RAM Til PC » Sådan Vælger du Rigtigt Første gang (Guide)

RAM findes i alle computere, men er alligevel en ting mange ikke helt forstår.

I dette indlæg vil jeg forklare hvordan RAM virker, hvad du skal være opmærksom på, når du køber ekstra RAM til din computer, samt hvor mange RAM du egentlig kunne have brug for i din computer.

Passer alle slags RAM på min computer? Når du skal købe nyt RAM til din computer, kan du ikke bare købe hvilken som helst. RAM skal være kompatibel med de andre komponenter i din computer, som eksempelvis den socket i dit bundkort/motherboard den skal sidde i. Derudover skal du sikrer dig at du har nok RAM til de processer du ønsker at køre.

Hvis du vil vide meget mere om RAM, hvilke RAM der passer i din computer og hvordan du ser hvilket RAM der allerede er i din computer, så læs med herunder.

Sådan fungerer RAM

RAM er en forkortelse for Random Access Memory, og er et vigtigt komponent i computeren.

Når du bruger din computer, bliver dataen gemt i RAM'en, hvorfra det så hurtigt kan tilgås igen. Det vil sige, at det er din RAM, der tillader dig at skifte mellem forskellige tabs i din browser, uden at der er loading tid.

Hvis du vil læse meget mere om hvordan RAM helt præcist fungerer i din computer, så kan du mit blogindlæg “Alt om RAM » Lær om DDR4, DDR5 og MHz”, hvor det bliver forklaret meget mere dybdegående.

Hvilke RAM passer til min Computer?

Når man skal vælge RAM til sin computer, er det vigtigt at være opmærksom på kompatibiliteten. Det RAM du køber skal nemlig passe til de andre komponenter i din computer.

Den nemmeste måde at finde ud af hvilke RAM der kan bruges i din computer, er ved at tjekke dit motherboards memory QVL liste.

QVL er en forkortelse for Qualified Vendor List. Dette er en liste hvor du kan se hvilke komponenter der er kompatible med dit motherboard. Dette gælder ikke kun RAM, men du kan her også se hvilke andre komponenter der er kompatible med motherboardet.

Måden du finder denne liste på er ved at finde ud af hvad dit motherboard hedder. Herefter går du til producentens hjemmeside, og kigger efter en side der hedder “Memory QVL” eller “RAM support list”.

Når du har fundet denne side, vil du kunne finde dit motherboard, og dermed finde ud af, hvilke RAM der er kompatible med motherboardet.

Hvor meget RAM har man brug for?

Hvor mange RAM du har brug for afhænger meget af, hvad du bruger din computer til. Dette er også noget der udvikler sig meget med tiden, eftersom applikationer bliver mere og mere krævende med udviklingen af teknologier.

Det er derfor svært at sige præcis hvor mange RAM du skal bruge til i din computer, men der er alligevel en grundlinje der kan fortælle dig omtrent hvor mange RAM du har brug for i din computer.

Herunder vil der være listet hvor mange RAM du skal have i din computer, alt efter hvad du skal bruge den til:

  • 4 GB - 4 GB RAM kan være tilstrækkeligt til simple opgaver, som eksempelvis tekstbehandling og internet browsing. Med 4 GB, skal du dog være opmærksom på at du ikke skal have for mange tabs åbne på en gang, computeren vil blive progressivt langsommere, jo mere der er åbent.
  • 8 GB - 8 GB vil være optimalt hvis de primære ting computeren skal bruges til er tekstbehandling og internet browsing. Du kan med 8 GB også bruge diverse applikationer, som ikke er for krævende, eksempelvis mindre krævende spil.
  • 16 GB - 16 GB egner sig til større spreadsheet og office opgaver. Derudover vil dette også kunne bruges til normal gaming.
  • 32 GB - 32 GB er det optimale, at have hvis man skal bruge sin computer til gaming. Derudover vil 32 GB også være nødvendigt, hvis man arbejder professionelt med meget krævende applikationer, såsom videoredigering.
  • 64 og 128 GB - 64 og 128 GB, er for dig der vil have det bedste af det bedste. Dette vil være den optimale størrelse, hvis du vil have den bedst mulige spiloplevelse når du gamer. Derudover vil det også være optimalt til professionelt arbejder med krævende applikationer, såsom videoredigering.

Man skal dog fortsat være opmærksom på, at dette kun er vejledende, og ikke kan definere enhver situation, samt at udviklingen af nye teknologier kan lave ændringer i, hvor mange RAM man skal bruge til diverse ting.

Sådan ser du hvilken RAM der er i din PC

Hvis du ikke i forvejen ved, hvor meget RAM du har i din computer, så kan det være en god ide at finde ud af.

Herunder vil der være en guide til at finde ud af hvor mange RAM du har i din computer:

  1. Det første du skal gøre, er at trykke på knapperne “ctrl”, “alt” og “delete”. Dette vil åbne en skærm der ligner denne.
  2. Når du har fået en skærm der ligner den ovenstående, så trykker du på “Jobliste”, så du får en skærm der ligner denne.
  3. Når du har fået “Joblisten” frem, så skal du trykke på ydeevne, så dette kommer frem på din skærm.
  4. Når din skærm ligner det ovenstående billede, skal du trykke på “hukommelse”, hvorefter du vil få en skærm der ligner dette.
  5. På denne side vil du kunne se hvor alle specifikationerne om dine RAM. Du vil blandt andet kunne se hvor mange af dine RAM der i øjeblikket er i brug, samt hvor mange der er tilgængelige. I den røde firkant, vil det være muligt at se det antal RAM, du har i din computer.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg