Seniorer og sikkerhed på nettet

Seniorer og sikkerhed på nettet

baseret på 0 bedømmelser

Efterhånden er en stor del af de danske seniorer kommet på nettet på den ene eller den anden måde. Ifølge statistikker er kun 19% endnu ikke kommet på nettet, og det er også en stor mundfuld at skulle forholde sig til, når det drejer sig om så ny teknologi.

Yngre generationer er vokset op med computere og internettet, så for dem er det ret naturligt at bruge de muligheder begge dele tilbyder. Det er straks lidt mere besværligt, når man ikke er vokset op med det.

Det største problem de fleste internetbrugere har i dag, er sikkerheden. Der er mange ting at forholde sig til når det gælder internet sikkerhed, men der er nogle få gængse regler man kan rette sig efter for at undgå de værste problemer.

Fordele og ulemper

Der er mange fordele ved at bruge nettet og mange af disse fordele er lidt blevet hevet ned over hovedet på folk, der måske ikke har så meget forstand på den digitale verden.

Men de er afgjort fordele, hvis man får den rette vejledning og dermed kan færdes trygt på nettet uden at skulle være bange for at komme i problemer. 

Hvad kan nettet bruges til?

I Danmark foregår meget af vores kommunikation med det offentlige via e-mail og hjemmesider i dag, og derfor er det en god ide at sætte sig ind i, hvad man skal vide for at kunne navigere både e-mail og hjemmesider uden de store problemer.

Man kan bruge nettet til bl.a.:

  • Kontakt til banken
  • Kontakt til Skat
  • Kontakt til kommunen
  • Kontakt til lægen
  • Finde relevante oplysninger om rejser, både indenrigs og udenrigs
  • Holde kontakt med børn og børnebørn
  • Deltage i kulturelle og sociale aktiviteter
  • Og meget mere

Hvad enten man bruger en computer eller en smart mobil telefon, så kan man få informationer om næsten hvad som helst på nettet. Man skal blot forholde sig lidt kritisk til de sider hvor man finder informationerne, og samtidig er det en god ide at lære at søge efter informationer om de sider man vil benytte. 

Hold kontakten med venner og familie

hold kontakten

Hvad enten man bruger tale, video eller tekst, så er der uanede måder man kan holde kontakten ved lige med venner og familie, der måske ikke lige bor i nærheden.

Tjenester som Skype, Apple Facetime, Google Voice og Facebook Messenger er nogle af de måder man kan holder kontakten til sine kære med.

Skype kan både bruges til telefonsamtale, skriftlige samtaler og videosamtaler. Apple Facetime og Google Voice er til videosamtaler, men kan også bruges som telefon, og Facebook Messenger er mest tekstbaseret.

Alle fire har apps, der kan installeres på en smartphone.

Facebook er nok en af de nemmeste måder at holde kontakten på, da man kan fortælle om sin dag uden at det nødvendigvis kommer ud til hele verden. 

Tips til sikker brug af disse apps

Kodeord

sikker kodeord

Kodeord skal helst være lange og komplicerede. Det er en god ide at finde på et kodeord der ikke giver mening for andre, så derfor er kodeord som f.eks. barnebarnets navn og fødselsår ikke en god ide.

En forkortelse af en sætning der siger en noget kunne f.eks. være en ide. F.eks. kan man benytte en sætning som ”Søren mit barnebarn går i 7. klasse” og så korte det ned til ”Smbgi7K”.

Kodeord skal helst bestå af store og små bogstaver og tal, og helst også tegn hvis det er muligt. Sørger man for at have et kodeord på minimum 8 karakterer, så er man kommet langt med sikkerheden.

Sikkerhed på f.eks. Facebook

Der verserer mange historier om Facebooks sikkerhed, som ikke alle er lige heldige, men hvis man sørger for at kun give dem, man har i sin liste af venner adgang til sin side, så kan det ikke gå helt galt.

Man kan lave lister (en form for telefonbog) over hvem man vil give adgang og kan så vælge kun at give dem adgang til at læse hvad man skriver på Facebook. På den måde kan man dele sine opslag med familie og venner, uden at resten af verden bliver indblandet.

Man kan også bestemme hvem andre må dele ens opslag med. Så hvis man f.eks. laver et opslag som barnebarnet så deler videre, så kan man stadig selv bestemme om det kan deles og i så tilfælde med hvem.

Det er overordnet en god ide at læse reglerne og lære programmet/appen at kende før man kaster sig ud i at bruge det. 

Overvej hvad du slår op på nettet

Uanset om man kommenterer på andres opslag eller selv laver opslag, som andre kan kommentere på, så være varsom med de informationer der lægges ud til offentlig skue. Dette gælder også billeder.

Tænk over om det er noget du kan stå ved og om det er noget der helt reelt vedrører andre. Hvis det er noget der kan komme til at skabe splid, så overveje det én gang til før du trykker på send knappen. 

Spam og uønskede mails

uønskede mails

Desværre kan man ikke helt blive fri for det der kaldes spam, hvilket generelt er reklamer man får ind på mail. Hvis man giver sin e-mailadresse ud til andre, så kan man næsten ikke undgå det.

De fleste mail programmer i dag har spam-filtre, som opfanger noget af det og fjerne det fra indbakken. Disse spam-mails lægges i en separat folder, hvor man så kan gennemgå dem ved lejlighed. Nogle gange kan mails man gerne vil have nemlig lande i spam-folderen, og nogle gange smutter der mail igennem filtret, som man helst vil være foruden.

Men man skal forholde sig kritisk til mails man modtager fra afsendere man ikke kender. Specielt hvis de indeholder links og opfordre til at man klikker på dem.

Som en hovedregel er det altid bedst ikke at klikke på links i mails man har modtaget fra andre. Selv om man kender afsenderen, så kan det stadig være forbundet med problemer, hvis vedkommendes computer er blevet inficeret med en virus.

Er man i tvivl, kan man altid kontakte afsenderen for at få klarlagt om a) mailen kommer fra vedkommende og b) om de har sendt et link med til hvad det så end måtte være.

Det samme gælder hvis man modtager mail fra banken, Skat og andre offentlige instanser. Som en hovedregel vil ingen offentlige instanser sende mail med links man skal klikke på for at komme videre.

Hvis man modtager en mail fra f.eks. banken, hvor der står at man skal opdatere sine informationer ved at klikke på linket, så kan man være helt sikker på, at det er en ondsindet mail, der har til formål at franarre én informationer vedr. konto oplysninger osv.

Banken og Skat, f.eks. vil allerhøjest sende en mail med information om, at der ligger dokumenter eller beskeder hos enten banken eller Skat eller i e-Boks, som man skal tage stilling til. 

Trusler og ubehagelige beskeder

Modtager man trusler, grimme beskeder eller anden form for ubehageligheder enten på mail eller sociale medier så som Facebook, så er det bedst ikke at svare på dem.

Hvis dette ikke hjælper og afsenderen bliver ved, så kan det være en god ide at gribe fat i enten administratoren for den sociale medie side ved at anmelde vedkommende, eller, hvis det er per mail og det er beskeder der gør en bange eller utryg, så få fat i politiet.

Det er ulovligt at forfølge andre, også på nettet, og den bedste måde at håndtere det på er at få hjælp. 

Svindel

online svindel

Desværre er det i dag ret udbredt med svindel-mail, som kan forårsage mange problemer. Derfor er det en god ide at passe ekstra på, hvis man modtager mail der vedrører penge man skylder, at ens computer er inficeret med virus eller at ens nærmeste er i pengeproblemer.

Virusinfektioner af computeren sker som oftest fordi man er kommet til at klikke på et link i en mail, som så har åbnet eller installeret et program, der giver andre adgang til ens computer.

Modtager man f.eks. en mail der rykker for en betaling man ikke genkender, eller en mail der påstår at ens informationer er blevet misbrugt og at man derfor skal klikke på linket i mailen for at få opklaret dette, så er det som regel en eller anden form for svindel, der kan have grimme konsekvenser.

Det der kaldes ransomeware er meget fremme i øjeblikket, og det går simpelthen ud på, at ens computer bliver inficeret med et program, der låser alle ens filer (læs: krypterer dem), så man ikke længere kan åbne dem. Derefter vil man få besked om at skulle indbetale penge på en konto for at få krypteringsnøglen, der kan låse op for det hele igen.

Desværre er det som regel ensbetydende med at man har mistet sine dokumenter, da afpresserne sandsynligvis ikke vil aflevere krypteringsnøglen og i stedet afkræver flere penge.

Sådanne angreb skal meldes til politiet, og man skal under ingen omstændigheder betale pengene.

Det kan godt betale sig at være agtpågivende. Hvis den mail man modtager er skrevet på dårligt dansk, så kan man være forvisset om, at det er en svindel-mail. Det bedste at gøre er at slette den.

Er man det mindste i tvivl om mailens rigtighed, så er den bedste måde at håndtere det på at ringe til den afsender den kommer fra for at høre om det er rigtigt at de har sendt mailen ud. Brug dog aldrig telefonnumre der er oplyst i selve mailen, men søg på nettet og find telefonnummeret der.

Får man en opringning fra f.eks. Microsoft, hvor det påstås at ens computer er inficeret med virus og at de vil guide en igennem en rensning, så læg røret på med det samme. Hverken Microsoft eller andre store computer selskaber har tid og kapacitet til at henvende sig til enkelte brugere. Det er svindel. 

Indkøb på nettet

handel på nettet

Der er et hav af forretninger på nettet, hvor man kan købe alt muligt, og det kan være fristende at falde for nogle rigtig gode tilbud, men her gælder det også om at være opmærksom på hvordan siden er indrettet og hvilke sikkerhedsforanstaltninger de har.

Sider fra store danske selskaber som man kender kan man generelt godt være tryg ved. Forretningsnavne man kender er der heller ikke de store problemer ved. Det er mere hvis det gælder forretninger man ikke kender.

Det kan altid betale sig at søge på navnet og se hvad andre har at sige om dem. Til en vis grad kan man også benytte sig af Trustpilot.dk, hvor brugere kan anmelde online forretninger. Har en forretning overvejende dårlige anmeldelser, så er det oftest bedst ikke at benytte dem. Generelt kommer man langt med lige at tænke sig om en ekstra gang og bruge sin sunde fornuft. 

Brug antivirusprogrammer

Man skal sikre sig bedst muligt, og sørge for at have så meget beskyttelse som muligt. Et antivirusprogram er ret vigtigt.

Samtidig er der også mange andre tiltag, der kan sikre ens færden på nettet. De fleste computere i dag kommer med det hele installeret og man får som regel et par måneder gratis på sikkerheden.

Man skal dog betale for det for fremtiden. Hvis man ikke ved hvordan man skal håndtere det, så er der altid hjælp at hente. Har man familie, eller venner der ved mere om computere og sikkerhed, så kan man med fordel bede dem om hjælp.

Ellers er der mange firmaer, der er specialiseret i at hjælpe med at sikre ens computer.

Overordnet er det bedst at tage det hele med et gran salt og være opmærksom på de sider man benytter eller de mail man får.

Vil du vide mere om sikkerhed?

Læs vores blogindlæg her: 5 råd til sikker netsurfing

Er du i tvivl om,hvordan du laver en sikker adgangskode? Så læs vores blogindlæg: Lær at lave en adgangskode, som er sikker.

Hos avXperten har vi blandt andet elektronisk udstyr, som kan bruges til at få et mere sikkert hjem. Find det her: Sikkerhed - eller her: Smart Home Sikkerhed

Vi har iøvrigt også mobiltelefoner, som er lavet decideret til seniorerer. Se vores udvalg her: Senior Mobil

Skriv en kommentar
E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg
Over 11.500
Varer på lager
Robotstyrede priser
Sikrer dig en god pris
30 dages returret
Vi hjælper altid!
Dag-til-dag levering
Alle hverdage, året rundt
E-mærket
Godkendt siden 2007