Tag professionelle portrætter i hjemmet

Når du gerne vil have lavet et portræt, så er første skridt som regel at finde en god fotograf. Men det kan være dyrt og det tager måske også for lang tid først at skulle booke en tid og så vente på at billederne er færdige, og hvis du står og skal bruge et godt portræt foto lige her og nu, så kan det godt ødelægge dine planer, hvis du skal vente for længe.

Skal du bruge billeder af dine børn, så kan du være heldig hvis de årlige billeder fra skolefotografen falder nogenlunde godt ud, men det er dog ikke nogen garanti.

Men du kan faktisk tage professionelle portrætbilleder hjemme hos dig selv med det udstyr du allerede har i huset, og mangler du noget, kan du som regel købe det for billige penge.

Herunder finder du vores tips og tricks til, hvordan du kan tage portrætbilleder på egen hånd derhjemme:

Lyset

Lys er det allervigtigste når du tager billeder. Men du behøver ikke at købe dyre flash eller fotolamper. Sollys er gratis og helt fantastisk til billeder, hvis det bruges rigtigt.

Brug et vindue

I dagslys får du det bedste lys, også selvom du ikke kan tage billeder udendørs. Ved at stille eller sætte personen ved et vindue, kan du vinkle belysningen, så den passer bedst.

Husk dog, at du ikke skal placere personen foran vinduet, og tag aldrig billedet med vinduet som baggrund.

Flyt din standerlampe

Hvis du har en standerlampe, kan denne også bruges til at tilføje ekstra lys på personen, især hvis den har bevægelige lamper.

Lav en reflektor

En reflektor kan hjælpe med at kaste lys tilbage på den person du tager billeder af, og du kan sagtens købe dem, men det er langt billigere at lave en selv.Det gør du ved at bruge et stort stykke pap, som du klæber sølvpapir på. Hvis du så samtidig sørger for at bagsiden er hvid, så kan du bruge den som dobbelt reflektor.

Sølvsiden kan give for meget lys hvis du bruger den i sollys, og her vil en hvid reflektor være et bedre valg.

Lysets relative størrelse / skygger

Når du tager portræt billeder, så skal du altid huske på at det ikke er flatterende, hvis du peger lamper osv. direkte på den person du vil tage billeder af. Mængderne af lys er afgørende for hvor skarpt et billede du får ud af det, men du risikere at udvaske billedet med for meget lys.

Derfor er indirekte lys, der også skaber skygger, en langt bedre ide – selvfølgelig afhængig af den ønskede effekt.Brug eventuelt et tyndt, hvidt stykke bomuldsstof og hæng det over lampen, så lyset ikke bliver for stærkt. Det hjælper også til med at fordele lyset mere, så det bliver blødere.

Brug en diffuser

Når du bruger flash, så kan du med fordel benytte en diffuser, som spreder lyset ud over et større område, i stedet for at fokusere flashen på det du tager billeder af. Retter du flashen direkte mod den person du tager billeder af, kan det give grimme skygger, hvilket en diffuser forhindrer.

Du kan sagtens lave en selv af bunden af en gennemsigtig mat opvaskemiddelsflaske, som du så sætter over flashen og eventuelt lige taper den fast så den ikke falder af. Flasken du bruger skal naturligvis have en neutral hvid gennemsigtig farve og helst passe nogenlunde i størrelsen til flashen. Etiketter og des lige skal fjernes og så har du din egen, meget prisbillige diffuser.

Undgå direkte sollys / brug skyggen

Direkte sollys kan give meget stærke skygger. Tager du portrætbilledet udendørs, så sørg for at sætte personen i skyggen. Så får du langt pænere billeder uden for mange og mørke skygger.

Undgå slagskygger

Du kan undgå slagskygger ved at bruge en diffuser på flashen eller ved at bruge indirekte belysning.

Peg lyset op i loftet i stedet for direkte på personen, brug eventuelt noget let stof til at hænge over lamper med skarpe pærer, og sørg for at personen ikke står direkte foran et vindue, men gerne i nærheden for at udnytte det naturlige lys.

En simpel baggrund

Brug en ensfarvet, simpel baggrund når du tager portrætter.

Fokus skal være på personen ikke baggrunden

Fokussen i et portræt skal være på personen og ikke på baggrunden. Stærkt mønstrede tapeter eller meget aktivitet i baggrunden kan være distraherende og fjerne fokus fra personen.

En hvid væg / lagen / stof

Hvis du ikke har en hvid væg i hjemmet, så hæng eventuelt et lagen eller noget hvidt stof op bagved, så du får en ensartet, ensfarvet baggrund.

Fjern forstyrrende elementer

Sørg for at baggrunden er ryddet for forstyrrende elementer så som billeder, hylder, fjernsyn, andre mennesker og så videre. Jo mindre det roder i baggrunden, jo større fokus får du på personen du tager billedet af.

Den rene hvide baggrund

Fokuser lyset du sætter op omkring personen imod baggrunden i stedet for på selve personen. Det hjælper til med at oplyse personen uden at du får genskær i f.eks. briller og det sørger også samtidig for at skyggerne ikke bliver så dybe.

Indstil kameraet korrekt

For at tage de bedste billeder, er det vigtigt at du ved hvordan du indstiller dit kamera korrekt.

Hvidbalance for korrekte farver i det lys du benytter/udnytter

Hvidbalancen er vigtig i tilfælde hvor dit kamera ikke automatisk kan kompensere for forskellen i lyset.

Hvidbalancen bruges til at justere de forskellige farvesammensætninger som det omgivende lys producerer. Hvor det menneskelige øje altid ser hvidt for hvidt, ligegyldigt hvilket lys det ses i, så er et kamera ikke altid lige god til at justere dette.Derfor er det vigtigt at sætte sig ind i, hvordan man justerer hvidbalancen på sit kamera. Dette kan som regel findes under den manuelle opsætning på de fleste kameraer.

På nogle kan du justere efter tal og på nogle er der nogle forudindstillede funktioner, der hæver eller sænker hvidbalancen alt efter hvilket lys du tager billeder i.

Korrekt eksponering

Eksponering er meget vigtigt for hvor meget eller hvor lidt lys dine billeder får. Når du tager et billede, er den mængde lys der rammer sensoren, afhængig af tre forhold. Hvor meget lys der er omkring det du vil tage billeder af, hvor stor blændeåbningen i objektivet er og hvor længe lukkere er åben.

For at opnå korrekt eksponering, skal du sikre dig at der er et godt samspil imellem ISO, lukkertid og blændeåbningen. Høj ISO forøger sensorens lysfølsomhed, men jo højere ISO du bruger, desto mere digital støj kommer der på billedet.

Langsom lukkertid slipper mere lys ind til sensoren, men dermed risikerer du også rystede billeder. Modsat undgår du rystede billeder ved hurtig lukkertid, men så kommer der også mindre lys in på sensoren.

En lille blændeåbning giver større dybdeskarphed, men giver mindre lys til sensoren, hvor en stor blændeåbning giver mindre dybdeskarphed, men mere lys.

Indstil blænde/lukkerhastighed

Prøv dig frem med at indstille blænde og lukkerhastigheden, så de giver de bedste billeder. Får du korrekt eksponering ved blænde f/8 og lukker 1/125, så får du også korrekt eksponering ved f/16 og lukker 1/60, fordi du dermed lukker halvt så meget lys ind i dobbelt så lang tid.

I mange tilfælde kan du godt bruge automatikken, men nogle gange er det en god ide selv at kunne justere både blænde og lukkerhastigheden, så du kan få mere eller mindre lys på dit billede.

Stil skarpt på det vigtige

Selv om det kan være fristende at bruge automatisk zoom, så får du som regel bedre billeder ved at bruge manuel zoom. Især hvis du tager portrætbilleder.

Prøv dig frem ved at fotografere ting i hjemmet, så du får god føling med hvordan du stiller skarpt, før du begynder at tage de faktiske portrætbilleder.

Det er kun det i rammen, der har betydning

Det er kun det der er på billedet der har betydning

Når du laver en opstilling til at tage billeder i, så kan det godt være det ikke ser så smart ud når du står og kigger på det, men det betyder ikke at det kommer til at genere billedet. For det er jo kun det du tager billedet af, som har betydning i sidste ende. Du kan altid beskære billedet bagefter og fjerne ting der lige kan skimtes i kanten.

Gaffatape er et vigtigt værktøj

Professionelle fotografer benytter sig meget af gaffatape. Det kan bruges til mange forskellige ting og kan også fås i forskellige farver. Skal du sikre dig at ingen falder over ledningerne og river lamper omkuld når du nu lige har fået sat dem op så de passer, så kan du med fordel klæbe dem fast til gulvet med gaffatape.

Eller hvis du skal have en deflektor til at sidde fast på en dørkarm, så er gaffatape en god løsning. Et simpelt værktøj, som de fleste har liggende i deres husstand.

Det er resultatet der er vigtigt

I sidste ende er det resultatet, altså det færdige billede, der betyder noget, og ikke selve opsætningen for at tage billedet.

Prikken over i’et i redigeringen

Brug lidt tid på redigeringen

Brug 10-15 minutter på at redigere det billede du har taget. Det er sjældent at selv professionelle fotografer får taget et billede, der ikke har gavn af redigering bagefter. Selv om det bare drejer sig om en beskæring, så er det bestemt tiden værd.

Fjern urenheder i baggrunden

Er der kommet ”urenheder”/støj i baggrunden (f.eks. en ledning der kan ses tydeligt eller deslige), så kan du med fordel fjerne den under redigeringen ved at benytte et godt redigeringsprogram.

Er der pletter på tøj eller urenheder i huden der lige skal fikses

Pletter på tøjet du ikke lige har været opmærksom på, eller urenheder i huden kan også glattes ud med et godt redigeringsværktøj. Lad dog være med at overdrive. Lidt er bedre end meget, når det kommer til at udjævne farver og skygger.

Gør øjne, bryn, næse og læber ekstra skarpe

I redigeringsprogrammerne er der som regel nogle værktøjer der både kan udjævne og skærpe forskellige dele af billedet. Prøv at lege med indstillingerne og fremhæv f.eks. øjne, bryn, næse og læber ved at gøre dem mere skarpe. Det henleder opmærksomheden på ansigtet.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg