Billede af stik taget af avXperten

Hvad gør Jord-stik? Skal man købe stikdåse med eller uden jord?

Forestil dig en verden uden elektricitet. I dag hvor vi har TV, DVD-afspiller, tv-bokse, mobiltelefoner, iPads, computere, printere for ikke at tale om køleskabe, frysere, vaskemaskiner osv. er det meget svært at forestille sig, hvordan man skulle klare uden elektricitet i hverdagen.

Men hvis du bruger stikdåserne forkert, kan det være farligt for både dig og din familie. Nogle stikdåser har jord og andre har ikke, og har man mange elektriske enheder er det næsten uundgåeligt, at man får brug for stikdåser med ekstra stik.

I dette indlæg vil jeg forklare, hvad jord er og hvorfor det er vigtigt, at din stikdåse har jordforbindelse.

Hvad er jord? Når en stikdåse har jord eller jordforbindelse eller jording betyder det, at den tilsluttede enhed er forbundet til jorden, hvilket beskytter dig mod at få stød. Ud over de strømførende dele i stikket går der en ledning fra din stikkontakt ud til et jordspyd eller lignende installation.

Hvis du vil vide mere om hvilke forskellige typer jord der findes, samt hvad jordstik gør, så læs videre herunder.

Hvorfor har stikdåser brug for jord?

Selvom det kan være en god idé at bruge stikdåser med jordforbindelse, behøver du ikke altid at have jordforbindelse til dine elektroniske enheder.

Det afhænger af, hvilke typer af enehder, du gerne vil tilslutte stikdåsen. Dog kan det være fordel at vælge en stikdåse med jord, selvom du ikke behøver det, for at være sikker.

Jordforbindelsen sørger for, at fejlstrøm bliver opdaget af et fejlstørmsrelæ, hvis der sker en kortslutning afbrydes strømmen øjeblikket.

Jordforbindelsen er især vigtig i elinstallationer i bryggers og køkken (vådrum), hvor hårde hvidevarer er tilsuttet både vand og el.

De hårde hvidevarer skal være forbundet til jord, hvis der skulle komme vand i forbindelse med strøm, mens maskinerne er i brug.

Hvilke typer af jord og stik findes der i Danmark?

Der findes flere forskellige typer af jordforbindelse i Danmark, og de er knyttet til de forskellige typer af stik, som bruges i Danmark.

I Danmark er der 4 tilladte stik til el-enheder, og det er Type C, Type E, Type F og Type K, hvilket du kan se på billeder herunder.

Særligt stiktype K med det flade tredje ben er unikt for Danmark.

Type K stikket er designet til computerbrug, og det flade stråtstillede ben forhindrer almindelige runde stik i at blive sat i en computerstikdåse.

I Danmark er der traditionelt blevet brugt stiktyperne E og K, som er trebenede stik, hvor jordforbindelsen sidder i det tredje ben, og dermed var det let at se, om stikket havde jordforbindelse.

Hvis du havde en fryser med et strømstik med tre ben, og du satte stikket i en stikdåse med tre huller i samme størrelse, kunne du være sikker på, at enhederne havde jordforbindelse.

Havde du enheder som fx en oplader til din telefon, havde den typisk kun to to ben, og kunne derfor tilsluttes de samme stikdåser - blot uden at man havde jordforbindelse.

Man kunne derfor være forholdvis sikker på, at man havde brug for jordforbindelse, hvis enheden havde strømstik med kun to ben.

Dette ændrede sig dog i 2011, hvor det imidlertid blev lovligt at sætte Schuko-stik op i Danmark.

Hvad er Schuko-stik?

I langt de fleste lande i Europa bruger man Schuko-stik af stiktype C og F, som har to runde ben. Type C er uden jord og Type F er med jordbindelse - men stadig kun med to ben. Jordforbindelsen kaldes EU jord eller Schuko-jord.

I Type F sidder jordforbindelsen nemlig i siden af stikket og ikke i det tredje ben.

Schuko-stikkenes udbredelse har skabt en del udfordringer, fordi jordforbindelsen sidder anderledes end på de traditionelle danske jordstik.

Derfor skal du være ekstra opmærksom på, om du køber stik eller stikdåser med jordforbindelse.

Du kan fx godt tilslutte et Shucko-stik med EU jord i siderne til en dansk stikdåse, men da jordforbindelsen i en dansk stikdåse sidder i det tredje ben, vil der ikke være jordforbindelse i installationen.

Derfor skal du være ekstra opmærksom på at bruge Schuko-stik i stikdåser med Schuko-jord, og DK stik i stikdåser med DK-jord, hvis du vil være sikker på, at der er korrekt jordforbindelse.

  • DK-jord: I en stikdåse med DK-jord, sidder jordforbindelsen i det tredje ben
  • EU-jord: I en stikdåse med EU-jord, sidder jordforbindelsen i de to metalsplinter i siden af stikket
  • Dummyhul: I en stikdåse med dummyhul er der ikke jordforbindelse

Stikdåser med dummyhul eller blindhul er stikdåser, hvor der er tre huller, så du kan tilsluttes danske tre-bens stik, dog uden at det tredje ben har jordforbindelse.

Det er en praktisk løsning, da du ellers ikke kan sætte stikket i en stikdåse uden jord på grund af det tredje ben.

Bør du vælge en stikdåse med eller uden jord?

Om du bør vælge en stikdåse med eller uden jord, afhænger af hvilke type enheder, du gerne vil tilslutte stikdåsen. 

En god tommelfingerregel er at holde enheder med DK-stik for sig selv i en stikdåse med DK-jord og Schuko-stik i en Schuko-stikdåse med Schuko-jord.

Man kan også sige, at det er bedre at have stikdåsen med jord uden, at du behøver bruge jordforbindelsen (du kan sagtens tilslutte ikke-jordede enheder) frem for at have en stikdåse uden jord og så få behov for at tilslutte en enhed, der kræver jordforbindelse.

Hvad siger loven i forhold til stik med eller uden jord?

Som boligejer er det dig selv, der har ansvaret for el-sikkerheden i din bolig, og dermed bestemmer du også selv om du ønsker at bruge stik med eller uden jord.

Gruppetavlen er udgangspunktet for elforsyningen i din bolig, så det er altid en god idé at sætte sig ind i, hvordan den virker.

På et eller andet tidspunkt vil der ryge en sikring, så det er fornuftigt at man har sat sig ind i hvordan man skifter sikringen på forhånd.

Fra tavlen fordeles strømmen rundt i huset – typisk fordelt i grupper som fx køkken, lys, hårde hvidevarer osv.

Hver gruppe har sin egen gruppeafbryder med sikring.


 

 

Betalingskort

Samlet score: 4.9 af 5

avXperten
Menu Kontakt
Kurv
Søg