Sundeste temperatur at sove i? Vigtig info her!

En godt nats søvn må bestemt ikke undervurderes, og noget af det vigtigste hertil er den rette temperatur at sove i.

Hvad er den sundeste temperatur at sove i? Der findes ikke blot én enkelt temperatur som er korrekt at sove i, da det afhænger af din kropstype og behov. Generelt ligger den sundeste temperatur at sove mellem 16-20 grader, og skifter afhængigt af din krops præferencer.

Læs videre i dette indlæg, hvor du kan få en masse relevant information om den rette temperatur at sove i for de fleste, samt hvordan denne kan opnås.

Skal man sove koldt eller varmt?

I årenes løb har forskere gjort meget ud af at finde ud af hvordan vi som mennesker sover bedst.

Mangel på søvn er en af de mest negative ting vi som mennesker kan blive udsat for, og kan have negative effekter på vores motivation, humør og sundhed.

Derfor er det utrolig vigtigt at man sikrer sig en god nats søvn, samt et korrekt indeklima når man sover.

Når vi sover, falder kroppens temperatur en smule, da den slapper helt af og går i en form for dvaletilstand. Af den årsag kan et køligt soveværelse faktisk hjælp med at falde i søvn hurtigere, samt have en bedre søvnkvalitet.

Man skal dog ikke sove for koldt, og man må aldrig føle at man fryser når man ligger under dynen.

Man skal finde en balance, så man hverken sover for koldt eller for varmt, da dette vil sikre at kroppen får den bedste hvile, og uden afbrydelser.

Hvilken temperatur sover man bedst i?

Der er længe blevet forsket i hvad den mest optimale temperatur at sove i egentlig er.

Svaret er efterhånden ved at være fundet, men det er desværre ikke et svar som gælder for 100% af alle mennesker, men dog for de fleste.

En temperatur på 16-20 grader er optimal for en god nats søvn, da dette giver kroppen de mest optimale forhold til at opnå den optimale søvnkvalitet.

Det er vigtigt selv at prøve sig frem, og de hvilken temperatur der passer bedst til din situation.

Nogle personer har det nemlig med at fryse let, og modsat har andre det med at have det varmt let.

Du bør sigte efter forskellige ender af 16-20 grader skalaen afhængigt af om du foretrækker det mere køligt eller varmt når du skal sove.

Det er dog yderst vigtigt ikke at gå under eller over denne skala, da for kold eller varm temperatur når du sover kan påvirker din søvnkvalitet negativt.

5 Tips til at opnå den bedste temperatur i soveværelset

Når vi skal sove om vinteren, kan man altid regulære på varmen, og det er sjældent et problem at få en behagelig sovetemperatur.

Om sommeren derimod, kan de høje mængde varme gøre det meget vanskeligt at få en rar temperatur, derfor kan du med fordel følge nogle af vores tips herunder for at gøre det lidt bedre.

#1 - Hold luftfugtigheden på et optimalt niveau

Dette punkt gælder både om vinteren og sommeren, da en optimal luftfugtighed er vigtig hele året rundt.

Om sommeren bliver luftfugtigheden i Danmark høj, og dette skaber en nærmest ulidelig varme i mange personers soveværelser, når den kombineres med høje temperaturer.

For at få luftfugtigheden ned, kan du med fordel lufte jævnligt ud, eller i værste tilfælde bruge en affugter for at få den ned på et sundere niveau.

Sigt efter 40-60% luftfugtighed - du kan måle på dette med enheder som fx et hygrometer eller andre måleenheder til luftkvalitet.

#2 - Brug skodder eller solfilm til vinduer

En genialt måde at holde de varme solstråler ude på er ved at dække dine vinduer til.

Dette gør mange i de sydlige lande allerede, hvor man eksempelvis ser spanioler dække vinduerne med skodder om dagen, for at stoppe solens stråler fra at opvarme boligen.

Skodder er dog ikke altid en speciel pæn løsning, og derfor vælger mange i Danmark i stedet at bruge solfilm, også kaldet solfolie.

Solfilm er en nem måde at minimere varme stråler fra solen på, og minder en smule om fx de tonede ruder vi ser i mange biler.

Du kan købe solfilm meget billigt, og montere det på dine ruder derhjemme forholdsvis nemt.

Du skal dog være opmærksom på, at der findes både midlertidig og “permanent” solfilm, så afhængigt af dine behov bør du vælge den type der passer dig bedst.

Den permanent solfilm holder i meget lang tid, og kræver lidt mere arbejde at fastsætte og fjerne, men er den bedste løsning overordnet set.

#3 - Brug aircondition til at holde temperaturen nede

En af de absolut mest effektive måder til at holde en stabil temperatur i dit soveværelse, er et aircondition anlæg.

Både indbygget eller mobil aircondition er begge effektive måder at få præcis den temperatur du ønsker.

De bruger en bestemt teknologi som gør brug af kølemiddel, der lynhurtigt gør luften koldere i dit soveværelse.

Ulempen er dog, at det kræver udluftning enten indbygget, eller hængende ud af dit vindue, da den varme luft skal suges ud af rummet.

Hvis du bøvler med et meget varmt soveværelse, er denne løsning dog en af de absolut bedste, og du vil kunne nyde en god søvn, selv på de varmeste sommerdage om året.

#4 - Undgå computere, fjernsyn m.m. i soveværelset

Mange tænker ikke over, at deres elektroniske apparater faktisk kan være med til at gøre rummene i hjemmet væsentlig varmere end normalt.

Stortset alle elektroniske apparater udleder nemlig en forholdsvis stor mængde varme, afhængigt af hvor meget strøm de bruger osv.

Her er nogle eksempler på apparater du bør undgå i soveværelset hvis du vil have minimal varme:

  • Computere/bærbar computer
  • Opladere til diverse apparater, som fx telefon
  • Lamper som bruger ældre pærer der udleder meget varme
  • Musikafspillere, højttalere osv.
  • Hårtørre, krøllejern og andre elektroniske badeværelsesapparater

Ja faktisk gælder det nærmest alle elektroniske enheder, da de alle udsender en eller anden form for varme.

Hvis du så vidt muligt holder alle elektroniske apparater ude af soveværelset, vil du kunne mærke en betydelig forskel i temperaturen.

#5 - Om vinteren - regulær varmen med termostat eller radiator

Det er selvfølgelig ikke kun om sommeren man kan opleve udfordringer med temperaturen.

I vintermånederne er det ofte nødvendigt at opretholde en god temperatur i soveværelset, så man ikke sover alt for koldt.

For lav temperatur kan være fordelagtigt for de mange bakterier i luften, og i værste fald gøre dig forkølet eller endnu værre.

Det er derfor utrolig vigtigt at holde din termostat på en passende rumtemperatur, eller justere på dine radiatorer i løbet af dagen.

Dette bør du gøre for at sikre den mest optimale temperatur at sove i, så du undgår sundhedsmæssige komplikationer.

Husk ikke at overdrive, det er stadig muligt at sove for varmt, selvom det er vinter.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg