RTX vs GTX » Hvad er bedst til dig? Få svar her! (Guide)

Står du og skal bruge et nyt grafikkort, og er i tvivl om du vil have et RTX eller GTX grafikkort?

I dette indlæg vil jeg forklare dig forskellene mellem GTX og RTX grafikkort, så du kan finde ud af hvilket grafikkort der passer dine behov bedst.

Hvad er forskellen mellem GTX og RTX? Den store forskel på GTX og RTX grafikkortene er ray tracing. Dette findes i RTX grafikkortene og giver en bedre gengivelse af lys og skygger, hvilket kan give en bedre grafisk oplevelse når du spiller. RTX kortene bruger også DLSS, som kan give en bedre FPS i spil via AI.

Vil du vide meget mere om GTX og RTX grafikkortene, så læs med herunder, hvor jeg gennemgår de forskellige specifikationer du kan finde i de forskellige kort, samt hvad der separere de to forskellige typer.

Hvad er GTX?

GTX er en forkortelse for Giga Texel Shader eXtreme. Denne serie af grafikkort blev introduceret i 2008.

GTX serien indeholder mange forskellige grafikkort, og derfor er der også stor forskel på ydeevnen i de forskellige GTX grafikkort.

GTX serien er blevet lavet til gamere, samt folk der arbejder med applikationer, som kræver en vis ydeevne, men ønsker et grafikkort til en overkommelig pris.

Selvom GTX serien er en ældre serie, er det stadig grafikkort med en høj ydeevne, som kan køre de fleste spil med en høj grafik, mens spillet kører hurtigt og flydende.

GTX serien er generelt mere prisvenlige i forhold til den nyere RTX serie.

Hvad er RTX?

RTX er en forkortelse for Ray-Tracing Texel eXtreme. Denne serie af grafikkort blev introduceret i 2018.

RTX serien er nyere end GTX serien, og derfor har disse grafikkort også en bedre ydeevne, på langt de fleste punkter, som b.la. clock speed og memory speed.

RTX serien er blevet lavet til gamere, samt folk der arbejder med applikationer, som er kræver en høj ydeevne, heriblandt spiludvikling og videoredigering.

RTX serien er grundet dens højere ydeevne også meget dyrere i forhold til den ældre GTX serie.

Den bedre ydeevne i RTX grafikkortene, er blandt andet på grund af de nye teknologier der er blevet udviklet af Nvidia. 

Disse nye teknologier er ray tracing og DLSS, og samlet set kalder Nvidia ofte disse for “RTX” i deres software.

Hvad er ray tracing?

Ray tracing er en teknologi, som bliver brugt til at skabe realistisk lys og refleksioner.

Teknologien genskaber hvordan lys og refleksioner udfolder sig når det interagerer med andre ting og overflader, ligesom vi ser det i den virkelige verden. På denne måde får man mere præcise og realistiske billeder.

Normalt vil grafikken være generet ved brug af rasterisering, hvilket vil sige man konverterer 3D modeller om til 2D billeder. Ved rasterisering er det ikke muligt at skabe den præcise måde lys og refleksioner udfolder sig på, som man kan ved ray tracing.

Hvad er DLSS?

DLSS er en forkortelse af Deep learning super sampling. Dette er en teknologi der forøger dine frames per second, også kendt som FPS, som gør indholdet på din skærm mere “flydende”.

Måden det virker på, er at den tager hvert billede og analyserer det, for at finde ud af hvilke dele af billedet der er vigtigst, samt hvad der er mindre vigtigt.

Ud fra denne analyse kommer det vigtigste af billedet i en højere opløsning, mens de mindre vigtige dele kommer i en lavere opløsning. Effekten af dette bliver, at man kan få flere frames per second.

Eksempelvis kan du via DLSS render dine billeder i dine spil ved en 1080 opløsning, som giver højere FPS grundet at det ikke kræver så meget af dit grafikkort.

Dernæst opskalerer DLSS billederne, og får dem til at ligne reelle 4K billeder, uden at det kræver ligeså meget af dit grafikkort.

De væsentligste forskelle mellem GTX og RTX

Hvis du skal vælge i mellem at RTX og GTX grafikkortene, det vigtigt at overveje hvad du skal bruge grafikkortet til. RTX grafikkortet har nogle funktioner du ikke finder i GTX grafikkortet, så du skal overveje om dette er funktioner du kommer til at bruge.

Herunder kan du se de væsentligste forskelle mellem GTX og RTX grafikkort fra Nvidia:

  • RTX har Ray Tracing, hvilket GTX ikke har. Ray Tracing er en af de største salgspunkter for de populære RTX kort, og giver oftest en fantastisk spiloplevelse.
  • RTX har DLSS, hvilket GTX ikke har. DLSS sikrer en højere FPS i spil via AI, og er dermed utrolig attraktiv blandt gamere.
  • Prisen på RTX er høj, mens GTX er mere prisvenlig. Hvis du ikke spiller de helt krævende spil, er GTX ofte et perfekt alternativ, og kan spare dig en god mængde penge typisk.
  • RTX bruger mere strøm end GTX. De nyeste RTX kort bruger ofte mange gange mere strøm end GTX kortene, og er dermed også dyrere i drift.
  • RTX kræver et bedre kølesystem end GTX. Grundet den høje ydeevne i RTX kortene, bliver de ofte utrolig varme, og kan kræve et mere avanceret og dyrt kølesystem i din computer.

Helt overordnet er RTX grafikkortene bedre til især gaming end GTX grafikkortene. Dog er det værd at overveje om man har brug for de funktioner som RTX tilbyder, da man i GTX også får et godt grafikkort, samtidig med at man kan spare en gode del, da de er billigere end RTX.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg