Luftkølere og ventilatorer på lager - Se her! - Bliv kølet ned i sommervarmen.

Alt om Thunderbolt 4! » Næste Generation af Superkabler

Har du undret dig over hvorfor flere og flere nye computer, ikke har så mange USB-indgange længere? Det er fordi, at de er skiftet ud med enten en USB-C eller en thunderbolt-indgang.

Hvad er Thunderbolt 4.0? Thunderbolt 4.0 er et af de seneste kabler, som bruges til at overføre data og bl.a. Til at tilsutte skærme og dockingstationer til din computer. Kablet er udstyret med USB-C stik og kan derfor bruges sammen med USB-C enheder. Derudover kan det overføre data med 40 GB/s.

Hvis du gerne vil vide mere om Thunderbolt 4.0 så læs videre herunder, hvor jeg bl.a. Vil forklare forskellen på Thunderbolt 4.0 og USB-C og hvilke specifikationer Thunderbolt 4.0 har.

Hvad er et Thunderbolt kabel?

Thunderbolt-teknologien er mest brugt i Apples MacBooks, hvor det har været deres primære input/output system siden 2012.

Et Thunderbolt kabel kan bruges til mange ting. Det kan bl.a. Bruges til at koble din computer til en ekstern skærm eller overføre store filer i løbet af kort tid.

Derudover kan det også bruges som et opladerkabel, da det kan oplade op til 100w. Så har du mulighed for, at oplade dine USB-C enheder hurtigere end med USB-C kablet.

Historien bag Thunderbolt

Thunderbolt blev præsenteret af virksomheden Intel i 2009, under Intels halvårlige konference, hvor de viser nye produkter frem. Her blev kablet præsenteret som Light Peak.

Under konferencen blev kablet koblet til en prototype af et Mac Pro bundkort, for at vise hvad et enkelt kabel var i stand til og det vakte overraskelse i rummet.

Udover at vise billeder og afspille lyd på skærmen, så kunne kablet også bruges til at oplade og forbinde andre apparater, som eksterne harddiske, USB- og andre enheder.

Dog var det først i 2011 at Apple annoncerede, at deres kommende MacBooks vil inkludere indgange til det nye superkabel, som blev omdøbt Thunderbolt.

Kablet blev i starten bygget med fibertråde og kobber for, at sikre en høj dataoverførsel. Dog blev fibertrådene fjernet, da det viste sig, at det faktisk ikke havde så stor en effekt alligevel.

Den eneste effekt fibertrådene havde var på prisen. Derfor besluttede udviklerne sig for at fjerne fibertråden, for at kunne skære ned på prisen på kablet.

Hvad er forskellen på Thunderbolt 4.0 og USB-C?

Kigger man på stikkene på begge kabler, så er det ikke nogen forskel, da Thunderbolt 4.0 også er bygget med USB-C stik, derfor kan det være svært, at skelne mellem de to kabler.

Thunderbolt 4.0 kablet bruges, som nævnt tidligere, mest til Apples produkter, da Apple har brugt Thunderbolt-teknologien i flere af deres produkter, hvorimod Windows er mere på USB-C.

USB-C vs Thunderbolt 4.0

Da begge stik er identiske, så kan det være svært, at overskue hvad forskellen egentlig er på dem. Derfor har jeg i tabellen forneden, lavet en sammenligning på begge kabler.

USB-C

Thunderbolt 4.0

Overføre data op til 20 GB/S (USB 3.2 Gen 2 x 2)

Overføre data op til 40 GB/S

Maks kabellængde på 3 m

Maks kabellængde på 2 m

Tilkoble en 4K skærm

Tilkoble to 4K skærme eller en 8K skærm

Ingen symboler

Der et et lille symbol af et lyn på Thunderbolt kabler

Opladning op til 100W på nuværende kabler.
(Rygte: Et nyt opgraderet USB-C er lige rundt om hjørnet og kan levere op til 240W)

Opladning op til 100W.

Hvad er forskellen på Thunderbolt 3.0 og 4.0?

Siden Thunderbolt 3.0 blev lanceret i starten af 2015, så er der blevet tilføjet en masse ting til det forholdsvist nye Thunderbolt 4.0.

Thunderbolt 3.0

Thunderbolt 4.0

Tilkobling maks en 4K skærm

TIlkobling af to 4K eller en 8K skærm

Maks kabellængde på 3 meter

Maks kabellængde på 2 meter

Kabler med overførselshastighed på 20 GB/s & 40 GB/s

Alle kabler er med en hastighed på 40 GB/s

Understøtter maks 16 Gb via PCI-e SSD (ekstern harddisk)

Understøtter maks 32 Gb via PCI-e SSD (ekstern harddisk)

Ingen VT-d

VT-d (læs hvad det er længere nede)

Ingen Wake-funktioner

Wake-funktion (forklaring under tabellen)

Wake funktionen gøre det muligt, at vække computeren op ved et enkelt tast på keyboardet/musen, hvis din computer er forbundet til en dockstation via Thunderbolt 4.0.

Forskellen på Thunderbolt 4.0 og de tidligere versioner

Her er en lille tabel over de mest nævneværdige forskelle på Thunderbolt kablerne. På billedet foroven, kan du se hvilke stik, kablerne bruger.

Hastighed

Stik

Lanceringsår

Opløsninger

Thunderbolt 4.0

40 GB/s

USB-C

2020

Maks. 7680x4320

Thunderbolt 3.0

40 GB/s

USB-C

2015

Maks. 5120X2160

Thunderbolt 2.0

20 GB/s

Mini DisplayPort

2013

Maks. 3840x2160

Thunderbolt 1.0

10 GB/s

Mini DisplayPort

2011

Maks. 2560x1600

Det kan du bruge Thunderbolt 4.0 til

I og med at Thunderbolt 4.0 er så fleksibelt, så kan det være svært at overskue, hvad det virkelig skal eller kan bruges til.

Herunder har jeg samlet nogle af de mest hyppigste områder hvor du med fordel kan gøre brug af Thunderbolt 4.0.

Opladning af diverse enheder

Da stikket på et Thunderbolt 4.0 kabel er et USB-C stik, så kan det ligeledes bruges til at oplade enheder der oplades med et USB-C kabel, som f.eks. Android smartphones og høretelefoner.

Tilslutning af eksterne skærme (4K eller 8K)

Hvis du arbejder i en branche, hvor det kræver, at kunne se de mindste detaljer, så er Thunderbolt 4.0 oplagt til dig, da det kan bruges til at tilslutte to 4K eller en 8K skærm.

Hvis du arbejder på en bærbar med USB-C indgang, så er det mere praktisk, at tilslutte Thunderbolt kabler, end at have en adapter med HDMI og andre kabler hængende.

USB-baseret harddisk

Med 40 GB/s så tager det ikke lang tid for dig, at flytte filer fra f.eks. En ekstern harddisk til din computer, via et Thunderbolt 3.0 eller 4.0 kabel.

Så hvis du arbejder med store filer og din computer har indgang/udgang til Thunderbolt 3.0/4.0 eller USB-C, så er der altså meget tid at spare med et Thunderbolt kabel.

Med en overførselshastighed på 40 GB/s, så er et Thunderbolt 3.0 & 4.0 dobbelt så hurtig som typiske USB-C kabler.

Docking-stationer

Arbejder du på en bærbar, så er en dockingstation et must-have. koble din bærbar til en dockingstation og du får den ultimative arbejdsstation med alle de inputs/outputs du skal bruge.

Det eneste det kræver er et Thunderbolt kabel fra dockingstationen til din bærbar og så har du muligheden for, at tilslutte følgende til din bærbar:

  • HDMI
  • DisplayPort
  • Ethernet (RJ45)
  • USB-A & C
  • SD kort

Det variere selvfølgelig alt efter hvilket dockingstation du har, men det ovenstående er typisk det, som du burde kigge efter på en dockingstation.

Hvorfor er Thunderbolt ikke så udbredt endnu?

Selvom Thunderbolt teknologien har været ude i ca. 10 år nu, så er det slet ikke så konkurrencedygtigt, som Intel havde håbet og det skyldes forskellige årsager.

Før i tiden krævede Intel et lille sum penge fra pc-producenterne for, at inkludere deres Thunderbolt-indgange, hvilket var med til at øge prisen på computerne.

Derfor er der ikke så mange bærbare computere med Thunderbolt-indgange, på nær Apples MacBooks. Det er bl.a. Også derfor at priserne på MacBooks er så høje i forhold til andre.

MacBooks og generelt Apple er kendt for at være de eksklusive og det skyldes typisk fordi, at Apple går meget op i de teknologier, de putter i deres produkter.

De har et mål om, at være de bedste inden for det de gør og det kan de opnå ved, at inkludere de bedste teknologier i deres produkter, såsom Thunderbolt.

Dog er de andre producenter ved, give Apple mere modstand på teknologien. Producenter som HP, Dell og Lenovo har i deres seneste bærbare inkluderet Thunderbolt indgange.

Eftersom Intel er stoppet med at opkræve penge for, at få inkluderet Thunderbolt-indgange. Udover det, så er prisen på Thunderbolt kabler væsentlige dyrer end USB-C kabler.

Det har dermed også givet mere balance i opgøret imellem Apple og Windows, når det kommer til operativsystemer.

Dog går der nok ikke lang tid før, flere og flere producenter får øjnene op for disse super kabler.

Hvad er Thunderspy & VT-d?

Thunderspy er navnet på et hack på Intels Thunderbolt-indgange. Det kan kun foregå ved, at hackeren får fysisk adgang til computeren og dens Thunderbolt-indgange.

Det første angreb blev rapporteret d. 10 Maj 2020, hvor det var muligt at hacke sig ind på en computer uden opsyn på under fem min via. Thunderbolt porten.

Ifølge Björn Ruytenberg, som opdagede problemet, kræver det fem minutter med computeren, en skruetrækker og en ekstern enhed, så var det muligt at logge på en låst computer via Thunderbolt-indgangen.

Det er ikke muligt at finde spor af Thunderspy på computeren og problemet opstår hverken fra phishing mails, virus eller andre former for typiske hacking angreb.

Derfor burde du ikke efterlade din computer et sted uden opsyn, uanset om der er Thunderbolt på computeren eller ej.

Intel® Virtualization Technology for Directed I/O

Sammen med opbygningen af Thunderbolt 4.0, lancerede Intel deres nye beskyttelsesprogram, VT-d (Intel® Virtualization Technology for Directed I/O).

Det skulle bekæmpe Thunderspy problemet, som var problemet med de tidligere Thunderbolt versioner. Derfor er det kun Thunderbolt 4.0 der har VT-d.

Måden det fungere på, er at VT-d går ind og danner virtuelle lag af lagerenheder på din computer.

Så når computeren bliver angrebet af noget der prøvet, at “stjæle” fra lageret, så ved det faktisk ikke hvilket lager det skal “stjæle” fra, da der nu er mange lag.

Forestil dig en tyv, som har fået instruktioner på, at trænge ind i et hjem, for at stjæle et TV. I det tyven trænger ind i huset, ser tyven et masse rum med et TV i hvert rum.

Da tyven bare har fået at vide, at tyven skulle stjæle et TV, så ved tyven ikke præcist hvilket TV det skal være og bliver derfor i tvivl og inden der går længe, så kommer ejeren hjem (tilbage til computeren).

Derfor kan det være pengene værd, at betale lidt ekstra, for et Thunderbolt 4.0 kabel fremfor et Thunderbolt 3.0, for at få ekstra sikkerhed med udover specifikationerne.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg