i tvivl om hvor meget klor du skal komme i dit badebassin, kommer jeg nærmere ind på det i afsnittet herunder.

Hvad koster pool pumpen i strøm?

Hvis du har et badebassin i haven af en forholdsvis stor størrelse, kræver det ofte en pumpe, for at holde vandet rent.

Disse pool pumper kommer i forskellige størrelser, som hver især er i stand til at filtrere større mængder vand i timen, afhængigt af deres effektivitet.

Herunder har jeg fundet 4 eksempler på poolpumper i forskellige størrelser, så du kan se hvor meget du kan forvente at betale i strøm pr. dag og pr. måned.

Pris pr. kilowatt pr. time

Hold dig opdateret med de skiftende elpriser, med vores indlæg: Hvad koster strøm?

Der er taget udgangspunkt i en kWh pris på 4,25 kr., samt at pool pumpen kører i døgndrift.

PumpePris pr. dagPris pr. måned
1249/L i timen(30W)
2006/L i timen(40W)
3028/L i timen(52W)
3974/L i timen(86W)

Hvor meget klor skal der i et badebassin?

Til de lidt større badebassin i haven, er det helt normalt og fordelagtigt at bruge klor til at hole vandet rent.

Du skal dog passe på med at komme for meget klor i dit badebassin, da dette kan give sundhedsmæssige komplikationer som selvfølgelig er bedst at undgå.

Først og fremmest er det vigtigt at du læser retningslinjerne på indpakningen/flasken af klor du bruger.

Korrekt klor indhold i et badebassin kræver typisk mellem 1 og 2 mg/L, samtidig med at pH-værdien i vandet skal ligge mellem 7,0 og 7,5.

Disse retningslinjer er vigtige at holde sig indenfor, da det kan give problemer hvis man svinger for meget fra disse tal.

Har du oplevet at dit badebassin fx bliver meget grønt og måske endda fyldt med alger, har det ofte noget at gøre med en forkert pH-værdi samt for lidt klor i vandet til at holde bakterier nede.

Et populært valg til at opnå dette er brug af klor-tabletter, som passer til bestemte mængder vand, og er utrolig nemme at bruge, da de helt præcist nævner hvor mange liter vand de passer til.

For at gøre det lidt mere overskueligt, kan du herunder se et skema med den mængde klor det kræver forskellige badebassin størrelser, både med minimal- og maksimal klor tilføjelse:

Liter i badebassin

Minimum mængde klor

Maksimal mængde klor

1000

1 g

2 g

2000

2 g

4 g

3000

3 g

6 g

4000

4 g

8 g

5000

5 g

10 g

6000

6 g

12 g

7000

7 g

14 g

8000

8 g

16 g

9000

9 g

18 g

10000

10 g

20 g

15000

15 g

30 g

20000

20 g

40 g

Bemærk at denne mængde typisk er ved vedligehold af poolens klorindhold, i starten kan det være en fordel at bruge op til dobbelt så meget for at give poolen en “chokstart” til at opnå det ønskede klorindhold.

Hvor meget klor i pool ved opstart?

Inden du hopper i vandet, er det vigtigt at tilsætte den rette mængde klor, så du opnår den ønskede pH værdi på mellem 7,0 og 7,5.

Nogle vælger med vilje at overdrive lidt med klor i starten, også kaldet en chokbehandling, da dette hurtigt kan sætte gang i poolens klor-niveau.

Det er dog nemt at fylde for meget klor i, og gør du dette, ville du skulle vente længere tid inden pH-værdien falder for at kunne bruge dit badebassin.

Har du en pool med pumpe, kan du tilføje klortabletter i, eller tæt på filteret, så kloret bliver fordelt effektivt i vandet.

Det er vigtigt at tage højde for hvor mange liter vand du har i din pool, og tilsætte klor som det passer, dog med undtagelse af første gang, hvor det kan være fint at tilføje lidt for meget med vilje.

Viser det sig så, efter en måling, at pH-værdien stadig er for lav efter første tilsætning af klor, kan du blot tilføje klor lidt efter lidt for at opnå den ønskede mængde.

Hvornår kan man bade efter tilsætning af klor?

Første gang du opsætter badebassinet i haven, skal vandet have en god og grundig klor-behandling så det kan være så rent og behageligt som muligt.

Typisk rådes det at gøre dette, og dernæst vente minimum natten over inden du og familien bruger vandet.

Derudover vil jeg dog råde dig til at tage en test inden i hopper i vandet første gang, og måle om klorindholdet samt pH-værdien ligger hvor den skal.

Gå efter en pH-værdi mellem 7,0 og 7,5 samt et klorindhold på omkring 2-3 mg/liter første gang i bruger vandet.

Kan man bade i vand med for meget klor?

Det frarådes i stor grad at bade i et badebassin med for meget klor, og en for høj eller for lav pH-værdi.

Har vandet de forkerte forhold, er det nemlig meget hyppigt at personer oplever fx irriationer i øjne/skind og endda bliver syge i nogle tilfælde.

Det skyldes helt simpelt at bakterier får frit spil hvis vandet ikke behandles korrekt.

Klor er derudover også et kemikalie som man skal have respekt for, da det kræver den helt rette brug for ikke at gøre vandet for surt (lav pH-værdi).

Fylder du alt for meget klor i vandet vil du højst sandsynligt lægge mærke til det temmelig hurtigt, og her er det bedste blot at vente med at bruge dit badebassin til pH-værdien når det rette niveau igen.

Hvordan renser man en pool?

Rensning af din pool/badebassin kan være meget forskelligt afhængigt af størrelsen.

De helt små modeller har sjældent nogle større løsninger til rensning, og kræver manuel rengøring fx med et net eller en poolstang til at rense siderne og bunden af bassinet.

For at hjælpe dig lidt, har jeg herunder lavet en lille chek-liste som du med fordel kan gå igennem for at tjekke om du har husket alt til at holde dit badebassin helt rent:

  1. Fjern blade, insekter og andet. Dette kan gøres nemt fx med et fiskenet, eller det medfølgende net som måske har været med købet af dit badebassin, dette er typisk en “overfladebehandling” af vandet, da disse efterladenskaber typisk flyder i vandskorpen.
  2. Fej/børst siderne af dit badebassin. Der sidder ofte små alger og mindre stykker skidt og snavs langs siderne på dit badebassin. Disse kan nemt fjernes fx med en poolkost/moppe, og vil derefter blive opfanget nemmere af poolens filter eller klorbehandling.
  3. Hold pumpen kørende. De større badebassiner bruget ofte en pumpe til at rense vandet og hjælpe kemikalierne med at holde vandet rent og behageligt. Sørg for at pumpen altid er tændt lidt inden og efter brug, for at holde vandet optimalt.
  4. Tjek filteret, og tøm det ofte. Filteret i dit badebassin opfanger en stor mængde skidt, bakterier, blade og andet, og skal derfor ofte tømmes. Glemmer du at tømme det vil det i mindre grad opfange disse ting, og dit badebassin vil blive mere beskidt.
  5. Test vandet i badebassinet, og tilføj klor. Løbende er det vigtigt at opretholde den rette pH-værdi i vandet, hvilket typisk gøres med tilføjelse af klor. Mange tilføjer en klor-tablet med et par dages mellemrum, som ofte er nok til at opretholde den ønskede kvalitet af vandet.

Hvordan renser man bunden af en pool?

Har du et enormt badebassin, eller endda en indbygget pool, kræver det ofte lidt grundigere rengøring end normalt.

Især bunden af poolen kan med tiden blive meget beskidt, og være vanskelig at holde ren afhængigt af dybden.

Du kan her gøre brug af en normal poolkost/moppe, men ofte er det stadig svært at få det hele med.

I stedet kan du fx bruge en automatisk bundsuger til poolen, som minder om en lille robotstøvsuger, der blot kører på bunden af poolen og opsamler skidt og snavs.

Når maskinen er færdig skal du blot tage støvsugerposen ud af enheden og tømme/skylle den.

Hvor længe kan vand i badebassin holde sig?

Det rådes faktisk at skifte vandet i badebasinnet hver dag, men dette er ikke helt korrekt da det er forbeholdt de typer badebassinner som ikke gør brug af klor/andre behandlinger.

Der er her tale om fx badebassin til de helt små, som fx sop-basinner til børn, der ikke er fyldt med mere end et par hundrede liter vand.

Denne type badebassin bør du helt sikkert skifte vandet i hver dag til de helt små, så de kan nyde friskt og rent vand uden bakterier.

Til de helt store badebasinner, på 5000+ liter, vælger mange dog i stedet at bruge klor til behandling, hvilket betyder at vandet kan holde meget længere.

Klorbehandling samt en god pumpe kan holde poolen ren næsten hele sommeren.

Mange kommer dog ud for at poolens vand begynder at blive så beskidt med diverse blade, insekter osv. at de vælger at udskifte vandet, som koster hundredevis af kr. afhængigt af størrelsen på badebassinet.

Hvordan tømmer man et badebassin bedst?

Tømning af dit badebassin skifter afhængigt af om du har gjort brug af klorbehandling eller ej.

Hvis du blot har haft et badebassin med helt normalt vand uden kemikalier, kan du typisk frit tømme det ud på græsset eller i dine bede hvis de trænger til vand.

Har du derimod brugt klorbehandling, er dette ikke en god ide, da klor kan skade planter og græs i din have.

Har du brugt klor i vandet til dit badebassin, skal det tømmes i et kloaksystem/afløb.

Det er vigtigt at du gør dette, da vandet dermed vil blive renset i dit lokale rensningsanlæg, og ikke forårsage skader på naturen omkring dig.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg