Billede af TV taget af avXperten

Tilslut computeren til dit TV - Step-by-step-guide til tilslutning

Der er forskellige måder, hvorpå du kan få vist indhold fra din PC på dit fjernsyn. Det er faktisk sjældent særligt svært at forbinde din PC med dit TV. I denne artikel får du grundige step-by-step-guides, der beskriver de forskellige metoder.

Hvordan tilslutter jeg min computer til mit TV? Der er flere måder, hvorpå du kan tilslutte din PC med dit TV. Du kan blandt andet gøre det med et HDMI stik, eller hvis du ønsker at gøre det trådløst, så kan du caste via f.eks. ChromeCast. De fleste SmartTV har indbygget ChromeCast, ellers kan ChromeCast købes og sættes til TV’et.

I dette indlæg vil jeg guide dig igennem, hvordan du tilslutter din PC til dit TV, både med kabletilslutning og trådløst tilslutning.

Jeg vil både overføre billede og lyd – hvad skal jeg tænke på?

Hvis du vil afspille en video på computeren og have den vist på TV’et, skal du sørge for at få overført både video og lyd. Medmindre der er tale om en stumfilm, naturligvis.

Skal du overføre både billede og lyd, er du nødt til at undersøge, hvilke udgange du kan bruge på computeren, og hvilke indgange du kan bruge på fjernsynet. Herefter skal du gøre dig bevidst om, hvilke kabler der er mest hensigtsmæssige for dig at bruge.

Hvordan ser udgangene ud?

Det kan sagtens tænkes, at du ikke er bevidst om, hvordan de forskellige udgange ser ud, men det kan du heldigvis lære i dette afsnit, hvor jeg vil introducere dig for de udgange, som du vil kunne se på gamle og nye computere, samt fjernsyn.

Herunder ser du et billede af udgangene/kablerne til en ældre stationær PC.

aperture

Hvis disse udgange er, hvad du har at arbejde med, skal du benytte dig af et stereo minijack-stik til lyden samt et VGA-stik til billeddelen. Du kan læse endnu mere om disse kabeltyper længere nede på siden. 

Hvis du har en nyere stationær PC, vil du formentligt have følgende udgange at arbejde med:

aperture

Fra venstre mod højre ser du et HDMI-, minijack-, DVI- og VGA- stik.

Hvis du har disse muligheder, anbefaler vi, at du benytter et HDMI-kabel, altså vel og mærke hvis dit TV også er kompatibelt med et sådant stik. Et HDMI-kabel kan overføre både lyd- og billeddata – og tilmed i høj kvalitet.

Hvis du benytter dig af en nyere bærbar, vil du formentlig have følgende udgange at arbejde med:

aperture

Fra venstre mod højre er der tale om følgende stik: USB-stik, VGA-stik, netværksstik, HDMI-stik og USB-B.

Når du skal overføre billeddata, kan du bruge både HDMI- og VGA-stikket, men hvis du også vil have lyden med, er det kun HDMI-stikket, der kan klare dette for dig.

Den manglende lyd, som et VGA-stik ikke kan levere, kan du dog få med et stereo minijack-stik.

Overblik over indgange på et TV

Hvilke indgange, dit TV er udstyret med, varierer meget efter både model og årgang. Der sker nemlig rigtig meget inden for fjernsyn hvert år, hvorfor man ikke skal særlig langt tilbage før man finder en del udskiftning i de forskellige indgange.

Langt de fleste være udstyret med et eller flere indgange til nedenstående stik:

Måske kan du overføre billede og lyd uden et kabel

Det kan faktisk godt være, at du helt kan undvære et kabel. Der er nemlig kommet enheder, der fungerer trådløst. Disse præsenteres herunder.

Chromecast

Hvis du ejer en Chromecast, vil du muligvis kunne bruge denne til at få indholdet over på TV’et.

Afspiller du en serie eller en film på Netflix, eller en anden streaming-tjeneste vil du nemlig, hvis både computeren og Chromecasten er tilsluttet det samme trådløse netværk, kunne afspille filmen/serien på ens TV-skærm uden brug af kabler.

Du kan også caste til din Chromecast via din smartphone eller tablet.

Det er dog værd at bemærke, at dit TV skal have en HDMI-indgang, da Chromecasten forbindes ved hjælp af et sådant stik

Apple TV

En anden mulighed er Apple TV, som kan betjenes ved hjælp af en iPhone, Mac eller iPad. Du vil have mulighed for at streame video, lyd og billeder fra din iOS-enhed til dit Apple TV. Apple TV kan ydermere betjenes via en fjernbetjening.

Apple TV kan mange af de samme ting som en Chromecast, hvorfor du også med et Apple TV kan se Netflix, HBO og så videre. Apple TV forbindes, ligesom Chromecasten, til TV’et ved hjælp af HDMI. Apple TV kan kobles til routeren via Wi-Fi eller med et kabel. 

Et Apple TV samarbejder desværre ikke med en hvilken som helst computer. Den er et familiemenneske og vil derfor kun samarbejde med andre Apple-produkter – altså hvis man ser bort fra TV-apparatet. Den kan nemlig sluttes til alle TV-apparater uanset mærke, så længe disse har HDMI-indgange.

Introduktion til brugbare kabler

Herunder følger en introduktion til de forskellige kabler, der kan hjælpe dig med at overføre billed- og lyddata fra din computer til dit TV.

Nogle kabler kan overføre begge dele, mens andre kun kan overføre den ene af delene. Du har allerede hørt om de fleste kabler, så der vil med stor sandsynlighed komme lidt gentagelser undervejs, men så sætter den nye viden sig forhåbentlig endnu bedre fast i hjernen.

Disse kabler kan skabe digital forbindelse mellem din computer og dit TV

DVI- og HDMI-kabler er begge kabler, der kan overføre data digitalt. Kablerne findes både som HDMI/HDMI, DVI/DVI og DVI/HDMI, hvilket betyder, at det altså både kan lade sig gøre at få et kabel med et DVI-stik i den ene ende og et HDMI-stik i den anden, samt kabler med samme stik i begge ender.

Kabler til lyd

Hvis du benytter dig af et HDMI/HDMI-kabel, bliver lyden med stor sandsynlighed også overført via kablet. 

Benytter du derimod DVI/DVI eller DVI/HDMI, kan du ikke være sikker på, at du også får lyd i gennem kablet. Hvis lyden ikke kommer med, skal den overføres separat.

Til overførsel af lyd kan du bruge et kabel med to stereo minijack-stik eller et kabel med minijack i den ene ende og to phonostik i den anden.

Kabler til at skabe en analog forbindelse mellem din computer og dit TV

Hvis du er nødsaget til at bruge en analog forbindelse mellem din computer og dit TV, skal du sandsynligvis bruge to kabler, hvis du både vil overføre billed- og lyddata.

Du er netop blevet introduceret til de kabler, der kan klare lyden, og vi vil nu beskæftige os med de kabler, der kan klare billeddelen.

Et af disse kabler er et VGA/VGA-kabel. Hvis der ikke er en VGA-indgang i dit TV, skal du i stedet bruge Component-forbindelsen – altså såfremt denne indgang er der. Hvis den er det, er det et VGA/Component-kabel, du skal have fingre i.

Værd at nævne er, at det er muligt at investere i VGA-kabler, hvor lydkablerne er tilføjet, så man får det hele samlet.

Jeg har gjort, som du siger, men der er problemer

Selvom du har fulgt en af ovenstående guides, er det ikke sikkert, at det hele bare kører problemfrit.

Heldigvis kan ethvert problem fikses, og i dette afsnit kommer jeg ind på, hvilke problemer der kan opstå, og hvordan de kan løses.

Billedet driller – hvad gør jeg?

Hvis du benytter dig af et analogt kabel, kan du risikere, at du kun ser et udsnit af billedet på TV’et. Hvis du oplever dette, skal du gå ind i skærmindstillinger og ændre opløsningen.

Det gør du på følgende måde:

  1. Højreklik på Skrivebordet
  2. Vælg Skærmindstillinger
  3. Sæt opløsningen så langt ned som muligt og se, hvordan det fungerer – juster efterfølgende indtil billedet på dit TV ser ordentlig ud

Hvis du benytter dig af en bærbar computer, er der risiko for, at du skal fortælle din bærbare, at du ønsker at benytte en ekstern skærm. Dette kan du klare ved at trykke på et par genvejstaster på tastaturet.

Vi ville gerne give en guide til den proces, men det er desværre forskelligt fra bærbar til bærbar, hvilke taster man skal klikke på. 

Hvis du benytter en Windows computer kan du bruge genvejstasterne Windows + P. De fleste bærbare computer har også deres egen genvejstast. Den ser ofte sådan her ud:

Billede: Ikon for Skærmtilstand for Præsentation. Udarbejdet af avXperten personale.Billede: Ikon for Skærmtilstand for Præsentation. Udarbejdet af avXperten personale.

Ingen lyd – hvad går der galt?

Hvis lyden ikke fungerer, er det en god idé er at tjekke lydindstillingerne på din computer. Herinde kan du nemlig se, hvilken enhed der er sat til at afspille lyden, og det er altså ikke givet, at din computer automatisk fanger, at lyden skal ud af fjernsynet.

Hvis det ikke er den rette enhed, der er sat til at afspille lyden, ændrer du det naturligvis bare, og så skulle det gerne fungere.

Lyden kan dog drille af andre årsager. Det kan være, at du bruger et kabel med en løs forbindelse. Det kan du desværre ikke bare lige fikse sådan. 

Du kan altid forsøge at tilslutte andre højttalere til din computer for at se, om du kan få lyden ud af disse. Hvis du kan det, kan du afvise, at problemerne skyldes en løs forbindelse i lydkablet/lydkablerne.


 

 

Betalingskort

Samlet score: 4.9 af 5

avXperten
Menu Kontakt
Kurv
Søg