Billede af printer taget af avXperten

Printer virker ikke? 11 Typiske Fejl (Komplet Guide)

En printer er for mange en utrolig vigtig enhed, især når det gælder arbejde på kontoret, eller derhjemme.

Desværre er printere stadigvæk en smule svære at have med at gøre en gang imellem, og kan komme ud for diverse fejl.

I dette indlæg vil jeg derfor sætte fokus på hvilke fejl og skader der kan forekomme på en printer og hvordan du potentielt kan løse dem, så du kan få printet dine vigtige dokumenter igen.

Papiret sidder forkert i skuffen

Hvis din printer ikke virker, kan en af årsagerne være, at papiret sidder forkert i din printer, hvilket kan gøre det ikke kan køre igennem printeren.

Du kan derfor prøve at tage papiret op og samle det i en lige bunke, og så derefter skubbe papiret tilbage. Her skal du sørge for at papiret kommer langt nok ned, så det sidder ordentligt.

En anden fejl der kan være med papiret, er hvis det er for krøllet, eller hvis det er revnet. Dette kan også gøre at printeren ikke kan printe på papiret.

Afbryd forbindelse til printer og genstart

Hvis din printer ikke virker, og du ikke kan printe fra den, kan dette have noget at gøre med forbindelsen.

Derfor kan det nogle gange hjælpe at frakoble din enhed fra printeren. Derefter genstarter du så din printer og den enhed du printer fra.

Når begge både din printer og enheden du printer fra er tændt igen, kan du forbinde dem og prøve at printe igen.

Din printer er ikke forbundet til WiFi

Det er en mulighed at din printer ikke er forbundet til dit WiFi-netværk. Mange printere fungerer nemlig over WiFi-netværket, så derfor ville dette kunne gøre at din printer ikke ville kunne printe.

Du skal derfor undersøge om din printer skal være forbundet til et WiFi-netværk, før den kan printe.

Hvis den skal det, så skal du sørge for at forbinde printeren med WiFi-netværket, inden du forsøger at printe igen.

Hvis du vil have en meget mere dybdegående guide til hvordan du forbinder din printer til dit WiFi-netværk, så kan du læse vores blogindlæg “Forbind printer til WiFi - Sådan gør du”.

Din printer er ikke forbundet med din enhed

Hvis din printer ikke vil printe, er der en mulighed for at din printer ikke er forbundet til den enhed, du vil printe fra.

Nogle printere kan forbindes til den printende enhed med et USB-stik, og her skal du helt simpelt bare sørge for, at USB-stikket forbinder din computer med printeren.

Hvis du skal forbinde din printer til din computer med, kan du under “indstillinger” finde en side der hedder “Printere og scannere”.

Herunder vil du have muligheden for at tilføje din printer til din computer, så du kan oprette forbindelse.

Hvis du printer fra din smartphone eller tablet, og gerne vil have en dybdegående guide til hvordan du nemt printer fra din smartphone eller tablet, så kan du læse blogindlægget “Print fra Smartphone/Iphone/Ipad (Guide)”.

Problemer med printerkøen

Hvis din printer ikke virker, kan du ofte komme til at sætte en masse dokumenter i kø på samme tid.

Dette fylder printerkøen op, og derfor kan det også forekomme, at din printer ender med at printe de forkerte ting ud.

Dette kan løses ved at åbne printerkøen og derefter rydde den. Dette gør at der nu ikke længere er nogen kø i printeren, og du kan nu igen printe de dokumenter du gerne vil printe.

Printerkøen ligger typisk i din værktøjslinje, nede i højre hjørne på fx Windows, hvor du kan vælge at rydde den ved at trykke højreklik og finde køen i menuen.

Din printer virker ikke efter du har skiftet route

Hvis din printer ikke virker efter du har skiftet din router, er der en god grund til det.

Din printer skal altid sættes op med dit WiFi-netværk igen, hvis du har skiftet router, så dette vil med stor sandsynlighed være problemet.

Derudover skal du også oprette forbindelse med WiFi-netværket igen, hvis du har lavet ændringer ved din WiFi-netværk. Dette kan være hvis du for eksempel har ændret navnet eller passwordet på dit WiFi-netværk.

Problemer med blækpatroner

Der er en række forskellige problemer, der kan være med dine blækpatroner. Derfor vil der herunder være listet nogle forskellige faktorer ved dine blækpatroner, der kan være årsag til at din printer ikke virker.

 • Blækpatronerne er udtørret - Hvis blækpatroner ikke bliver brugt i en længere periode, så kan blækpatroner tørre ud, hvilket gør at printeren enten slet ikke kan printe eller at dele af printet ikke er trykt ordentligt.
 • Blækpatronerne sidder ikke ordentligt - I nogle tilfælde vil blækpatronerne ikke være skubbet ordentligt på plads. Du skal sørge for at blækpatronerne sidder rigtigt, og ved nogle blækpatroner skal der lyde et klik før de sidder rigtigt.
 • Blækpatronerne er ikke kompatible med printeren - Det er ikke alle printere, der er kompatible med alle blækpatroner. Derfor er dette en ting der er værd at undersøge, hvis din printer ikke virker.
 • Blækpatronerne lækker - I sjældne tilfælde kan dine blækpatroner lække, hvilket betyder at der kommer blæk ud i printeren, hvilket kan ødelægge andre komponenter. Derfor kan du kigge efter dette hvis din printer ikke virker.
 • Blækpatronerne er tomme - Hvis din printer godt kan køre papiret igennem, og det lyder som om den er i gang med at printe, men der ikke kommer noget print på papiret, så kan det være fordi at der ikke er mere blæk på dine blækpatroner, eller at dine toner er tomme.

Problemer med toner

Ligesom med blækpatroner i en blækprinter, er der også en række problemer, der kan forekomme med tonerne i en laserprinter. Herunder vil disse problemer være listet:

 • Udtværing eller striber i print - Dette er et problem der kan forekomme når toneren ikke er ordentligt fastgjort til papiret.
 • Fading i print - Dette problem kan komme hvis tonerpatronen er ved at løbe tør, eller hvis printer justeringerne ikke justeret korrekt.
 • Tonerne klæber ikke til papiret - Hvis dette problem sker for dig, kan det være på grund af den papirtype du bruger ikke er kompatibel med printeren eller fordi der er et problem med printerens fikseringsenhed.
 • Lækage - Dette kan forekomme, hvis tonerpatronen er beskadiget eller hvis den ikke er blevet installeret korrekt. En lækage fra tonerpatronen kan forårsage stor skade på printeren, og kræver i værste fald en professionel rengøring.
 • Dårlig udskrivningskvalitet - Dårlig udskrivningskvalitet kan skyldes flere forskellige ting. Det kan være et lavt tonerniveau, en beskidt printertromle eller at der er et problem med printerens indstillinger.

Rengør din printer for støv

Det kan være en god ide at rengøre din printer for støv og andet skidt, da dette kan være med til at få din printer til at virke problemfrit.

Rengøring af printeren kan være med til at sørge for at du ikke får problemer med printeren, men kan også i nogle situationer løse problemer.

Generelt vil en konsistent vedligeholdelse kunne give din printer en længere levetid, samt hjælpe dig med at undgå problemer med papir og blækpatroner.

Dit printerhoved er tilstoppet

Når du har et problem med din printer, kan være at printerhovedet er blevet tilstoppet. Dette er et problem der kan forekomme for blækprintere, hvis blækket er i dysen, som er den, der spreder blæk ud på papiret, udtørrer.

Dette kan ske, hvis man i længere tid ikke har brugt sin printer, men også hvis man har brugt blæk, som ikke er af god nok kvalitet.

Der er forskellige måder at fikse dette på, som vil være listet herunder:

 • Indbygget rengøringsprogram - Nogle printere har en indbygget rengøringsfunktion, som kan tilgås via printerens kontrolpanel. Hvis du kører dette program på printere, vil dit printhoved måske kunne bruges igen.
 • Manuel rengøring af printhovedet - Hvis din printer ikke har et rengøringsprogram eller hvis rengøringsprogrammet ikke virkede, er du nødt til at rengøre den manuelt. Dette skal gøres efter producentens anvisninger, og helst med en fnugfri klud.
 • Læg printhovedet i blød - Når du er i gang med at rengøre printhovedet, kan det i nogle tilfælde hjælpe at lægge det i blød.
 • Skift blækpatroner - I nogle situationer kan printhovedet være tilstoppet så meget, at du er nødt til at skifte blækpatroner.

Printer virker ikke på Mac

På en Mac computer fungerer fejlfinding for printere på mange punkter på samme måde som på en Windows computer.

Der er dog nogle få væsentlige ekstra ting, du på en Mac kan gøre, hvis du bare ikke kan få din printer til at fungere.

En af de ting du skal sikre dig når du printer fra en Mac computer, er at din computer har de seneste opdateringer, da det ellers kan forårsage problemer med udskrivning fra printere, hvis du ikke har den nyeste softwareopdatering.

Hvis du har problemer med at printe fra en Mac computer, så er der en mulighed for at slå PDE’er fra. PDE er en forkortelse for Print Dialog Extensions. Dette kan i nogle tilfælde forårsage problemer med nogle printere, og derfor kan man slå dette fra, hvis du har problemer med at printe.

Du slår PDE fra ved at gå ind under “Systemindstillinger” og derefter videre ind på “Printere og scannere”. Herfra går du ind på “indstillinger og forsyninger” og krydser af i afkrydsningsfeltet “Brug generelle printerfunktion”, hvorefter du skal trykke “OK”.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg