billede af fryser taget af avXpertens personale

Rette temperatur til fryser » Få hjælp med vores Guide

De fleste husholdninger har en fryser, hvad enten det er en skabsfryser, kummefryser eller noget tredje, men hvad er den rette temperatur til din fryser?

I dette indlæg vil jeg fortælle om hvad den rette temperatur til din fryser er og, hvad du skal gøre hvis strømmen til din fryser går.

Hvad er den rette temperatur til fryser? Din fryser bør være på en temperatur på omkring -18 grader, da det er den optimale temperatur for at sikre at din mad ikke bliver dårlig. At fryse din mad er en god måde, hvorpå du kan gemme mad i længere tid, da den lave temperatur gør formeringen af mikroorganismer langsommere.

Hvis du vil vide meget mere om, hvilken temperatur din fryser bør være, samt hvor du bør afrime din fryser, så læs videre herunder.

Hvilken temperatur bør din fryser være?

Ved at fryse din mad kan du stoppe de fleste bakterier i at vokse, hvilket betyder at din mad vil kunne holde sig længere.

Den optimale temperatur for din fryser er -18 grader, da den lave temperatur hæmmer formeringen af mikroorganismer, som får din mad til at blive dårlig.

Vær dog opmærksom på, hvis du opbevarer mad i længere tid i en fryser, kan det være modtageligt for fryseforbrændinger eller ændringer i udseende og smag.

Du bør altid starte med at indstille din fryser til den temperatur, der anbefales i din frysers manual.

Derefter bør du vente i ca. 24 timer, hvor du holder øje med om der sker nogle ændringer.

Temperaturen i din fryser er rigtig når:

  • Overfladerne for det meste er frostfrie. Hvis der er en del snefrost i din fryser, kan det være et tegn på at fryserens temperatur er sat for lavt, derfor er det en indikation på, at temperaturen burde være lavere.

  • Hvis du har is i din fryser, skal den være solid. Is bør opbevares ved en temperatur på omkring -18 grader, da en del is først fryser rigtigt ved ca. -15 grader.

  • Ingen fryseforbrændinger på din mad. Fryseforbrænding opstår, når vandet bevæger sig ud af overfladen af en madvare. Når luften når den frosne madvare, sker der en dehydrering og oxidation, hvilket kan have indflydelse på madens tekstur, når det optøes.

Hvorfor skal du afrime din fryser?

Du bør afrime din fryser, da den vil bruge mere strøm, jo mere rim der er i den.

For meget rim på din frysers vægge og kølelegemer kan nedsætte fryserens køleevne markant, hvilket betyder at din fryser vil bruge væsentlig mere strøm, samt have svært ved at nå ned på de optimale -18 grader.

Rimen i din fryser opstår, når du åbner og lukker for lågen eller døren til din fryser, fordi den varme luft bliver lukket ind i fryseren.

Derfor er rim ikke noget du kan undgå i din fryser, du kan dog mindske rimen ved at være hurtig til at lukke for fryseren, så der ikke kommer lige så meget varm luft ind.

Du bør afrime din fryser 1-2 gange om året, eller når der ca. er kommet et islag på 10-15 mm.

Hvis du er i tvivl om, hvordan du afrimer din fryser, kan du med fordel læse videre herunder, hvor jeg vil guide dig igennem, hvordan du kan afrime en kummefryser og en skabsfryser.

Hvordan afrimer du en fryser?

Hvis din fryser har opbygget et islag på der mellem 10-15 mm eller mere, bør du overveje at afrime din fryser.

For at gøre det lettere at afrime din fryser, vil jeg anbefale at du fjerner al indhold fra din fryser.

Herunder vil jeg guide dig igennem, hvordan du afrimer din kummefryser eller skabsfryser.

OBS: Du bør ikke bruge skarpe genstande til at fjerne is i din fryser, da det kan ødelægge din fryser og føre til lækage i kølesystemet.

Kummefryser

  1. Sluk for kummefryseren og tag stikket ud af stikkontakten

  2. Tøm din kummefryser for al indhold

  3. Hvis din kummefryser har en bundprop, skal du afmontere den

  4. Lad kummefryseren stå åben, så isen kan begynde at smelte af sig selv

  5. Rengør indvendig i kummefryseren og tør af med en klud

  6. Luk kummefryseren igen og tænd for fryseren igen

  7. Lad kummefryseren køre i nogle timer, så den kan blive kold

  8. Læg indholdet tilbage i kummefryseren igen

Skabsfryser

  1. Sluk for din skabsfryser

  2. Tøm din skabsfryser for al indhold

  3. Lad skabsfryseren stå åben, og begynd at samle vand og is op i en bakke

  4. Når du er færdig med afrimning, skal du tørre indersiden af skabsfryseren af

  5. Tænd for skabsfryseren igen

  6. Lad skabsfryseren køre i nogle timer, så den kan blive kold

  7. Læg indholdet tilbage i skabsfryseren igen

Hvad skal du gøre hvis strømmen går til din fryser?

Hvis du mister strømmen til din fryser, bør du undlade at åbne lågen/døren til din fryser mere end højst nødvendigt.

En godt isoleret fryser kan holde indholdet forholdsvis koldt op til et døgns tid, hvis du undgår at åbne for fryseren for meget.

Hvis din fryser er fyldt, kan den også holde indholdet koldere i længere tid, end hvis den næsten er tom.

OBS: Når strømmen er tilbage, bør du gennemgå maden, som du havde i fryseren, da det kan have taget skade af, at det ikke blev holdt helt koldt.

Hvis du er i tvivl om en eller flere af dine madvarer har taget skade, bør du smide det ud.

Du kan blandt andet bedømme om dine madvarer har taget skade, ved at tjekke om maden lugter dårligt.

Læs også: Korrekt indstilling til Vinkøleskab » Det skal det stå på

Ofte stillede spørgsmål

Hvor ofte skal jeg afrime min fryser?

Såfremt din fryser ikke har en indstilling, hvor den selv kan afrime, bør du afrime din fryser 1-2 gange om året.

Hvis rimen i din fryser, når en tykkelse på 10-15 mm, bør du dog overveje at afrime din fryser.

Du kan med fordel også overveje at afrime din fryser, når rimen når en tykkelse på ca. 5 mm.

Hvor lang tid kan en fryser være slukket?

Hvis strømmen til din fryser går, kan din fryser sagtens holde indholdet koldt i et døgns tid, såfremt din fryser står i et rum, hvor der er stue temperatur.

Du bør dog undgå at åbne for fryseren mere end højst nødvendigt, så kulden kan blive holdt inde i fryseren.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg