Billede af tastatur taget af avXperten

Sådan arbejder du ved tastaturet - uden skader

Arbejder du meget ved tastaturet hver dag, så er det en god ide at være opmærksom på de gener det kan forårsage hvis du ikke sidder rigtigt og ikke har det rigtige udstyr til arbejdet.

Hvor bordet, stolen og skærmen er vigtige både vedrørende placering og indstilling, så er tastatur og mus lige så vigtige.

Læs med her i indlægget hvor vi guider dig til bedre arbejdes positioner, så du skåner din krop bedst muligt.

Sådan sidder du korrekt ved tastaturet

Skriver du meget, så er det vigtigt at du har et tastatur der passer til dig. 

Om det skal være ergonomisk, stort, småt, højt eller lavt, der er utroligt mange forskellige typer at vælge imellem.

Den bedste arbejdsstilling er den der får dig til at slappe af. 

Sidder du og spænder fordi du sidder forkert af den ene eller anden grund, så får du ondt og vil til sidst kunne risikere at det gør skade på din krop.

En forkert arbejdsstilling kan forårsage smerter i hænder, håndled, underarme, skuldre og nakke. 

Spændingshovedpiner er også en del af dette scenarie, og det er svært at klare dit arbejde til daglig, hvis du får ondt af det.

Nu er vi jo alle sammen forskelligt indrettet og derfor er det svært at finde et arbejdes set up der passer til alle. 

Derfor bør din arbejdsplads kunne justeres efter dig, og ikke omvendt.

Et bord der kan justeres trinløst i højden er første skridt på vejen. Hæve-sænkeborde er derfor ved at blive en vigtig del af arbejdspladsen i dag. 

Du burde også overveje at få et sådant bord hjemme, hvis du arbejder hjemmefra ind imellem.

Der er nemlig diverse krav, der skal overholdes omkring din arbejdsplads og det gælder også en hjemmearbejdsplads.

For at kunne sidde ordentligt ved tastaturet, skal stolen også kunne justeres, og det gælder ikke kun højden. 

Sædet bør også kunne vippe og flyttes frem og tilbage, så vel som at ryglænet også bør kunne bevæge sig, hæves og sænkes, så det passer til dig.

Også dine armlæn kan give dig en meget bedre stilling hvis de kan hæves, sænkes og vippes. 

Derudover er det meget vigtigt at sikre dig, at du kan sidde i en afslappet stilling, så du ikke lægger alt for meget pres på dine muskler og led.

For bordpladen gælder det også, at den skal være bred nok til at du kan flytte både skærm og tastatur så langt ind, at du kan hvile dine underarme på bordet.

Dine albuer må helst ikke bøje mere end halvfems grader, helst mindre og dine håndled må heller ikke bøje for meget, da det kan stoppe blodomløbet.

Håndledsstøtter

Hvis det især er dine håndled og arme der bliver belastede, når du sidder ved tastaturet, så kan det være at du bør overveje håndledsstøtter.

Håndledsstøtte er en form for pude til dine håndled, så de er lavet i et blødere materiale som skum eller gel, som er blevet pakket ind i et stof betræk.

Disse håndledsstøtter kan ligges op parallelt med tastaturet så det giver en god ergonomisk effekt til dine håndled når du skriver på tastaturet.

Det tager altså lidt af belastningen af dine håndled, da de ikke kommer til at ligge i en dårlig vinkel på bordet og tastaturet.

Du kan også få håndledsstøtter som du kan bruge i forbindelse med din mus, så du heller ikke belaster din hånd når du bruger musen.

Hvad skal du være opmærksom på?

Husk også at slippe tastaturet mens du f.eks. læser en tekst igennem, i stedet for at sidde med fingrene parat til at skrive igen. 

Sørg for at holde pauser med jævne mellemrum, og lav nogle øvelser med hænder, arme, skuldre og ryg, så du ikke bliver låst fast i den samme stilling hele dagen.

Du kan med fordel lade dine arme dingle ned langs siden mens du læser, så du får slappet af i både skuldre og arme.

Selv om det kan være fristende bare at køre derudaf og så bekymre sig om de kolde, følelsesløse eller prikkende fingere bagefter, så er det slet ikke nogen god ide at blive ved indtil det gør ondt. 

Du skal helst stoppe før, tage mange små pauser, rejse dig op og gå lidt rundt. Sørg for at du ikke tilbringer 8 timer i streg foran tastaturet hver dag.

Det er også en god ide at lære tastaturgenveje at kende for de forskellige programmer du bruger. Mange af dem er ens for alle programmerne, og de forhindre at du skal bruge musen for meget. 

Hvilket tastatur er bedst?

Det er ikke et nemt spørgsmål at besvare, da vi som sagt alle er bygget forskelligt og derfor har forskellige behov.

Om du har behov for et ergonomisk tastatur, der tager højde for at du ikke skal sidde i en unaturlig stilling med dine håndled, er noget du må overveje. 

Er du i forvejen vant til almindelige tastaturer, så kan et ergonomisk tastatur være lidt svær at vende sig til, men i sidste instans kan det være gavnligt hvis du skriver meget.

Har du meget store hænder, så har du brug for et større tastatur. Har du meget små hænder, så har du brug for et mindre tastatur.

Skriver du meget på din bærbare, så kan det være en ide at få et eksternt tastatur, så du ikke skal bruge det, som regel, noget mindre tastatur på den bærbare. 

Det samme gælder musen, eller hvilket pegeværktøj du nu synes bedst om.

Der er ikke noget entydigt svar på hvilket tastatur er bedst. Det kommer an på hvordan du arbejder bedst, så du må prøve dig frem med forskellige tastaturer.

Hovedsagen er dog at du sidder ordentligt og ikke vrider dine arme skævt, håndled og skuldre for at kunne skrive ordentligt.

Nogle synes bedst om trådløse tastaturer, fordi de kan flyttes uafhængigt af hvor computeren står, mens andre sværger til kablede tastaturer. 

Det er som sådan en smagssag og der er både fordele og ulemper ved begge versioner. 

Konklusion

For at opsummere, så skal du have en ordentlig arbejdsplads, der kan justeres efter dig. 

Du skal have et godt tastatur at arbejde med, du skal huske at holde pauser, og du skal også gerne benytte dig af diverse øvelser, der forhindre at dine muskler bliver stive og dermed forårsager dig smerter.

Slip tastaturet med jævne mellemrum, rejs dig op og gå en tur rundt i lokalet eller gå ud efter en kop kaffe. 

Skub tastaturet væk hvis du læser en tekst igennem og sæt kun fingrene på tasterne hvis du reelt skal skrive noget.

Varier din arbejdsstilling ved at stå op hvis dit bord tillader det, flyt gerne på tastaturet ind imellem så det ikke står i samme position hele tiden, og benyt dig eventuelt af elektroniske påmindelser for at overholde pauserne.

I sidste ende er det op til dig hvor meget tid du bruger foran tastaturet. Tag vare på dig selv og sørg for at forebygge skader ved at følge rådene i denne artikel.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg