Billede af radiator taget af avXperten

Alt om Radiatorer » Komplet Guide + 3 Pengespare Tips

Er du på udkig efter en radiator til de kolde måneder? Så følg med i indlægget her hvor jeg vil forsøge at gøre dig klogere på de forskellige radiatorer, så du ved hvad du skal kigge efter.

Hvordan virker en radiator? En radiator er en varmekilde som bruges til at afgive varme i et rum. Radiatorerne er bygget af metal og afgiver varme oftest via vand eller strøm. Der findes flere forskellige typer af radiatorer og de fungerer forskelligt afhængigt af typen.

Hvis du vil vide mere om radiatorer, så følg med længere nede hvor jeg bl.a. vil forklare hvordan en radiator fungerer. Derudover vil jeg også give tips til hvordan man kan spare lidt penge på sin radiatorer.

Hvorfor bruger vi radiatorer?

En radiator er en form for varmekilde som bruges til at varme et rum op med. Langt de fleste ældre huse i dag har stadig en form for radiator, som oftest er placeret under vinduet.

Radiatoren er bygget af metal da det er bedst til at holde på varmen og videreføre den ud i rummet.

Det er de færreste nybyggede huse i dag som har radiatorer, da de nybyggede huse er så godt isoleret og oftest har gulvvarme, så har det ikke været nødvendigt med radiatorer.

Derfor ser man oftere radiatorer i ældre huse og boliger, hvor det ikke har været muligt at installere gulvvarme.

Hvor kommer vand til radiatoren fra?

De fleste radiatorer kræver vand for at kunne opvarme boligen. Hvor vandet kommer fra afhænger af hvor man bor og hvilken kilde det er fra.

Ca. 65% af de danske boliger har mulighed for at få deres varme fra et fjernvarmeanlæg.

Fjernvarme og varmepumper er de meste miljøvenlige og billigste måder at opvarme sit hjem på.

Fjernvarmeanlægget pumper varm vand ud til boligerne og er den varme vand som man bruger i badet osv. Når vandet bliver afkølet så sendes det retur til anlægget.

Her bliver det afkølet vand varmet op igen via. forbrænding af skrald og andre metoder, hvorefter det så igen bliver sendt ud i boligerne.

Hvis du er interesseret i at vide mere om fjernvarme, så har jeg skrevet et helt indlæg om det, som du kan læse ved at klikke her.

Har man ikke fjernvarme, bruges i stedet mere gammeldags metoder, som fx at have et fyr i bygningen, som typisk kører på olie eller andre forældede brændstofsmetoder.

3 forskellige typer af radiatorer

Når man snakker om radiatorer så tænker de fleste nok på dem man har i hjemmet. Udover dem så findes der også andre former for radiatorer.

Du kan herunder læse mere om de forskellige radiatorer, udover dem som bruger vand som vi kender fra de fleste boliger.

Konvektions elradiatoren

En konvektions elradiator afgiver den varme luft ved at tage den kolde luft fra gulvet og opvarme den igen i radiatoren.

Når luft bliver opvarmet vil den stige til vejrs og automatisk skubbe den kolde luft ned mod gulvet. Det er her at den kolde luft ryger op i elradiatoren igen og bliver til er cirkulation.

Elradiatoren bruger udelukkende den kolde luft til at afgive den varme luft. Derfor vil den ikke tage den varme luft og genopvarme den til ingen nytte.

Derfor kan man spare lidt penge ved en konvektions elradiator, da den ikke konstant kører og varmer luften, som de gamle radiatorer gør.

Olieradiatoren

En olieradiator er fyldt med olie som bruges til opvarmning. Olien i olieradiatoren bliver ikke brugt som brændstof, men brugt som kilden til opvarmningen.

Når olien bliver opvarmet så afgiver den varme, som via en el-patron i olieradiatoren kan videreføre ud i olieradiatorens lameller som skaber den varme luft.

Derfor skal man ikke påfylde olie i olieradiatoren for at den fungerer. Den skal bare kobles til et stikkontakt, da den bruger strøm som ressource.

Olie kan have en høj temperatur og holder godt på varmen, derfor er det en god varmekilde og kræver heller ikke meget energi.

Smart Home radiatoren

Smart Home radiatoren er ikke så anderledes i forhold til de andre radiatorer med hensyn til. Ydeevne. Den er blot mere praktisk end de andre med dens mange funktioner.

Med Smart Home radiatoren kan du fra din smartphone, styre en helt masse praktiske ting uden at være i nærheden af radiatoren.

Du kan f.eks. styre temperaturen direkte fra din smartphone og tænde radiatoren et par timer før du kommer hjem så rummet er opvarmet inden.

Derudover kan du også lave faste tidsplaner, så den tænder og slukker efter bestemte tidspunkter.

Med Smart Home kan du koble den til Google Home og Amazon Alexa for at styre den med din stemme.

3 tips til at spare penge på dine radiatorer

Man forbinder ofte radiatorer med ekstra høje varmeregninger osv. Der findes dog nogle få tips til hvordan man kan spare lidt penge på sine radiatorer.

Herunder er der præsenteret et par tips, som kan hjælpe dig med at spare lidt på varmeregningen.

#1 Sluk radiatorerne når der luftes ud - det kan betale sig!

Det er vigtigt at lufte lidt ud i hjemmet en gang imellem, da det gavner indeklimaet i hjemmet.

Når der luftes ud så er det vigtigt at slukke for radiatorerne, så de ikke går på overarbejde, imens man lufter ud.

Mange tænker at det ikke skader at efterlade radiatorerne tændte, imens man lige lufter ud i et par minutter, men det koster faktisk mere end man tror.

Når man lufter ud så slipper man også den varme luft ud, som radiatorerne har arbejdet hårdt for at skabe.

Derfor bør man lufte ud i kortere tid men dog oftere, så alt den varme luft ikke slipper ud på en gang og radiatorerne ikke kommer på overarbejde og bruger mere energi.

#2 Tænd for alle radiatorer, fremfor kun nogle af dem

Det lyder måske åndssvagt og modsigende men der er faktisk en god grund til, hvorfor du burde at have alle dine radiatorer tændt fremfor kun et par af dem.

Det kan betale sig at have alle sine radiatorer stående på et lavt temperatur for at opvarme hele huset, frem for at have en eller to tændt på et højere temperatur.

Hvis du ikke har dem alle tændte, så vil den varme luft fra de tændte søge ind i de køligere værelser og de tændte radiatorer vil derfor arbejde hårdere for at skabe mere varme til værelset, som bare slipper ud i de andre værelser.

Jo hårdere de arbejder, jo mere energi bruger de hvilket også vil koste dig mere. Derfor burde man i stedet tænde for alle radiatorerne og lade dem stå på samme temperatur.

Når du tænder alle radiatorerne i hjemmet og har dem på en lav temperatur, så undgår man også fugtskader i de kolde måneder.

#3 Skru ned for varmen når der kommer gæster

Mange mennesker i et rum afleder automatisk varme, derfor er der penge at spare ved at skrue ned for sine radiatorer, når man ved at der kommer gæster på besøg.

Udnyt varmen fra de mange mennesker i samme rum for at spare lidt penge.

På den måde sikrer man også at gæsterne ikke får det for varmt og lukker op for vinduerne, så varmen kan slippe ud og radiatorerne skal dermed genopvarme rummet igen.

5 Smarte funktioner på radiatorerne

Da der findes mange forskellige radiatorer, så findes der også mange forskellige funktioner til hver radiatorer. Læs mere om de smarte funktioner forneden.

#1 - Timer

Timerfunktionen er praktisk da den gøre det muligt for dig at indstille radiatoren til at slukke automatisk efter X antal timer eller på et bestemt tidspunkt.

Det gør at du ikke skal minde dig selv om at slukke radiatoren på et givent tidspunkt.

Nogle timer er endda så smarte at man kan indstille den til at tænde radiatoren efter et bestemt tidspunkt.

#2 - Overophedningsbeskyttelse

Denne funktion sikrer at din radiator ikke bliver overophedet, når den arbejder hårdt for at opvarme luften.

Den er især god at have hvis man ofte har sine radiatorer sat på den høje temperatur og kan høre hvor kraftig den kører. Så er det rart at vide at sine radiatorer er overophedningbeskyttet.

Langt de fleste radiatorer i dag sælges med overophedningsbeskyttelse, så det skal man heldigvis ikke bekymre sig om.

#3 - Termostat

De fleste radiatorer har en form for termostat, der gør at du selv kan bestemme hvilket temperatur eller niveau radiatorerne skal stå på.

Termostaterne kan være de klassiske som man drejer på med tallene fra 1-5 osv, ellers også kan man kontrollere det via knapper eller endda en touchskærm.

#4 - Fjernbetjening

Med fjernbetjeningen kan du styre radiatoren uden at være fysisk i nærheden af den. Dog skal man stadig være inden for en bestemt rækkevidde, for at fjernbetjeningen virker.

Fjernbetjeningen medfølger oftest når det er man køber en elradiator. Med fjernbetjeningen kan man f.eks. tænde og slukke radiatoren og indstille temperaturen.

Med fjernbetjeningen kan man styre radiatoren fra en vidst afstand, men ikke så langt en afstand som man kan med Smart Home radiatoren.

#5 - Væltebeskyttelse

Denne funktion er relevant for radiatorer, som ikke er fastmonteret på væggen. Disse radiatorer har ofte føddere eller hjul, som gøre det let at transportere rundt med.

Væltebeskyttelen gør at radiatorerne er svære at vælte, hvilket kunne ske hvis man f.eks. gik ind i dem eller væltede ned over dem.

Nogle væltebeskyttelser sørger også for at slukke radiatoren hvis den bliver væltet.

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan sparer jeg penge på radiatorer?

Hvis man gerne vil spare penge på sine radiatorer, så bør man tænde dem alle og indstille dem på en lav temperatur, fremfor kun at tænde et par stykker af dem på en høj temperatur. Grunden til dette er at de kræver meget mere energi for at kunne nå en højere temperatur. Derfor kan man spare lidt penge ved at have have alle radiatorerne til at opvarme hjemmet fremfor kun et par stykker af dem på høj ydeevne.

Kan man selv skifte radiator?

Det er muligt at udskifte radiatorerne selv, dog er der få ting som man skal være opmærksom på. Det er en god idé at tjekke op på om sit forsikringsselskab dækker skader som vandskader, da radiatoren kan være utæt og efterlade vandskader. Det er ikke altid at forsikringsselskabet vil dække det.

Hvad koster det at skifte radiator?

For at skifte en radiator så skal man have en professionelt ud. VVS’er er blandt de fagfolk som kan håndtere opgaven. Prisen afhænger af VVS’en timepris og hvor meget radiatoren koster. En ny radiator kan koste mellem 1.000 - 1.500 kr.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg