Billede af kamera taget af avXperten

Alt om Spejlreflekskamera (DSLR) - Snart uddød teknologi?

Spejlreflekskameraet er ikke nogen ny teknologi på markedet, og markedet for spejlreflekskamera har det sidste stykke tid oplevet problemer med at få solgt deres kamera.

I dette indlæg vil jeg fortælle dig om, hvad et spejlreflekskamera er og, samt forklare hvorfor spejlreflekskameraet snart kan være en uddød teknologi.

Hvad er et Spejlreflekskamera? Et spejlreflekskamera, også kendt som DSLR (Digital Single Lens Reflex) er et kamera, der virker med et system af spejle og prismer. Når du tager billeder med et spejlreflekskamera igennem kameraets søger, ser du direkte gennem linsen via et spejlarrangement, hvoraf navnet ‘spejlrefleks’ også kommer fra.

Hvis du vil vide mere om spejlreflekskameraer, og hvorfor det måske snart kan være en uddød teknologi, så læs videre herunder.

Hvad er et spejlreflekskamera?

Spejlreflekskamera, også kalder for DSLR som er en forkortelse for ‘Digital Single Lens Reflex’, er et digitalkamera, som bruger en digital sensor til at tage billeder.

‘Single Lens’ betyder at kameraet bruger den samme linse til at indramme billedet, fokusere samt tage selve billedet.

‘Reflex’ refererer til det system af spejle og prismer, som er inde i selve kamerahuset og objektivet/linsen, der dirigerer det lys, som kommer ind gennem linsen, hen til den optiske søger.

På den måde får du mulighed for at se, hvad du prøver at fotografere gennem søgeren eller på kameraets skærm.

Spejlreflekskameraet virker ved at du trykker på kameraets udløserknap, hvilket gør at spejlet vipper op og lukkeren åbnes.

Når lukkeren bliver åbnet, vil lyset kunne komme ind til spejlene, som leder lyset op til kameraets sensor, der skaber billedet.

Derefter vil spejlet vippe tilbage på sin oprindelige plads, hvilket gør det muligt for dig igen at se gennem dit kamera søger og tage flere billeder.

Der findes både analoge og digitale spejlreflekskamera.

Et analogt spejlreflekskamera bruger film, mens et digitalt bruger en sensor eller billedchip.

Med et digitalt spejlreflekskamera får du en skærm, hvorpå du kan skifte mellem kameraets indstillinger, komponere dine billeder og se de billeder du har taget.

4 tips til at bruge et spejlreflekskamera

Hvis du allerede har et spejlreflekskamera, eller gerne vil vide mere om, hvordan du kan bruge et spejlreflekskamera, så vil jeg herunder give dig 4 tips til, hvordan du kan bruge dit kamera.

#1 - Hvordan holder du et spejlreflekskamera

Når du skal holde dit spejlreflekskamera, er det vigtigt at holde det på en måde, hvor du minimere bevægelse så meget som muligt, hvis du bevæger dig for meget, vil det kunne resultere i billeder som er uskarpe.

De fleste spejlreflekskameraer er forholdsvis tunge, og derfor kan det være en fordel at holde kameraet med to hænder, da det kan hjælpe dig med at holde kameraet mere stabilt.

For at holde kameraet på en behagelig måde, bør du holde om kameraets håndgreb med din højre hånd, hvilket gør det muligt for dig at have en finger på udløserknappen.

Din venstre hånd bør du bruge til at holde kameraets linse, hvilket giver mere stabilitet.

Det kan være en fordel, at have dine albuer ind mod din krop, hvilket også er med til at øge stabiliteten.

I nogle tilfælde kan det være en fordel at bruge et kamerastativ, til at undgå bevægelser, hvilket vil kunne give dig skarpe billeder.

#2 - Horisontlinjen

Når du tager billeder med et spejlreflekskamera, eller et hvilket som helst andet kamera, kan det være en fordel at tjekke at horisontlinjen i billedet er lige.

En skæv horisontlinje kan være med til at ødelægge symmetrien i dit billede.

Hvis du tager et billede, hvorefter du opdager at horisontlinjen er meget skæv, kan du i de fleste billedredigeringsprogrammer rette horisontlinjen, så den bliver lige.

Hvis du vil vide mere om, hvordan du kan redigere dine billeder, kan det være nyttigt for dig at læse vores indlæg “Hvad er billedredigering? » Funktioner, formater m.m.

Du kan med fordel også bruge et kamerastativ, som kan hjælpe dig med at dit billedmotiv får en lige horisontlinje.

#3 - Eksponeringstrekanten

Eksponering er en måling af den mængde lys, som kommer ind og rammer kameraets sensor.

Det er eksponeringen som har en betydning for, hvor mørkt eller lyst dit billede bliver.

Blænde, lukkertid og ISO bliver også omtalt som eksponeringstrekanten, da det er en kombination af de tre, der har en betydning for eksponeringen på dit billede.

Hvis én af de tre øges, betyder det at du skal formindske de to andre, for at få den samme eksponering.

Ønsker du at dit billede skal være lysere, så kan du bruge et lavere blændetal, bruge en længere lukkertid eller hæve ISO-værdien.

Såfremt at du ønsker at dit billede skal være mørkere, skal bruge et højere blændetal, bruge en kortere lukkertid eller sænke ISO-værdien.

#4 - Lys

At tage billeder med dit kamera, hvad enten det er en spejlreflekskamera eller et andet kamera, så er lys en af vigtigste faktorer.

I et spejlreflekskamera er det lyset som skaber billedet, ved at blive ledt ind gennem kameraet af spejle og prismer.

Men udover at være en skabende faktor, så er lyset også vigtigt for kvaliteten af dit billede, samt hvor lyst eller mørkt motivet på billedet bliver.

En generel regel er, at det er bedste at tage billeder væk fra lyskilden, i stedet for at fotografere direkte ind i lyskilden.

Ved at fotografere væk fra lyskilden, vil et eventuelt objekt eller en person, du tager billeder af, blive oplyst af lyskilden.

Hvordan kan du passe på dit spejlreflekskamera?

Et spejlreflekskamera er forholdsvis robust, men uheldet kan stadig ske og dit kamera kan gå i stykker.

For at beskytte dit spejlreflekskameras linse, kan det være en fordel at investere i en linsehætte, samt et gennemsigtigt UV filter, som skal beskytte kameraets sensor mod solens UV stråler.

Du kan også passe på dit spejlreflekskamera ved at rengøre det, da dit kamera kan samle meget støv sammen fra dine omgivelser.

Til at rengøre dit spejlreflekskamera kan du blandt andet bruge en mikrofiberklud, som ikke vil skade glasset på dit kamera.

Det kan også være en fordel, at investere i en kamerataske til dit spejlreflekskamera, hvis du ønsker at have det med omkring.

De fleste kameratasker kommer med ekstra beskyttelse, og desuden vil du også få plads til eventuelt ekstraudstyr til dit kamera, for eksempel ekstra linser eller batterier.

Er spejlreflekskameraet snart en uddød teknologi?

Markedet for spejlreflekskameraer har oplevet problemer efter, at det Spejlløse Kamera (Mirrorless Kamera) er blevet mere og mere populært.

Spejlreflekskameraet er ikke forsvundet helt endnu, men flere og flere producenter melder ud, at de dropper deres producering af nye spejlreflekskameraer.

For eksempel har Canon meldt ud, at de vil stoppe med at producere nye spejlreflekskameraer, da de vil have fokus på at producere Spejlløse Kamera i stedet for.

På grund af den såkaldte ‘spejlløse revolution’, har der været en øget efterspørgsel efter de nye spejlløse kameraer, hvilket betyder at efterspørgslen efter spejlreflekskameraer er faldet markant.

Folk er mere interesseret i de nye spejlløse kamera, da de er lettere og mere kompakte end et spejlreflekskamera, hvilket gør det nemmere at have dem med omkring.

Hvis du stadig bruger et spejlreflekskamera, vil jeg herunder nævne tre muligheder du har med dit kamera.

  1. Udskift dit spejlreflekskamera med et Spejlløst Kamera

  2. Opgrader dit spejlreflekskamera, samt udstyret til kameraet

  3. Behold dit spejlreflekskamera

Hvis du vælger at opgradere eller beholde dit spejlreflekskamera, bør du ikke forvente at værdien af dit kamera vil stige med tiden.

Tværtimod vil værdien af dit spejlreflekskamera højst sandsynligt blive ved med at falde.

Ved at værdien på spejlreflekskamera falder, kan det give dig mulighed for at købe noget udstyr til dit kamera, som du har ønsket dig længe, da prisen måske bliver mere overkommelig.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg