Alt om projektorer » [4 ting du skal vide inden du køber]

Du kender dem måske fra skolen, kontoret eller biografen, men hvad med at få en projektor hjem i stuen, det er nemmere end du måske lige tror.

Hvad er en projektor? - En projektor kan projicere et billede, video, graf osv. fra enheder såsom computer, dvd og Blu Ray afspiller, smartphone og tablet, videre over på et lærred så det fungere som en form for stor skærm.

Er du lidt på bar bund når det kommer til projektorer, men det er lidt fristende at få fat i en, så får du her en masse gode tips til hvad du skal vide og se efter før du køber en projektor.

De 3 mest udbredte projektortyper

Det bliver lidt teknisk når man skal snakke om hvordan en projektor fungere, fordi der findes forskellige teknologier til at skabe en projektion, så herunder kan du læse om de forskellige teknikker.

Lampe, LED eller Laser projektor. Når du skal vælge projektor vil du oftest have disse tre forskellige teknologier at vælge imellem.

En lampe projektor kan enten være en LCD projektor eller en DLP projektor.

LCD projektor

LCD står for liquid crystal display, som oversat til dansk betyder flydende krystalskærm, som består af en pære, der sender lys gennem en prisme ud gennem en linse.

Fordele ved LCD:

  • Billig type projektor
  • LCD kan levere høj lumen der bedre tolerere lyset i rummet uden at blive for udvasket

Ulemper ved LCD:

  • Kræver mere vedligeholdelse
  • Pæren har kortere levetid end andre projektorer

Du kan læse mere om LCD teknologien i vores blogindlæg, Hvad er LCD? » De 5 Unikke Egenskaber i LCD teknologi.

DLP projektor

DLP står for Digital Light Processing og er en teknologi der gør brug af en pære, samt micro spejle og et farvehjul til at projektere et billede gennem en linse.

Fordele ved DLP:

  • DLP giver en god kontrast i billedet
  • Nem at vedligeholde da den er filterfri

Ulemper ved DLP:

  • Kan skabe “Regnbueeffekt” (regnbue lignende linjer der ses af nogle, rundt om motiver så som mennesker eller ting)

LED projektor

Udover lampeprojektorene, så findes der også en LED projektor, som gør brug af blå, rød og grønne led lys, som reflektere på en lille chip og ud af linsen.

Fordele ved LED:

  • Meget lang levetid (ofte længer end projektorens egen levetid)
  • LED laver ikke meget varme, så projektoren “blæser” ikke så meget og er derfor mere lydsvag
  • Tænder og slukker hurtigere end de fleste andre projektorer

Ulemper ved LED:

  • De kan ikke have særlig høj lumen og kan derfor lave et lidt mørkt billede.

Laser projektor

Sidst men ikke mindst har vi laserprojektoren, der benytter laserstråler til at projicere billedet.

Fordele ved laser:

  • Projektoren forbliver rimelig kold og larmer derfor ikke ret meget
  • Lav til ingen vedligeholdelse
  • Kan opnå høj lumen

Ulemper ved laser:

  • Den er en af de dyreste projektortyper og derfor oftest dyrer end de andre projektorer

5 Projektor specifikationer der er værd at se efter

#1 Opløsning

Den bedste opløsning du kan få på projektorer lige nu er ligesom Fjernsyn, en opløsning i 4K også nærmere betegnet som 3840 x 2160.

Skal du have en projektor i en kvalitet der er til at holde ud at se på (hvilket du selvfølgelig skal), anbefaler jeg at du vælger en opløsning der er over 720p som er HD.

Fuld HD eller 4K vil dog trods alt være et bedre valg og det er nok også de færreste der vil købe skærme i en lavere opløsning end dette.

#2 Lumen

Lumen er i bund og grund det samme som lysstyrke og bliver ofte i projektorsprog angivet som ANSI lumen.

I mørke rum, eksempelvis i en hjemmebiograf skal du bruge minimum 1500 lumen.

Til lysere lokaler som konferencelokaler, klasseværelser og generelt rum med naturligt lys med vinduer, skal du minimum have 2500 lumen.

Hvis der er tale om helt store lokaler som forelæsningssale, auditorium, store kursuslokaler eller andre store rum, skal du vælge en ret høj lumen, omkring 4500 lumen og op efter.

#3 Højttaler

I nogle projektorer er det gjort et stort nummer ud af højttalerne i projektoren, så er helt i topklasse og giver dig en fantastisk lyd.

Det gør også at disse typer projektorer er smarte til at bruge som højttalere, eksempelvis til at høre musik, lydbog eller radio.

En af de ting du blandt andet kan se efter er Dolby Audio understøttelse, da dette især er med til at give en ekstra dybde i lyden når du ser film og skal have en biografoplevelse.

Hvis du skal lave en hjemmebiograf eller skal bruge en projektor på anden vis hvor det kræver god lyd, kan det være værd at se efter en projektor med lidt ekstra højttalerpower.

#4 HDR

Ligesom med fjernsyn kan du også få projektorer med HDR, så du får den bedste farveoplevelse.

HDR er med til at skabe en større kontrast i mørke og lyse detaljer i billedet og dermed bliver det meget mere detaljeret og levende at se på og skaber en bedre dybde i billederne.

#5 Strømkilde

Du har to muligheder når det kommer til strømkilder i projektorer, hvor den ene mest kun benyttes til mini/nano projektorer.

Det er nemlig indbygget batteri og det fungere bedst i små projektorer som er let transportable, så du kan bruge din projektor på farten, uden at du har adgang til strømstik.

Den anden strømkilde er direkte kabel fra projektoren og over i et strømstik, som også giver bedst mening for de projektorer der står mere permanent på et sted og som ikke skal ud af boligen.

Når det kommer til batterier har disse selvfølgelig også en levetid før de løber tør for strøm.

Sådan bruger du en projektor

En projektor kan bruges ved at forbinde en medieafspiller via kabel, såsom en computer, dvd afspiller, smartphone, Chromecast eller Blu Ray afspiller.

Derudover kan du også forbinde den til en smartphone uden ledning hvis projektoren er udstyret med Wi-Fi eller Bluetooth.

Når du har forbundet en enhed til projektoren, finder du det medie du skal se, hvad end det er en film, et billede, en graf eller diagram, eller noget helt fjerde og starter det.

Med nogle enheder har du dog flere trin du skal udføre, eksempelvis hvis du vælger Chromecast, skal du først forbinde enheden til din Chromecast og derefter vælge filen du vil se.

Projektor til gaming

Skal du have gaming på storskærm, jamen så skal du da have en projektor til gaming.

Her får du altså en “skærm” der vil noget, hvor alle vennerne sagtens kan samles om den og se med når du gamer.

Nogle projektorer er lavet til at kunne spille spil med en frekvens på op til 120 Hz som de fleste spil sagtens kan spilles med i dag.

Derfor vil du også kunne se at nogle projektorer ligefrem markedsføres som gamin projektorer, grundet den høje Hz.

Du kan nemt tilkoble en computer til en projektor, da langt de fleste projekter hvis ikke alle, har de rette indgange til sådan en stik tilkobling.

4 ting du bør overveje

Skal du sikre dig at din nye projektor bare spiller med både rummet og lærredet og at du undgår fejlkøb, så får du herunder 4 ting du bør overveje ved projektor køb.

  1. Køb din projektor efter rummets størrelse, da det er vigtigt at projektorens Throw er tilsvarende rummets størrelse, så dit rum ikke er for lille til projektorens throw distance.
  2. Det er også en god ide at vælge en projektor med en justerbar vinkel, så du kan vippe linsen op og ned, så du nemt får den helt rigtige vinkel ind på dit lærred.
  3. Køb et lærred der passer til projektorens format/formater, så du ikke får et for lille eller unødvendigt stort lærred. Især hvis lærredet er indrammet med en kant, ser det bedst ud med et billede der passer helt i rammen.
  4. Sæt din sofa eller stol væk fra lærredet, i en minimums afstand der svarer til lærredets højde x 3, for at få det bedste synsfelt. Igen spiller dette ind i hvor stort et lærred du bør vælge og dermed hvilken projektor passer bedst til lærredet størrelse.

Læs også vores blogindlæg “Alt om hjemmebiograf - Det skal du bruge” hvis du vil vide mere om hvordan du sætter den bedste hjemmebiograf op.

Ofte stillede spørgsmål om projektorer

Hvad er vigtigt at se efter ved en projektor?

Når du vælger projekter er det en vigtig ting at de efter dens levetid, throw afstand, opløsning, lumen og projektor type hvis du går op i hvilken teknologi den er lavet med, om det er LCD, DLP, LED eller laser.

Kan man se film med en projektor?

Med en projektor kan du se film, enten via direkte kablet tilkobling til en enhed som en computer, dvd afspiller, Blu Ray afspiller, telefon, tablet osv., eller ved at streame via Wi-Fi forbindelse eller caste til en Chromecast som tilsluttes til projektoren.

Kan man streame til en projektor?

Du kan streame til en projektor på et par forskellige måder, enten ved at sætte en Chromecast til din projektor og caste den vej igennem fra en enhed som, smartphone, tablet eller computer eller ved at projektoren understøtter Wi-Fi.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg